GPU - Kaj to pomeni?

Matična plošča vsebuje številne pomembne dele računalnika, ki imajo lastna edinstvena imena: CPU, GPU, HDD, SSD, RAM in tako naprej. Vsaka od teh kratic ima lastno dekodiranje, vendar je v tem trenutku pomembno, da gre za GPU?

Vrednost kratice GPU

Podobno ime je za ta izraz - to je CPU. Mnoge neizkušene uporabnike zamenjujejo ta imena, kar ni res. Za začetek je vredno pojasniti, da je CPU osrednji procesor, ki je možgani celotnega sistema. Ta kratica je dešifrirana tako - Centralna procesna enota. Vendar pa je vredno vedeti, da je GPU tudi procesor, le grafična rešitev. Njegova naloga je obdelati in prikazati podobo. Polno ime kratice izgleda tako - grafična procesna enota.


S temi razlagami lahko razumete, da GPU ni osrednji procesor, ki obdeluje grafične podatke. Posluša se protokolov CPU in ima, za razliko od njega, svojo logično napravo. Tako kot v glavnem procesorju je grafika jedro, samo ne deset, ampak tisoče. Tako veliko število jeder je potrebno za sprejemanje in obdelavo podatkov, povezanih z risanjem in dolgotrajnimi več nalogami.

Vgrajeni grafični procesorji

Zdaj, ko že imate splošno idejo, da je grafična procesna enota grafični procesor in da je njena naloga obdelati grafiko, lahko greste na oštevilčenje. Trenutno obstajata dve vrsti vgrajenih grafičnih procesorjev - integrirani so v matično ploščo in vgrajeni v procesor. V prvi različicičip grafičnega procesorja je razstavljen neposredno na tabeli matične plošče in le malo ljudi ve, da je GPU. Izgleda kot običajen črni čip, ki ima blagovno znamko, serijsko številko in kombinacijo številk, ki kažejo na nekatere parametre. Ker takšne grafične rešitve nimajo lastnega spomina, si ta parameter sposodijo v pomnilniku s pomočjo njegovega volumna.

GPU procesor

V primeru, da je čip vgrajen v procesor, ga je težko videti, doseči ga bo le razčlenjevanje same CPE. Skoraj vsi procesorji nove generacije imajo dodatno jedro, ki se imenuje grafično. Stroški procesorja tako ne rastejo veliko, ampak odpravlja potrebo po diskretni grafični kartici. Vgrajeni grafični procesorji vam omogočajo prihranek energije na nekaj deset odstotkov, kar pozitivno vpliva na toplotno moč. Vendar pa obstajajo pomembne slabosti, ena od njih pa je nizka zmogljivost. Ta ekonomična grafika je primerna za pisarniške aplikacije in aplikacije in ne zahteva veliko zmogljivosti.

Odstranljiva GPU

GPU v računalniku - kaj je in kako ga določiti? Če ste prej predstavili dve vrsti grafičnih procesorjev na integriran način, potem lahko razmislite o možnosti diskretne grafične kartice. Na tej podlagi lahko razumemo, da je GPU oznaka le za procesor, katerega podrobnosti so grafične kartice. Vendar je ta podrobnost najpomembnejša. Druga na grafični kartici so pomnilniški čipi, kondenzatorji, konektorji ali priključki za napajanje,zaščitno ohišje, radiator in hladilnik. Razlika med integrirano in diskretno grafično kartico je v tem, da je druga močnejša in zmogljivejša od vgrajene. Prvič, obstaja količina pomnilnika, ki neposredno vpliva na hitrost predvajanja predmetov. Drugič, njegovi parametri vključujejo razširitev avtobus, bitna hitrost, ki vam omogoča povečanje pasovne širine za prenos podatkov.
Takšni grafični adapterji zahtevajo dodatno moč za preprosto izvajanje in izdelavo kakovostne slike. Kljub vsej moči obstajajo pisarniške različice diskretnih grafičnih kartic, ki se razlikujejo od integriranih. Različice iger so močnejše po strukturi in zmogljivosti, vendar porabijo veliko več energije.

Temperaturni način

Za boljše delovanje morate vedeti, kakšna je GPU v računalniku in njena temperatura. Kako ohladiti vgrajeno in diskretno grafično kartico? Za hlajenje integriranega grafičnega procesorja je dovolj, da vstavite ventilatorje v ohišje, diskretne različice pa imajo svoj hladilni sistem. Glede na to, koliko ventilatorjev je nad čipom, bo jasno, kako dobro se je čip ohladil. Hladilni sistem grafične kartice je precej preprost - čip, s pomočjo termopasta, ki je nanj nanesen, je v stiku s cevi za prenos toplote, preidejo na radiator, ki ga hladi hladilnik. Delovna temperatura čipa ni večja od 70 stopinj, nadaljnje povišanje temperature pa se lahko šteje za pregrevanje. Da bi preprečili pregrevanje grafične kartice, je dovolj, da pravočasno očistite prah grafične kartice,spremeniti s termalno pasto. Da bi vedeli, trenutno stanje temperature v grafično kartico, samo zagon programov povezane, na primer, AIDA 64. Tukaj si lahko ogledate ne samo temperature grafičnem vmesniku, ampak celoten sistem.

Sorodne publikacije