GAZ-64 RVR: Specifikacije, opis in ocene

GAZ-64 je prvi sovjetski "džip", iz katerega se je začela doba masovne proizvodnje v ZSSR za SUV s pogonom na vsa kolesa.

Iz vsega, kar se je vse začelo

V zgodovini domačih avtomobilskih množic primerov kopiranja tujih vzorcev. To je približno GAZ-64, ki pravi, da je ta avto "upodobljen" od ameriškega Bantama BRC 40, čeprav je v resnici "nič manj kot" šestdeset četrti ". Vendar pa je treba zaradi pravičnosti poudariti, da je ideja o ustvarjanju ruskega "džipa" v tej obliki kljub temu sposojena od čezmorskih zaveznikov.


Ivan Petrovič Tyagunov - general-major, načelnik oddelka za avtomobilski traktor, ki je študiral v službi ameriških avtomobilskih revij, je naletel na članek, v katerem so poročali, da je podjetje Ford začelo graditi za ameriško vojsko mini tovornjaki "Pygmy". Poleg tega opomba opozoriti, da je vojaški oddelek Združenih držav Amerike bo za nakup 30.000 takšnih avtomobilov - številka samo ogromen za ta čas. To dejstvo je posredno opozorilo na pomen takšnega tipa oboroženih sil. Poleg tega oblika karoserije SUV in njene specifikacije niso bile značilne za domače avtomobile.


Mimogrede, Bantam BRC je bil v publikaciji omenjen le na kratko, brez posebnih podatkov. S člankom, ki ga je Tyagunov seznanil v zadnjih dneh januarja 1941, in že 1. februarja, je prišel ljudski komisar, ki je odgovoren za povprečno strojno stavbo (NKSM).Pismo generala z prepričljivo zahtevo za izdelavo in predložitev do sredine aprila, eksperimentalni avtomobili, razvili na modelu "Pygmies". Mimogrede, Američani so takrat dejansko obstajali samo dve delovni kopiji teh avtomobilov. VA Malyshev, ki je služil kot ljudski komisar NKSM, je v Moskvo povabil Art. A. Grachev, ki je glavni oblikovalec visokih avtomobilov v Gazovskem in ga je predstavil ameriški publikaciji, je naročil, naj izdelajo avto iste destinacije. In tukaj se je vredno vrniti k vprašanju "kopij". Na voljo Grachev je imel revijo s splošno TTK "Pygmies". In to je vse! Nobene risbe, diagrami ali preprosto gradbeni podatki niso vsebovali izdelka. Preprosto ni bilo mogoče kopirati avtomobila na razpoložljivih skromnih podatkih. Torej je zasluga Američanov le v ideji.

"Pravočasna" specifikacija

Delo na novem avtomobilu, ki je pozneje prejel tovarniško označitev GAZ-64, se je začelo že 3. februarja. Avtomobil je bil sestavljen s hitrostjo brez primere, kar je celo preseglo tehnično nalogo, ki so jo delavci v tovarni prejeli, ko se je proces izdelave SUV približal končni fazi. V skladu s tem dokumentom morajo značilnosti GAZ-64 ustrezati naslednjim podatkom:
 • Dolžina (mm) - 3100.
 • Tir (mm) - 1200.
 • Medosna razdalja (mm) - (Kg) - 1000.
 • Najmanjša nosilnost (kg) - 400.
 • Kapaciteta kabine - 4 osebe.
 • Poleg tega naj bi vozilo SUV GAZ-64 delovalo v treh različicah: inteligenca, poveljnik in umetnost. traktor Poleg tega, za prvi dve vrsti foreshadowed telesa tipa phaeton, in za topničarji - pickup. V avto inteligence v salonu je bilo treba namestiti vrtljivo pod mitraljez DS, in na GAZ-64 poveljniško SUV, radijska postaja RB.

  Iz sveta na nitki

  Za izpolnitev rokov so morali inženirji uporabiti agregate in vozlišča, ki so se že razvila in uporabljala v drugih serijskih avtomobilih. Torej, od tovornjaka GAZ-MM oblikovalci sposodil motor in menjalnik. Od GAZ-61 - "distribucija", sprednja os, krmilni mehanizem, zavore (razen za pogonski sistem) in vzmeti, ki te elemente prilagajajo novemu SUV-ju. Zadnji most s skrajšanim polizdelkom je iz GAZ-11. Kolesa koles - GAZ-M-1 in pnevmatike - iz GAZ-A. Karburator in del podrobnosti sta bila vzeta iz prvega domačega majhnega avtomobila KIM-10.


  Od tal navzgor so bili razviti: okvir in sprednje vzmetenje.
  Hrachov se je odločil uvesti nov model v eni odprti različici - "vlačilec" z izrezi, ki so zamenjali vrata, namesto tipa, ki je naveden v tehnični nalogi (feton in pickup). Mehak zložljivi šotor na poskusnem GAZ-64 ni bil predviden.

  Prekinjena preizkušanja novega SUV

  Aprila 1941 je "šestdeset četrt" opravil skoraj dva tedna vojaških testiranj, posebno. Odlagališča Kubinka, ki so bila tudi predstavljena: AR-NATI, GAZ-61 in gost iz Nemčije - Tempo G1200.
  Dejansko je lahko bolj ali manj poštena konkurenca med GAZ-64 AR-NATI, ko so drugidva avtomobila sta pripadala avtomobilom povsem drugačnega razreda. Kljub temu so bili vsi štirje modeli postavljeni na "eno vrstico" in primerjani med seboj.
  Med preskušanjem je bil nov "džip" 776 km, od tega 126 na zelo pretečenih območjih, na samem vrhu pomladi off-road, samostojno in s prikolico, ki je služila kot topniško križišče skupaj s topom za "štirinajst dni". Vojaško vozilo GAZ-64 je pokazalo izjemno prepustnost, primerljivo z zmogljivostjo lahkih tankov T-60 in T-40, in to ni "blatna guma", ampak z običajnimi pnevmatikami iz dozirnega stroja.
  Vendar, da bi opravili celoten program testiranja avtomobila ni bilo dano, so bili testi prekinjeni zaradi dejstva, da so avtomobili za off-road novosti želeli osebno pregledati Stalina, Budyonnyja, Voroshilova in Shaposhnikov.

  Sodba vojske

  Kljub dejstvu, da je novi SUV pokazal izredne sposobnosti za prehod, je bila vojska le pogubna končna razsodba. Komisija je v svojem poročilu ugotovila, da specifikacije GAZ-64 na splošno izpolnjujejo zahteve, vendar obstajajo razlike v nekaterih točkah, in sicer:
 • Pogonska zaloga 334 km ni dovolj za učinkovito delovanje.
 • Na zelo prehodnem območju hladilni sistem motorja deluje slabo tudi pri temperaturi okolice +5 stopinj.
 • GAZ-64 ne more premagati ovire na vodi z globino več kot 600 mm.
 • Na mokrem in tresočem terenu je prenatrpan porast le 17-18 stopinj.
 • V zvezi z razporeditvijo telesa,po mnenju komisije novi avto ni primeren za nobeno vlogo, določeno v tehnični nalogi, ampak je navaden polavtomobil, namenjen trem osebam in majhni količini prtljage. In poleg tega je vlekel blatno blato, pomešano z umazanijo, brez protinkovske pištole s čelo. Poleg tega je na povratne informacije vplivalo pomanjkanje tende, "rezervni", kot tudi dodatni rezervoar za gorivo. Kot rezultat, vojaški meni, proizvodnja GAZ-64 neprimerno, daje prednost GAZ-61. Ob istem času, ne da bi upoštevali dejstvo, da je proizvodnja, nameščena na tem motorju motorja (GAZ-11) je bil že ukinjen, in celo manjka potrebno opremo za izdelavo odprte platforme karoserije, na kateri so vztrajali.

  Posebno mnenje

  Poleg poročila o preskusu je Grachev podal pisno izjavo, v kateri je pojasnil, kaj je GAZ-64 in kakšen je bil njegov namen, namreč
 • , da je ta SUV namenjen predvsem delovanju v delih vojske, to je ravno kompaktnost avtomobila;
 • kaj za tiste. V skladu z zahtevami glavnega avtomatskega oklepnega nadzora se avtomobil lahko uporablja v vseh treh smereh: poveljnik, obveščevalna služba, umetnost. traktor
 • Nemogoče je primerjati novega terenca GAZ-61, saj ti avtomobili pripadajo različnim razredom in "šestinšestdeset" ni namenjen nadomestitvi, ampak dopolnitvi.
 • Ni znano, da bi bilo dovolj argumentov, ki bi jih Grachev predstavil za obrambo in še vedno zagon v množični proizvodnji GAZ-64, toda tukajnepričakovana pomoč junaka Sovjetske zveze je prišla iz maršala R. Kulika. Kulik je napisal Malyshevovo pismo, v katerem je zagovarjal GAZ-64, ki utemeljuje potrebo, da se uredi avto tega razreda za oborožitev v Rdeči armadi, seveda, z odpravo napak, ugotovljenih med sojenjem.

  Drugi poskus

  Že na začetku poletja 1941 je bil še en sam prototip, ki se je resno preoblikoval: telo je doživelo korenito spremembo, avto je kupil šotor in rezervno kolo, izboljšal in podvozje SUV. V skladu z načrtom je moral GAZ-64 ponovno opraviti test, vendar je vojna preprečila. Dva dni po izstrelitvi je bila avtomobilska tovarna Gorky zadolžena za izdelavo nekaj obnovljenih avtomobilov: poveljevanje in izvidovanje. 20. avgusta sta oba SUV-ja prispela v Moskvo na preizkušanje, druga pa je potegnila top "petinštirideset", drugi - protitankovski ZIS-2 s kalibrom 57 mm.
  Preizkusi so bili uspešni, tokrat pa je bil sprejet nov SUV, ki je bil uveden v serijsko proizvodnjo.

  GAZ-64: značilnosti, opis

  Telo vozila - varjeno, odprto, za štiri mesta. Sprednji sedeži - ločeni, zadaj - varovalki. Vrata, kot v prvi različici, niso bila predvidena, kar je omogočilo, da so v primeru nevarnosti takoj zapustili avto. Celotno telo je izločilo kompleksne oblike, ki so olajšale njegovo serijsko proizvodnjo. Namakana tenda je pokrivala samo vrh, stranske stene so ostale odprte. Vetrobransko steklo se lahko spusti naprej (na pokrovu motorja). Za zunajOblikovanje prednjega dela avtomobila je uporabljalo dele GAZ-AA: pokrov pokrova motorja, vrh ohišja radiatorja, armaturno ploščo. "Jeep" je vgradil karburatorski štirivaljni motor z zmogljivostjo 3285 litrov, pri čemer je nizko kompresijsko razmerje (le 46) omogočilo uporabo celo nizko kakovostnega goriva (oktanski 55-60). Moč motorja do 50 litrov. z pri 2800 vrt /min dovoljeno razpršiti SUV na 90 km /h.
  Kontrolna točka je mehanska. Razdelilna omara - enostopenjska. Glavni pogon - zadaj, spredaj - povezuje. V vzmetenju SUV-ja so bile uporabljene četrt-eliptične vzmeti - ne najboljša možnost, saj so se črke, ko so preobremenjene, pogosto zlomile. Vzdolžno nihanje je bilo ugasnjeno s hidravličnimi amortizerji z enojnim delovanjem. Za prečno stabilnost ustreza stabilizator, nameščen v zadnjem vzmetenju. Na vseh kolesih je bila zavora vklopljena z mehanskim pogonom (vrv).

  TTX

 • Mere (mm) - 3305 x 1530 x 1690.
 • Medosna razdalja (mm) - 2100.
 • Oddaljenost (mm) - 210.
 • ]
 • Platišče koles: spredaj (mm) - 1278 zadaj - 1245.
 • Teža terenskega vozila (kg) - 1200.
 • Nosilnost - 400 kg.
 • Prostornina rezervoarja za gorivo (l) - 70.
 • Proizvodnja

  Že avgusta 1941 je tovarna avtomobilov proizvedla pošiljko 42 vozil, v začetku jeseni - 190 več kopij. Na splošno je do konca leta iz transportnega traku prišlo 601 vozilo. V tem obdobju je bila večina "džipov" sproščena. Nadaljnja proizvodnja je padla, zaradi dejstva, da je na podlagi podvozja GAZ-64 obrat začel proizvajatiOklepna vozila BA-64, ki so bila iz očitnih razlogov v prvi vrsti. Tako je bilo sredi pomladi 1943 izdelanih še 85 več, od konca leta pa so GAZ-67 poimenovali ljudje "Ivan Willis" ali preprosto "sovjetski Willis", da bi nadomestili šestinšestdeset. GAZ-64 je postal osnovni model tega avtomobila.

  GAZ-64: pregledi

  Trenutno ni podatkov o vsaj enem vzorcu prvega sovjetskega "džipa", poleg tega pa zaradi majhnega skupnega števila strojev, ki so bili sproščeni v vojski, ni prejel nobenega podatka. , toda zapustil je spomin na sebe. Na splošno so bili pregledi pozitivni, vendar še vedno mnogi verjamejo, da je avto precej "vlažen": pogosto so bili elementi okvirja, krmilne tuljave, kot tudi sprednje vzmeti razbiti, avto je bil precej zapleten pri upravljanju, je bilo veliko porabe goriva in olja, zlasti pod obremenitve. Poleg tega so dodatne težave ustvarile zelo dobre zavore. Toda PPC je deloval veliko bolje kot ameriški "Willis" in, za razliko od njega, skoraj nikoli ni poskočil. Še en problem je bil GAZ-64 je bil preozek kolesarski stezi (podobno kot ameriški Pygmies): avto ni ustrezal v skladbe tovornjakov, ki je dodal težave pri upravljanju. Zaradi tega je imel avto slabe stranske stabilnosti, kar je včasih pripeljalo tudi do prevračanja. Kljub očitnemu pomanjkanju zasnove avtomobila so ga vojni veterani ljubili zaradi fenomenalnega prehoda, v katerem je presegel Willisa, pa tudinezahtevne, kar ni bilo mogoče reči o "ameriški", ki se je pogosto zlomila zaradi slabega goriva. Poleg tega, zaradi tega avtomobila, GAZ-67 pojavil na svetlobi, ki je upošteval in odpravil vse ugotovljene napake v šestdeset četrti.

  Zakaj je četrtič, in ne AR-NATI?

  Naj spomnimo, da je AR-NATI preizkušen skupaj z GAZ-64 in hkrati z njim en razred, v testih pa je ta avto na nekaterih točkah celo presegel terenski teren Grachev. Vendar pa je imel avtomobil nezadostno poenotenje s serijskimi avtomobili, njegova zasnova je bila bolj zapletena in draga, kar je seveda igralo proti njej. Zato tudi majhna prednost pred GAZ-64 ne more prevladati nad ekonomsko komponento projekta. "Šestdeset četrti" je bil enostavnejši in cenejši od svojega konkurenta, ki je postal odločilni dejavnik pri izbiri med dvema modeloma.

  Sorodne publikacije