Fotoaparat Panasonic Lumix DMC FZ50: specifikacije, navodila, pregledi

Fotoaparat Panasonic Lumix DMC FZ50: specifikacije, navodila za uporabo

Lumix FZ50 je leta 2006 postal novi vodilni model Panasonicovih zoom kamer, kar je povečalo ločljivost na 102 Mp in dodalo nekaj novih funkcij. Za razliko od prejšnjega modela je FZ30, ki je bil v primerjavi z modelom FZ20 korak naprej v smislu oblikovanja in funkcionalnosti in je zapolnil nišo med računalniškimi in zrcalnimi kamerami, pokazal rahlo izboljšanje. Namen tega opisa kamere Panasonic Lumix DMC-FZ50 je odgovoriti na vprašanje, ali bi model lahko postal vreden naslednik.

Funkcionalnost

Glavne značilnosti Panasonic Lumix DMC-FZ50 so naslednje:
 • CCD-senzor z 101 Mp;
 • optika Leica DC Vario-Elmarit z 12-kratnim optičnim zoomom (35-420 mm ekv.);
 • grafični procesor Venus Engine Engine III;
 • optična stabilizacija slike;
 • popoln nadzor nad streljanjem;
 • 20 "zaslon z ločljivostjo 207 tisoč slikovnih pik;
 • elektronsko iskalo;
 • sinhroni TTL Flash. • Glavne razlike od FZ30

  Če je prejšnji model predstavljal pomembno nadgradnjo FZ20 tako znotraj kot zunaj, so spremembe v Panasonic Lumix DMC-FZ50 bolj evolucijske kot revolucionarne in poleg novega senzorja so slike večinoma manjše. Glavne razlike od modela FZ30 so naslednje:
 • ločljivost senzorja se je povečala z 83 na 101 Mp;
 • Format TIFF ni podprt;
 • nova generacija grafičnega procesorja;
 • Največja občutljivost ISO se je povečala s 400 na 1600;
 • se je pojavila sinhronizacija bliskavice;
 • Ločljivost zaslona se je zmanjšala na 207 tisoč točk;
 • Zaslon se lahko vrti za 180 °;
 • Podpora za SDHC;
 • hitrost zaporednega zapisovanja se je zmanjšala s 3 na 2 /s, največje število okvirjev od 7 do 5;
 • inteligentna funkcija ISO.
 • Zasnova primera

  Tako kot FZ30 je bil Panasonic Lumix DMC-FZ50 zasnovan tako, da je videti in delati (kolikor je mogoče) kot tradicionalna zrcalna kamera. Mehanični blažilnik tekočine deluje hitreje in natančneje kot električni in vam daje občutek kakovosti, ki bo sramovala večino objektov DLSR. Izvedenih je bilo nekaj manjših, vendar pomembnih sprememb v krmilnem sistemu (vključno z novim gumbom Funkcija za hiter dostop do takšne funkcije kot parametri občutljivosti). Kombinacija globoke oprijemalne in oblikovane zadnje sličice naredi FZ50 zelo udoben fotoaparat. Njena stabilnost se doseže z uravnoteženo porazdelitvijo teže. Velika leča samodejno postane ročaj za levo roko. Prav tako lahko snemate z eno roko, toda težo optike naredi fotoaparat nekoliko neuravnoteženo, fotoaparat pa se močno obremeni, ko ga podpira oba.
  Model je na voljo v črni in srebrni barvi.

  Moč

  Panasonicova baterija Lumix DMC-FZ50 je litijev ion (7,2 v, 710 mAh), enaka kot pri predhodniku. Baterija je znotraj ročaja za vzmetni pokrov. Zahvaljujoč energijsko varčnemu motorju Venus III in zaslonu z nižjo ločljivostjo se je življenjska doba baterije povečala za skoraj tretjino na približno 360 slik na polnjenje.

  Povezljivost

  Reža za kartico SD /MMC se nahaja nad predalom za baterije. Vrata so združena v majhnovzmetni pokrov na strani. Na voljo je tudi mini USB vmesnik, ki deluje tudi kot AV priključek, in vtičnico za priključitev napajalnika v omrežje. Na voljo je tudi daljinski upravljalnik DMW-RS1.


  Flash

  Podpora za bliskavico TTL je zelo pomembna. Ročno se aktivira z majhnim stikalom na levo. Bliskavica je zelo močna in visoka - štrli okoli 4 cm od zgornjega dela leče, kar mora zmanjšati učinek "rdečih oči". Z avtomatskim ISO lahko bliskavico uporabljate na razdaljah od 30 cm do 7 m. Na voljo je običajna bliskavica - vklopite, izklopite, počasi sinhronizirajte in odpravite učinke rdečih oči.

  Zaslon in iskalo

  Zaslon FZ50 je korak nazaj v ločljivosti (od 230 do 207 tisoč slikovnih pik), vendar je neopazen. Zaslon je svetel, jasen in lahko spreminja položaj. Zdi se, da je pri slabi svetlobi nekoliko boljši, čeprav je na svetli neposredni sončni svetlobi težko videti kaj. Nova gumb Funkcija odpre mini meni, ki omogoča dostop do ISO, ravnotežja beline, merjenja osvetlitve in nastavitev kakovosti. Glavna izboljšava je bila vsestranskost, ki jo ponuja mehanizem nagibanja in obračanja. Zaslon je nameščen na tečaj od spodaj in obrnjen za 180 °, da se omogoči samoportret. Elektronsko iskalo (EVF) z ločljivostjo 230.000 slikovnih pik in jasno optiko je zelo priročno, novi širši eyeliner pa bolje preprečuje vstop neželene svetlobe. Po ocenahuporabnikov, to ni popolna zamenjava svetlega ogledala, ampak tudi ni slaba.

  Objektiv

  Proizvajalec se osredotoča na ogromen 12-kratni optični zoom. Objektiv je enak dokazani optiki FZ30. To je verjetno edini razlog, da lahko FZ50 konkurira z digitalnimi fotoaparati SLR. Za pokritje razpona goriščnih razdalj 35–420 mm bi bila uporaba spremenljivih leč zelo draga in okorna.
  Mehanizem zoomiranja Panasonicovega Lumixa DMC-FZ50 je po mnenju lastnikov prijeten. Deluje gladko, hitro in natančno ter je dopolnjen z dušenim obročem za ročno ostrenje. Na strani objektiva je velik izbirni način izostritve (avto, makro AF in ročno). Na voljo je tudi gumb Focus za hitro aktiviranje samodejnega ostrenja. Proizvajalec s fotoaparatom Panasonic Lumix DMC-FZ50 ponuja pokrovček, ki se pritrdi neposredno na objektiv. Zmanjšuje bleščanje pri močni svetlobi, zlasti na širokem koncu povečave. Vendar ga ne smete uporabljati neprekinjeno, saj lahko to prepreči AF osvetlitev pri šibki svetlobi in zaklene bliskavico na kratkih razdaljah do objekta.

  Krmilni elementi

  Pri FZ30 so bili sprednji in zadnji načini pogona uporabljeni za neposreden dostop do nastavitev hitrosti zaklopa in zaslonke. V FZ50 jih lahko konfigurirate za hiter dostop do nastavitev kompenzacije osvetlitve. Spremenjena je tudi štirismerna navigacijska vrstica. Zdaj je na sredini majhen ključ, ki opravlja funkcijeGumbi menija. Glavni kontrolni disk se dopolni z načinom po meri. Določite lahko do 3 uporabniške skupine. Vsebuje skoraj vse nastavitve fotoaparata (od izpostavljenosti ISO, izravnavi beline, ostrenja in merjenju osvetlitve do osnovnih nastavitev, kot je format prikaza), zaradi česar je model močno prilagojeno orodje. Panasonic Lumix DMC-FZ50 izgleda kot resen fotoaparat in deluje na enak način, saj ponuja vse, od kompaktnih scenskih načinov do naprednih ročnih kontrol z visoko stopnjo prilagoditve. Dva diska omogočata neposreden dostop do nastavitev zaslonke in hitrosti zaklopa, nekatere funkcije fotoaparata FZ50 pa fotoaparat približajo pravim fotoaparatom SLR. Zdi se, da je Panasonic edino podjetje, ki posluša svoje uporabnike, saj je uvedlo gumb Funkcija za hiter dostop do beline in ISO, kar odpravlja potrebo po stalnem dostopu do menija.

  Zadnja plošča

  Vse kontrole kamere se nahajajo na desni strani 2-palčnega zaslona. Zgoraj je AE ključavnica, ki služi tudi za zaklepanje fokusa, stikala iskala /zaslona, ​​zaslonskih, nadzornih in brisalnih gumbov. Nova funkcijska tipka kopira krmilno palčko LX2 tako, da prikaže mini-meni, ki omogoča hiter dostop do merjenja, izostritve, ravnotežja beline, ISO, velikosti in kakovosti slike. Naslednja desna stran je štiristranska navigacijska plošča. Pri snemanju treh tipk s puščicami lahko hitro pregledate zadnjo shranjeno sliko, izberete način bliskavice in samosprožilec.Zgornja puščica ciklično izbere kompenzacijo AE, kompenzacijo osvetlitve bliskavice, AE bracketing in nenavadno nastavitev beline, ki je narejena v obliki drsnika z 20 drsniki od "rdeče" do "bolj modro". V središču je nov gumb Set.
  ​​

  Zgornja plošča

  Ta slog spominja na zrcalne kamere. Sprostitev zaklopa se nahaja na veliki ročici. Tukaj so tudi osnovni kontrolniki za snemanje: izbira načina osvetlitve in delovanja zaklopa.

  Panasonic Lumix kamera DMC-FZ50: Navodila za uporabo

  Fotoaparat ima jasen in jasen sistem menijev. Zaslon predogleda v načinu snemanja je popolnoma brez kakršnih koli prekrivnih površin ali ikon. Ko kliknete gumb Zaslon, se prikaže preprosta mreža za lažje obrezovanje. Druga skrajnost je pregledovanje vseh informacij, vključno s histogramom, ki zapirajo že tako majhen zaslon. Če želite dobiti čim več informacij, vendar ni ničesar, kar bi preprečilo predogled, je bolje izbrati način "off-frame", ki je zasnovan tako, da simulira profesionalno ogledalo. S pritiskanjem gumba sprožilca do polovice aktivirate izračun osvetlitve in izostritve, ki prikazuje uporabljeno območje AF, izbiro zaslonke in hitrost zaklopa. Če je tresenje fotoaparata preveliko, se prikaže ustrezno opozorilo. V načinu P se prikaže urejen meni za preklapljanje programov. Ročna izostritev je razmeroma lahka, upoštevajoč ločljivost zaslona in opcijsko povečanje v osrednjem delu okvirja. Uporabnik lahko zaPovečano območje lahko premikate z navigacijskimi tipkami. Funkcijski meni deluje na enak način kot Canon. Gumb Funkcija povzroči mini-seznam možnosti, po katerem lahko uporabite nadzorne gumbe za hitro izostritev, osvetlitev, ravnovesje beline, ISO, velikost in kakovost slike. Nastavitve so shranjene, kar je prava ugodnost za tiste, ki redno spreminjajo ISO WB. Na voljo je tudi hitrejši način dostopa do kompenzacije izpostavljenosti. To storite tako, da samo vrnete enega od diskov (lahko ga določite v meniju za snemanje) in prikaže se AE Compensation Scale. Če ciklično pritisnete puščico navzgor, se sproži kompenzacija osvetlitve, raven bliskavice in zaviranje AE. Njihove vrednosti lahko spreminjate s kontrolnimi diski. Natančna nastavitev beline je bila premaknjena v meni za fotografiranje. V ročnem načinu nadzorne plošče spreminjajo hitrost zaklopa in zaslonko. Po meri lahko shranite 3 sklope nastavitev, ki pokrivajo skoraj vse vidike delovanja fotoaparata. Stikalo za način ima zdaj samo en položaj SCN, drugi pa se uporablja za Custom. Skupaj je 16 prizorov. Tako kot vse najnovejše kamere Lumix, so vsi opremljeni s kratkimi opisi.
  Panasonic Lumix DMC-FZ50: Pregled menija
  Petstranski seznam nastavitev vključuje možnosti, kot so ravnovesje beline, občutljivost, velikost in kakovost slike, načini merjenja, fokus in parametri slike. Tu lahko najdete edinstveno funkcijo Flip Animation, ki pretvarja vrsto fotografij v filme QuickTime. Meni s tremi strani za pregledovanje ponuja običajno nastavitev za nastavitev možnosti tiskanja, brisanje,zaščito in diaprojekcijo. Omogoča dodajanje zvoka shranjenim datotekam in spreminjanje njihove velikosti ali razmerja. Tukaj lahko oblikujete kartico. Kot pri načinu snemanja, uporabnik ob ogledu izbere količino prikazanih informacij - od odsotnosti do popolnih podatkov in histogramov. Če sprednji vrtljivi gumb obrnete v levo, se na zaslonu prikaže 9 sličic. Številčenje okvirjev in menijska vrstica sta onemogočena s tipko Disp. Lahko "pomanjšate" in si ogledate 25 sličic in posnetek hkrati. Obračanje diska v desno poveča vidno sliko. Obstajajo samo 4 koraki (16x, 8x, 4x in 2x), vendar delujejo zelo hitro. Navigacijske tipke omogočajo pomikanje po povečanih okvirjih. Nastavitveni meni je na voljo v načinu gledanja in snemanja in vsebuje 4 strani osnovnih nastavitev fotoaparata, od svetlosti monitorja in samodejnega predogleda do upravljanja porabe, nastavitev zvoka, datuma in časa.

  Hitrost

  Panasonic Lumix DMC-FZ50 na splošno ni slabši od svojega predhodnika. Fotoaparat se odziva in le redko se počaka. Fokus visoke hitrosti deluje odlično, edina pomanjkljivost pa je, da fokusiranje zaslona med fokusiranjem zamrzne za delček sekunde, vendar s tem lahko odstopite). Izmerjeno zaostajanje za zaklopom (približno 007 s) se zdi precej višje od 0009 s, kar je navedeno v sporočilu za javnost podjetja Panasonic. To je posledica dejstva, da ima zaslon majhen zaostanek za del sekunde. Dejanska zakasnitev sprožilca je manjša od 001 s, ker pa optičnega iskala manjka, je to sporno vprašanje. Edinirazočaranje, povezano z zmogljivostjo, je, da neprekinjen način, čeprav precej dostojno, ni tako dober kot FZ30 zaradi večjih datotek.

  Zaključek

  Panasonicova kamera Lumix DMC-FZ50 je označena kot ena od najbolj opremljenih in priročnih "mostnih kamer" iz leta 2006, ki v dobrih pogojih zagotavlja vrhunsko kakovost slike. To je uporabno in prijetno orodje, ki ponuja kompaktno rešitev za vsakogar, ki želi dobiti velik obseg povečave brez sprememb objektiva. Res je, da moram kompromis. Mazanje tankih, nizko kontrastnih delov je posebnost Venerine III. Po mnenju lastnikov so resne slike možne le pri nizkih vrednostih ISO. Za mnoge je to sprejemljiv kompromis, toda namesto da bi povečali število slikovnih pik, bi si uporabniki želeli povečati kakovost slike. Kamera vam omogoča odlične posnetke, vendar le, če občutljivost ne presega ISO 200.

  Sorodne publikacije