Hladilnik ni izklopljen: možne težave in njihovo odpravljanje

Povprečno trajanje enega cikla dobrega delovanja hladilnika je 12-20 minut v normalnih pogojih okolja. To pomeni, da je treba upoštevati, da lahko v vročem obdobju naprava v skladu z izbranim načinom proizvaja mraz. Ampak, praviloma, v eni uri kompresor "počitek" 2-4 krat. V tem primeru, če hladilnik deluje in se ne izklopi, to ne pomeni nujno, da potrebuje nujna popravila. Pogosto lahko za diagnosticiranje, nastavitev vzroka in njegovo odpravo uporabnik samostojno, brez klica čarovnika.

Kako razumeti, da je naprava pokvarjena?

Prvi "zvonec" okvare je dejstvo, da hladilnik začne delovati brez periodične zaustavitve. V normalnem načinu je treba za kratek čas izvesti samodejni izklop, v intervalih po 20 minut. Tudi če je na ulici veliko toplote, mora hladilnik znova zgraditi in odklopiti vsaj enkrat na uro.

Če hladilnik zaradi napake ni izklopljen, ga uporabniki zelo hitro opazijo. V tem primeru boste slišali stalno delujoč kompresor. Če pravočasno ne odpravite vzroka, lahko motor zaradi stalnega dela odpove. Torej obstaja povsem logično vprašanje: zakaj se hladilnik ne izklopi in kako popraviti to napako? Pogosto je razlog v nepravilnem delovanju naprave. V tem primeru ga lahko sami odpravite. ČeVendar pa je potrebna zamenjava delov, zato bo potrebna pomoč usposobljenega strokovnjaka.

Primarna diagnoza

V primeru, da se hladilnik ne izklopi, je treba razloge za to najprej poskušati diagnosticirati. Pogosto so v uporabnikovem določenem delovanju.
Med njimi so najpogostejše:
 • Aktiviranje funkcije "zamrznitve". Za diagnostiko je potrebno preveriti temperaturo v zamrzovalniku in v glavni komori. V primeru, da je padel pod normalno temperaturo, je možno, da je funkcija "super zamrzovanje" aktivirana v samodejnem načinu, in da se lahko spopade s temperaturnim načinom, ki ga je nastavil ta program, mora kompresor delovati z večjo obremenitvijo. Običajno je taka značilnost prisotna v vsakem sodobnem modelu in se aktivira 24 ur, preden se načrtuje uporaba temperaturnega režima, ki je v njem nastavljen.
 • Uhajanje je moteno. Obstajajo primeri, ko je notranja temperatura hladilnika tako visoka, da se zdi, da naprava deluje na ogrevanje. To ne izklopi hladilnika, ampak nadaljuje z delom brez prekinitev. Najpogostejši razlog, zakaj mraz ni več odpuščen, ni tesno zaprta vrata. Kot rezultat, topel zrak je nenehno prodira v hladilno komoro, ki znatno poveča temperaturo. Zato mora hladilnik stalno delati, da doseže dane parametre. Če ste napravo uporabljali dlje časa, je verjetno, da je bila obrabljenagumijasto tesnilo, ki zagotavlja tesnost pri zapiranju vrat. Lahko ga spremenite sami.
 • Tehnične napake med namestitvijo. Pomembno je omeniti, da večina napak, ki povzročijo, da ne izklopite hladilnika med delom, dovoljujejo lastniki sami. Zaradi pomanjkanja prostora v kuhinji se enote nahajajo poleg grelnih elementov, peči in drugih tehničnih naprav, ki lahko negativno vplivajo na delo. Prav tako je potrebno, da je prostor med steno in hladilnikom obvezen.
 • Tehnični razlogi, zaradi katerih se hladilnik ne ugasne

  Če neodvisna diagnostika ni dala rezultatov, je verjetno, da je primer v notranjih komponentah. V tem primeru poiščite težavo in izvedite popravila mora biti usposobljen strokovnjak. Če je naprava še vedno v garanciji, popravila ni mogoče opraviti sama. V nasprotnem primeru lahko servisni center zavrne garancijo.

  Krmilni modul ne deluje

  Sodobne naprave so opremljene z elektronskim avtomatskim krmiljenjem, ki je odgovorno za dajanje signalov motorja v temperaturni način. Na primer, ko fotoaparat zazna temperaturni način, ki ustreza določenemu programu, mora krmilni modul poslati signal za zaustavitev hladne dobave, vendar to ni posledica napake. Strokovnjaki ugotavljajo, da če hladilnik ni izklopljen, so razlogi pogosto v pogostih nihanjih napetosti. Zato priporočamo, da naprave ne priključiteneposredno preko regulatorja napetosti. Tako lahko bistveno podaljšate življenjsko dobo naprave.
  Termostat deluje nepravilno
  Ko naprava začne siliti hladno brez ustavljanja, je verjetno, da termostat ne deluje, kar bi moralo nadzorovati temperaturno raven. Rele ne more prekiniti vezja ob pravem času, zato se hladilnik še vedno zamrzne. V tem primeru obstaja logično vprašanje - kako preveriti termostat hladilnika? Enostaven način: odstranite napravo in kliknite na majhno ploščo, ki se nahaja v srednji matico. Če ne slišite klikov, je treba napravo zamenjati. Najbolj učinkovit način je, da s pomočjo multimetra preverite termostat za odpornost. Toda to zahteva razpoložljivost posebne opreme in spretnosti za delo z njo.

  Hitro izhlapevanje freona ali njegovega puščanja

  Ker freon nima niti barve niti vonja, lahko le strokovnjak diagnosticira puščanje z uporabo posebne opreme. To je običajno posledica mehanskih poškodb, na primer pri premikanju ali spreminjanju namestitvenih mest. Ko je freon nezadosten, se temperatura v hladilniku hitro poveča.

  Motnja v cevi uparjalnika

  Drug možen razlog, zakaj se hladilnik ne izklopi, lahko postane zamašitev cevi uparjalnika. Najpogosteje se lahko kopičijo delci ledu. Izkušen čarovnik bo skušal najti točen kraj blokade na kraju samem. V primeru, da diagnosticirate težavone bo uspelo, bo naprava verjetno odpeljana v servisni center. Ker je za popravilo okvare potrebno razstaviti skoraj v celoti.

  Okvara kompresorja

  To napako lahko diagnosticira samo poveljnik. Motor se praviloma odpove zaradi obrabe. Ni dovolj močan, da bi pritiskal na vstopno cev, tako da temperatura, ki jo je določil program, ni dosežena.

  Treba je zamenjati kompresor - vprašanje, ki si ga mnogi uporabniki sprašujejo. Takoj je treba opozoriti, da je postopek zamenjave ali popravila precej zapleten in je v veliki meri odvisen od vrste okvare, zato pogosto strokovnjaki preprosto priporočajo zamenjavo.
  Vendar pa je njegova cena skoraj tretjina cene celotne naprave. Ker je za ponovno vzpostavitev normalnega delovanja naprave potrebno, da ga polni freon in zaženejo potrebni senzorji za vzdrževanje določene temperature, uporabnik ne bo mogel samostojno izvajati tega procesa brez določenega znanja. V skladu s tem bodo popravila in storitve specialista stali malo, kar vas resnično pomisli na nakup novega hladilnika.

  Po odtaljevanju se hladilnik ne izklopi

  To je tudi pogosta težava. Vsak hladilnik, tudi brez No Frost, mora biti izklopljen vsaj enkrat na leto. Očistite ostanke ledu, umijte police, škatle in stene s posebnimi sestavami, predvidenimi za take naprave.
  Pogosto po priključitvi se hladilnik dolgo ne izklopi in zdi se, da kompresor deluje zaradi obrabe. Najverjetneje je naprava preprostapridobiva želeno temperaturo. Samo malo je počakati, da naprava izvede program in se vrne v redno delo.

  Metode odpravljanja napak

  Vredno je razumeti, da je hladilnik zapletena strojna naprava, ki je preprosto ne bo popravila. Praviloma je težavo mogoče rešiti samo iz preprostih razlogov - nepravilnega načina, zaprtih vrat, obrabe tesnilne mase, napačne namestitve. Kadar je razlog, da hladilnik ni izklopljen, posledica tehničnih okvar, je potrebna strokovna diagnostika. Če se je ta težava začela pred iztekom garancijske dobe, priporočamo, da najprej pokličete servisni center in poslušate vsa priporočila strokovnjakov.

  Sorodne publikacije