Integralni ojačevalnik - Kaj je to? Vrste, razredi in uporaba integriranih ojačevalnikov

Vsakdo, ki nekaj razume v svetu zvoka, mora zavedati, da brez kvalitativnega ojačevalnika ne more biti dobrega zvoka in govora. Uporabnik lahko ima sistem zvočnikov vreden nekaj tisoč dolarjev, igralec vinil in top CD predvajalnik. Toda brez dobrega ojačevalnika ta sistem deluje. Zato potrebujete integrirane ojačevalnike. Kaj je to? Poskusimo razumeti to vprašanje. Ampak najprej razumeti to: ojačevalniki so razdeljeni na integral, dva bloka in tri bloke. Toda najpogostejši so prvi. Lahko jih enostavno uporabite v vsakem okolju in ne zavzamejo preveč prostora. Tako so tako priljubljeni.

Kaj je integralni ojačevalnik?

Torej, kaj je integralni ojačevalnik. To je ojačevalnik zvoka, ki vključuje predojačevalnik, razdelilnik in sam ojačevalec. Vse to je vgrajeno v eno zgradbo (in zato integralno), za razliko od sistemov z dvema in tremi bloki. Ojačevalniki te vrste lahko zagotovijo visoko specifično moč in precej kakovosten zvok. Trenutno so take naprave najpogostejše. To je razumljivo. Ti so veliko bolj priročni za uporabo v domovih, pisarnah in stanovanjih. Integrirani ojačevalniki imajo svoje lastne kategorije: "A", "B", "AB", "C" itd.


Kategorija "A" se šteje za najvišjo (in najbolj zapleteno). Te naprave imajo neprekosljivo kakovost zvoka in so zelo drage. Ampak ne takoDrage kot njihovi dve-blok in tri-blok "kolegi" (ki je postal del strokovnjakov in avdiofili). Po vrsti moči ločimo ojačevalnike z vgrajeno enoto in model z daljinskim napajanjem (ki je zunaj ohišja). Druga možnost, seveda, daje čistejši zvok (v teoriji), vendar z njo še bolj napor. Zato večina raje uporablja ojačevalnike z vgrajenim napajanjem. Zdaj pa si poglejmo glavne kategorije integriranih ojačevalnikov.

Razvrstitev po kategorijah

Razredi integriranih ojačevalnikov, ki smo jih že obravnavali. Zdaj pa bodite pozorni na glavne kategorije podatkov o napravi. Samo trije so. In se razlikujejo glede na vrsto uporabljenih komponent. Seveda je kakovost zvoka v vsaki kategoriji različna. Torej, tukaj so vrste integralnih ojačevalnikov v tem trenutku:


 • Lampe. Po mnenju mnogih so ti ojačevalniki tisti, ki objavljajo najbolj čist, kakovosten in "pravilen" zvok. Njihova skupna moč ne more biti visoka. In so zelo drage, ker je njihova glavna sestavina draga svetila.
 • Tranzistor. Tu tranzistorji ustrezajo ojačanju zvoka. Zagotavljajo visoko specifično moč in zelo dobro kakovost zvoka. Danes so najbolj priljubljeni ti modeli.
 • Hibrid. Te naprave združujejo več elementov: svetilke in tranzistorje. Prvi so odgovorni za "pravilen" in kvalitativni zvok, drugi pa za ojačanje.
 • Ti tipi integriranih ojačevalnikov trenutno obstajajo. Krog integriranega ojačevalnika, ne glede na vrstopredpostavlja, da so vse njegove komponente zaprte v eni stavbi. To je glavna značilnost tovrstnih naprav. Vendar pa še vedno obstajajo stvari, kot so sprejemniki, ki so tudi formalno obravnavani kot ojačevalniki. Vendar imajo nekatere razlike.
  Mnogi uporabniki ne razumejo razlike med ojačevalniki in sprejemniki. Poleg tega menijo, da so enake naprave. Da, oba sta zasnovana za povečanje signala. Toda glavna shema naprav in njihovo polnjenje je bistveno drugačna. Da bi to dejstvo uresničili, morajo uporabniki pojasniti, kaj so sprejemniki in kaj se razlikujejo od ojačevalnikov. To bo obravnavano v naslednjem poglavju. Začnimo z najbolj opaznimi razlikami, nato pa preidimo na manj očitne stvari.

  Ojačevalnik in sprejemnik. Kakšna je razlika?

  Integrirani ojačevalnik in sprejemnik sta bistveno različni napravi. AV sprejemnik ni namenjen le za ojačanje signala. Čeprav obstaja taka možnost v njenem arzenalu. Vključuje pa tudi ločen DAC za obdelavo zvoka in ima vgrajen sprejemnik. Najpomembneje pa je, da je sprejemnik zasnovan tako, da poveča 6 ali 7 kanalov (odvisno od konfiguracije), in ojačevalnik deluje samo z dvema kanaloma. In to je glavna razlika. Prav tako je treba omeniti razliko v ceni. Ker ima sprejemnik veliko število visokotehnoloških komponent, bo veliko dražji od integralskega ojačevalnika istega razreda. Vendar pa se sprejemniki aktivno kupijo za namestitev sistema za domači kino. V ta namen takšne naprave niso primernebolje Toda v smislu zagotavljanja kakovostnega stereo zvoka niso zelo. Tu so vodilni integrirani ojačevalniki. Zdaj pa si poglejmo nekaj najbolj zanimivih modelov integriranih ojačevalnikov in poglejmo, kaj uporabniki govorijo.

  Marantz PM 5005

  Verjetno najcenejši integrirani ojačevalnik. Njegove lastnosti so takšne, da lahko z visoko glasnostjo prosto zagotavljajo visokokakovosten zvok. Moč ojačevalnika je 40 vatov na kanal. To je vredno pozoren na dejstvo, da so ti vati "pošteni". To pomeni, da bo ojačevalnik moči zadostoval za snemanje precej velikega obsega prostora. Ta integrirani ojačevalnik lahko reproducira frekvence od 10 do 50.000 Hz. Ustrezni bi bili le stolpci. Mimogrede, 40 vatov - to nikakor ni največja moč. Njegovo ojačevalnik oddaja pri delu z uporom 8 ohmov. Če pa preklopite na zvočnike z uporom 4 ohmov, se bo moč povečala na 55 vatov. In to je resno. V tem modelu je tudi fonokorektor za poslušanje glasbe na vinilnih ploščah. Kot vemo, je za to vrsto vira korekcija ozadja obvezna možnost. Vrhunske naprave so označene z pozlačenimi RCA priključki za povezovanje različnih virov zvoka. Isti priključki za povezavo zvočnikov so izdelani v obliki terminala. To tudi kaže na visoko stanje izdelka. Na splošno vprašanje, kako povezati integrirani ojačevalnik, v primeru Marantza ni pomembno. Vse tukaj je zelo preprosto. In zdaj upoštevajte pripombe lastnikov tega čudeža tehnologije.

  Mnenja o Marantzu PM 5005

  Torej, kaj pravijo uporabnikiMarantz PM 5005? Po ocenah ima integrirani ojačevalnik odlične tehnične lastnosti in ustrezno ceno. Lastniki te čudovite naprave pravijo, da zagotavlja zelo kakovosten zvok. Seveda je daleč od strojne opreme za več deset tisoč dolarjev, vendar za to ni namenjen. In s to nalogo se ta integrirani ojačevalnik zruši na "odlično". Poslušalci so opazili kristalno čist zvok, globoke in odlično delujoče nizke frekvence, pravo in globoko sceno, jasno ravnovesje frekvenc na srednji, nizki in visoki ravni. Shema Marantzovega integralnega ojačevalnika je smešno preprosta. Nekaterim uporabnikom je celo uspelo popraviti nekatere nezapletene okvare. Ljudje pravijo, da je preprosto vezje dobro, saj je enostavnejša tehnika boljša. Sumljiva izjava, vendar je oprema iz Maranca res zelo dobra. Na ojačevalnikih ni negativnih povratnih informacij.

  Arcam FMJ A19

  Toda ta stvar je resnejša. Ta integralni ojačevalnik (kar že vemo) se nanaša na srednjo cenovno kategorijo in razred "B". Ta majhen ojačevalnik lahko odda 90 W moči na kanal. To je povsem dovolj za hišo in stanovanje. S to napravo je mogoče izraziti tudi majhno sobo. Vendar ne pozabite na druge komponente enake kakovosti. Razpon ponovljivih frekvenc se začne pri 20 Hertz in se konča z 20.000 Hertz. Odličen indikator za integrirani ojačevalnik čipov. Značilnost tega ojačevalnika je razpoložljivostučenca daljinskega upravljalnika. Toda glavna stvar je zvok. Ojačevalnik zagotavlja globok in jasen zvok s čudovitim prizorom. V smislu kakovosti zvoka ustreza dražjim modelom. Hkrati pa se ponaša z rekordno nizko zmogljivostjo dinamičnih izkrivljanj (v primerjavi z drugo opremo podobnega razreda). V ta namen ojačevalnik potrebuje akustični sistem z nazivno impedanco 8 ali 4 ohmov. Šele takrat bo mogoče doseči največjo moč in kakovost. Kaj pa uporabniki te naprave? Poglejmo zdaj.

  Mnenja o Arcam FMJ A19

  Še naprej preučujemo najbolj zanimive integrirane ojačevalnike. Mnenja o Arcamu so dvoumna. Toda veliko bolj pozitivno kot negativno. Začnimo z njimi. Po mnenju lastnikov ojačevalnik odlično deluje z reprodukcijo klasične glasbe in instrumentalnih zvrsti (model klasičnega leta). Zagotavlja popolno globino prizora, kompetentno gradi frekvenco in ima odlično napajanje. Prihaja z visokokakovostnimi zvočniki, ki lahko prikazujejo prave čudeže. Prav tako lastniki ugotavljajo, da je zasnova tega ojačevalnika zelo uspešna. Ima precej kompaktne dimenzije (za napravo tega razreda) in se odlično prilega v skoraj vsako notranjost. Vezje Arcamovega integriranega ojačevalnika izgleda precej preprosto.
  Njegova zasnova zmanjša dinamično popačenje in zagotavlja kristalno čist zvok. Mnogim ljudem je to všeč. Vendar pa hkrati lastniki opozarjajo, da so zvrsti elektronske glasbez ojačevalnikom s trdim delom. Navedeno je pomanjkanje nizkih frekvenc. Rap, hip-hop, elektronska glasba in pop glasba - očitno ne njegovih žanrov. Tudi nekateri uporabniki ne marajo cene naprave. Mnogi verjamejo, da bi moral biti takšen ojačevalec cenejši.

  PrimaLuna DiaLogue Premium HP Int

  integrirani ojačevalnik iz PrimaLune. Ima odlično kakovost zvoka in eleganten videz. Ta ojačevalnik spada v kategorijo hibridnih in ima razred "A". Vendar je ta užitek zelo drag. Naprava ima odlične tehnične lastnosti.
  Moč ojačevalnika je 84 vatov na kanal. To je odličen rezultat za napravo, katere zasnova vključuje svetilke. Razpon frekvenc, ki se ponavljajo tukaj, je zelo širok. Začne se s hitrostjo 7 Hertzov in se konča s 75.000 Hz. To pomeni, da lahko naprava proizvaja izjemno kakovosten zvok. Zato je cena tako visoka. Mimogrede, med priključki za priključitev sistema zvočnikov je poseben pozlačen RCA, ki je namenjen priključitvi nizkotonskega zvočnika. Omogoča vam, da dosežete kakovosten in globok bas. Zvočniki na običajnih zvočnikih ne bodo mogli prikazati celotne globine nizkih tonov, ki jih prenaša ta ojačevalnik. Zato je bil potreben poseben priključek. Kaj pa ojačevalec, ki ga je kupil? Poglejmo zdaj. Čeprav ne toliko (glede na svojo ceno).

  Ocene o PrimaLuna DiaLogue Premium HP Int

  Zato razmišljamo o delujočem ojačevalniku, katerega integrirano vezje je zelo zapleteno. Vendar pa je glede na povratne informacije uporabnikov tokompleksnosti tokokroga in dosegli najvišjo kakovost zvoka.
  Uporabniki opozarjajo, da ojačevalnik zagotavlja neverjeten zvok. Vse je jasno uravnoteženo, obstaja velika globina prizora, odlična obdelava visoke in srednje. Toda hkrati je poln in globok bas. In od zvoka in vetrov "analog". Lastniki pravijo, da je logično prisluhniti takemu vinilnemu ojačevalniku. Z njegovo pomočjo lahko dosežete čudovit zvok. Prav tako so lastniki opazili, da ta moderni integralni ojačevalnik nima skoraj nobenega ozadja in popačenja. Tukaj je - tehnologija svetilk. Tudi prisotnost tranzistorja ne vpliva na zvok. Druga značilnost se nanaša na videz naprave. Svetilke gorijo tako, da dajejo napravi edinstven čar. Na splošno je ta ojačevalnik idealna izbira za tiste, ki želijo pravilno čuti zvok z namenskimi frekvencami in zelo globoko sceno. Vse to integrirano ojačevalnik zagotavlja. Pomanjkljivost je le ena: zelo visoka cena. Toda stane vsak porabljen peni.

  Razsodba

  Tako smo razstavili, kar pomeni "integralni ojačevalnik". Zdaj točno veste, kaj je to, kaj so in katere vrste so skupne. Pregledali smo tudi najbolj zanimive in priljubljene modele obstoječih na trgu. Seznam vključuje oba vodilna ojačevalnika v začetni in vrhunski hibridni model (z uporabo svetilk). Za nakup ni jezikovnih priporočil. Ker za proračun raven vaših priporočil, in za bonus - splohdruge Ampak točka v tem in v drugem primeru je ena - zagotoviti visokokakovosten zvok. Vendar je treba opozoriti, da bo dosežena le, če so druge komponente sistema na ustrezni ravni. Na voljo morajo biti visokokakovostne žice s pozlačenimi konektorji, visokokakovostni akustični sistemi, ki lahko reproducirajo frekvenčno območje, ki je na voljo ojačevalniku. Prav tako morate poskrbeti za kakovosten vir zvoka. V tej vlogi lahko igralec na srednji ravni. Prav tako je primeren povprečen CD predvajalnik. Ni slabo, da bo računalnik ali prenosni računalnik z namensko zvočno kartico. Kakovostni zvok bo dosežen le, če bodo izpolnjeni vsi ti pogoji. V nasprotnem primeru ne bi smeli niti poskusiti. Karkoli že je, tudi če na računalnik z vgrajeno zvočno kartico priključite dober ojačevalnik, bo rezultat na mestu. Vendar pa povzemimo.

  Zaključek

  Take naprave smo obravnavali kot integralne ojačevalnike. Kaj je - je že jasno vsem. Rad bi samo dodal, da takšne naprave spadajo v razred zapletenih tehničnih naprav. Vsebujejo visokotehnološke in drage komponente. Zato je cena za njih pogosto precej visoka. Toda tisti, ki želijo slišati zelo kakovosten zvok, morajo razumeti, da je dobra naprava draga. Poceni ojačevalnik ne bo podaril užitka zvoka, ki ga lahko naredi drago. Zato vam ni treba pogledati cene. Tukaj je glavna stvar - tehnične lastnosti. In samo se odločijo, kako visok bo zvok. Spomnimo se, da ni nobenega dobrega ojačevalnikaokoliščine ne bodo poceni.

  Sorodne publikacije