Humpback "Zaporozhets": fotografije, specifikacije, pregledi

V sovjetskih časih se je industrija hitro razvijala. Vsak dan so gradili nove tovarne in tovarne. Ko je gospodarstvo raslo, je država potrebovala prevoz. Avto v ZSSR je veljal za razkošje, kljub temu pa so obstajale tudi "priljubljene" znamke, ki so bile dostopne vsem. Da, eden od teh avtomobilov je grbasti "Zaporozhets". Fotografije, ocene in funkcije - še v našem članku.

Opis

Uradno ime vozila je ZAZ-965. Ta sedan z dvema vratoma s štirimi sedeži je še posebej majhna v razredu z zasnovo zadnjega in zadnjega pogona. Serijska izdaja se je začela v 60. letu. Model je v 69. letu prenehal obstajati. Naslednik "grbavca" je bil ZAZ-966. Montaža avtomobilov je bila izvedena na Zaporozhye Automobile Plant. Ta model je postal eden najbolj dostopnih in je prejel naziv "folk".


Zakaj je to priljubljeno?

Na prvi pogled se zdi, da v ZSSR preprosto ni bilo velikega izbora avtomobilov, zato so kupili tisto, kar je bilo na voljo. Vendar je treba povedati, da je bil v petdesetih letih podoben avto malega razreda "Moskvich-401" proizveden v tovarni AZLK. Toda do 60-ih let je ta model zastarel. Novi 402. je postal večji in, kar je še pomembneje, drag. Zato preprostega sovjetskega delavca si tak avto ni mogel privoščiti. Pojavil se je 60. obletnica grbavca "Zaporozhets" (fotografije, ki jih njegov bralec vidi v našem članku) je postal bolj priljubljen, saj je imel sodoben dizajn in je imel značilne dinamične lastnosti. Strošek avtomobila- 18 tisoč rubljev. Po denarni reformi v 61. letu se je cena znižala 10-krat.

Videz

Prototip tega modela je italijanski "Fiat" 600. modela. Ta avtomobil je bil izbran v smislu tehničnih in ekonomskih lastnosti. Telo je bilo lahkega, polnega kovine, lupine. Varjene iz minimalnega števila velikih plošč. Vendar je treba opozoriti, da italijanski avto ni imel značilne grbe. Prednji krogi halogenskih žarometov in kompaktni kovinski odbijač. Rešetka hladilnika se združi s telesom. Streha - okrogla oblika. Diski - kovinski, 13 palcev. Treba je omeniti, da je za grbičem "Zaporozhets" je podolgovate razrez. Služi za boljše hlajenje. Konec koncev, motor grbavca "Zaporozhets" nima klasičnega tekočega sistema. SOD je v zraku.
Telo je popolnoma kovinsko. Vredno je reči, da je kakovostno poslikana. Vendar do danes številne kopije niso preživele. Na žalost so njihova mesta že več let.

Velikost grbavca "Zaporozhets", očistek, masa

Ta avto je kompaktne velikosti. Tako je celotna dolžina telesa 333 metrov, širina - 139 višin - 145 metrov. Velikost medosne razdalje je le dva metra. Mimogrede, proga se razlikuje po širini. Sprednji greben je 114 metrov, zadnji je 116. Prostor je 175 centimetrov. To je zelo resen kazalnik. Stroj ima kratke zveri in se samozavestno premika po osnovnem premazu.
Tara za podatke o potnem listu znaša 665 kilogramov. Skupna teža - 965.

Salon

Preselimo se v salon grbavca "Zaporozhets". Notranjost je precej tesna. Zadnji potnikine bo udobno. Sam dizajn je asketski. Tukaj ni nič odveč. Sprednja plošča je iz železa, monolitna. Ima majhen klic z merilniki hitrosti in nekaj gumbov. Volan je dvostranski, velike velikosti. Avto ni imel hidravličnega ojačevalnika, vendar je volan kljub vsemu lahko vrtljiv. Kot oblazinjenje je bil uporabljen poceni dermatitis. Tu ni izolacije hrupa. Še posebej visoko zadaj, ker obstaja motor.

Specifikacije

Polje in motorji za grbastega "Zaporozhets" so bili popolnoma domači. Najprej je bil motor nameščen na avto, MeMZ-965. To je štirivaljni motor v obliki črke V z mehanizmom verige osem ventilov. S prostornino 746 kubičnih centimetrov se razvije le 23 konjskih moči. Navor je 44 Nm v razponu od 22 do 25 tisoč obratov. Kakšne so lastnosti grbavca "Zaporozhets"? Največja hitrost avtomobila - 90 kilometrov na uro. Hkrati poraba goriva - 65 litrov na 100 kilometrov. Motorni sistem - uplinjač. Karburatorji so nameščeni drugače:
 • D-100.
 • K-123.
 • V tem primeru sta bila oba enodomna, s padajočim tokom in vodoravno dovodom zraka. Sistem zračnega hlajenja. Blok valjev je izdelan iz magnezijeve zlitine ML-5. Hkrati je bila glava aluminijasta. Po podatkih iz potnega lista je bil motor zasnovan za 72. bencin. Malo kasneje se je postavitev zdela bolj nadgrajena enota. To je MeMZ-966. Gre za štirivaljni bencinski motor z delovno prostorninov 887 kubičnih centimetrov. Ta motor je zasnovan za 76. bencin. Največja moč enote je 27 konjskih moči. Mehanizem krmiljenja je enak kot na prejšnjem motorju (veriga, osem ventil).

  Kakšne so pripombe o grlu "Zaporozhtsy" z MeMZ-966? Z večjo močjo je ta avtomobil porabil manj goriva. V povprečju je motor izlil 55 litrov bencina na 100 kilometrov ceste. Največja hitrost avtomobila je 100 kilometrov na uro. Kompresijsko razmerje motorja je 65. Električni sistem je uplinjač. Kot uplinjač je bila uporabljena enokomorna enota K-125 s horizontalnim dovodom zraka. Blok valjev je izdelan iz iste magnezijske zlitine, glava je iz aluminija.
  Med prednostmi tega motorja je treba upoštevati majhne stroške rezervnih delov. V sovjetskih časih je bilo enostavno najti potrebne dele in po potrebi je bilo mogoče popraviti motor.

  O problemih motorjev

  Na zanesljivost "Zaporozhets" med sovjetskimi vozniki je šel veliko šal. Kot veste, je v vsaki šali del resnice. Na žalost motor MeMZ ni bil zanesljiv. Ker ni bilo tukaj nobenega klasičnega sistema za hlajenje tekočin, se je motor močno pregrel. In kuhal se je tudi pri hitrosti. Zelo pogosto so se ti avtomobili vstali ob cesti na cesti in čakali, da pride motor. Pregrevanje je imelo skoraj vsak lastnik avtomobila. Tudi motor ni imel velikega vira. Do velikega popravila "Zaporozhets" hodil največ 80 tisoč kilometrov. In tako jevzdrževanje.
  Drugi lastniki so se pritožili zaradi porabe goriva. Nikoli se ni srečal s podatki o potnih listih in je bil vedno višji. V povprečju porabi 8 litrov bencina. Ampak moram reči, da so bili sovjetski motorji nezahtevni za kakovost goriva. Zato tudi v nadgrajenem motorju mirno vlije 72. bencin.

  Tuning

  Tam je bilo mogoče uglasiti sovjetske "Zaporozhets". Praksa je pokazala, da je mogoče motor preprosto izpopolniti. Najbolj priljubljena nadgradnja je bila povečanje glasnosti. Torej, strokovnjaki pili kartuše pod "Zhigulevskaya" bat. Poleg tega je na grbasti "Zaporozhets" nameščen drug dovodni kolektor pod dvokomorni uplinjač. Še ena varianta tuninga je kanal glave valjev. Tako je bilo mogoče povečati največjo moč za 10-20 odstotkov. Vendar, da bi dobili veliko povečanje ni izkazalo, na kakršen koli način, saj je vse v motorju ni več kot 27 sil. Bolj priljubljena varianta tuninga je zamenjava motorja z drugo.

  Tekalno orodje

  Kljub dejstvu, da je stroj v veliki meri ponovil italijanski "Fiat", se je zasnova šasije in podvozja bistveno izboljšala. Torej, namesto "fiat" vzmetenja na prečni odmev (ki je bil uporabljen spredaj in je bil krhek za naše ceste), so sovjetski inženirji uporabili sistem na dvojnih vzdolžnih vzvodih s prečno torzijo. Podobno razporeditev je v teh letih uporabil tudi Volkswagen. Ob istem času na grbavcu "Zaporozhye" lamelarne torzije so bile uporabljene. Takšna zasnovavzmetenje je imelo možnost, da nosi malo naprej žarek, kot tudi premakne gumb pedala na daljavo. Slednji se je začel nahajati tam, kjer je bil prej "Fiat" prečna vzmet. Poleg tega je ta rešitev omogočila razširitev prostora v kabini. Upoštevajte, da so bila za Zaporozhets izbrana kolesa večjega premera z povečanim profilom. Hod suspenzije se je povečal. Tako je avtomobil postal bolj prilagojen za delovanje na cestah zunaj asfaltne obloge.
  Kako vozi ta avto na poti? Kot je navedeno v pregledih, se avto ne razlikuje po visoki gladkosti poteka in značilnostih rokovanja. Njen stres je na hrbtni strani, salon je vroč in hrupen. Tudi avto je močno zavit v zavojih.

  Zakaj sprednji pogon ni?

  Zahodnoevropske države so nato začele vaditi sprednji kolesni pogon. Toda zakaj ga je zavrnil v Zazi? To je bilo storjeno zaradi nezadostnega oprijemanja pogonskih koles. Ker je bil motor nameščen za sabo, skoraj ni bilo napetosti na prednji osi.
  Poleg tega je bilo ob prisotnosti sprednjega pogona potrebno izdelati tečaje z enakimi kotnimi hitrostmi. Ob upoštevanju vseh teh pomanjkljivosti, je bilo odločeno, da zgraditi grbavec "Zaporozhets" na platformi zadnjega pogona.

  Stroški

  Trenutno lahko kupite podoben avto za 50-70 tisoč rubljev. Cena bo odvisna od stanja motorja in karoserije. Številne kopije imajo težave z korozijo. Večinoma kupujejo takšne stroje za restavriranje. Humpback "Zaporozhets" poizterjava postane avtomobil prostega dne, ki pritegne pozornost mnogih voznikov in samo mimoidočih. To je resnična redkost. Obnova grbičev "Zaporozhets" lahko vključuje veliko operacij, do zamenjave motorja, da ne omenjamo repainting in varjenje.

  Poglejmo

  . Tako smo ugotovili, da je to 965. model Zaporozhetsa. Trenutno so ti avtomobili prepuščeni zelo malo. Seveda nakup takšnega avtomobila za vsakodnevno vožnjo nima nobenega smisla. Stroj je zastarel za vse parametre. Takšni "Zaporozhets" bi morala postati vsaj drugi avto v družini. Kupite ga večinoma navijači in ljubitelji sovjetske tehnologije. Če želite obnoviti, je veliko lažje kot, na primer, Volga. In Zaporozhets izgleda nič manj eleganten in izvirno.

  Sorodne publikacije