CVT menjalnik - kaj je in kako deluje?

V avtomobilih se najpogosteje pojavljajo mehanski in avtomatski menjalniki. Vendar pa poleg njih obstaja tudi brezstopenjski prenos. Včasih gre za avtomatski menjalnik, saj se pri obeh različicah spremeni številka prenosa brez udeležbe voznika. Vendar sta zasnova in načelo delovanja bistveno drugačna, zato sta običajno avtomatska in brezstopenjska kontrolna mesta razdeljena. V nadaljevanju je CVT menjalnik: kaj je, kako deluje, kje se uporablja in kako deluje.

Opredelitev

Ta kratica je izpeljana iz angleškega imena takega transponderja, ki se lahko prevede kot "prenos s stalno spremenljivo številko prenosa". Zaradi tega je neprekinjeno gonilo menjalnik, ki gladko spreminja prenos navora po delovnem območju. Vendar je treba upoštevati, da se kratica CVT uporablja samo za eno od teh vrst PPC.

Razvrstitev

Upoštevali se bodo naslednji menjalniki CVT: kaj je v smislu načrtovanja in delovanja. Na podlagi tega merila so obravnavani agregati razdeljeni na pet vrst. Električni prenos. V takih mehanizmih glavni motor poganja generator, kolesa pa vrtijo elektromotorje. Prenos vodnega volumna. Motor vrti hidravlično črpalko, ki napaja nastalo kolesno olje. Hidrodinamični prenos (hidrotransformator). Ta naprava je mehanizem, sestavljen iz dveh koles z rezili, ki ustvarjata tok olja. Ni uporabljeno vkakovost prenosa, vendar je sestavni del avtomatskega menjalnika in variatorjev, ki služi za pretvorbo navora iz motorja.

Mehanski prenos (variator). V tem primeru pride do prenosa navora skozi trenje skozi vmesno telo, ki ga lahko predstavlja krogla, pas ali valj. Spreminjanje prenosnega razmerja se izvede tako, da se dano telo premakne na katerokoli točko polmera pogonskega ali pogonskega kolesa. Ta enota se imenuje CVT (menjalnik). To je podrobneje obravnavano spodaj, saj se ti agregati najpogosteje uporabljajo na osebnih avtomobilih. Kombinirani prenos. Omogoča enakomeren prenos samo majhnega trenutka, medtem ko se njegov glavni del prenaša preko mehanskega prenosa.

Variator

Kot je bilo omenjeno, je med upoštevanimi vrstami brezstopenjskih prenosov najpogosteje uporabljenih osebnih vozil CVT variator menjalnik. To je podrobneje obravnavano spodaj.
Najprej je treba opozoriti, da je tehnologija prenosa navora takih menjalnikov razvrščena po variacijah sklopke in trenja. Prva vrsta vključuje samo verižne mehanizme, druga pa stožčaste in pasne, toroidalne, multi-disk, kroglične, valovne, frontalne, časovne variatorje. Na osebnih avtomobilih je najpogostejša klinoremernaya in veriga CVT (menjalnik). Kaj je to, je opisano spodaj. Da bi zagotovili vzvratno vožnjo na večini avtomobilov, opremljenih z variatorjem, je zaprtaplanetno gonilo

Spremenljivke s klinastimi in verižnimi napravami

Večina menjalnika te izvedbe ima en ali dva natančna prenosa. V tej enoti so pogonske in pogonske jermenice. Prva je povezana z ročično gredjo, s katero je priključena škatla. Prenos CVT pretvornika navora poteka skozi motor. Druga kolesca odda trenutek na kolesih.
Ena od škripcev ali obe imata drsne stranske stene (diske). Razdalja med njimi v najpreprostejši obliki je določena s centrifugalnim regulatorjem, čeprav se včasih uporabljajo sklopke za obremenitev. Diski so narejeni v obliki stožcev in usmerjeni drug proti drugemu.

Elektronski sistem, ki vključuje senzorje, aktuatorje in krmilno enoto, se uporablja za pogon pogonske jermenice. Pasivne in verižne različice so po načelu delovanja podobne. Razlika je v konstrukciji in materialu samega nateznega elementa. Pasovi so lahko iz gume ali kovinskih delov in ojačani z jekleno žico, da se prepreči raztezanje. V obeh primerih veriga ali trak leži v žlebu med kolutom škripca. Razlika v mehanizmih verige je v tem, da se veriga nahaja v oljni kopeli.
Za začetek premikanja uporabite hidrotransformator, nato blokiran ali običajno sklopko.

Načelo delovanja

Ne glede na strukturne značilnosti spremenljivk zgoraj navedenih vrst, je načelo njihovega delovanja enako. Številka prenosa, ki se določi s premerom notranje površinekolesce, se spreminja s spremembo razdalje med stožčastimi diski. Torej, s povečanjem števila vrtljajev motorja v pogonskem škripcu, so se bočnice premaknile. Ob istem času, ko se stožci konvergirajo, se premer žleba za jarek povečuje. Tako se koeficient prenosa zmanjša, premer sornika pa se poveča. To pomeni, da se z naraščanjem pogonske škripca in zmanjšanjem pogonske hitrosti vrtenja verige ali pasu poveča in izkaže povečan prenos. Zato je za zmanjšanje prestavnega razmerja potrebno zmanjšati hitrost vrtenja, povečati premer pogonskega koluta in razširiti kolute na vodniku. Hkrati je za ohranitev napetosti pasu ali verige enakomerna sprememba premera jermenic. To pomeni, da je na enem od njih konvergenca diskov, v drugem pa so premaknjeni. Na ta način se doseže gladka, enakomerna sprememba prestavnega razmerja.
Za avtomatsko nastavitev premera pogonskega koluta je v pesto vgrajen centrifugalni regulator. Pri razpakiranju škripca se težke obremenitve s centrifugalno silo premaknejo na obrobje, s pritiskom na stranske stene. Pod tem ukrepom se zožijo in povečajo premer notranje površine. V tem primeru trak začne pritiskati iz notranjosti pogonov pogonskega koluta, ki ga zategne vzmet. Posledično se razpršijo in zmanjšajo premer notranje površine. Z zmanjšanjem hitrosti vrtenja pride do povratnega procesa, kot je opisano zgoraj.
Pri prostem teku motorja so pogonska kolesa čim širša, zato je trakna pesto, ki ni povezan z gredjo motorja. Zato pas zdrsne proti diskom počasi vrtljivega koluta in navor se ne prenaša.

Konstrukcija toroidalnega variatorja

Nekoliko drugačna zasnova ima toroidni menjalnik CVT. Nissan je tak prenos uporabil na modelih Skyline in Gloria. Konstrukcija te enote vključuje tudi pogonske in pogonske koaksialne diske, za prenos momenta med njimi pa sta uporabljena dva vmesna valja za trenje.

Načelo delovanja

Prestavno razmerje se spreminja s spreminjanjem položaja in polmerov valjev. V tem primeru je v vodoravnem položaju valja hitrost diska enaka in pri njenem vrtenju je drugačna. Navorni pogon CVT "Nissan" ima dve variatorji. Ko je napor koncentriran v kontaktnem mestu, je valj pritisnjen na disk s silo do 3000 Nm. Torej, da ga premagati pri obračanju valja uporablja posebno tehnologijo. Natančni hidravlični mehanizem pod nadzorom elektronske krmilne enote premakne kartuše z valji na mikroskopsko razdaljo, kar ustvarja premik glede na osi kolutov, zaradi česar se nadaljnje premikanje odvija neodvisno. Poleg tega so deli sestavljeni iz jekla s posebnimi lastnostmi, uporabljajo pa se posebna olja.

Značilnosti

Doslej so se avtomobili s stalnimi kontrolnimi točkami pogosto srečevali. To je posledica dejstva, da se uporabljajo na zelo razširjenih modelih. Zato je veliko kupcev zanima prenos CVT: kaj je to in kaj je bolje. Kdaj?To se primerja z ICE in zlasti z "avtomatskimi stroji". To je posledica dejstva, da je njegova učinkovitost blizu ACPP, zato kot alternativo upoštevajo CVT (menjalnik). Prednosti in slabosti tega so navedene spodaj.

Koristi

Kot "samodejno" ti menjalniki zagotavljajo spremembo številke prenosa brez udeležbe voznika. To je velika prednost za uporabnike pred ICE. Vendar pa je za razliko od obeh možnosti zaradi pomanjkanja fiksnih položajev ta proces bolj gladek in hiter. Poleg tega je zaradi možnosti ohranjanja motorja na konstantni optimalni ravni v avtomobilih s CVT pod porabo goriva in emisijami, boljši overclocking. V proizvodnji so variatorji tehnološki zaradi enostavne konstrukcije.

Slabosti

Kljub temu se CVT (menjalnik) redko uporablja. Pomanjkljivost tega je, da se takšne enote lahko uporabljajo samo z motorji z omejeno močjo (običajno do 200 litrov ali malo več) in so zelo občutljive na pogoje delovanja in vzdrževanja. Da, podatki kontrolne točke niso namenjeni za dolgotrajno delo in ekstremni stil vožnje, zaradi česar se potencialno boljše pospeševanje ne more izvesti. Prav tako ni dovoljeno delovati na neprehodnost. Poleg tega so te enote kljub sorazmerno preprosti zasnovi zahtevne storitve, zapletene in drage v popravilu. Tako je zmanjšana pogostost sprememb olja in filtrov v primerjavi z drugimi vrstami prenosov. Določena je tudi zapletenost popravila, vključno zkompleksnost elektronskega krmilnega sistema, ki ga krmili CVT (menjalnik). Zgoraj navedene prednosti so spregledane zaradi številnih pomanjkljivosti za mnoge potrošnike. Poleg tega dva druga dejavnika delata proti tem kontrolnim točkam. Prvič, zaradi relativno nizke priljubljenosti se mnogi kupci nanašajo na njih s strahovi, dvomijo v zanesljivost in razpoložljivost kvalificiranih storitev. Drugič, mnogi ne ustrezajo naravi delovanja takega prenosa, namreč monotono delovanje motorja pri konstantnem pospeševanju med pospeševanjem. Zaradi tega so nekateri proizvajalci zagotovili CVT simulacijo stopenjske spremembe prenosnih številk tako pri avtomatskem prenosu kot pri ročnem menjalniku.

Uporaba

Kot je bilo že omenjeno, imajo osebni avtomobili ponavadi klinoremnaya ali CVT verižno orodje. Prvi tip se uporablja na majhnih strojih, težji modeli pa so opremljeni z variacijskimi verigami. Včasih obstajajo druge možnosti.

Vzdrževanje

Za večino različic je proizvodni vir 150-200 tisoč km vožnje. Vendar pa je treba upoštevati, da imajo klinasti variatorji relativno majhen življenjski čas pasu, običajno do 50 tisoč milj. Zamenjava lahko stane do 60 tisoč rubljev. Vezni mehanizmi so trajnejši. V tem primeru je takšna brezstopenjska kontrolna točka zelo občutljiva na kakovost olja. Vsaka varianta potrebuje posebna olja, označena s CVT, saj ne služi le za mazanje, temveč tudi za preprečevanje zdrsa verige ali jermenic in njihove obrabe. ZamenjavaPriporočljivo je, da se olja izvajajo v intervalih 60-30 tisoč km. Nepravilno delovanje variatorja lahko povzroči okvaro elektromotorja, kar zagotavlja pogon pogonske jermenice. Njegova vrednost - od 7000 UAH. Poleg tega, škripci sami niso predmet pretoka, tako da v prisotnosti zadiv bodo morali spremeniti za 65-70 tisoč rubljev. Agresivna vožnja vodi tudi do grla na škripec zaradi pretirane napetosti pasu ali verige. Njihovo prisotnost kažejo kreteni pri nizkih hitrostih. Po drugi strani pa tudi z enotno hitrostjo vožnje nosijo ležaji gredi. Poleg tega je možna poškodba variatorja, če je senzor hitrosti poškodovan. Upoštevati je treba, da dovoljena vleka vozila z variatorjem samo pri delujočem motorju. Prečkanje s variatorji ne bi smelo delovati na cesti, saj lahko tudi majhne ovire povzročijo škodo na kontrolni točki. Nazadnje, verjetno obstajajo težave pri servisiranju in iskanju rezervnih delov zaradi redkosti takih enot. Zato je treba pred nakupom avtomobila z variatorjem natančno preučiti: CVT (menjalnik) - kaj je to. Mnenja voznikov priporočajo, da upoštevate vse nianse, opisane zgoraj.

Sorodne publikacije