"Fiat 125": tehnične specifikacije in spremembe

V 60. letih prejšnjega stoletja je italijanski avtomobilski velikan Fiat ustvaril številne zelo uspešne modele avtomobilov majhnega razreda s pogonom na zadnji kolesi. Leta 1965 je Fiat skoraj sočasno podpisal sporazume o sodelovanju s Poljsko in ZSSR. Sovjetska zveza je izbrala Italijo na Fiat 124 in na 125 na Poljskem.

Italijanska vizija

Fiat 125 osebni avtomobil je bil javnosti predstavljen leta 1967. Avto je temeljil na platformi prejšnjega modela 1500 z večjo medosno razdaljo. Zunanji stil avtomobila je bil izveden v enem ključu s "Fiat 124". V tem delu so bili deli telesa enaki. Model 125 je bil podaljšan za več kot 80 mm medosno razdaljo in posledično bolj prostorno notranjost. Zato je bil avto pripisan tako imenovanemu srednjemu razredu.


Reže vrat in vrat obeh italijanskih avtomobilov so bile enake. Za kompenzacijo povečane medosne razdalje je bil zadnji sedež premaknjen nazaj. Takšna odločitev z elementi telesa je omogočila zmanjšanje obsega žigov za telo in ustvarjanje dveh avtomobilov v kratkem času.

Oblikovne značilnosti

Kot motor za avto je bila izbrana najmočnejša različica iz 124. modela. Štirivaljni karburator 90 konjskih moči "Fiat 125" je imel delovni volumen približno 161 litrov in je imel precej progresivno zasnovo plinovodnega mehanizma - dve gredi v glavi bloka. Hkrati se pri zasnovi zadnjega vzmetenja uporabljalistnate vzmeti. Rezervoar za gorivo v italijanski različici avtomobila se je nahajal v zadnjem krilu. Značilnost avtomobila so bile kolutne zavore na vseh kolesih. Splošni pogled na avto je prikazan na fotografijah. Potrebno je paziti na jašek polnilne odprtine na desnem zadnjem krilu. To je značilnost italijanskih avtomobilov.

Spremembe

Italijanski "Fiat 125" je proizvajalec postavil kot prestižen avto z elementi športnega vedenja. Da bi podprli to sliko leta 1968, je izdana različica 125S (Special). Avto je prejel prisilni motor s 100 konjskimi močmi in petstopenjski menjalnik. Videz in elementi notranjosti so doživeli zelo majhne spremembe.

Dve leti pozneje je vozilo dobilo novo zunanjo zasnovo in spremenjeno svetlobno opremo. Ob istem času so vstavki pod drevesom v kabini »in izboljšani materiali za obdelavo sedežev. Razširil se je tudi seznam možnosti, ki so vključevale tristopenjski avtomatski menjalnik in klimatsko napravo v kabini. V zgodnjih 70-ih je uvoznik avtomobilov Fiat v Novi Zelandiji ustvaril lastno različico avtomobila pod oznako Fiat 125T. Nova različica stroja je bila opremljena z dvojnim uplinjačem "Weber" 40DHLA in modificirano glavo motorja s povečanim kompresijskim razmerjem. Zahvaljujoč izboljšanju moči motorja povečala na 125 sil. Uvoznik je takšno revizijo podvrgel od 84 do 89 kopij stroja, preden je podjetje Fiat prepovedalo takšno posodobitev. Sprostitev različnih različic "Fiata 125" je trajala do sredine leta 1972, potem pa šezamenjal ga je sodobnejši avtomobil 132. modela. V zadnjih petih letih je obrat proizvedel več kot 604 tisoč avtomobilov.

Poljska različica

Projekt Fiat 125, ki ga je predlagala poljska elektrarna FSO, ki je vključeval namestitev enostavnejših motorjev s spodnjo razporeditvijo odmične gredi. Skupaj z motorjem in poenostavljenim štiristopenjskim menjalnikom s krmilnim vzvodom na volanu. Za avtomobile so ponudili bencinske motorje prostornine 13 in 15 litrov, razvili 60 in 70 sil, v tem zaporedju. Spodnja fotografija daje idejo o spremembi zasnove sprednjega dela poljske različice avtomobila.
Poljska različica avtomobila je opremljena s štirimi krogimi žarometi, rešetko s spremenjeno zasnovo in odbijači iz 124. modela. Rezervoar za gorivo je bil prenesen v karoserijo in nameščen nad zadnjo osjo. Zavorni sistem je ostal nespremenjen v primerjavi z italijansko različico. Vsi poljski avtomobili so bili označeni kot "Fiat 125 R" ("poljski"). Na sliki je prikazan pokrov rezervoarja za gorivo v zadnjem levem krilu.
Po posodobitvi v zgodnjih 70-ih letih se je moč motorjev povečala za 5 sil, in prestavna ročica se je premaknila na bolj znano mesto - na tla med sedeži. Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je bila izdelana dizelska različica avtomobila, opremljena z 16-litrskim Volkswagen motorjem. S svojimi tehničnimi lastnostmi, "Fiat 125 P" ni bil veliko boljši od sovjetskega VAZ in skoraj ni ladja v ZSSR.

Sorodne publikacije