Intel izdelki: čipi in njihove funkcije

Primerjava Intelovih naborov čipov - Razredi so neverjetno zanimivi, tako da bomo danes razpravljali o najbolj izrednih rešitvah tega proizvajalca. Podajte tudi nekaj priporočil za izbiro optimalne možnosti pri sestavljanju računalniškega sistema.

Opredelitev

Danes govorimo o Intelovih izdelkih. Nabor čipov tega proizvajalca, kot vsi drugi, so v bistvu niz čipov. Ta element je nameščen na matični plošči. Ta enota združuje ločene komponente v računalniški sistem. Poleg tega so čipi Intelove matične plošče odgovorni za sistemsko logiko. Pogosto so taki elementi vezani na določeno vtičnico, z drugimi besedami, to je priključek za procesor. Več o teh elementih lahko preberete pozneje.

Sandy Bridge

Najzgodnejše izdelke trenutno izdelujejo Intelovi čipi iz šeste serije. Še vedno jih je mogoče kupiti. Objava teh odločitev je potekala leta 2011. V njih je možno namestiti kateri koli osrednji procesor, ki pripada seriji "Sandy" ali "Ivy Bridge".

Takšni izdelki Intel imajo eno lastnost. Kompleti čipov lahko zavrnejo interakcijo z "Ivy Bridge" brez predhodne posodobitve Bios. Zgoraj omenjene računalniške rešitve se najpogosteje pojavljajo z vtičnico 1155. Poleg tega so ponavadi opremljene z vgrajenim grafičnim procesorjem. Značilnosti čipov Intel iz šeste serije imajo eno pomembno značilnost - te rešitve vključujejo le en čip - "južni most".Drugi je vgrajen v procesor. To je "severni most". Najbolj dostopna rešitev v tej seriji je nabor čipov Intel H61. Na podlagi tega lahko ustvarite poceni sisteme pisarn. Podobne računalnike lahko uporabimo tudi v izobraževalne namene. Visoko zmogljiv procesor v matični plošči MiniATX, ki ima minimalno funkcionalnost, izgleda neprimerno. Ta čipov vam omogoča namestitev 2 pomnilniških modulov. Obstaja ena reža PCI-Express. Slednji vam omogoča namestitev zunanjega grafičnega pospeševalnika. Na voljo je 10 vrat USB 3.0. Ima štiri vmesnike SATA za trde diske ali CD pogone. Srednji segment vključuje Q67 B65 Q65 čipov. Če jih primerjate s H61, se razlika zmanjša na število slotov RAM-a. V tem primeru so štiri. Prav tako je več priključkov za povezovanje pogonov - do 5.

Ivey Bridge

2012 je svetu dal drugo tehnično rešitev. Postali so osrednji procesorji "Ivy Bridge". Kardinalne razlike v primerjavi z zgoraj opisano napravo niso bile prejete.
Vendar se je tehnološki proces spremenil. Izveden je bil prehod od 32 nm do 22 nm. Ti čipi imajo enako vtičnico kot 1155. Sistemi začetne ravni so nastali na podlagi čipov H61. Za bolj produktivne variante uporabljamo N77 Q77 Q75 in B75. Ti sistemi imajo eno režo za grafično kartico in štiri režo za grafične kartice. Najbolj skromna nastavitev ima B75. Govorimo o 4 USB 3.0 portih in 8 - standardnih 2.0 single SATA 3.0 in 5 - različici 2.0. Na podlagi zadnjega organiziranega diskovnega podsistema.

Haswell

Leta 2013 se je pojavilsocket 1150. Ta odločitev s seboj ni prinesla revolucionarnih sprememb. Vendar se je poraba energije čipov spremenila. Pomembne transformacije so omogočile, da se v tehnološkem procesu ne da zmanjšati toplotni paket kristalov. Posebej za to vtičnico so bili izdani sklopi sistemske logike. Njihovi parametri so imeli številne skupne značilnosti s prejšnjimi generacijami sedme serije.
Skupaj naslednja skupina vključuje 6 čipov: Z87 R87 Q87 Q8585 in H81. Najbolj skromni parametri imajo zadnjo rešitev v naslednji seriji. Prejel je par slotov za OPERATING pomnilnik, dva SATA 3.0 vhoda in isto številko - različica 2.0. Obstaja tudi en predelek za grafično kartico. Kot za vrata USB - njihovo 8 in 2, 2,0 in 3,0. V matični plošči, ki temelji na določenem nizu sistemske logike, najpogosteje nameščeni čipi "Pentium" in "Celeron". Chipset B85 v primerjavi z N81 ima več pomnilniških rež. Tu so 4. SATA in USB vrata - 4. Q85 ima 10 univerzalnih vrat. Zgoraj opisane rešitve lahko pogosto najdete v povezavi s računalniškimi čipi Cor Ai3. Značilnosti rešitev Z87 R87 Q87 so enake. Imajo šest SATA 3.0 toliko kot USB 3.0 (8 - 2.0), kot tudi 4 reže RAM-a.

Zdaj pa poglobimo pogled na razvoj Intel. Nabor čipov R87 in Q87. Opozoriti je treba, da so primerni za Cor Ai7. Kar zadeva Z87, se osredotoča na žetone, ki imajo indeks "Do". Na podlagi te rešitve lahko ustvarite računalniški sistem z zmožnostjo overclock CPU.

Broadwell

Te rešitve so se pojavile leta 2014leto Izdelani so iz 14 nm tehnološkega procesa. Takšni procesorji se sproščajo. Tako obsežna posodobitev čipov ni bila zabeležena.
Serija vključuje dva modela - Z97 in H97. Druga od teh rešitev je zasnovana za delo s centralnim procesorjem, ki ima zaklenjen multiplikator. Ponovi parametre parametra P87. Z97 je kopija Z87, ki podpira procesorje 5. generacije Cor.

Sorodne publikacije