Diferencial je kaj? Kaj je mišljeno in kako je oblikovan diferencial avtomobila

Vsak sodoben avto vključuje veliko uporabnih in potrebnih enot in sklopov, ki zagotavljajo učinkovitost vozila. Mnogi od njih so odgovorni za prenos navora iz pogonskega agregata na kolesa, pri čemer ima pomembno vlogo diferencial. To je vozel, brez katerega bi pnevmatike bile vsakič, ko bi vstopile v obrat. Da se ne bi zgodilo, je treba kolesa vrteti z različnimi kotnimi hitrostmi. O tem bomo govorili v tem članku.

Kakšna je to zver?

Kakšen je mehanizem za to - diferencial? Z njo se navor prenese iz menjalnika (PPC), hkrati pa se vsa moč enakomerno porazdeli med pogonska kolesa. Vendar pa obstajajo trenutki, ko je to ravnovesje zlomljeno, kar je nekoliko kasneje. Glavna naloga diferenciala je, da se pogonska kolesa vrtijo z različnimi kotnimi hitrostmi.


Če je v menjalniku samo ena pogonska os, je ta mehanizem nameščen med kolesnimi pogoni in se imenuje menjalnik s pogonom na vsa kolesa. Pri vozilih s pogonom na vsa kolesa se enota nahaja med vodilnimi osmi in se imenuje medosni diferencial.

Lokacije mehanizma

Glede na to, kje se lahko nahaja diferencial, je to običajno naslednje:
 • Pri vozilih s pogonom na zadnja kolesa je to most mosta motorja, kjer je diferencial povezan z glavnim orodjem.
 • UVozila z mehanizmom sprednjega pogona so povezana tudi z glavnim prenosom in so v telesu kontrolne točke.
 • Pri štirikolesnem pogonu se diferencial nahaja za obema stranema: zadaj in spredaj.
 • Avtomobili s pogonom na vsa kolesa, ki zagotavljajo odklop pogona, so običajno opremljeni z razdelilno omarico. Za optimalno porazdelitev navora na vsa kolesa je predvidena še ena tretja razlika. Postavljen je v razponu med osmi.

  Prva nujnost

  Zdaj je malo jasno, da je taka razlika neke vrste planetarni prenos. Toda kaj je njegova potreba? Navedeni agregatni avtomobili niso preprosto opremljeni, za to obstaja težka vožnja. In da bi to uredili, morate poznati določeno funkcijo.

  Pri vstopu v avto v zavoju, še posebej dolgotrajno (gibanje v krogu), njegova kolesa prečkajo drugo pot. Toda zaradi pomanjkanja diferenciala, so tesno povezani, potem bo eno od koles neizogibno zdrsnilo, ne da bi morali početi ostalo. Treba je omeniti, da je zunanje kolo daleč od notranjega. V zvezi s tem se mora hitreje vrteti, kar bo omogočilo, da vozilo ostane stabilno na cesti.
  Kaj je lahko problem? Tukaj smo prišli do bistva in razumeli, kaj je razlika. To je mehanizem, ki se izogiba številnim odtenkom. Zaradi upočasnitve notranjega kolesa se pojavijo neželene posledice. Za avtomobile s pogonom na zadnja kolesa lahko pride do zdrsa,in vozilo s pogonom na prednja kolesa izgubi nadzor nad vhodom v zavoj. Problem lahko rešite z različnim vrtenjem koles. Pravzaprav je bila v ta namen kot diferencial ustvarjena nevezana usmerjena naprava.

  Diferencialna naprava

  Avtomobilska razlika bo kmalu stara dvesto let. V svoji zasnovi je kljub nekaterim izboljšavam še vedno ohranil ključne značilnosti. Kaj je popolna razlika? Pravzaprav je to enako planetno gonilo, sestavljeno iz niza različnih zobnikov.
  Navor iz pogonske enote avtomobila se s pogonsko gredjo prenese na stožčasto gonilo, sestavljeno iz dveh prestav: vodilne (pritrjene na kardan) in pogona. V nasprotnem primeru se to imenuje glavni prenos. Pogonski element je pritrjen na telo, skozi katerega prenaša vrtenje na zobnike, ki so v stiku z sončnimi zobniki. Ti pa so trdno pritrjeni v polavtomatskih kolesih.

  Načelo delovanja diferenciala

  Med premikanjem vozila so sateliti v mirujočem stanju. V tem primeru se pogonsko gonilo vrti z enako hitrostjo kot sončne celice. Posledično je navor enakomerno porazdeljen med vsa kolesa in imajo enako kotno hitrost.
  Vendar pa je potrebno, da se avtomobil zažene, saj se vse spremeni, sprednji diferencial (ali zadnji) pa se vklopi samostojno. Sateliti se začnejo vrteti, zaradi česarSončni zobniki so prikazani pri različnih kotnih hitrostih. Zato se kolesa vrtijo na različne načine. V tem primeru notranje kolo, ki se premika v majhnem polmeru, deluje bolj odporno, kar zmanjšuje hitrost njegovega vrtenja. Drugo kolo, ki se nahaja na zunanji strani, nasprotno, počuti manj upora, zaradi česar se njegova hitrost povečuje. Zahvaljujoč temu, avto naredi gladko, izogibanje drsenju.

  Sateliti zagotavljajo tudi počasno vrtenje kolesa od znotraj, zaradi posebne zasnove gonila pa se kotna hitrost zunanjega kolesa poveča. V tem primeru glavni prenos deluje ves čas.

  Pomembna pomanjkljivost

  Ker ima vse obstoječe vrline popolno razliko, ima ena posebna pomanjkljivost zaradi svoje posebnosti. Čeprav se po eni strani lahko šteje kot plus: prenesti ves navor iz motorja na eno kolo. Toda v bistvu gre v minus, ker manj obremenjeno kolo dobi vso moč, in avto se ne premika. To se zgodi, kadar eno od koles pri določenih pogojih oprijema s površino ceste ni dovolj. V tem primeru se vsa moč začne prenašati. Zato se ta avto ustavi, včasih celo ostro, odvisno od začetne hitrosti. Živega primera je to, da se vozite s kolesom na luži ali na zemlji z ledom.
  Boj proti tej slabosti je lahko blokiranje diferenciala mostu, ki je lahkoIzdelano v avtomatskem ali ročnem načinu. V ta namen so nekateri sodobni avtomobili opremljeni s sistemom stabilnosti tečaja.

  Sorte razlike

  Kot je navedeno zgoraj, je ključna značilnost vseh mehanizmov enaka, hkrati pa obstajajo številne razlike. Da, obstajajo črvi, stožčasti in cilindrični diferenciali. Poleg tega, če so kolesa na isti osi, menjalnik vsebuje stožčaste zobnike. V medosni diferencialu so cilindrične. Modeli črvov so univerzalni.
  Poleg tega lahko obstajajo tudi druge različice razlike:
 • Mehanizmi s popolno blokado.
 • Viscomut.
 • Torsen.
 • Quif.
 • Kot lahko vidimo, vsaka od teh vrst pomeni blokiranje diferenciala, ki je, kot je navedeno zgoraj, ročni ali avtomatski. V tem primeru je prvi tip priložen vozniku s pomočjo gumba ali stikala, samodejno pa se po potrebi aktivira. Večina SUV-jev je praviloma opremljena z ročnim zaklepanjem in je vključena s strani voznika. Na primer, razlika na UAZ je ravno tak primer. Avtomatski sistem krmili elektronska krmilna enota, ki s senzorji analizira stanje cestišča.

  Popolno zaklepanje

  Prisilna blokada menjalnika je pomembna za SUV in tovornjake, ki bolje premagajo neprehodnost. Značilno je, da poseben ključ v kabini vozila služi za vklop. Osupljiv primer tega je nameščeni diferencial na Nivi (VAZ-2121).
  V bistvu gre za ročno vrsto ključavnice in priporočljivo je, da jo vključite le pri vožnji po neprehodnosti, da bi premagali težke ovire. In ko greste na običajno cesto, jo izklopite. V nasprotnem primeru ogroža ne le poslabšanje upravljanja vozila na trdni površini, ampak tudi obrabo pnevmatik.

  Značilnosti viskozne sklopke

  To je večdiskovni mehanizem, pri katerem se prenosni moment povečuje v povezavi s povečanjem razlike v hitrosti vrtenja dveh gredi: vozne in pogonske. Običajno je takšna shema pomembna za vozila s stalnim polnim pogonom. Osnova viscometalnega dela za blokiranje diferenciala na VAZ (ali drugem avtomobilu) je posebna lastnost silikonske tekočine. Če se na primer v olju, ko se temperatura dvigne, viskoznost zmanjša, potem je vse obratno - ta parameter se prav tako poveča. Sam mehanizem je videti kot valj, kjer se nahaja sklop perforiranih diskov, ki so priključeni na obe gredi. Prav tako je škatla napolnjena s to tekočino. Na vhodni gredi deluje navora iz motorja skozi vodilni most, izhod pa je odgovoren za vrtenje koles. Ko je vozilo v normalnem gibanju, se obe gredi vrtita z enako hitrostjo. Ampak to je vredno le eno kolo, da začnete nihati, vhodna gred glavnega glavnega mostu se vrti hitreje kot izhod. Zaradi trenja na diskih se tekočina segreva, kar na koncu prispeva k prenosu večje moči na izhodno gred.
  Toda, tako kot običajen diferencial, ima viscomut tudi pomanjkljivost. Za delovanje je potreben mehanizemdoločen čas. Poleg tega je zelo težko najti optimalne parametre. Zato večina proizvajalcev ne želi obravnavati takšnega mehanizma.

  Diferencial "Torsen"

  Lahko rečemo, da je ta razlika združitev dveh angleških besed: zaznavanje navora. Prvi je preveden kot navor, drugi pa pomeni moment, občutljiv na moment. V primeru satelitov se nahajajo v ravnini, ki je pravokotna na njeno os. Med njimi so kombinacija enostavnega vprijemanja, medtem ko so pri pol-osnih zobnikih povezani s polžastim orodjem. Pri vstopu v zavoj je pol-osna prestava, ki je povezana z zaostalim kolesom, privedla do vrtenja satelita in že prenaša vrtenje na drugo pol-osjo satelitskega prenosnika. Zaradi takšne toge kinematične povezave se kolesa avtomobila zavrtijo z različnimi kotnimi hitrostmi. Če je potrebno, je mehanizem blokiran. To se izvede na račun trenja, ki se pojavi v polžnem gonilu zaradi razlike v trenutkih na kolesih. Na žalost pri tej zasnovi obstajajo pomanjkljivosti. Mehanizem je precej zapleten v proizvodnji in popravilih.

  Diferencialni mehanizem Quaife

  Posebnost te razlike je, da se sateliti nahajajo v vzporedni ravnini z osjo vrtenja telesa in poleg tega v dveh vrstah. Pritrjeni niso na osi, temveč v zaprte luknje telesa, ki so na obeh straneh. V tem primeru je desna vrstica, ki vsebuje 3-5 satelitov, priključena na desno poloso osme osi, leva vrstica pa je povezana z levo polovično osjo. Poleg tega so ti elementi iz obehVrstice so med seboj povezane preko enega.
  Kadar eno od koles zmanjša hitrost vrtenja, je z njo priključena polovična os in zato se prestavka obrne počasneje kot zadnje diferencialno telo, ki zavrti satelit, ki je z njim povezan. Po drugi strani pa prenaša štafetno palico na drugo od istega elementa in tisto, ki je na pol-nameščeni opremi. Posledično so na zavojih zagotovljene različne kotne hitrosti obeh koles. Zaradi razlike v navoru na različnih kolesih obstaja sila trenja, ki vodi do blokade diferenciala. Kot rezultat - potiska avtomobila dvigne. Takšni mehanizmi so postali široko razširjeni med ljubitelji tuninga.

  Sorodne publikacije