Core i5-2400: Funkcije in pregled

Core i5-2400 je vrhunska procesorska naprava z zmogljivostjo visoke hitrosti in impresivnimi očali. Gre za ta čip in bo obravnavano v tem članku.

Za sestavljanje katerih sistemskih blokov je ta čip?

Intel Core i5-2400 procesor, kot je že bilo omenjeno, združuje visoko zmogljive in brezhibne tehnične specifikacije. Zato se najbolj optimalno uporablja kot del visoko zmogljivih računalnikov. Lahko je igralni sistem, delovna postaja ali grafična postaja in multimedijska sistemska enota. Vendar, če želite ustvariti strežnik začetnega nivoja ali osebni računalnik za dekodiranje videa ali zvoka, upoštevani čip ni primeren, ker bi morali takšni računalniški sistemi temeljiti na bolj produktivnih procesorjih serije i7. Prav tako ni povsem racionalno uporabljati i5-2400 kot del igralnih računalnikov ali pisarniških računalnikov. V teh primerih so v segmentu Intelovih izdelkov predvideni drugi procesorji serije i3 in Pentium.


Vrste možnosti dostave. Kaj je proizvajalec vključil v njih?

Glavna možnost dostave, ki je bila najpogosteje najdena na policah trgovin, procesor Core i5-2400 je VOX. V tem primeru je seznam dobave sestavljen iz naslednjih dodatkov in sestavnih delov:
 • CPU v zaščitni plastični škatli.
 • Sistem hlajenja z blagovno znamko, ki je vključeval hladilnik in termoplastično cev.
 • Nalepka z logotipom družine čipov.
 • Garancijska kartica.
 • Kratek vodnik za namestitev in uporabo.
 • Ugotovljeno je bilo, da se druga različica dobave, imenovana TRAIL, prosto prodaja po precej nižji stopnji. V tem primeru seznam rafinerij nima hladilnega sistema in je bilo potrebno kupiti dodatne. Glede na dejstvo, da je ta CPU šel z blokiranim multiplikatorjem, so bile možnosti za overclocking na PC-ju, ki temelji na tem čipu, minimalne. Zato je bilo za stabilno in zanesljivo delovanje dovolj in reden hladilnik.


  Vtičnica. Nabor čipov

  Intel Core i5-2400 mora biti nameščen na priključku procesorja Socket H1. Drugi znak te vtičnice je LGA1155. Matične plošče te računalniške platforme so temeljile na sklopih sistemske logike serije 6X ali 7X. Upoštevajoč pozicioniranje in funkcionalnost v povezavi z obravnavanim CU, bi bilo idealno, da bi bila matična plošča, ki temelji na Z68 Z77 in Z75.

  Arhitekturne značilnosti

  Core i5-2400 pripada čipom na osnovi procesorske arhitekture, imenovanem Core. Natančneje, nato v drugo generacijo, ki ima kodno ime Sandy Bridge. Ta polprevodniški izdelek je vseboval prave 4 jedra. Toda v tem primeru lastniška tehnologija logičnega večopravilnega Hyper Traydinga ni podprta, programska koda pa je v tem primeru obdelana le v 4 tokovih.

  Možne vrednosti frekvenc

  Vrednost referenčne ure za Core i5-2400 je 310 GHz. V tem primeru so vsa 4 računalniška jedra prisotna v delu. Specifikacije tega čipa so tehnološka podpora iz Intel Turbo Bust in zato lahko v tem primeru frekvenca CPU-jadinamično spreminjanje. S povečano kompleksnostjo večnitne naloge lahko s podobnim številom aktivnih jeder dosežemo povečanje frekvence do 32 GHz. V primeru izklopa 2 računalniških modulov se bo frekvenca že povečala na 33 GHz. V enojnem načinu lahko ta procesorska rešitev doseže 34 GHz.


  Tehnologija. Poraba energije. Temperatura

  Ta procesor je bil izdelan v skladu s standardi tehnološkega postopka 32nm. V času njegove uvedbe je bil napreden in je zagotovil najboljšo kombinacijo energetske učinkovitosti in učinkovitosti. Toplotni paket tega CPU je proizvajalec namestil pri 95 vatih. Najvišja dovoljena temperatura za to raztopino silicija je 73 ° C. Med tem postopkom ta vrednost ni presegla 60 ° C tudi pri reševanju najzahtevnejših nalog.

  Predpomnilnik. Njegova organizacija. RAM

  Prva raven predpomnilnika Core i5-2400 je imela skupni volumen 256 KB, razdeljen na 4 skupine po 64 KB. Vsak od teh segmentov je povezan z določenim računalniškim jedrom, od katerega lahko le interakcijo. Dodati je treba tudi, da so bili ti 64 KB razdeljeni na dva dela. Eden izmed 32 KB shranjenih podatkov je shranil le podatke, drugi pa podobno količino - kodo. Drugi predpomnilnik je imel skupni volumen 1 MB, ki je bil razdeljen na 4 dela po 256 KB. Vsak od teh blokov je bil namenjen tandemu z določenim jedrom. Tretji nivo predpomnilnika v tem primeru je bil splošen, njegova velikost pa je bila 6 MB. Krmilnik za shranjevanje operaterja je vključen v silicijevo bazo CPU, je namenjendelovati v povezavi z moduli DDR3 z nazivno frekvenco 1066 ali 1333 MHz. Lahko bi naslovil tudi do 32 GB.

  Vgrajena grafična kartica

  Ne samo, da je bil en procesorski del opremljen z Intel Core i5-2400. CPU + GPU - to je sama zasnova tega polprevodniškega čipa. Model je vgrajen v CPU pospeševalnik - HDGraphics model 2000. Obseg njegovih frekvenc je omejen na vrednosti 850-1100 MHz. Število istočasno povezanih monitorjev je omejeno na dve.

  Pospešek

  Nazivna frekvenca za Intel Core i5-2400 - 310 GHz. V načinu dinamičnega pospeševanja se lahko poveča na 34 GHz. Število tega čipa je blokirano pri vrednosti 31. Zato je možna le delna overclock v tem primeru s frekvenco sistemskega vodila matične plošče, katerega redna vrednost je 100 MHz. Še en predpogoj v tem primeru - računalniški sistem mora biti opremljen z moderno matično ploščo Z68 ali Z77. Za maksimiranje frekvence sistemskega vodila je lahko do 102-103 MHz. To pomeni, da bo frekvenca čipov v tem primeru že 3162-3193 MHz v začetnem načinu.

  Testiranje iger

  Osnovna frekvenca za procesorje Intel Core i5-2400 - 310 GHz in to je povsem dovolj za normalno zagon iger. Da bi povečali zmožnosti tega procesorja, je treba računalniški sistem izpolniti na naslednji način:
 • Matična plošča za Z68 /Z77.
 • Grafični adapter serije 8600 GTS 256 MB RAM.
 • 2 ploščici za 4 GB DDR3 RAM s frekvenco 1333 MHz.
 • Napajanjenapajanje mora biti vsaj 65 vatov.
 • S takšno konfiguracijo računalniškega sistema in testi so bili izvedeni. Dodatek B k temu je treba opozoriti, da je bila slika prikazana pri najvišji kakovosti in ločljivosti 1280 x 1024. Kot nasprotniki so bili izbrani i5-750 Phenom II modeli X4970 in X61075T. V igri Far Cry 2 so bili doseženi naslednji rezultati po kadrih na sekundo:
 • i5-2400 - 108 fps.
 • i5-750 - 93 fps.
 • X4970 - 86 sličic na sekundo.
 • H61075T - 78 fps.
 • Rezultati testov kažejo v celoti prednosti procesorjev Intel pred konkurenti zaradi lepše arhitekture. Rezultati testa Tom Clancy se bistveno spremenijo. V tem primeru dobimo naslednje rezultate:
 • Х61075Т - 140 fps.
 • X4970 - 137 fps.
 • i5-2400 - 114 fps.
 • ​​
 • i5-750 - 93 fps.
 • V tem primeru je programska oprema optimizirana za rešitev AMD in kažejo višje rezultate v tej igri. Toda v World In Conflict dobimo rezultate, podobne Far Cry 2. Število fps v tem primeru je:
 • i5-2400 - 74fps.
 • i5-750 - 57 sek.
 • H4970 - 56 sek.
 • Х61075Т - 53 sek.
 • Ti rezultati kažejo, da v večini igrač Intelove procesorske rešitve izgledajo bolje. In na račun tega proizvajalca je prevzel prevladujoč položaj na trgu mikroprocesorske tehnologije.

  Cena. Recenzije

  Intel je na začetku prodaje ugotovil, da je polprevodniška rešitev v različici VHF znašala 177 USD. Toda v izvedbi TRAIL-a bi lahko ta čip kupili za 170 $. Zdaj je ta CPU odpuščena iz proizvodnje in skladiščnih zalograzprodan Zato lahko kupite le uporabljene samo v takšnih procesorskih rešitvah. Njihova cena na različnih platformah za trgovanje na internetu je 70-90 dolarjev. Recenzije poudarjajo tudi naslednje prednosti tega čipa:
 • Visoka zmogljivost v skoraj vseh sodobnih programskih aplikacijah.
 • Odlična energetska učinkovitost zaradi naprednega tehnološkega postopka, ki se uporablja pri izdelavi polprevodniških kristalov.
 • Odlična optimizacija strukture procesorske rešitve sama.
 • In pomanjkanje v tem primeru je samo eden - visoki stroški CPE. Ampak za premium procesor je to naravno. Visoko zmogljivega čipa ni mogoče kupiti po zelo nizkih cenah. Poleg tega ima njegova hitrost trdne zaloge in bo še dolgo ostal pravi izdelek. Podobna CPU lahko uporablja moderno programsko opremo. Ti vključujejo grafične urejevalnike in aplikacije za igre ter predvajanje različnih večpredstavnostnih datotek in programiranja. Rezultat je vsestranska centralna procesna enota, ki lahko obravnava praktično vse naloge. Ta seznam ne dobi le sistemske programske opreme strežnika in kodiranja multimedijskih informacij. V tem primeru, kot je bilo že omenjeno, je bolje uporabiti bolj produktivne procesorje serije i7, ki že imajo 8 logičnih jeder za obdelavo programske kode.

  Povzetek

  Core i5-2400 je še vedno dejanski procesor za visoko zmogljive sistemske enote. Čeprav je bila izdana leta 2011leto, vendar viri še vedno omogočajo reševanje vseh nalog, njegovo zmogljivost pa lahko primerjamo s sodobnimi procesorji istega modela. Torej, za lastnike takšnih osebnih računalnikov ni posebnega smisla, da bi jih posodobili, toda za pripravo novega računalnika je bolje uporabiti sveže podobne centralne procesorje.

  Sorodne publikacije