Generator VAZ-2110: opis, specifikacije, servis in popravila

Avtomobilski generator je obvezen element vgrajenega omrežja vsakega sodobnega stroja, ne glede na vrsto motorja in porabljenega goriva. On je tisti, ki daje moč vsem sistemom in mehanizmom, ki porabijo električni tok. V tem članku bomo preučili zasnovo, specifikacije in načelo generatorja VAZ-2110. Poleg tega bomo govorili o njenih okvarah, diagnostičnih metodah in odpravljanju težav.

Kako je generator izdelan

Konstrukcijsko se generator VAZ-2110 praktično ne razlikuje od naprav, ki nosijo tok, ki so opremljene z drugimi sodobnimi avtomobili. Sestavljen je iz:
 • ohišja (sprednji in zadnji pokrovi);
 • stator (jedro z navitjem);
 • rotor (gred z obroči za navijanje in kroženje);
 • usmerniška enota (diodni most);
 • relejni regulator napetosti z vgrajenimi ščetkami;
 • zapiranje zapiranja usmerjevalne enote.
 • Konstrukcijske značilnosti

  Statorsko jedro ima valjasto obliko. Na njej, v skladu s shemo "zvezda" rana trifazni navijanje, konci katerih se sklepajo na usmernik enote. Stator je pred vrhom zaščiten z ohišjem, ki je sestavljen iz dveh pokrovov, ki sta združena s štirimi vijaki. V notranjosti je sidro. Pritrjena je na dveh krogličnih ležajih. Njihov namen je zagotoviti enakomerno vrtenje gredi. V zadnjem delu generatorja je tudi usmerniški modul, sestavljen iz šestih diodRegulator napetosti s krtačo in krtačo. Za zaščito teh elementov so pokriti z jekleno ohišje.

  Načelo delovanja

  Da bi generator dajal tok tovoru, je treba napajati navitje vzbujanja. To se dejansko zgodi, ko vključimo vžig. Potem ročična gred delovnega motorja povzroči vrtenje sidra. V tem času se začne navijanje statorja proizvajati električno energijo, ki je dana v omrežje na krovu.
  V VAZ-2110 generator generira izmenični tok, vsi potrošniki pa so konstantni. Za pretvorbo je uporabljena usmerniška dioda. Vendar to ni vse. Dejstvo je, da se velikost napetosti, ki jo proizvaja generator, stalno spreminja, odvisno od števila vrtljajev ročične gredi. Za stabilizacijo se uporablja regulator napetostnega releja.

  Zato imamo na izhodu naprave konstanten tok konstantne napetosti.

  Glavne tehnične značilnosti

  Generator VAZ-2110 ima običajno spremembo 943701. Ta naprava ima naslednje tehnične značilnosti:
 • največji tok, A-80;
 • največja moč, W - 1120;
 • vrednost delovne napetosti, B - 132 - 147;
 • masa, kg - 49;
 • prestavno razmerje je 1:24.
 • Napake generatorja VAZ-2110

  Zdaj pa si poglejmo okvare generatorja "desetine", s katerimi se morajo lastniki avtomobilov soočiti. Ti vključujejo:
 • napačno napetost jermenskega pogona;
 • obraba ležajev;
 • okvara usmerjevalne enote;
 • okvararelejski regulator napetosti;
 • lomljenje (blokiranje) navitij rotorja ali statorja.
 • Oglejmo podrobno vsako napako posebej.

  Kaj je narobe z jermenom

  Pas za generator VAZ-2110 služi kot pogon za rotor naprave. Prenaša navor iz motorne gredi na sidrno škripec. Delo generatorja je neposredno odvisno od njegovega stanja. Pomembna točka je napetost pasu. Če je tesen, lahko zdrsne. Zaradi tega naprava ne bo mogla ustvariti trenutnih zahtevanih parametrov.

  Znak ohlapnega pasu je značilna "piščalka", ki se pogosto kaže v mokrem vremenu. Isti simptomi kažejo tudi na njegovo obrabo. Prevrnitev jermena zavrti gred rotorja. To prispeva k pospešeni obrabi ležajev naprave. Optimalno naj bi bila napetost pasu, v katerem se lahko vsa polja v sredini med pnevmatikami kolikor je mogoče premaknejo do največjega 15 mm.

  Ležaji

  Napačen ležaj generatorja VAZ-2110 je preprost za prepoznavanje na podlagi zvoka, ki ga proizvaja. Ponavadi je brenčanje ali šumenje. Ta zvok je znak obrabe naprave. Prednji ležaj generatorja VAZ-2110 se pritisne v "sedlo" pokrova. Izvlek tega ni možen, saj je zavaltsovan. Spremeni se s sprednjim pokrovom. Zadnji ležaj je poln sidrne gredi in je podprt s pokrovom. Zamenjava je možna s posebnim striperjem.

  Modul usmernika

  Modul usmernika je zasnovan za pretvorbo izmeničnega toka v konstanto. Njegova osnova je šestsilicijeve diode (ventili): tri pozitivne in tri negativne. Nahajajo se na dveh ploščah v obliki podkve. Za glajenje napetostnih skokov se sklepi pozitivne in negativne diode povežejo preko kondenzatorja z zmogljivostjo 22 μF.
  Kako preveriti generator za VAZ-2110 za namen učinkovitosti usmerniške enote z lastnimi rokami? Za to potrebujete običajni avtomobil za testiranje ali kontrolno svetilko. Bistvo preverjanja temelji na zmožnosti diod za prehod toka samo v eno smer. Okvarjeni ventil sploh ne preide tok, ali pa gre na obeh straneh. Torej, za začetek, morate odstraniti ohišje usmerniške enote. Nato priključimo prvo žico kontrolne luči na zaključek "B +" generator, drugi pa na maso naprave. Ko dober blok opekline žarnice ne sme. Če gori, se usmernik zruši in ga je treba zamenjati.
  Ne bodite preveč leni, da bi preverili kondenzator. Preverite merilnik v ohmmeter (1-10 MΩ) in izmerite njegovo upornost. V dobrem kondenzatorju mora najprej vzeti minimalno vrednost in nato postopoma povečevati. Če se to ne zgodi, zamenjajte kondenzator.

  Regulator napetosti

  Regulator deluje kot nekakšen stabilizator. Zahvaljujoč njemu je napetost omrežja na vozilu enaka, ne glede na število obratov delovnega motorja. V bistvu je krmilnik blokirni rele, ki odklene vezje. Tako se zgodi. Napetost je padla pod določeno vrednost ali se je dvignila nad normo - rele je bil odklopljen iz omrežjagenerator Napetost je dosegla želeno območje - regulator je priključil napravo.
  Generatorski rele VAZ-2110 nima elektromehanskih elementov. Zgrajen je na polprevodnikih. Poleg tega vključuje tudi držalo za ščetke s ščetkami. Popravilo regulatorja je skoraj nemogoče. Lažje ga je zamenjati z novimi. Rele se lahko preveri največ pet minut. In razstaviti tukaj nič ni potrebno. Diagnostični postopek je naslednji.
 • Zagon motorja segreje do delovne temperature.
 • Vključuje žaromete za kratki svetlobni pramen in ventilator pečice.
 • S pomočjo preizkuševalnika, ki je vključen v voltmeter, izmerite vrednost napetosti na sponkah baterije.
 • Napetost ne sme preseči omejitev 132 - 147 V. Če je višja ali nižja - napačen rele. Regulator velja za okvarjenega, če so njegove ščetke poškodovane ali se preveč obrabe. Minimalna dolžina krtač je 5 mm.

  Razčlenitev (blokiranje) v navitjih

  V VAZ-2110 lahko pride do izpada generatorja zaradi okvare (blokiranja) navitij rotorja ali statorja. Takšna napaka ne obljublja nič dobrega, saj je praktično nemogoče sama odpraviti. Tukaj morate naviti navitje ali zamenjati okvarjeni element (rotor ali stator). Pred testiranjem generatorja na VAZ-2110 ga je treba odstraniti iz avtomobila in ga razstaviti. Začnimo s statorjem. Vzemite tester, ga vklopite v ohmmeter in izmerite upor med vsakim koncem navitja in ohišjem. Mora biti dober statorstremeti k neskončnosti. Če naprava prikazuje manj kot 50 KOm - v navitju je prišlo do kratkega stika.
  Obrnite se na rotor. Pri tem je potrebno izmeriti upor med kontaktnimi (tokovnimi) obroči. Moral bi biti v nekaj ohmih. Če je upor blizu ničle, so tuljave navitja zaprte. Če naprava proizvaja prevelike kazalnike - možna okvara.

  Zamenjava generatorja VAZ-2110 z lastnimi rokami

  V nekaterih primerih popravilo generatorja ni izvedljivo. Sredstvo naprave, ki ga trdi proizvajalec, je 140.000 km. Če ste soočeni z resno okvaro naprave za prenašanje toka v svojem "ducatu", ocenite, koliko bo to stalo popravilo, in ga primerjajte s stroški novega generatorja. In stane ne tako drago - približno pet tisoč rubljev. Toda za teh pet tisoč boste dobili novo napravo z garancijo, s pravilnim delovanjem katere vaš avto brezskrbno potuje že več let. Zamenjavo generatorja VAZ-2110 lahko opravite sami. Vse, kar je za to potrebno, je ogledna jama, tipke za "10" in "13". Za lažjo montažo naprave je potrebna jama. Vrstni red zamenjave je naslednji.
 • Avto namestimo na kontrolno jamico, ga pritrdimo in odstranimo zaščito motorja.
 • Onemogočite negativni pol baterije. Odklopite žico, ki napaja navijanje vzbujanja rotorja (na priključku).
 • S ključem "10" odvijte pritrdilno matico "B +". Odstranite žice.
 • Sprostite nastavitveni vijak in ga izklopitepritrdilna matica.
 • Odstranite pogonski jermen.
 • Oslabimo spodnje pritrditev generatorja VAZ-2110 (iz jame), odvijte matico s ključem na "13". Odstranite pritrdilni vijak.
 • Odstranimo napravo (to je bolj priročno od spodaj).
 • Vgradnja generatorja VAZ-2110 se izvaja v obratnem vrstnem redu. Po zamenjavi ne pozabite pravilno pritrditi traku in priključiti žice.

  Nekaj ​​koristnih nasvetov, ki vam bodo omogočili, da podaljšate življenjsko dobo generatorja

  .
 • Najmanj enkrat na mesec preverite stanje pasu pogona in njegovo napetost. Če se odkrije kakšna škoda, takoj zamenjajte.
 • Bodite pozorni na zvok generatorja. Če slišite značilnost tresljajev, jih zamenjajte sami ali pa se prijavite na servis.
 • Ne priključujte na omrežne naprave na vozilu, ki porabijo tok, ki je večji od toka, ki ga generira generator.
 • Če signalna lučka stalno sveti na armaturni plošči, kar kaže, da se akumulator ne polni, preverite regulator napetosti. V primeru okvare ga zamenjajte.
 • Izogibajte se vstopanju v generator vode. Lahko sproži kratek stik.
 • Sorodne publikacije