Grafična kartica GeForce GTX 660 Ti: specifikacije, fotografije, primerjave s konkurenti

Grafične kartice NVIDIA letno osvajajo svet. Nekateri ostajajo uspešni projekti celo v nekaj letih, nekateri so le nadomestek za prejšnje generacije. Podjetje se trudi biti prvi v vsem. Če želite tekmovati z AMD, gre daleč. Torej, en model preprosto spremeni ime, drugi je volumen, tretji pa je število teksturnih blokov. Zakaj se je pojavila grafična kartica GTX 660 Ti?

Ozadje

Zgodilo se je, da je po izdaji GeForce GTX 680 in 670 2GB podjetje razvilo model, ki bi dolgo časa lahko tekmoval z Radeon HD 7870 in 7850. Če pa se je zdelo, da so zgoraj navedene različice NVIDIA dobri konkurenti, ne morejo vedno sodelovati v tekmi za superiornost, saj so že zdavnaj umaknjeni iz proizvodnje, zaloge pa so bile izčrpane v skladiščih. Zato je v letu 2012 čas za uvedbo nove generacije Keplerjevega modela, ki je postal NVIDIA GeForce GTX 660 Ti. Kupec ima zamegljenost, skoraj enako GTX 670 in 2 GB. Edina razlika med obema karticama je razlika v številu blokov rasterizacije in ozki pnevmatiki pomnilniških avtobusov.
Zato so se tekmeci v tem modelu pojavili veliko. Poleg svojih "bratov", je bilo nekaj modelov iz AMD. Toda o konkurentih malo kasneje.

Značilnosti

Preden razmislimo o najbolj živahnih spremembah NVIDIA GTX 660 Ti, si poglejmo glavne značilnosti, ki jih je ta model prejel. Grafični procesor je bil GK 104, ki je bil prej na voljo v različici 670. Proces je tu 28 nm, pri čemer je osrednje območje bistveno.v primerjavi s konkurenčnimi modeli - le 294 kvadratnih milimetrov.

Število tranzistorjev - 354 milijonov, shader procesorji tukaj 1344 kosov. Tudi število tekstovnih blokov se ni spremenilo - 112 kosov. Število rasterskih enot pa se je zmanjšalo s 32 na 24 kosov. Procesna frekvenca ostaja enaka - 915 MHz. Pomnilnik je 2 GB, s frekvenco 6008 MHz. Prav tako so se spremenili tudi parametri širine vodila, ki so prejeli namesto 256 bitov 192. Pasovna širina pomnilnika, kot tudi moč bloka in poraba se je zmanjšala.

Mnenja strank

Zaradi tega je GTX 660 Ti dobil dobre ocene. Kljub temu, da se od različice 670 ni bistveno razlikovala, se je izkazala kot uspešna tudi za srednji cenovni segment. Preprosto je presegel svoje glavne konkurente iz podjetja AMD. Seveda, v prizadevanju za odličnost, ni mogla postati prva, ampak je razredčila trg takih modelov. Nekatere variante so se izkazale za močnejše pri razpršitvi, nekatere - v smislu uspešnosti.
Seveda se povratne informacije uporabnikov razlikujejo glede na proizvajalca, ki je delal na spremembi. Zdaj ta model ni posebej priljubljen, saj je v primerjavi z drugimi možnostmi znatno zastarel in primeren samo za vsakodnevne naloge.

Ampak naenkrat je bilo enostavno upravljati igre pri maksimalnih nastavitvah. Deloval je enakomerno, pokazal je odlične rezultate in visok indeks "fps". Zdaj ne vleče najnovejših novosti, vendar se na primer isti priljubljeni "Doto 2" popolnoma prilagodi uporabniškim nastavitvam. In kar je najbolj zanimivo, je celo ta modellahko najdete vašega kupca.

Razlika

Spomniti se je treba, da referenčna različica ni vedno uspešna kot ena od sprememb. S tem modelom je vse uravnoteženo na uravnotežen način. Obstajali so ljubitelji in referenčna različica, bili pa so tudi tisti, ki so želeli kupiti udarec Asusa, Gigabyte, MSI ali ZOTAC. Preučili bomo vsako spremembo, našli prednosti in slabosti.

Različica Asus

Torej se je Asus GTX 660 Ti pojavil eno leto po uvedbi referenčne različice na trgu. Dobavljeno je bilo v masivni škatli z blagovno znamko. Prikazane so glavne značilnosti: tukaj je blagovna znamka hladilnega sistema, količina pomnilnika, prisotnost tovarniških overclockov itd.
V notranjosti je proizvajalec namestil dva adapterja, disketo s programsko opremo in uporabniški priročnik. Nič več presenečenj kupcu ni bilo treba čakati. Po drugi strani pa je notri vse, kar je potrebno za uporabnika.

Videz Asus

Video kartica Asus GTX 660 Ti se je pojavila v dveh različicah. Ne razlikujejo se med seboj. Zato bomo razmislili o tistem, ki je izšel zadnji. Videz obeh je enak. Hladilnik je sestavljen iz dveh ventilatorjev, nameščenih v plastičnem ohišju. Prav tako je označena in najdena v številnih vodilnih modelih podjetja Asus. Textolite - črna. Pokrit je z masivnim hladilnim sistemom. Poleg dveh ventilatorjev je sestavljen iz radiatorja, ki je nekoliko zunaj deske. Zasnova grafične kartice ima različne značilnosti. Lokacija napajalnih priključkov je bila na primer nenavadna.


Vmesnik ni posebenbogata z režami. Tu lahko najdete samo mesto za povezavo dveh DVI in enega HDMI in Display Port. Videz plošče ni redundanten in se ne razlikuje veliko od mlajšega modela. Pri izdelavi plošče se uporablja tehnologija Super Alloy Power. Od referenčne različice se razlikuje po prisotnosti šestih faz moči namesto štirih.

Specifikacija Asus

Asus je dobil GTX 660 Ti 2Gb kartico, ki je ne razlikuje od referenčne različice. Chip je tudi GK104, ki ima ožjo 192-bitno vodilo. Mimogrede, spomin je sestavljen iz osmih blokov. Kot smo že omenili, je uporabniku ponujena kartica s tovarniškim overclockingom. Vendar so izboljšave vplivale samo na frekvenco jedra. Posledično se je povečal s 915 na 967 MHz. Če uporabljate Boost Clock, bo 1046 MHz. Pomnilnik je ostal na deklarirani frekvenci 6008 MHz. To pomeni, da lahko varno trdijo, da v tem modelu, tovarna overclock šteje, raje, trženje seveda, saj dvigne uspešnost za samo 5-6%.
Dodatni overclocking je povečal frekvenco jedra na 1102 MHz, pomnilnik pa do 6976 MHz. Hkrati pa je bilo potrebno nekoliko povečati hitrost ventilatorja, saj bi se temperatura lahko povzpela do 70 stopinj v overclock. Seveda tak kazalnik ni kritičen, vendar je za učinkovito izboljšanje zaželeno povečati hladilni sistem.

Model Gigabyte

Gigabyte je predstavil naslednjo spremembo NVIDIA GeForce GTX 660 Ti. Bila je pakirana v blagovno znamko, okrašeno z logotipom. Zgoraj navedene informacije so na sprednji stranivrsto pomnilnika in njegovo prostornino. Obstajajo tudi informacije o prisotnosti tovarniškega overclock-a in blagovne znamke hladilnega sistema, kar smo že videli v drugih modelih tega proizvajalca. Na hrbtni strani škatle je veliko informacij o razpoložljivosti posebnih tehnologij, obstaja več shem, opis koncepta, specifikacije sistemskih zahtev za grafično kartico. V notranjosti škatle ni nič odveč. Tukaj skromno postavite uporabniški priročnik in dva adapterja.

Videz Gigabyte

Vmesnik se ne razlikuje od Asusovega modela. Na voljo sta tudi dva priključka DVI in eden za HDMI in DisplayPort. Textplane na plošči je prejel modro barvo. Od tega proizvajalca se je GeForce GTX 660 Ti povečal, zato morate pri nakupovanju paziti na velikost. Dolžina naprave je skoraj 27 centimetrov.
Prehrana je spremenila tudi štiri faze na šest. Priključki za SLI mostove se nahajajo na plošči. Hladilni sistem se zelo razlikuje od referenčnega modela. Proizvajalec ga je predelal. To je razlika v hladilnem sistemu, ki loči dve modifikaciji te kartice od Gigabyte. Prva možnost ima dva ventilatorja in toplotne cevi, dražja različica pa so dobili trije ventilatorji in tri cevi za odvajanje toplote. Na splošno je glavna prednost Gigabyte GeForce GTX 660 Ti sam hladilni sistem. Izkazalo se je, da je zelo polna in razpršena po vsem svetu.

Gigabyte specifikacija

V tem modelu, kot v referenčni različici, je procesor GK104, ki deluje na 28nm procesni tehnologiji. Inside, vsi isti 1344 shader blokov, 112 tekstur in 24 rasterization blokov.V spominu, kot pri večini modifikacij, 2 GB. Sestavljen je iz osmih čipov velikosti 256 MB. Njihova frekvenca je 6008 MHz. Kartica deluje na priporočenih proizvajalčevih frekvencah 1033 MHz. Ta model, tako kot prejšnji, nima pomembnih indikatorjev tovarniškega overclockinga. Vendar so dodatne izboljšave pokazale zelo dobre rezultate. V povprečju se je produktivnost zvišala za 10%. Frekvenca grafičnega jedra je narasla na 1105 MHz, kar je odličen kazalnik referenčne različice. Največja frekvenca jedra je dosegla 1183 MHz. Pomnilnik se je lahko povečal tudi na 7024 MHz, kar je skoraj 20% več.
Zaradi prejšnjih različic je to pokazalo odličen potencial za overclocking. Mimogrede, je bila ta različica in prejela najbolj ugodne ocene. Najverjetneje zaradi svojega pospeševalnega potenciala. Gigabyte je ustvaril tudi odličen hladilni sistem, ki nadzoruje toploto in izboljša zmogljivost grafične kartice.

Twin of ZOTAC

Vredno je reči, da je ta model z Gigabyte GTX 660 Ti praktično kopija. Obe spremembi sta prejeli tovarniško overclockanje. Imajo enake kazalnike. Vendar se je izkazalo, da so še vedno drugačne. Mimogrede, grafična kartica tega proizvajalca se je pojavila pred vsemi. Postavljena je bila v zelo svetlo škatlo, izdelano v trdni barvi. Prednja stran praviloma označuje vse najpomembnejše značilnosti in glavne prednosti. Torej, na sprednji strani so bile informacije o vrsti in količini pomnilnika, tovarniški overclocking, podpora posebnih tehnologij. Prijetno darilo je bila razpoložljivost ključa za igro Borderlands 2, kar je bilo pričakovano.V škatli ni nič posebnega. Tu so vsi isti adapterji, CD z gonilniki in programsko opremo, kot tudi vodnik, ključ za igro in dostop do igre TrackMania 2 Canyon za tri dni.

ZOTAC

ZOTAC GeForce GTX 660 Ti AMP! dobil privlačen videz. Kartica je oblikovana na črnem tekstolitu. Format je enak kot v referenčni različici. Kompaktne dimenzije, zato tudi s precej velikim hladilnim sistemom, lahko model enostavno namestite v katerokoli sistemsko enoto. Vsi predmeti na krovu so dobili svoje sedeže. Priključki so enaki kot pri prejšnjih modelih. Zato je bila glavna sprememba videza tega modela hladilni sistem. Označena je kot že v modelih ZOTAC-a. Njegove dimenzije so precejšnje, izstopajo zaradi prisotnosti dveh svetlo oranžnih ventilatorjev. Celoten sistem je sestavljen iz radiatorja s tremi bakrenimi cevmi in dvema ventilatorjema ter kovinskim ohišjem.
Hladilnik omogoča, da jedro deluje do polovice svoje moči in se pri največji obremenitvi segreje na 73 stopinj. Če teče pri polni sili, potem temperatura pade na 64 stopinj, kar je seveda odličen kazalnik.

Razlika med ZOTAC in Gigabyte

Kot smo že omenili, se je grafična kartica GTX 660 Ti iz teh dveh proizvajalcev izkazala za identične glede na značilnosti. Različica ZOTAC prihaja z izboljšanim pomnilnikom do 6608 MHz. Drugi kazalniki so enaki. Toda stanje se spremeni po dodatnem overclockingu. Grafično jedro prejema frekvenco 1083 MHz, pomnilnik pa 6968 MHz. Produktivnost se je povečala le za 35%,ki je v primerjavi z različico Gigabyte zanemarljiv. Seveda je test pokazal, da se lahko frekvence še povečajo, vendar pa obstaja nevarnost nestabilnosti v celotnem sistemu.

Konkurenca MSI

Zadnja sprememba je bila grafična kartica MSI GTX 660 Ti. Ta možnost je tudi konkurenčna. Poleg tega ima svoje značilnosti in prednosti. Polje, v katerem je kartica poslana, je izvirno. Ima zložljiv pokrov, pod katerim je okno, v katerem lahko opazujete sam pospeševalnik. Celoten paket je poslikan z veliko količino informacij. Tu so posebne tehnologije in prednosti pred drugimi modifikacijami ter glavne značilnosti itd.
Poleg grafične kartice lahko v škatli najdete pogon z "lesom" za GTX 660 Ti. Na voljo je tudi uporabniški priročnik, več adapterjev: za napajanje in DVI priključek. Načeloma je to dovolj za vsakega uporabnika.

Design by MSI

Videz plošče se bistveno razlikuje od referenčne različice in zato od mnogih sprememb. Dolžina je skoraj 27 cm. Elementarna osnova je bila nekoliko spremenjena in za to so bili obdelani materiali. Nadomešča tudi pretvornik moči. Hladilni sistem ima zelo privlačen videz. Posebej je zasnovan za to kartico in se imenuje TWIN FROZR III. Glavni "čip" je bil tišina dela, kot tudi povečana količina zraka, ki deluje za hlajenje. Sistem je sestavljen iz radiatorja s tremi cevmi in dvema ventilatorjema. Vrhunsko kovinsko ohišje, z znamko in logotipom podjetja.Delo na polovici moči je hladilniku omogočilo, da se je jedro segrelo na 63 stopinj. Če nastavite največjo hitrost ventilatorja, se temperatura spusti na 54 stopinj. To je najboljši rezultat med vsemi spremembami.

Značilnosti MSI

Od tega proizvajalca je GeForce GTX 660 Ti dobil izboljšano zmogljivost. Predvsem to velja za količino pomnilnika - 3 GB. Njegova vrsta je, kot ponavadi, GDDR5. Prav tako je spremenila frekvenco grafičnega jedra - 967 MHz, kar kaže na tovarniško overclocking. Drugi kazalniki so ostali enaki kot v referenčni različici. Dodatna razpršenost je izboljšala frekvenco jedra za 14% in jo dvignila na 1107 MHz, pomnilnik pa se je izboljšal za 15% na 6888 MHz. Posledično je kartica izkazala odličen potencial za overclocking in povečala produktivnost za 12%.

Konkurenti

Če vzamete katerokoli od sprememb GTX 660 Ti, potem lahko najuspešnejši model velja za različico Gigabyte. Seveda pa lahko upoštevate tudi modifikacijo MSI, vendar je njen obseg 3 GB, čeprav ne vpliva bistveno na zmogljivost, vendar je značilnost in dobra prednost.
Če pa vzamete konkurenčne modele drugega proizvajalca, potem morate opozoriti na Radeon HD 78707850 in 7950. Te kartice so bile glavni tekmeci za GTX 660 Ti 2Gb. Zaradi povratnih informacij in testiranja NVIDIA adapter še vedno presega svoje tekmece. Toda to velja za referenčno različico. Če je Radeon HD 7950 razpršen, potem konkurence na trgu ne bo. Dejstvo je, da se njegova uspešnost, medtem ko se izboljšuje, poveča za 40%, kar je ogromen kazalnik. V primeru istega zRadeon HD 7870 GTX 660 Ti ohranja svojo prednost. Kot njegov predhodnik, GTX 560 Ti, je bil ta udarec v glavo višji. V nekaterih primerih dela za 30 ali celo 50% hitreje. Poleg tega se je hladilni sistem znatno izboljšal. Seveda je bila zadovoljna z njeno vrednostjo. Obstaja veliko podpornikov te grafične kartice. Nekateri ga kupijo za vsakodnevne naloge in igre. Tudi v tem času, skupaj z najnovejšimi adapterji, je ta pospeševalnik vreden prikazovanja.

Sorodne publikacije