Dvopolni avtomat: montaža, priključna shema

Samodejni odklopnik ali samodejni odklopnik je stikalna naprava, ki pri normalnih pogojih v tokokrogu sproži tok in samodejno izklopi dobavo električne energije iz električnega omrežja kupcu pri kratkem stiku ali ob preobremenitvi, prav tako je mogoče ročno vklopiti in izklopiti vezje. Glavna razlika med dvopolnim avtomatom od enopolnega je prisotnost avtomata v fazi in na ničli, torej na dveh polih. Poleg tega, ko odklopite fazo in nič, se odklopita, zahvaljujoč skupnemu vodilu voda. Uporablja se za montažo enofaznega vezja. Za trifazno vezje je potrebno uporabljati 3 - in 4 - polne avtomatske stroje.


Področje uporabe

 • Kot uvodni zaščitni avtomat. To je najbolj priljubljen način uporabe. Pri istočasnem odklopu faze in ničle je zagotovljena maksimalna varnost pri delu v tokokrogu, saj je popolna izčrpanost. Poleg tega je v skladu z novimi predpisi naprave za električne inštalacije (odstavek 6628 str. 3118) delovanje enopolnih strojev na vhodu prepovedano.
 • Za zaščito določene skupine porabnikov električne energije. Odklop dvo-polne avtomatske naprave bo preprečil delovanje PLC-ja (Naprava za zaščito pred izklopom - zasnovana za zaščito pred diferencialnimi tokovi) v primeru lažnega trka nič in faze med popravili v verigah pod obremenitvijo. Prav tako je lažje najti podružnico z napako, ko se ELV sproži zaradi uhajanj tokov na tleh.
 • Za zaščito in krmiljenje vezij s sočasnim napajanjem. Na primer, pri povezovanju toplotnega pištole preko enega pola stroja se faza napaja v sence in preko drugega pola - v fazo elektromotorja ventilatorja. Če pride do odklopa ene opreme, se odklopi in drugo, kar preprečuje verjetnost delovanja brez hlajenja ploščic.
 • Prednosti uporabe enopolnih avtomatov

  Upoštevajte situacijo, ko je nekdo prekinil fazo z ničlo. Potem, ko je unipolarni avtomat izklopljen, se linija ničel loči in faza ostane v vezju. Oseba, ki misli, da se je zavaroval tako, da je izklopil stroj, začne delati in ga zadeti tok. Da se to ne zgodi, morate po izklopu enopolne naprave preveriti odsotnost napetosti v tokokrogu z indikatorjem. Še vedno pa je bolj zanesljivo uporabiti dvopolni stroj, ki verigo popolnoma deaktivira.


  V primeru RCD je treba najti napako v tokokrogu. V prvi vrsti so izključeni vsi električni aparati iz vtičnic. Če to ne bi dalo rezultata, bi se veje verige izklopile zaporedoma, vendar bi bilo treba nič in fazo prekiniti. Enopolni stroj ne daje te priložnosti. Na avtobus boste morali vrniti ničlo, kar je problematično, ker potrebujete zanko, da bi našli pravo žico. Bipolarni stroj odlično deluje s to nalogo. Prednosti so tako:
 • Varnost - prekinitev električnega tokokroga.
 • Preprosto iskanje napake.
 • Slabosti uporabe enopolnih strojev

  Dejstvo je, da je zelo malo pomanjkljivosti:
 • Stroški so dvopolni višji od unipolarnih.
 • Ergonomija - zavzema dvakrat več prostora v plošči.
 • Stroški dela pri vgradnji - ničelne žice se ne vključijo v vodilo in vsaka pride v svoj avtomat.
 • Ni mogoče uporabiti standardnih pnevmatik za porazdelitev - "glavnik", namesto njih pa bo treba uporabiti skakalec.
 • Naprava avtomatskega stroja

  Samodejno stikalo je plastično ohišje s stiki in ročajem za vklop /izklop. V notranjosti je delovni del. Vtič je vstavljen v zatič in privit z vijakom. Ko je pogoj končan, so napajalni kontakti zaprti - položaj ročaja "On". Ročaj je povezan z vodnim mehanizmom, ki nato premika močnostne kontakte. Elektromagnetni in toplotni razcepniki zagotavljajo zaustavitev stroja pri nenormalnem stanju vezja. Obločna komora preprečuje izgorevanje in hitro ugasne oblok. Odvodni kanal odda izpušne pline iz telesa.

  Shema povezave

  Predlaga se, da se preuči shema povezave dvopolnega avtomata.
  Tukaj BA 47-63 2 /50A je uvodni bipolarni stroj. Po potrebi popolnoma razbremeni celotno verigo. Merilnik in PLC sta povezana z njo. Nato se uporablja shema povezovanja številnih enopolnih samodejnih stikal. Namestijo se samo na fazne žice, ničelne smole pa se distribuirajo z vodilom. Obstaja shema za povezovanje niza dvo-polnih avtomatov, ki ščitijo vsako od njenih vej.
  Prvi na vhodu je UZO, nato dve vrsti bipolarnih stikal. Modra barva je označena z ničelno žico, rdeča je faza, rumena pa zemlja, ki jo razdeli z ozemljitvenim vodilom. Tako se izvede zaščita vsake veje tokokroga.

  Montaža

  Kako pravilno vgraditi stikala v plošči? Najprej ga privijemo z vijaki, din-tračnicami - to so kovinske plošče, ki se nato pritrdijo na vse stroje in PLC. Dolžino din-tračnice lahko nastavite s kovinskim nožem. Poleg tega je ščit pritrjen na razdelilne terminale. Lahko so za ničelne žice in ločeno za ozemljitev. Sodobna konfiguracija pnevmatik omogoča, da se montirajo neposredno na din-rail.
  Na din-rail je zelo enostavno namestiti dvo-polni stroj. Ravni izvijač mora izvleči zaskočni nosilec na vrhu ohišja, spraviti stroj v DIN-tračnico in sprostiti držalo. Izvede se tudi odstranitev. Po pravilih je uvodni stroj nameščen v zgornjem levem kotu. Potem morate povezati žice. Treba je dosledno upoštevati shemo. Bipolarnemu avtomatu od zgoraj so primerne uvodne žice fazne in ničelne, od spodaj pa se preusmerijo v verigo. Pomembno je, da se ne zamenjuje: vhod je zgoraj, izhod je od spodaj, sicer stroj lahko ne uspe in ne bo opravljal svojih funkcij.
  Stroje je mogoče kombinirati s pomočjo mostiča iz bakrene žice istega prereza kot žica verige. Premostitev, potrebna za priključitev dvopolnih strojev navrstico In tudi z glavnikom - to so izolirane pnevmatike, ki se uporabljajo za priključitev enopolnih strojev. Konci žic se očistijo s posebnim orodjem za striženje ali ostrim nožem. Nato stisnite konice za kabel z ročnim stiskanjem orodja. Če take opreme ni, lahko konce preprosto poravnate s spajkalnikom z uporabo kolofonije in kositra. Pri priključevanju žic na avtomatske stroje je potrebno z izvijačem trdno zategniti vijake, tako da šibki stik ne povzroči segrevanja in poškodb prevodnih materialov. Ozemljitvena žica vedno prečka avtomatske stroje neposredno iz ozemljitvenega vodila. Na ničlo pnevmatike se priključijo ničelne žice.

  Označevanje

  Posebno pozornost je treba nameniti označevanju avtomatskih strojev.
  Ohišje strojev je označeno s posebnimi oznakami:
 • Nazivni tok naprave (v amperih).
 • Skupinski preobremenitveni tok (območje delovanja toka).
 • Maksimalni delovni tok ali kratkostični tok (v amperih).
 • Razred tokovne omejitve (višji razred, večja je hitrost delovanja s kratkim stikom).
 • Grafično oblikovanje ali shematski prikaz naprave.
 • Serija naprav.
 • Nazivna napetost, pri kateri želite uporabljati stroj.
 • Izbira avtomatskega stroja

  Najprej je treba izračunati vrednost nazivnega toka za njegovo omrežje. To lahko naredite po formuli (Ohmov zakon): I = P /U, kjer: I - nominalni tok v amperih "A". P - moč vseh naprav (količinazmogljivosti) v vatih "W". U - omrežna napetost v voltih "B" (v bistvu 220 V). Izberite avtomat z naslednjo najvišjo nazivno tokovno vrednostjo. Tudi izbira stroja pri vrednosti dolgega dopustnega toka mora biti izvedena glede na značilnosti kabla. Pravila naprave električne napeljave so tabele izračunov. Višji kot je presek kabla, višja je dovoljena dolgoročna napetost.

  Sorodne publikacije