Dinamična paleta kamer: opis koncepta, pregled proizvajalcev

V svetu fotografije je povprečnemu uporabniku veliko zanimivega in nerazumljivega. Vendar pa lahko profesionalni fotografi, ki so posebej usposobljeni v tej obrti, razumejo vse to in objavijo čudovite slike. Ena od teh značilnosti je dinamični razpon fotoaparatov. Povprečni uporabnik ne pove ničesar o tem stavku. Profesionalni fotograf s to možnostjo lahko izbere dober fotoaparat. Zdaj bomo analizirali interpretacijo tega koncepta in dejstvo, da vpliva na dinamični razpon. Prvič, nekaj splošnih informacij.

Kakšen je dinamični razpon?

Preprosto povedano, dinamični obseg kamere je število podrobnosti, ki jih naprava lahko »izvleče« iz svetlih in temnih objektov brez svetlobe ali teme. Dejstvo je, da so sodobne kamere dejansko zelo majhen dinamični razpon. In če ima slika oster prehod iz svetlobe v senco, potem bo s 100-odstotnim jamstvom nekaj osvetljeno ali zatemnjeno. In ni razlike, pravilna izpostavljenost ali ne. Sodobne profesionalne kamere imajo dinamični razpon od 8 do 10 čevljev (poseben dogodek za DD). Čeprav človeško oko zlahka zazna 12-15 postankov. In navadni digitalni avtomati za milo komaj vzamejo 6 čevljev. Seveda v takih razmerah ne more biti dinamičnega obsega in jezika. Zato je smiselno kupiti ogledalo (vsaj vstopno raven). To je trenutno najširši dinamični razpon.


Kakoizvedeti, katero vrsto naprav?

Kako ugotoviti dinamični razpon kamere? Običajno te podatke izdelajo proizvajalci v značilnostih naprave. Toda nekateri so te številke zanemarili. Čeprav tudi če je tam, se ne zanašamo na te številke. O čem bi lahko pisali? Bolje je, da preverite. Morate najti parcelo s kontrastnim prehodom od svetlobe v senco in poskusite fotografirati na različnih parametrih izpostavljenosti. Če lahko naprava "izvleče" dele iz senc, je dinamični razpon v redu. Mimogrede, veliko zrcal je sposobnih. Tukaj je seznam kamer z najboljšim dinamičnim razponom.

Canon EOS 1D X Mark II

Kul kamera za profesionalce. Velja za kamere z velikim dinamičnim razponom. Ta lepa ženska lahko "povleče" skoraj vsak okvir. Odlične so tudi druge tehnične specifikacije. Mark 2 ima matrico polne velikosti z ločljivostjo DSLR 215 megapikslov. Dober rezultat. Tudi ta kamera spada v kategorijo širokega zaslona. Zato je zelo všeč uporabljati strokovnjake. Ta naprava ima možnost snemanja videa v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo. ISO-območje od 100 do 51200. Ta fotoaparat zagotavlja vrhunsko kakovost slike, zahvaljujoč napredni matriki in neverjetno širokemu dinamičnemu razponu. Hkrati pa je ta kamera predraga za običajnega uporabnika. Njegova cena presega 400 tisoč rubljev. Za mnoge ni žep. Vendar pa obstajajo še drugi modeli s širokim dinamičnim razponom kamer.


Nikon D750

Nikonovo ogledalo je eno najboljših v svojem razredu. Ta model ima zlasti širok dinamični razpon. Ampak to ni glavna stvar tukaj. In glavna stvar je, da ima kamera polno velikostno matrico. Z vsemi posledicami. To pomeni, da bo naprava lahko ustvarila osupljive fotografije lepote in kakovosti v skoraj vsakem okolju fotografiranja. Dinamični razpon fotoaparata Nikon D750 omogoča, da "potegnete" celo najbolj zanesljive fotografije. Veliko pol-strokovnih "ogledalo" daleč od Nikonov v zvezi s tem. Kamera ima matriko 249 milijonov slikovnih pik. Naprava omogoča snemanje videoposnetkov s hitrostjo 4K pri 60 sličicah na sekundo in izjemno ostrim samodejnim ostrenjem. Omogoča enostavno snemanje celo hitro premikajočih se predmetov. Druga prednost te kamere je cena. Je cenejši od prejšnjega. Razlika je precejšnja. Ta kamera je že na voljo številnim uporabnikom. Zato ima povsem stalno povpraševanje. Vendar pa preidimo na druge primere.

Canon EOS 5D Mark IV

Dinamični razpon Canonove kamere - njena nedvomna prednost pred modeli drugih proizvajalcev. "Mark 4" ima tudi precej pomembne tehnične lastnosti za fotoaparat tega razreda. Tukaj je nameščena 317-megapixelna DSLR matrika. Obstaja hitra samodejna ostrina, optični objektiv in dostojno območje ISO. In seveda obstaja tudi optična stabilizacija slike. Brez nje, kamera te ravni preprosto ne more storiti brez. Ta fotoaparat lahko snema video posnetke s hitrostjo 30 slik na sekundo. Kakovost videa pa je še vedno zaželenanajboljši To je razumljivo. Ta fotoaparat je zasnovan za fotografije, ne pa tudi za video. Vendar so fotografije zelo lepe in kakovostne. Na to vpliva dinamični obseg fotoaparata. Stroški tega modela - 230 tisoč rubljev. To je povprečna cena. Mnogi modeli tega razreda so bistveno dražji. Toda to je osredotočeno na ljubitelje in navdušence. Zato je cena naslednja. Zdaj pa preidimo na naslednji model.

Nikon D500

Ta fotoaparat je najbolj primeren za športne fotografe in ljubitelje divjih živali. Zakaj? Ker ima hitro in skoraj vedno natančno samodejno ostrenje. Sistem samodejnega ostrenja se je selil iz vodilnih (in zelo dragih) Nikonovih modelov. Ta model je bil izdan leta 2016, vendar še vedno ni izgubil svojega pomena. Kamera ima popolno matriko tipa DSLR z ločljivostjo 215 megapikslov. Obstaja dostojno območje ISO in precej velik dinamični razpon (kar je veliko bolj pomembno). Prav tako se fotoaparat ponaša z optično stabilizacijo in možnostjo snemanja videa pri 4K pri hitrosti 30 sličic na sekundo. V tem primeru je fotoaparat opremljen z optičnim iskalom. Ta fotoaparat je odličen za začetnike, saj ima zelo napreden (in dobro uglašen) način samodejnega fotografiranja. Uporabniki bodo cenili ceno. Ona je veliko manj kot 200 tisoč rubljev, prosi za prejšnji model. Pojdimo na naslednjo kopijo.

Nikon D7200

Spet "Nikon". Tokrat je izdan model 2015. Razlikuje se precej široko dinamičnoza kamere tega razreda. Lahko se pohvali z drugimi tehničnimi značilnostmi. Naprava ima na primer matriko DSLR s polnim okvirjem z ločljivostjo 245 milijonov slikovnih pik. To pomeni, da je fotoaparat sposoben ustvariti kakovostne fotografije v vseh svetlobnih pogojih. Hkrati pa je uporabniku na voljo zelo napredno samodejno ostrenje in optično iskalo. Druga ključna značilnost tega fotoaparata je zmožnost zajemanja videa pri 4K ločljivosti pri 30 sličicah na sekundo. Toda glavna stvar - dinamični obseg kamere. Primerjava z drugimi modeli (tudi pri istem proizvajalcu) je pokazala, da je poslovanje v tem primeru veliko boljše od drugih. In to bi moralo postati glavna spodbuda za pridobitev ravno tega "Nikona". Če obstajajo dvomi, potem tukaj je končni akord: cena naprave ne presega 70 tisoč rubljev. To je skoraj za nič, če upoštevate razred kamere.

Nikon D3300

Ultrabudetni model podjetja Nikon. Odlično za začetnike. Toda strokovnjaki bodo nezadovoljni. Dejstvo je, da so značilnosti kamere precej skromne. Tudi kljub širokemu dinamičnemu razponu. Ta kamera ima matrico APS-C z ločljivostjo 247 milijonov slikovnih pik. Obstaja dostojno raven samodejnega ostrenja in optično iskalo. Video naprava je v polni visoki ločljivosti oddaljena le pri 30 sličicah na sekundo. Ni sposoben več. Toda ta kamera se lahko pohvali s precej demokratično ceno. Stane samo 25 tisoč rubljev. To je najcenejša zrcalna kamera s široko dinamikov našem pregledu. Zato si jih bodo mnogi lahko privoščili. V vsakem primeru bo ta naprava zagotovila boljšo kakovost fotografij kot standardna digitalna milnica. In to je super za tiste, ki so šele začeli postati fotograf.

Razsodba

Tako smo ugotovili, kakšen je dinamični razpon digitalnih fotoaparatov. Prav to vpliva na kakovost prikaza delov v senci slike. Treba je omeniti, da mnogi proizvajalci ponujajo zelo dobre kamere s širokim dinamičnim razponom. Ampak težava je v tem, da imajo samo ogledalne kamere. In so veliko dražje od običajnih digitalnih posod za milo. Toda kakovost je sprejeta za plačilo. Če želite dobiti kakovostne fotografije, boste morali vdreti v visoko kakovostno kamero in se naučiti, kako delati z njo. To je aksiom.

Zaključek

Trenutno se stvari z dinamičnim razponom ne zdijo zelo dobre tudi pri vrhunskih fotoaparatih. Ne more se približati številki, ki lahko loči človeško oko. Zato ni nič neumnega, kako primerjati dinamični razpon kamere in človeškega očesa. To je zgolj nepopolnost tehnologije. Vendar pa je treba pri fotografiranju ta vidik upoštevati, da se izbere pravilna razlaga, da se deli iz zatemnjenih območij pravilno "izvlečejo" in ne "osvetli" svetlo. Toda to zahteva prakso. In dobra kamera. Vsaj eden od zgoraj opisanih. Potem bo zagotovo vse izšlo.

Sorodne publikacije