Digitalni fotoaparat Canon EOS 1D Mark II: pregledi strank

Canon EOS 1D Mark II, odličen profesionalni digitalni fotoaparat, je bil predstavljen februarja 2004 in postal eden najboljših kamer na svetu. Pred 12 leti se je pojavil njegov dostojni potomec - Canon EOS 1D X Mark II, ki je pregledan na koncu članka.

Velike spremembe

Kaj je najbolj presenetljivo v zvezi z ohišjem Canon EOS 1D Mark II? Značilnosti fotografij pri visokih ISO vrednostih. ISO 400 fotografij s skoraj nič hrupa, ISO 800 tudi kaže zelo dober rezultat in ISO 1600 ni slabo na vseh. V bistvu je ta fotoaparat odličen za snemanje pri nizki osvetlitvi.


Pomanjkanje hrupa je pomirilo mnoge uporabnike, ki so napravo kupili po 10D, kar vam omogoča izdelavo zelo gladkih slik - rezultat, ki je fotoaparat priljubil pri številnih fotografih. Ampak, da bi premagali svoj strah, veliko časa ni bilo potrebno. 1D je bil izdan že pred svojim naslednikom, Canon EOS 1D Mark II. Mnoge funkcije 1D so se zdele boljše od 10D - in v mnogih pogledih je res. Toda vzorci slik za mnoge se niso zdeli povsem brezhibni. Poleg tega so uporabniki želeli večjo sliko od 6 milijonov slikovnih pik. Drugi razlog za zaskrbljenost zaradi Canon EOS 1D Mark II je bila njegova jasnost. Njegova podoba je zelo ostra. Podrobnosti so zelo dobre in dosledno so še vedno v različnih situacijah. Fotografi krajine bodo še posebej cenili podrobnosti, ki jih je posnel ta fotoaparat. Če primerjamo podobne slike oddaljenih dreves in grmovnic, so rezultati 1D MKII opazno bolj podrobni kot 10D.


Velikost

"Več" je eden od prvih pridevnikov, ki pride na misel po branju Canon EOS 1D Mark II. Značilnosti so se v veliki meri spremenile v smeri povečanja v primerjavi z digitalnimi zrcalnorefleksnimi fotoaparati 10D in D60, ki sta se pojavili dve leti pred obravnavanim modelom. Seveda je fizična velikost prva stvar, ki jo lahko opazite. Toda tudi pri večjih velikostih je 1D MKII boljši v rokah kot 10D. Kamera v zajemu ni debela, ampak visoka. Taktilni občutki so zelo dobri - to je ščepec. Poleg tega je Mark II težji, vendar ga bolj varuje med snemanjem.

Iskalo

Iskalo je še ena "velika" inovacija kamere. Svetla in velika, je postala dolgo pričakovana posodobitev, čeprav za lastnike 1D ni dal nič novega. Ni več treba uganiti, kaj je prikazano na delu okvirja, ki ni vstopil v iskalo. Res je, da se mora navaditi nanj. Uporabniki, ki so se naučili zajemati slike, ki so izven obsega 10D gledalca, morajo zdaj pozabiti to spretnost. V Canon EOS 1D Mark II, pregled ni tako velik, in sam iskalo ni tako svetlo kot njegov predhodnik. To je seveda posledica uporabe 13-kratnega manjšega senzorja kot kamere polne velikosti in tudi dejstva, da je slika, ki je bila poslana obiskovalcu, manjša in posledično manj živa. Tisti, ki so navajeni na 10D ali drugo 6-milijona slikovnih pik, bodo našli iskalo svetlo in veliko, vendar isto 1D je bistveno slabše v zvezi s tem.
Pregled Canon EOS 1D X Mark II je posledica povečave 076x in velikosti senzorja v polni velikosti.

Zaslon

LCD zaslon na hrbtni strani je postal velik in se je povečal na 20 "od 18" in se zdi še večji. Seveda povečanje števila slikovnih pik s 118 na 230 tisoč ne more ostati neopaženo. Posneta slika je zelo hitra na zaslonu po sprožitvi sprožilca. Ampak moraš pohiteti, da ne bi zamudil 2-sekundnega posnetka. Zaslon bo imel manj nosnih stopinj, saj je okular zdaj nastavljen dlje kot 10D. Funkcije Canon EOS 1D Mark II N so bile nadgrajene. Njegova velikost se je povečala na 25 palcev, zaslon pa je postal svetlejši in jasnejši. Za primerjavo: v Canon EOS 1D X Mark II je diagonala zaslona 32. Edina "več", ki ni zadovoljila strank, je bila cena fotoaparata.

Hitrost

"Hitrejši" je še en pomemben epitet za Canon EOS 1D Mark II. Prvič, sprožilec se je kmalu sprožil - deluje skoraj v trenutku. Spust je zelo gladka in deluje prav tako hitro. Vklopi se skoraj trenutno (05 s). Funkcijski meni se prikaže tudi hitro. Ni več treba čakati. Hitrost posnetka je 85 dpi za 40 (ali 20 v formatu RAW-CR2). Praktično lahko posnamete video. No, pravzaprav ni video, toda za ta čas je ta fotoaparat SLR imel najhitrejši samodejno ostrenje in posnel 82 MP vsakega posnetka. Pomnilniške kartice CompactFlash /SD lahko polnite zelo hitro. Spremenjena hitrost Canon EOS 1D Mark II N (samo telo) se ni spremenila, vendar se je velikost vmesnega pomnilnika povečala na 48 JPEG ali do 22 slik RAW.

Jasnost

Poleg tega je senzor povečal število megapikslov - do 8.Seveda se je velikost slike hkrati povečala in zahtevala več zmogljivosti in računalniških virov. Posledično tehta 16-bitna datoteka TIFF približno 48 MB.

Pomnilniške kartice

Pred tem je hitrost dosegla 8 k /s pri snemanju filma, kaseta pa se je končala v 4 sekundah. To je močno omejilo zmožnost fotografov, ki so redko lahko privoščili takšno zadovoljstvo iz finančnih razlogov, da ne omenjamo strahu, da ne bodo ostali brez filma, ko bodo delali na težko dostopnih mestih. Kamera Canon EOS 1D Mark II s 4 GB kartico lahko posname 10 kaset (375 sličic), vendar je po vsakih 20-40 posnetkov čas, da počakate na čiščenje medpomnilnika. Toda stroški, povezani s fotografiranjem, so popolnoma izginili, saj lahko posnetek traja nekaj minut, da kopirate na trdi disk prenosnega računalnika, in kartico lahko ponovno uporabite. Uporabniki lahko izbirajo med CompactFlash ali SD pomnilniškimi karticami. Lahko se oba standarda uporabljata istočasno. Zadnjo režo za kartice je veliko lažje videti, ko kamera visi okoli vratu kot 10D stranska reža. Priključki so na voljo tudi, če je kamera v odprtem ohišju.

Dinamični razpon

Vse več nastavitev ISO. Fotoaparat vam omogoča, da izberete ISO, ki je enaka tretjini standardne porazdelitve vrednosti. Nastavitve je mogoče razširiti v razponu od 50 do 3200. 9 stopinj je več kot katera koli druga serija Canon EOS. 10D zagotavlja 8 oddelkov. Izvajanje seveda se lahko spreminja, kvantitativni kazalniki pa so vedno primerni. To je posledica tega upadakontrast? Ker je bela (255255255) in črna (000), se pri prikazovanju ali tiskanju več informacij v istem območju barve srednjega razreda bližje. Rezultat je nekoliko nižji kontrast slike, razen če seveda logika procesorja fotoaparata sliki ne doda pravilnih kontur. Ni znano, ali ima tak algoritem in na splošno vključuje popravljanje krivulj, vendar je rezultat užitek za uporabnike. In kontrast je mogoče enostavno popraviti med naknadno obdelavo. Ne smemo pozabiti, da nekateri slikovni formati podpirajo večji kontrast kot drugi.

Več točk za fokusiranje

V Canon EOS 1D Mark II se je število točk izostritve povečalo s 7 na 10D na 45 (kot v 1D). To zelo pomaga pri sledenju objektov v AI Servo z odprto zaslonko. V tem primeru lahko izberete želeno točko. EOS 1D ima poseben mikroprocesor za samodejno ostrenje. To je močno poenostavilo postopek fotografiranja in omogočilo povečanje odstotka visoko kakovostnih posnetkov.

Življenjska doba baterije

Življenjska doba baterije baterije fotoaparata je izjemna. Proizvajalec ocenjuje, da ima 1200 okvirjev. Res je, da je to omogočilo podvojitev cene in potrojitev velikosti v primerjavi z 10D baterijo. Glede na povratne informacije uporabnikov, po fotografiranju 800 fotografij z velikim številom prikazov slik, je baterija pred tem polno napolnjena. Popolnoma se izprazni po 1300 posnetkih in ogromnem številu pogledov, posnetih na LCD zaslonu fotoaparata. Po mnenju uporabnikovindikator označuje, da je baterija polna, tudi če je baterija skoraj popolnoma izčrpana. V tem modelu je bil prehod iz litij-ionskih virov energije na nikelj-kovinski hidrid. Baterije zahtevajo malo več pozornosti - pogostejši cikli polnega praznjenja in polnjenja, tako da je njihovo optimalno delo trajalo čim dlje. Ker je zmogljivost baterije 1D II zelo dostojna, so uporabniki s temi nevšečnostmi pripravljeni. Razlog za prehod na novo tehnologijo je širši razpon obratovalnih temperatur in boljša zmogljivost cikla polnjenja.

Upravljanje

Postaja več klikov. Številne funkcije zahtevajo hkratno pritiskanje dveh gumbov in večina nastavitev zahteva, da se pritisne, ko se spremeni izbrana vrednost. Uporabniki menijo, da je manj logično kot enkratno potiskanje v 10D, vendar upajo, da se bodo kmalu lahko navadili.

Crop faktor

Druga pomembna razlika 1D MKII je bil 13-kratni faktor pridelka. Ljubitelji fotografskih in krajinskih fotografov so imeli rad 16-kratni pridelek 10D. Inovativnost je postala kompromis med tradicionalnimi in profesionalnimi fotoaparati s polnim formatom in linijo polprofesionalnih DSLR Canon c 16x. Po mnenju lastnikov se zobni objektivi, ki jih uporabljajo, zdaj uvrščajo v primernejši obseg goriščnih razdalj. Druga sprememba zaradi zatemnitve leče je zmanjšanje globine ostrine za podobne objekte z isto optiko in nastavitvami. Bližje je razdalja med fotoaparatom in fotografiranim predmetomglobina polja se zmanjša (s prejšnjimi nastavitvami). Ker morate zdaj pristopiti k zadevi, da bi dobili enak okvir z 13-kratnim faktorjem pridelka, bo globina manjša. Seveda, če pustite razdaljo do prve, potem bo ostala. Toda obrezovanje slike bo drugačno in predmet bo manj. Rezultat je lahko dober in slab - vse je odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči. Ljubitelji divjih živali lahko na ta način razmislijo o manjšem vidnem polju. Slika z 8 milijoni slikovnih pik se lahko obreže na 6MP in dobi nekdanji 16x faktor pridelka. Z žrtvovanjem kakovosti se lahko vrnete na prejšnjo ločljivost 6 milijonov slikovnih pik, vendar uživate v prednostih fotoaparata.

Bliskavica

Manjka vgrajena bliskavica 10D. Po mnenju uporabnikov o tem ni žal. Veliko vgrajenih bliskavic se skoraj ne uporablja in veliko bolj pogosto se zmotno spotaknejo na gumb. Poleg tega čistejši visoki ISO lahko počnejo veliko pogosteje brez bliskavice. Izboljšan je bil tudi merilni sistem Mark II. Pri tem se upoštevajo informacije o razdalji od objektiva pri izračunu mešanih pogojev naravne svetlobe in uporabe bliskavice. Zdi se, da je E-TTL II korak pred E-TTL. Bela poročna obleka bo še vedno zahtevala pozitivno korekcijo za izpostavljenost bliskavici, črne obleke pa bodo verjetno zahtevale negativno kompenzacijo, vendar se po začetni namestitvi rezultati fotografije ne spremenijo.

Video

V 1D in 1Dvideo izhod ni bil predviden. Pojavil se je v Marku II. Takšna inovacija je bila prijetna fotografom, ki delajo v studiu, saj so si lahko ogledali posnete slike na TV zaslonu.

Vhod in izhod

FireWire povezava na Mark II namesto 6-pin je postala 4-pin. To je omogočilo tako priključek USB 1.1 (za neposredno tiskanje) kot video izhod. Hitrost vrat FireWire se je povečala s 40 Mbps na 1D in 60 Mbps na 1D do 100 Mbps z Mark II.

Zunanji senzor za belino

Mark II nima zunanjega senzorja za belino. Vsi podatki se oddajajo iz slikovnega senzorja in ne iz enega samega senzorja na ohišju fotoaparata, ki meri osvetljenost kot v 1D. Ni jasno, ali je dobro ali slabo. Uporabniki, ki so vzeli obe kameri, opozarjajo, da je bilanca 1D nastavljena bolj pravilno. Res je, da snemanje v formatu RAW omogoča prilagajanje z nadaljnjo obdelavo. Tisti fotografi, ki uporabljajo format JPG, bi morali to vprašanje podrobneje preučiti.

IPTC v formatu JPG

Fotoreporterje lahko zanimajo dejstvo, da MKII zdaj piše podatke IPTC v formatu JPG in ne v datotekah RAW. Fotoaparat zdaj podpira tudi standard EXIF ​​221, ki dodaja Adobe RGB informacijam o barvnem prostoru. To pomeni, da Photoshop samodejno zazna, da je datoteka v prostoru Adobe RGB.

Tekstura

Canon EOS 1D Mark II (Body) obravnava stranke kot bolj gladko in bolj "gumirano", kar zagotavlja bolj samozavestno zajemanje fotoaparata, tudi če so roke nekoliko vlažne.

Pašček

Zanimivo je, da v škatli ni traku. Po mnenju. \ Tuporabnikom, bi moral biti zaradi svoje teže nujno potreben atribut vseh kamer prve generacije - postal bo prva dodatna oprema, ki jo bodo kupili po nakupu naprave.

Programska oprema

Za pretvorbo slik RAW posodobljenih in izboljšanih. Prva stvar, ki jo uporabniki opazijo - EVU (EOS gledalec) in DPP (profesionalni digitalni fotografi) shranjujeta nastavitve RAW v datoteki .CR2. Če so pred fotografi, ki niso zadovoljni z rezultatom, morali večkrat obnoviti konverzije, vsakič znova začeti, ker nastavitve niso shranjene, zdaj pa jih lahko preprosto spremenite, da dosežete želeno. Druga prednost je, da postopka ni treba dokončati v eni seji. Lahko enkrat pregledate vse slike in se vrnete k njim drugič, da se prepričate, da so vaše oči videli točno to, kar naj bi videle. Prekinitev procesa po konverziji ne pomeni, da je treba vse znova zagnati. Lastniki so uživali v DPP vmesniku, njegovi visoki hitrosti in boljši funkcionalnosti kot EVU. Ampak, glede na nekatere, rezultat obdelave RAW datotek v EVU bolj kakovostno. Uporabniki naj bodo pozorni na dejstvo, da so nastavitve za ostrenje DPP močnejše od EVU. Nova programska oprema je veliko hitrejša od zastarelega pregledovalnika datotek FVU. Po mnenju lastnikov se je hitrost dvakrat povečala. Canonovo podjetje se lahko zdaj pohvali z razpoložljivostjo vozička Windows. To je neverjetno, zakaj to ni bilo storjeno že prej, vendar se lahko takšne spremembe le pozdravijo. Zdaj ni potrebe po uporabiposeben program za obnovitev pomotoma izbrisanih RAW-datoteke.

fotoaparata Canon EOS 1D Mark II: Naročnik

Lastniki niso zelo zadovoljni s tem zaklepanje in odklepanje ogledalo pritisniti štiri gumbe. Nekateri lastniki pritožujejo zaradi dramatičnega izgube osebja. Na primer, ko fotografiranje zori preklopnika objektiva 500 mm v 1/2 tudi s težkim stojalo gori in kardanska vključeno stabilizacijo vibracije ogledalo okvir jasno kaže dvojno sliko. Ker je svetloba bila spreminja prehitro, ker je treba prebroditi vseh zaslonih in tipk, potrebnih za zaklepanje ogledala, lahko dragocen čas izgubil. Poleg tega, nezadovoljstvo je potreba, da bi prekinil stran od iskala spremeniti ISO. Hkrati sledenje predmet ali čakati na pravi časovni okvir in je videti na zgornjem LCD-zaslon je zelo neprijetno. Uporabniki so v upanju, da se zaščita pred vlago in prahom jih ne potrebujejo, vendar so bili zadovoljni razpoložljivost takšnih priložnosti. Ni vse novosti in značilnosti, ki označujejo digitalno fotopapparat Canon EOS 1D Mark II, ocene lastniki so uspešni. Ena od največjih razočaranj v 1D II postal sprožilec za zajemanje pokončno. To je zelo občutljiv in ima skoraj nobenega napredka. Pritisnite na sprožilec, da se osredotoči, ne da bi s fotografijo, je skoraj nemogoče. To je resna napaka, ki bi jih zlahka izogniti. Vodoravno (normalno) loputa deluje v redu - kot bi pričakovali. Čeprav je tona nenavaden pomožni spust, na katerega se lahko navadiš, še vedno mu ni všeč veliko. Poleg tega uporabniki opazijo, da je fotoaparat izredno občutljiv na svetlo rdečo barvo. Pri fotografiranju rdečih predmetov svetujejo, naj ne gredo v histogram predaleč na desno. Fotografi, praktikanti makro ali ljubitelji krajine, ki uporabljajo drobne odprtine v diafragmi, ne bodo z veseljem izvedeli, da je prah na senzorju še vedno nerešeno vprašanje. Lastniki celo označujejo večjo količino prahu kot 1D pri 10D.

Presoja

Na splošno so lastniki navdušeni nad spremembami, ki jih je Canon naredil v tem modelu. Ali je 1D II dodeljen izključno strokovnjakom? Definitivno ne. Sposobnost sprejemanja okvirjev odlične kakovosti je našla odziv in veliko število ljubiteljev fotografij. Ne pozabite, da je mogoče slabe fotografije ustvariti tudi z najboljšimi napravami. Toda digitalni fotoaparat Canon EOS 1D Mark II je lahko dvignil kakovost na neverjetne višine.

Vredni potomci

Leta 2004 so lahko značilnosti fotoaparatov v letu 2016 le sanjali. Najnovejši vodilni model Canon EOS 1D X Mark II je postal vreden podaljšek linije. Model je postavil še en standard kakovosti med najboljšimi svetovnimi kamerami. Canon EOS 1D X Mark II pregleduje pohvale za izboljšan sistem samodejnega ostrenja, občutno povečan dinamični razpon in dobesedno neomejen blažilnik RAW pri snemanju kartic CFAST. Poleg tega je kamera sposobna odstraniti 170 RAW posnetkov pri hitrostih do 16 sličic na sekundo, kot tudi odlično kakovost videa 4K pri 60 fps ali Full HD pri 120 fps. V povezavi z vodilnim sistemom za fotografiranje AF v razredušport, gibanja in pomembni dogodki bodo postali dostopni nestrokovnjakom. Poleg 202-megapikselnega CMOS senzorja v polnem formatu in dvojnega procesorja DIGIC 6+ ima fotoaparat 61-točkovni AF sistem s širokim dinamičnim razponom ISO 100-51200 in zmanjšanim nivojem hrupa. Na voljo je tudi razširitev na ISO 50-409600. Poleg tega je prvič v seriji 1D uveden senzor RGB + IR z 360.000 piksli, ki izboljšuje prepoznavanje in gibanje obraza. Vgrajen je GPS, USB 3.0 HDMI, priključki za slušalke in povezljivost z mikrofonom, brezžična povezljivost in daljinski upravljalnik.

Sorodne publikacije