Holografski zaslon: opis, naprava, princip delovanja

Plazemske plošče in LCD zasloni niso bili nikoli presenečenje za vsakogar, ki je prevzel svoje mesto v vsakdanjem življenju. Nastanek tehnologije ustvarjanja stereoskopske podobe s pomočjo 3D-točk v zadnjih letih je postal običajen, zavzel nišo in se aktivno razvija. Večina strokovnjakov meni, da bo naslednja stopnja razvoja zaslonskih tehnologij pojav holografskega projekcijskega platna, kar je povsem logično, saj je sodobna 3D televizija vmesna stopnja oblikovanja tridimenzionalne slike, saj so tridimenzionalne slike na takih zaslonih vidne le na določenem položaju glave. Holografske zaslone lahko obravnavamo kot naslednjo stopnjo razvoja 3D tehnologije.


Načelo 3D tehnologije

Sodobna kinematografija in televizija uporabljata 3D tehnologijo, ki temelji na prevare človeškega vida s pomočjo predstavitve oči, nekoliko drugačnih slik, kar povzroči tridimenzionalni učinek. Optični fokus se pogosto uporablja v 3D tehnologiji: na primer, iluzija globine in volumna slike je ustvarjena s polarizacijskimi očali, ki filtrirajo del slike za levo in desno oko.

Pomanjkanje 3D tehnologije

Pomanjkljivost te tehnologije je, da je slika v razsutem stanju vidna le pod določenim kotom. Kljub temu, da so v prodaji doma gledališča z učinkom 3D in brez očal, lahko njihov gledalec gleda le, če se nahaja točno nasproti zaslona. Začne se večja slikaizginejo z rahlim pomikom v desno ali levo glede na sredino zaslona, ​​kar je glavna pomanjkljivost vseh 3D prikazov. Da bi rešili ta problem, naj bi v bližnji prihodnosti holografski zasloni.


Psevdoholografski zasloni

Do danes so zelo priljubljeni pseudogolografski zasloni, izdelani na podlagi polprepustne mreže ali filma. Plošče so pritrjene na strop ali prodajna izložba. Ko so plošče pravilno osvetljene, so nevidne za osebo in če je slika projicirana na njih, se ustvari hologramska slika, skozi katero gledalec lahko gleda. V primerjavi z zasloni s tekočimi kristali in plazmo imajo psevdoholografski zasloni številne prednosti: živo podobo, izvirnost, možnost namestitve v vsakem prostoru. Projektor, ki projicira sliko, je lahko skrit pred gledalcem. Prednosti take opreme so široki koti gledanja, visok kontrast slike in sposobnost ustvarjanja holografskih zaslonov določene velikosti in oblike. Transparentni filmski zasloni se uporabljajo za nenavaden učinek in čar prostora, oblikovanje televizijskih studiev in poslovnih prostorov. Transparentne plošče izdelujejo številna podjetja in se uporabljajo za oglaševanje in trženje.

Zasloni Sax3D

Eden izmed najbolj priljubljenih holografskih zaslonov Sax3D iz nemškega podjetja, ustvarjen s tehnologijo elektronske lomne svetlobe, tako da sistem ne upošteva svetlobe v prostoru z izjemožarek projektorja. Zaslon je izdelan iz trpežnega prozornega stekla, na vrhu katerega je nanesen tanek film, ki zaslon pretvori v hologram in prikaže projicirano kontrastno sliko. Podoben holografski zaslon omogoča ogled digitalnih slik in videov. Po enakem načelu zasloni Transscreen, izdelani iz poliestrskega filma s posebnimi plastmi, zadržujejo svetlobo projektorja.

Holografski televizorji

Prebivalci se bolj zanimajo za nespecializirane zaslone, vendar rešitve, ki se lahko uporabljajo v tabličnih računalnikih, televizorjih in pametnih telefonih s holografskim zaslonom. Treba je omeniti, da se je na tem področju v zadnjih letih pojavilo veliko število izvirnih rešitev, kljub dejstvu, da večina od njih dela na izboljšanem 3D učinku. InnoVision na CES 2011 je predstavil prototip holografskega zaslona, ​​imenovan HoloAd Diamond. Ko ustvarite televizor, se uporabi prizma, lomilec se premakne iz svetlobe več projektorjev in ustvari popoln hologram, ki si ga gledalec lahko ogleda pod različnimi koti. Obiskovalci razstave in novinarji med demonstracijo so lahko zagotovili, da takšen hologram bistveno presega slike, ustvarjene na 3D napravi, v smislu nasičenosti in barvne globine. HoloAd TV lahko predvaja holografske slike, fotografije in videe v formatu FLV. Na razstavi je podjetje predstavilo dva modela televizije, ki temelji na podobnem načelu: dovoljenje prvegaje 1280x1024 slikovnih pik, tehta 95 kilogramov, druga pa 640x480 slikovnih pik. Kljub temu, da so televizorji precej veliki, jih uporabite udobno in udobno.

Razvoj tehnologije

HP Labs v Palo Altu je poskušal rešiti večni problem zaslonov s 3D učinkom. Da bi reproducirali sliko v razsutem stanju, ki je vidna z vseh vidikov, so raziskovalci prosili, da prikažejo slike z različnih strani in gledalcu pošljejo ločeno sliko za vsako oko. Ta tehnologija vključuje uporabo sistema z laserskimi napravami in rotirajočimi ogledali, vendar so se kalifornijski znanstveniki zatekli k komponentam navadne plošče s tekočimi kristali, kar je povzročilo veliko število okroglih utorov na notranji površini stekla. Tako je svetloba lahko spremenila tako, da je pred gledalcem ustvarila tridimenzionalni hologram. Zaslon, ki so ga ustvarili strokovnjaki HP, prikazuje statično tridimenzionalno sliko, ki jo gledalci gledajo z dvesto točk, in dinamično sliko šestdeset štirih.

Telefon s holografskim zaslonom

Nedavno, pred kratkim, je bilo pričakovati veliko dogodka - uradno je bil uveden pametni telefon s holografskim prikazom. Tehnologija prikaza, ki se uporablja pri Red Hydrogen One, je draga, vendar se bo v bližnji prihodnosti uporabljala na številnih mobilnih napravah.

Red Company je specializirana predvsem za proizvodnjo profesionalnih digitalnih fotoaparatov,zdaj pa je opozorila na novo industrijo, razvila in predstavila pametni telefon s holografskim zaslonom Red Hydrogen One.

Prikaz telefona

Strokovnjaki podjetja Red pravi, da je zaslon, nameščen na pametnem telefonu, vodikov holografski prikaz, ki takoj preklopi med 2D vsebino, 3D vsebino in holografsko vsebino aplikacije Red Hydrogen 4-View . Kljub temu, da natančne informacije o načelu te tehnologije niso bile objavljene, pametni telefon omogoča ogled vseh hologramov brez uporabe posebnih očal ali dodatkov. Predstavitev rdečega pametnega telefona s holografskim zaslonom je potekala junija 2017, vendar podrobnosti proizvajalca še niso bile razkrite. Vendar pa obstaja nekaj srečnih blogerjev, ki so imeli v rokah dva prototipa pametnega telefona: eden je nefunkcionalna postavitev, prikazuje obdelavo in videz telefona, drugi pa je delovna naprava, ki jo podjetje še vedno skriva v tajnosti.

Sorodne publikacije