IP telefonija z lastnimi rokami: načini za povezovanje, nastavitev

V zadnjem času je povezava SIP postala zelo razširjena. Z vsakim dnem postaja vse bolj priljubljen, zato se mora veliko uporabnikov naučiti ustvarjati in prilagajati lastna omrežja. Seveda, strokovnjak v tem primeru bo opravil takšno nalogo v nekaj minutah, toda kaj počnejo navadni ljudje? Za začetek morate razumeti pojem IP telefonije. Kaj je in kako deluje, je opisano v spodnjem članku. Glavno vprašanje je problem vzpostavitve povezave z lastnimi rokami po minimalnih stroških ali popolnoma brezplačno.
Kaj je IP telefonija?

Tovrstna komunikacija se je pojavila leta 1999, zato velja za eno najmlajših. Takrat je bil sprejet protokol SIP, ki je zaznamoval začetek razvoja opisane vrste telefonije. Njegov prednik in njegov predhodnik se lahko štejeta za povezavo H. 323. Vendar pa se zdaj uporablja kar se da redko. Ta protokol se razlikuje od sedanjega, ker ne prihrani prometa, je precej zapleten sam po sebi in ne podpira človeške mobilnosti.

Protokol SIP

Omrežje IP telefonije, in sicer protokol SIP, je poenostavljeno in čim bolj prilagodljivo. Zaradi tega lahko bistveno prihranite promet in delo na njem je sposobno za najsodobnejše naprave in aplikacije. Vsaka oseba, ki uporablja ta protokol, prejme svojo (edinstveno) ID. Telefonija vam omogoča prosto gibanje po planetu, ne da bi spremenili to številko. Protokol omogoča osebi, da pokliče, komunicira zvideo komunikacijo, prenašanje različnih datotek, sporočil in tudi igranje spletnih iger. Za izvedbo nekaterih od naštetih dejanj protokol dostopa do interneta, za preostanek pa uporablja poseben IP-telefonski prehod (in ni eden).Načela dela

Za uporabo te vrste komunikacije običajna oseba ne potrebuje študija svojih načel dela. Poleg tega mu ni treba poskušati razumeti, kako deluje določen protokol. Uporabniki so ponavadi zainteresirani za vprašanja o stroških takih storitev, razpoložljivosti dodatnih možnosti in tako naprej. Vendar pa je za tiste, ki so pripravljeni vzpostaviti povezavo, kot je IP-telefonija, to in kako deluje - zelo aktualna tema. Upoštevajte načela delovanja omrežja prek protokola VoIP. Da bi razložili, bomo vzeli dva telefona, povezana z njim. Dokler je pripomoček v stanju pripravljenosti, je povezan z internetom in povezan z drugim na račun strežnika operaterja. Takoj po klicu naročnika na interno številko sogovornika, bo protokol vzpostavil svojo lokacijo in poslal poseben signal. Omrežna povezava se pojavi takoj, ko klicatelj sprejme klic. Skladno s tem lahko sklepamo, da se to dejanje (tako kot vse druge) izvaja prek interneta, brez pomoči operaterja. To pomeni, da naročniki plačajo samo za promet. Najpogosteje je brezplačna. VoIP telefonija vam omogoča, da pokličete naročnika, ki je z njim v isti mreži. V tem primeru se uporabljaSIP-ID, to je edinstvene številke vsakega. Naročnika lahko pokličete iz drugega omrežja. Nato se uporablja poseben identifikator, imenovan URI. Podobno je e-pošti. Prav tako lahko pokličete oba VoIP telefona na mobilnih in stacionarnih telefonih in obratno. Takšni klici potekajo prek posebnih prehodov. Omogoča klicanje prek interneta, s čimer prihranite pri storitvah mobilnega operaterja.
Program IP telefonija olajša potovanje po svetu. To vam bo omogočilo, da pokličete kjerkoli na svetu, kjer obstaja povezava z internetom. Obračunavanje se ne bo spremenilo. Opozoriti je treba, da so klici, ki gredo skozi isto omrežje, brezplačni. V tem primeru položaj sogovornikov nima nobene vloge. Enako velja z uporabo neposrednih številk. En naročnik je lahko v Kijevu, drugi - v Seulu. Obračunavanje bo enako in kakovost komunikacije na najvišji ravni. Podobna lastnost se imenuje mobilnost.

Stroški IP telefonije

Ukvarjanje z ustvarjanjem takšne komunikacije kot IP telefonija z lastnimi rokami je odlična rešitev, toda preden poslujete, morate ugotoviti, koliko stane običajnim uporabnikom. Treba je omeniti, da je ta odtenek zelo pomemben. VoIP telefonija se je razširila po svetu. Zaradi česa? Ne samo, da vam omogoča, da prihranite denar, ampak tudi zagotavlja odlično kakovost komunikacije in tako naprej. Ta protokol zagotavlja tudi brezplačne klice naročniku, ki je registriran pri istem ponudniku.Vsakdo ve, kako deluje običajna tradicionalna telefonija. Bolj ko se bo sogovornik nahajal, dražja bo stična točka. IP telefonija vam omogoča brezplačne pogovore z osebo, ki je na drugem koncu planeta. Ni treba plačati za prenos glasovnih podatkov in povezavo. Dodatna dajatev ni narejena. Zaradi tega bo plačilo za klic naročniku, ki se nahaja v drugem omrežju in je registrirano pri "levem" ponudniku, veliko nižje kot pri običajnem mobilnem operaterju.
Za klice znotraj omrežja plačilo ni izvedeno. V veliki večini dohodnih klicev zanje tudi ni treba plačati. Številke fiksne in mobilne telefonije zaračunavajo približno 40 centov na minuto. Kar malo je. Za uporabo neposrednih številk boste morali plačati. Točnih stroškov ni mogoče povedati, vendar je majhen in mesečni.

Kako vzpostaviti IP telefonijo z lastnimi rokami: splošne informacije

Vsakdo, ki ima doma fiksni telefon, ima znanje o tem, kako vzpostaviti tradicionalno povezavo. Potrebno je napisati izjavo podjetju želenega ponudnika, počakati na njegovo obravnavo. Po tem boste morali počakati, da se raztegne posebna linija ali namestite opremo za stroj. Povezava IP-telefonije je veliko lažja, lahko jo izvedete samostojno brez pomoči ponudnika in strokovnjakov. Kaj potrebujete za to? Za stabilno in dobro delo omrežja je potreben internet. Njegova hitrost ne sme biti nižja od 100 kbps. Potrebujemračunalnik ali telefon, ki deluje s protokolom VoIP. To bo klic od njih. Prav tako morate ustvariti račun pri ponudniku. Vse to ne zahteva nobenih stroškov. Edini strošek bo nakup že opisane vrste naprave, če ni. Nato bomo podrobneje preučili proces povezovanja te vrste telefonije.

Prva faza je izbira ponudnika.

Nastavitev IP-telefonije se začne z izbiro ponudnika internetnih storitev. Oglejte si preglede za vsako od njih. Ponudnik mora zagotoviti najnižje možne stroške za klice in dobro komunikacijsko kakovost. Če želite, lahko bodite pozorni na možnost komuniciranja z dodatnimi številkami, zadržanimi klici in tako naprej. Na voljo bo tudi podporna funkcija druge vrstice. Osnovne možnosti naročnine, ki jih ponudniki ponujajo brezplačno, imajo praviloma nizko raven zaračunavanja. Večina potrošnikov priporoča uporabo storitev Comtube. Kaj je potrebno za povezavo? Morali bi se registrirati na spletnem mestu, ker ste izumili edinstveno prijavo in geslo za dopolnitev notranjega računa. Ta povezava je končana. Kaj dobi uporabnik po tem, ko počne te stvari? Najde aktiven račun, ki omogoča interne klice. Uporabnik prejme ID naročnika. Dovoljen je tudi sprejem dohodnih klicev.

Plačane storitve

Za klicanje je treba dopolniti notranji račun. Po tej operaciji bodo sistemi IP-telefonije omogočili dostop do klicev znotraj Ruske federacije in zameje Če želite, lahko kupite neposredno številko. Pritrjena je na določeno mesto. Okoli tisoč jih je. Zakaj je to potrebno? Medtem ko je v Rusiji mogoče odgovoriti na klice, ki gredo na ameriško številko. To vam omogoča, da ne boste porabili veliko denarja in prihranili promet.

Druga faza je potreba po telefonu

. Takšno povezavo, kot je IP-telefonija, še naprej ustvarjamo sami. Za sprejemanje klicev in njihovo izvajanje je potrebna posebna oprema. To lahko storite tako prek računalnikov in s pomočjo posebnih VoIP telefonov. Spodaj si oglejmo nianse uporabe obeh možnosti.

Računalniški programi

Pri uporabi prve možnosti je smiselno namestiti programsko opremo. Simulira stacionarno napravo. Strežnik IP-telefonije se po nastavitvah enostavno poveže z napravo. To vam omogoča klicanje in sprejemanje klicev. Toda pri uporabi računalnika morate imeti slušalke. Slaba stran tega telefona je, da mora program vedno delati v ozadju, računalnik pa mora biti nenehno aktiven. Zato je SIP telefon najbolj udoben. Potem pa se pogovorimo o tem.

Delo s telefonijo SIP

SIP-telefon stane vsaj 2 tisoč rubljev. Za tako majhno ceno lahko kupite standardno napravo, ki podpira protokol. Tudi proračunski telefoni imajo funkcijo odstranjevanja hrupa, zadržanja klica, funkcijo z glasnimi komunikacijami in konferencami. Toda določitev števila ni tam. Dražje možnostizagotavljajo najbolj priročno uporabo telefonije. Običajno so takšne naprave univerzalne. Kaj to pomeni? Dejstvo, da lahko delajo z IP telefonijo in z mestnimi omrežji. Pogosto takšne naprave podpirajo opredelitev številnih številk, uporabo več računov. Omogočajo vam delo z dodatnimi brezžičnimi telefoni, ki imajo podroben imenik in barvni zaslon.

Tretja stopnja je nastavitev VoIP telefona

. IP telefonija z lastnimi rokami je zelo preprosta. Eden od korakov je odpravljanje napak na stacionarni napravi. Tako lahko prejemate in kličete naročnike. Poleg tega je treba konfigurirati računalniške programe in fiksne telefone. Razlaga faz spremembe parametrov je izvedena na primeru ponudnika Comtube. Za vstop v želeni meni v razdelku "Moj profil" poiščite kategorijo "Osnovni". Zanima nas "Osnovni parametri IP-telefonije". Tam morate navesti uporabniško ime in geslo računa, naslov strežnika in posebne številke vrat. Vnesti morate tudi svoj osebni račun. Če se pojavijo težave, se lahko obrnete na servisni center. To vam bo pomagalo pri soočanju s težavami. Vendar pa se najpogosteje uglaševanje programov in telefonov pojavlja brez zrušitev in napak.

Četrta stopnja - uporaba več telefonov

Nekatere družine potrebujejo več naprav za udobno telefonijo. Opozoriti je treba, da bodo za delovanje mestnih naprav morali ustvariti ločene napravesklene več pogodb. To zahteva veliko denarja, časa in živcev, saj v Ruski federaciji ponudniki iščejo dovolj dolgo časa, da zaprosijo za povezavo. Digitalna telefonija omogoča enostavno uporabo več naprav. Pri registraciji računa se takoj ustvari veliko vrstic. Omogočajo vam, da hkrati prejemate in kličete od vseh. Vendar to ni v "Osnovni" tarifi, ampak v "Premium". Naročite se malo bolj, vendar pa bodo za zaposlene in resne ljudi, ki se nenehno pogovarjajo po telefonu, primerni. Ta tarifa podpira ustvarjanje do 100 vrstic naenkrat. Te storitve pogosto uporabljajo uradi. Da ne bi kupili stanovanja v več ločenih telefonih, lahko kupite napravo, ki podpira uporabo dodatnih brezžičnih telefonov. Vsak od njih lahko določi "lastno" linijo. Dražji modeli lahko delajo z več računi in jih optimalno razdelijo v samodejnem načinu med cevi.

Sorodne publikacije