Grafična kartica AMD Radeon HD 8330: Pregled, funkcije, pregledi

Proračunski prenosniki so najbolj priljubljeni med potrošniki. Takšne rešitve za majhno količino denarja omogočajo uporabniku, da reši veliko nalog, kot je delo z dokumenti, ogled fotografij in videov, prenašanje spletnih strani, vse to pa je mogoče doseči s pomočjo poceni prenosnika. Kaj pa, če hočem dobiti nekaj več za isto vrednost? Podjetje AMD je pred nekaj leti uspešno izvedlo poskusno uvedbo grafičnega jedra, ki naj bi v teoretičnem smislu uporabniku omogočilo delo z grafiko na enaki ravni kot lastniki diskretnih adapterjev. Kako upravičen je ta pristop z grafično kartico AMD Radeon HD 8330? Poskusimo ugotoviti.

O napravi

AMD Radeon HD 8330 po svoji naravi ni grafična kartica v pravem pomenu tega izraza. Izdelek, ki ga je pregledala družba AMD, je posebno jedro, ki je integrirano s procesorjem in je namenjeno obdelavi grafike. Procesorji z vgrajenimi grafičnimi jedri se imenujejo hibridni in je treba omeniti, da imajo v zvezkih precej razširjeno začetno in srednjo raven njihove relativne učinkovitosti. Prenosni računalnik, ki temelji na hibridnem procesorju AMD, je sposoben za več kot preprosto pisarniško rešitev, v vsakem primeru, za zagotovitev proizvajalca čipov. Kar zadeva AMD Radeon HD 8330 je sestavni del in sestavni del quad-core procesorja AMD A4-5000, ki deluje pri 15 GHz.

TehničniHD8330 je grafično jedro, skladno z DirectX 11, ki je integrirano v procesor platforme Kabini. Glavne specifikacije AMD Radeon HD 8330 so:
 • GCN arhitektura.
 • Prisotnost 128 senčilnih jeder, ki delujejo na frekvenci 497 MHz.
 • Pomanjkanje lastnega pomnilnika, vendar s podporo splošnega sistema OPERATING memory DDR3L-1600.
 • Podpora za povezavo dveh monitorjev prek HDMI 1.4a, DisplayPort 1.2 DVI ja, seveda, VGA.
 • Integrirani video dekoder UVD 4.2.
 • Vgrajen video kodirnik VCE 2.0.
 • Na splošno zgornje številke niso impresivne, toda v času izdaje so bili procesorji Kabini, ki vsebujejo grafično jedro vzorca HD8330, obravnavani kot zelo zanimiv predlog. Še posebej, če upoštevate njihove stroške, kot tudi energetsko učinkovitost. Za izdelek, ki ga obravnavamo, je značilen TDP le 15 vatov, kar je seveda odličen kazalnik za procesorje prenosnih računalnikov. V oceno video kartice za prenosne računalnike, kot "varčen" v smislu porabe energije lahko pohvali malo rešitev.

  Pozicioniranje
  V času izdaje obravnavanega izdelka je proizvajalec domneval, da bi bili hibridni procesorji osnova za gradnjo poceni pisarniških in domačih prenosnih računalnikov, ki bodo lahko uporabnikom zagotovili nekatere prednosti v primerjavi s prejšnjimi generacijami in rešitvami konkurenta. Na AMD Radeon HD 8330 je zadolžena za zagotavljanje sprejemljive ravni učinkovitosti pri ogledu in enostavno obdelavo videa, pospeševanje procesov pri urejanju fotografije. Seveda mora jedro preslikati grafiko vračunalniške igre, ki lahko v vsakem primeru omogočijo igranje nezahtevnih izdelkov industrije video iger.

  Realna produktivnost

  Z objavo in izdajo različnih rešitev proizvajalci procesorjev in video adapterjev pogosto pretiravajo potencial prihodnjih izdelkov, ki bodo temeljili na predlagani CPU in GPU. Ta trend se ni umaknil in hibridni procesorji so nastali na platformi Kabini. Glede na ocene, AMD Radeon HD 8330 ni sposoben dostaviti ravni zmogljivosti, ki so enake ali večje od tistih iz srednje velikih diskretnih adapterjev, ki se običajno uporabljajo v času sproščanja rešitve. Ne da AMD zavaja potrošnike, v sintetičnih testih HD8330 kaže dobre rezultate.

  Igre

  Toda v resničnem svetu iger na srečo je realnost, da ima laptop, ustvarjen na podlagi te rešitve, uporabnik lahko računa na največ nizkih nastavitev in v zastarelih "igračah". Relativno novi projekti iger, tudi če se bodo začeli izvajati, ne bodo mogli prikazati bolj ali manj sprejemljive ravni uspešnosti.

  Obdelava videa

  Kar zadeva obdelavo videa, je celotno vprašanje v zelo slabi zmogljivosti grafičnega jedra. Sistem, kljub prisotnosti strojnega dekoderja, ga dejansko ne uporablja pri obdelavi videa, ampak postavi obravnavano nalogo v štiri jedrne procesorje. Tako lahko določimo nekaj neravnovesnih rešitev, če analiziramo zmogljivosti platforme AMD A4-5000 na splošno. TakoNe pričakujemo, da bo prenosni računalnik AMD Radeon HD 8330 dobro orodje za obdelavo videa.

  Konkurenti

  Seveda ima skoraj vsak proizvod računalniške industrije podobne lastnosti po lastnostih in zmožnostih. Pri ocenah grafičnih kartic za prenosnike je obravnavano grafično jedro postavljeno poleg integrirane rešitve Intel HD4000. Poleg tega izdelek v nekaterih merilih dosega raven zmogljivosti diskretnega vhodnega adapterja Radeon HD7470M. Vse tri grafične kartice veljajo za sprejemljive za pisarniške naloge, kot tudi za gledanje videa v HD kakovosti.

  Pros

  Kot pri mnogih drugih integriranih grafičnih procesorjih bi bilo treba razmerje med zelo nizko porabo energije pripisati pozitivnim lastnostim HD8330. Raven porabe energije je omogočila, da se življenjska doba baterij prenosnih računalnikov, izdelanih z uporabo te platforme, prenese na novo raven. Energetska učinkovitost, ki jo je pokazal procesor v številnih nalogah, omogoča ustvarjanje zelo zanimivih izdelkov za povprečnega potrošnika.

  Sklep

  Kljub dejstvu, da je zgoraj omenjeno grafično jedro v času njegove izdaje tesno zasedlo nišo modelov, ki so izbrali določen krog ljubiteljev nestandardnih in novih rešitev, pa tudi pametne kupce, je doslej AMD Radeon HD 8330 zastarel, v vsakem primeru moralni izdelek. Prenosni računalnik s takšno grafično kartico se lahko priporoči kot pisarniška rešitev ali za začetnika, ki prvi korakiobvladovanje računalniške opreme.

  Sorodne publikacije