GSM alarmni sistem za dom in dacha: opis in značilnosti, nasveti za izbiro in povratne informacije strank

Nova generacija protivlomnih alarmnih sistemov je tesno povezana z uporabo visokotehnoloških brezžičnih komunikacij. Poleg tega prehod na nova komunikacijska sredstva ni bil le zavrnitev nekdanjih kabelskih in analognih sistemov, ampak temeljito prestrukturiranje enokomponentnih konfiguracij strojne konstrukcije. Sodoben varnostni alarm z GSM modulom omogoča celovit nadzor nad ozemljem z možnostjo aktiviranja ustreznih ukrepov v skladu z uveljavljenim algoritmom.

Kakšne so značilnosti GSM signalizacije?

Takšni sistemi združujejo prednosti brezžičnih komunikacijskih kanalov in funkcionalnosti mobilnih operaterjev. Izvedljive naprave delujejo s senzorji in centralnim krmilnikom z radijsko postajo, ki običajno deluje v kodiranem načinu pri frekvenci 433 MHz. Upravljanje uporabnika se izvaja v oddaljenem načinu preko SMS-sporočil preko GSM-povezave. To pomeni, da lahko lastnik hiše izven polmera delovanja prejme opozorilno sporočilo ali pošlje navodila v obliki, ki je določena z navodili določenega modula. Prednostim varnostnih sistemov je mogoče pripisati GSM-signalizacijo za dajanje in možnost avtonomnega delovanja ne glede na glavne linije napajanja. Za napajanje se praviloma uporabljajo elektrarne in akumulatorski bloki, ki zagotavljajo bodisi trajno bodisi rezervno napajanje. SpetZaradi dveh glavnih kanalov brezžične in oddaljene komunikacije je potreba po organiziranju kabelskega omrežja odpravljena.

Konfiguracija in komponente kompleksa

Najenostavnejši sistemi so sestavljeni iz dveh skupin naprav - alarmov in krmilnikov (nadzorna plošča). Kot za prvo skupino predstavljajo senzorji - infrardeči, ultrazvočni, magnetnokontaktni itd. Izvajajo odgovorno funkcijo neposrednega določanja dejstva nepooblaščenega prodora. Senzorji so nameščeni na oknih, v vratih, na vratih in na drugih mestih, potencialno nevarnih z vidika penetracije vsiljivca. Reakcije detektorjev se razlikujejo glede na načelo zaznavanja grožnje - občutljive so na gibanje, udarce, toplotne vplive, hrup in druge dražljaje.


Nadzorna plošča nato sprejema signale od senzorjev in nato pošlje ustrezne opozorila lastniku. Ponovno, v minimalnem paketu, protivlomni alarm za dom na GSM komunikacijah opravlja zgolj informacijske funkcije, pravočasno poroča o grožnjah. In v krogu naročnikov so običajno vključene in strokovne službe za varnost, ki se odzivajo na alarm. V bolj razširjeni obliki takšni kompleksi opravljajo pomožne naloge:
 • Določanje uhajanja plina, vode ali znakov požara.
 • Dobava ukaznih signalov za mehanske varnostne naprave.
 • Aktiviranje opreme za video nadzor.
 • Vrste alarmnih sistemov GSM

  Glede operativne narave,izvedba oblikovanja, funkcionalnost in splošna smer delovanja, strokovnjaki delijo domače GSM-signalizacijo v tri razrede:
 • avtonomni kompleksi. Eno ohišje ima senzor in nadzorno ploščo. Ta sistem je neodvisen od centralnega napajanja, lahko pa nadzoruje samo eno varnostno območje ali prostore.
 • Univerzalna signalizacija. GSM varnostni sistem, ki omogoča uporabo brezžičnih, žičnih in brezžičnih senzorjev in alarmnih modulov (vključno s sirenimi). Poleg tega lahko takšne naprave nadzorujejo temperaturo, oskrbo s plinom in vodo v hiši. Izvedeni so elementi "pametnega doma", vendar s poudarkom na funkciji zaščite.
 • Alarm z moduli GSM in MMS. Gre za sisteme, katerih dovodni kanali omogočajo izmenjavo ne le besedilnih ukazov in informacijskih sporočil SMS, temveč tudi prenos grafične vsebine s slikami in video posnetki neposredno iz varovanega območja.
 • Delovne in operativne značilnosti sistemov

  Da ne bi prišlo do napak pri nakupu določenega primera signalizacije, se je treba seznaniti s ključnimi parametri, ki določajo zmogljivosti kompleksa. Glavne značilnosti varnostne GSM-signalizacije so naslednje:
 • obseg radijskega signala. Polmer, v katerem lahko medsebojno delujejo moduli sistema. Praviloma je dovolj 100 m, v pogojih pokritosti in zemljišč pa se lahko uporabi ojačevalnik, ki razširi razdaljo do 200-300 m.
 • Frekvenčni obsegGSM modul. Celične komunikacije v alarmnih enotah so 900 MHz in 1800 MHz, vendar pa najnovejše različice uporabljajo tudi 3G povezljivost.
 • Spomin na DVR. Običajno potrebujete prosti trdi disk z zadostno mejo. Strokovnjaki priporočajo priključitev več kapacitivnih enot do 10 TB.
 • Število senzorjev in njihovi parametri. Gospodinjski kompleti za zasebna gospodinjstva vključujejo največ 64 kosov. Vsaka skupina senzorjev je podvržena individualnim zahtevam - v območju delovanja (10-25 m), odzivnosti, načinih osvetlitve, avtonomiji, območju obratovalnih temperatur itd. na domačem trgu.

  Mnenja o sistemu STRAZH H5

  Brezžični sistem, ki ima prilagodljivo konfiguracijo v smislu uglaševanja za različne pogoje delovanja. Lastniki tega kompleta poudarjajo njegovo široko paleto in stabilnost senzorjev. Osnovni komplet brezžičnih varnostnih GSM-signalov STRAZH H5 poleg senzorjev za odpiranje vrat in detektorjev gibanja vključuje tudi plinske senzorje in dim, ki omogočajo organizacijo požarnega sistema. Zaznamujejo ga uporabniki in pravilna interakcija sistema z mobilnimi napravami. Za tiste, ki načrtujejo upravljanje kompleksa prek tabličnega računalnika ali pametnega telefona, je to najboljša možnost.

  Mnenja o sistemu SHIELD SLIM

  Tudi različnost brezžičnega signaliziranja, pohvaljena za kompaktne dimenzije in mobilnost. Komplet vključuje tudi široko paleto senzorjevrazličnih vrst, in upravljanje se izvaja prek keychain, ki mnogi pripisujejo slabosti naprave. Vendar pa na mehaniko delovanja in jasnost pošiljanja alarmnih signalov prek SMS sporočil praktično ni odgovora. Vendar pa bo za veliko domače lastništvo uporaben varnostni GSM-alarm SHIELD SLIM, saj ima stroge omejitve glede števila varnostnih območij. Tudi polni delovni čas podpira polni delovni čas le 15 ur.

  Mnenja o sistemu SAPSAN GSM PRO 6

  To različico signalizacije morajo izbrati tisti, ki nameravajo organizirati celovit daljinski nadzor ne le ločenih con, temveč tudi elektrotehnike v hiši. in v državi. Razširjene so možnosti integracije modula v sistem "pametna hiša", ergonomija in priročen vmesnik. Da bi zagotovili varnostno GSM signalizacijo, bo SAPSan GSM PRO 6 ugoden zaradi učinkovitosti komunikacijskih orodij, dopolnjenih s časovnikom. Pomanjkljivosti tega svežnja vključujejo nizko stopnjo avtonomije.

  Kaj je treba še upoštevati pri organizaciji varnostnega sistema?

  Če ozemlje, kjer se nahaja hiša ali dacha, upravlja centraliziran stražar, je zaželeno, da se z njim organizira interakcija. To bo plačana storitev, vendar bo sistem z najmanjšo grožnjo o tem neposredno obvestil lokalne strokovnjake, kar bo prihranilo čas.
  Ne smemo varčevati s pomožnimi sredstvi za nadzor inženirskih sistemov in komunikacij. Pogosto senzorji za zaščito pred ognjem in plinom delujejo v tandemu z GSM vlomnim alarmom in MMS kamero, ki izvajauniverzalni nabor funkcij, ki nadzorujejo zaupanja vredno območje. Vnaprej je treba razmišljati o vseh možnih načinih hranjenja komponent sistema. Čim širši je vir različnih vrst, tem bolje. Lahko je generator z baterijo in glavno napajalno omrežje za 220 V in 24 V z adapterjem. Vsaj je vredno poskrbeti za možnost priključitve rezervnega napajanja.

  Namestitev signalizacije

  Splošne prednosti kompleksov GSM vključujejo lažje izvajanje ukrepov za vgradnjo. Glavne operacije se zmanjšajo na namestitev nadzorne plošče in senzorjev. Običajno kompleti vključujejo pritrditveno opremo s pritrdilnimi elementi, električnimi elementi, izolacijo in ozemljitvijo. Uporabnik mora samo pripraviti luknje v stenah za vgradnjo strojne opreme in utrditi krmilno enoto. Senzorji so pritrjeni na različne načine. Nekateri modeli so nameščeni na osnovi lepila, medtem ko so drugi, kot je plošča, pritrjeni z vijaki in vijaki. Za kamere je na voljo poseben nosilec. Na primer, varnostni GSM-alarm z videokamero za zunanjo uporabo se lahko integrira v montažno škatlo pod visečo streho na nosilcih. Obstajajo tudi naprave, ki zagotavljajo možnost skrite namestitve na vratih, okenskih policah in stenah. Vendar pa je za takšno vgradnjo morda potrebno predtiskati konstrukcije s prebijanjem za oskrbo z ožičenjem in komunikacije za komunikacijo.

  Zaključek

  Možnost daljinskega nadzora nad varnostnim sistemom je že zdavnaj zaživelasodobnega človeka. To je bistveno povečalo zanesljivost varnostnih naprav, njihovo mobilnost in kakovost upravljanja. Pomembno pa je, da se zavedamo slabosti GSM-alarmnega sistema za dom, ki je preplavljen s številnimi miti. Na primer, zamisel o možnosti zatiranja signala s pomočjo utišanja je zelo pogosta. To je bolj kot filmska situacija, vendar je teoretično možen vpliv na zapornike. Res je, da je verjetnost take grožnje nizka in na otipljivi ravni, ki se uresničuje le v zvezi z majhnimi zaprtimi prostori. V primeru integrirane zaščite z zunanjim krmiljenjem je praktično zmanjšana na nič. Verjetnost problema bo slaba kakovost komunikacije mobilnega operaterja, zato je potrebno testirati več SIM-kartic različnih ponudnikov storitev v državi ali v organizaciji varovanja podeželske hiše.
 • Sorodne publikacije