GeForce 9800 GTX grafična kartica: pregled, funkcije, pregledi

Video kartice so bile ustvarjene že več kot 10 let. Vsako podjetje poskuša ustvariti najboljši model, ki bi osvojil uporabnike. Leta 2008 je svet izvedel za en model, ki je prišel tekmovati z drugimi. GeForce 9800 GTX zapolnjuje vrzeli v seriji Nvidia in je prejela številne spremembe, ki so se razširile po vsem svetu.

Začetek

Preden se je novost pojavila na trgu, je morala družba opraviti preprost način. Po razvoju grafičnega jedra G92 se je proizvajalec odločil, da je zdaj v žepu. Ampak ni bilo tukaj. Prvič, s težavami ni bilo nič narobe. Podjetje, ki je dobro promoviralo G92 in je sam izpolnil pričakovanja uporabnikov, se je izkazalo za uspešno in je bilo uporabljeno tudi pri drugih modelih.
nVidia GeForce 8800 GTS je najlepša grafična kartica na tem čipu. Ta adapter se je popolnoma spopadel s konkurenco. Kasneje pa se je podjetje odločilo, da bo izstrelilo starejši model GeForce 9800 GX2 in se znašlo v težkem položaju. Razlika med vrednostjo mlajšega in starejšega modela je bila pomembna.

Tekmovalec, dolgo brez razmišljanja, izpusti ATI Radeon HD 3870 X2. Ta grafična kartica postane dvo-čipna, cena pa se spreminja na območju $ 400. Nvidia ni mogla dovoliti takšnega monopola, zato je močno napovedala novo GeForce 9800 GTX.

Raznolikost

Moram reči, da se je Nvidia sprva odločila, da bo v deveto vrstico izdala več modelov. To je bilo posledica dejstva, da če bi proizvajalec vztrajal pri uvajanju novih izdelkov v osmo serijo, bi prišlo do prave zmede. Toda premije za GeForce 9 ne bi bilo motenonihče Tako smo mislili na začetku, potem pa so se pojavili modeli GeForce 9600 GT in GeForce 9800 GX2. Prvi je delal na čipu G94, drugi pa na G92. Skupaj s tem uvodom se je pojavila in raziskala grafična kartica GeForce 9800 GTX. Za razliko od prejšnjih različic je začel delati hitreje z novimi tehnologijami. Kasneje je obstajal še en problem. Če primerjamo kartice devete in osme serije, so napredni uporabniki začeli zavedati, da niso specifični za strojno opremo. Glavna sprememba je uvedba podpore za grafične kartice.

Tehnične specifikacije

Preden se lotimo več sprememb, moramo upoštevati specifikacijo GeForce 9800 GTX. Kot smo že omenili, kartica deluje na procesorju G92. Število tekstovnih blokov ne presega 64, univerzalni procesorji so tu 128. Zemljevid deluje na frekvenci 675 MHz, poenoteni procesorji pri hitrosti 1688 MHz.

Pnevmatika je prejela nekaj 256 bitov. 512 MB pomnilnika GDDR3 in 2200MHz. Uporablja referenčno različico do 156 vatov.

Spremembe

Ko smo pregledali referenčno različico specifikacije GeForce 9800 GTX, lahko poiščete razčlenitev nekaterih sprememb. Kot vedno so proizvajalci, ki temeljijo na referenčnem modelu, razvili izdelke, ki se ne razlikujejo od strojne opreme. Glavna razlika v spremembah je prisotnost tovarniških overclocking ali overclocking potenciala, kot tudi spremenjenih hladilnih sistemov. Ker je model grafične kartice "star", potem spremembe niso toliko, kot jih najdemo v novostih zadnjih let. Kot vedno pred celim planetomje bil ASUS, GIGABYTE in Gainward.

ASUS

Pakirana grafična kartica v svetli škatli, na sprednji strani katere so poudarjene glavne informacije o modelih: glasnost, vrsta pomnilnika, posebne tehnologije. Za informacijami je malo več, vendar še vedno ne razkriva v celoti celotne specifikacije kartice.
V škatli poleg grafične kartice so še adapterji za VGA, HDMI, TV-Out in PCI Express za šest kontaktov. Poleg tega je bil kabel SPDIF. Standard je bil vodnik za namestitev zemljevidov, brošur, gonilnikov in programske opreme, bonus pa je bil blagovna znamka miške.
Videz kartice ASUS Nvidia GeForce 9800 GTX je podobna referenčni. Sprednja plošča pokriva plastično ohišje z vgrajenim ventilatorjem. Pokrov ima grafične elemente za dekoracijo. Model vmesnika prav tako ni dobil nič nenavadnega. Obstaja nekaj DVI-jev, za katere je na voljo adapter, in TV-Out režo. Tu je majhna maska, skozi katero gre topel zrak. Napajalni priključki se nahajajo na vrhu adapterja. Postavili so jih poleg avdio vhoda. Hladilni sistem je preprost. Pod omarico je rešetka s tremi toplotnimi cevmi, ki se približujejo jedru. Ima termopasto, ki enakomerno pade na sam čip. Ventilator je v stanju mirovanja. To je ločeno od celotne zasnove, ta izbira je precej šibka in neučinkovita.


Značilnosti modela se praktično ne spreminjajo glede na referenčno različico. Vse tukaj je tudi 512 MB pomnilnika GDDR3. Deluje prej na frekvenci 2200 MHz.

Mnenja

Tisti, ki so pozorno preučiliSpecifikacija te kartice ne bi smela biti razočarana. Številke pravijo, da je nekoliko izboljšana v primerjavi s prejšnjo različico, in na splošno je "ulov" v cenovnem segmentu.
Kupci so pohvalili stroške pospeševalnika in to ni presenetljivo. ASUS GeForce 9800 GTX v času izdaje stane $ 300-350. Tako je ta model močno prodrl v konkurenco z Radeon HD 3870 X2. Kupci so se pritoževali, da so morali kupiti več kot 500 vatov trdega diska, kot to zahteva kartica. Ni mi bilo všeč hladilni sistem, ki ne izpolnjuje v celoti težkih nalog. Kljub temu, da je pospeševalnik lahko ustrezno deloval s sodobnimi igrami, so bile občasne preobremenitve povezane z majhno količino pomnilnika - 512 MB.

GIGABYTE

To podjetje se je odločilo, da dolgo časa ne bo razmišljalo in pred planetom je vse uvedlo spremembo za Nvidia GeForce 9800 GTX. Takoj je poslala novost v svojo serijo eXtreme, da kupcem opozori na njihove posebnosti.
Karton za kartico je bil velik in svetel. Vsebuje igro, kot tudi kratek opis modela. Poleg vrste in količine pomnilnika so označene tudi nekatere tehnologije. Za informacijami je več. Obstaja več posnetkov iger. Paket zadostuje za vse uporabnike. Obstaja pogon z gonilniki in programsko opremo, par adapterjev za napajanje, video adapter, navodila in navodila za namestitev. "Mackulaturat" priporoča zmogljivo napajanje 450 W, če pa uporabljate mesta za dve kartici, potem morate biti močnejši - od 750 W. Če povežete tretjega, potem neblokirajte enoto za 1000 vatov.
Videz pri spremembi je običajen. Leta 2008 je bilo še vedno sramežljivo eksperimentirati z oblikovanjem. Pred nami je spet plastično ohišje z grafiko podobne škatle. Pokrov je črne barve s sijajno površino in ima ukrivljeno obliko, ki simulira val. Pod ohišjem ima GeForce 9800 GTX običajno hladilnik in ventilator. Tri cevi za odvajanje toplote vodijo v jedro bakra. Ventilator je dobro nameščen poleg baterij, kar pomaga ohladiti ne samo to območje, temveč tudi "srce" grafične kartice - procesor. Indikatorji so ostali nespremenjeni, saj v tem modelu ni tovarniškega overclockinga. Toda vrednost po overclockingu je bila prijetno presenečena. Frekvenca jedra je narasla na 828 MHz, kar je 22% več od referenčne verzije. Nadgradnje domene Shader so se povečale za 18%. Pomnilnik se je lahko dvignil s 1100 na 1260 MHz. Celotno povečanje zmogljivosti po overclockingu doma je bilo 16%.

Mnenja

Tisti, ki so seznanjeni z overclockingom in jih lahko pravilno izvajajo, so se odzvali pozitivno. Potencial overclockinga je bil res odličen. Frekvence so se dvignile, s tem pa tudi celotna uspešnost. Uspeh kupcev in podpora 3-way SLI, tehnologija, ki vam omogoča, da povežete hkrati 3 pospeševalniki. Hladilni sistem je prejel tudi pozitivne povratne informacije.
Vendar so izrazili nezadovoljstvo z vrednostjo. Kljub dejstvu, da je sistem domnevno sposoben vzdržati tri take grafične kartice, se je v praksi izkazalo, da je veliko bolj zapleten. Potrebno je bilo kupiti matično ploščo, ki bi uporabila to tehnologijo in blokmoč, ki lahko prenese takšno obremenitev. Na koncu je moral tudi procesor ustrezati celotnemu sistemu.

Gainward

Grafično kartico Gainward GeForce 9800 GTX je treba pregledati, saj je bila ta sprememba vsaj tako priljubljena kot zgoraj opisane različice. Pospeševalnik je bil zapakiran v veliko svetlo škatlo, ki je gledala na to, da zdaj ni želje po nakupu blaga. Ampak potem je bil to dokaj privlačen izdelek. Znotraj škatle je bilo še eno, malo manj. V njej je bila video kartica. Ob tej škatli je bil nameščen adapter za D-Sub, univerzalni razdelilnik, navodila za uporabo, pogon z "drv" in BA, pa tudi igra Tomb Raider: Anniversary.
Videz adapterja je privlačen. Ohišje je svetlo in pokriva celotno ploščo. Hladilnik predstavlja ventilator in radiator. Slednjo sestavljajo tanke aluminijaste plošče, ki se zberejo v bakren toplotni izmenjevalnik. Ventilator ni nekaj nenavadnega. To je tista, ki jo najdemo v referenčni različici GeForce 9800 GTX. Specifikacije so ostale nespremenjene. Testiranje je pokazalo, da je glavni konkurent te različice podjetje ATI s svojim Radeon HD 3870 X2 in sestrsko GeForce 8800 GTS 512MB, ki je že dolgo na trgu. Izkazalo se je, da je novost močnejša le za 5-6%, vendar je razlika v vrednosti pomembna.

Recenzije

Poudarite glavno pomanjkljivost Gainward GeForce 9800 GTX Reviews. Paket je bil šibek, ni bilo posebnih napajalnikov. In čeprav je proizvajalec vse to poskušal nadomestiti z znižanjem cen, model ne more več uveljavljati segmenta visokega cenovnega razreda. Ampak pozitivnoPregledov ni bilo. Kupci so pohvalili dobro delovanje z enim čipom, anizotropnim filtriranjem, podporo za PCI Express 2.0 in HDMI avdio. Ni bilo težav z združljivostjo. Sprememba ni porabila veliko energije, bila je zelo učinkovita. Hladilni sistem je dobro obdelan, zaradi česar je odlično opravil svoje delo, ne da bi povzročal veliko hrupa.

Konkurenca

Takrat je bil izhod videokartice precej sporen. Če pogledamo to stanje po 9 letih, je ta trenutek še težje razumljiv. Tako ali drugače je ta kartica izšla v luči, kar pomeni, da je prejela povratne informacije. Če med izdajo, GeForce 9800 GTX v primerjavi s proizvodi iz konkurenčnega proizvajalca, potem je postalo jasno, kasneje, da je glavni tekmec skriva v svoji "shop".
Mnogi uporabniki so se spraševali, ali bi bilo vredno preveč plačati, če bi lahko kupili GeForce 8800 GTS 512MB, kar je le 5% slabše od zmogljivosti. Ali lahko poberete denar in kupite zmogljivejši model Nvidia GeForce 9800 GX2.

Sorodne publikacije