Časovna veriga: kdaj spremeniti in kako to narediti?

Kljub naraščajoči priljubljenosti motorjev z jermensko prestavo, so motorji z verižnim mehanizmom za distribucijo plina še vedno prisotni. Poleg tega je mogoče videti na takih avtomobilih, kot so Mercedes, Honda, Nissan, Volkswagen, Audi in Škoda. GPM veriga opravlja enako funkcijo kot pas - odmična gred deluje med delovanjem, ki pa se prav tako pravočasno odpre in zapre ventil. Nekateri menijo, da je ta mehanizem zasnovan za celo življenje. Ampak to ni tako. V današnjem članku bomo izvedeli, kdaj spremeniti časovno verigo in kako se izvaja ta postopek.

O viru

Mnogi priročniki ne navajajo, koliko je treba zamenjati ta element. Toda kot kaže praksa, je življenjska doba pogona od 100 do 200 tisoč kilometrov.
Da, časovna veriga bo zanesljivejša od pasu in ne bo raztrgana, ampak samo raztegnjena. Vendar se je treba zavedati, da se ta napetost kompenzira samo do določene točke. Če je veriga podaljšana, to ni razlog za nujno zamenjavo. Toda če potuje dolgo časa, je to lahko fazni premik distribucije plina. Navsezadnje napenjalo ne bo več moglo izravnati dolžine, na kateri se element raztegne.
Zanimivo dejstvo: življenjska doba verig na motorjih Honda (zlasti "Tsivik") lahko doseže do 250 tisoč kilometrov. Vendar ni opaziti nobenih znakov substitucije.

Znaki

Najprej je mogoče zamenjati v prihodnosti z računalniško diagnostiko. Da, med temoperacije lahko natančno določijo kršitev faz distribucije plina. Drug posreden znak raztezanja je povečana poraba goriva. Pri vožnji lahko veriga povzroči večji hrup pri delu. Vendar ne pozabite, da so ti zvoki lahko kratkotrajni. Če je hrup samo pri zagonu motorja, je to normalno. Oljna črpalka ni imela dovolj časa, da bi ustvarila zahtevani tlak.


Ugotavljamo tudi, da če bo veriga skočila, bo motor "hodil" iz ene strani na drugo in deloval nestabilno v prostem teku. To so glavne značilnosti, pri čemer je treba pogledati stanje verige. Vendar pa strokovnjaki svetujejo, da ne bi avtomobila v takem stanju. Bolje je zamenjati element s kilometrom - v povprečju 150 tisoč. Tudi zamenjava je zaželena pri nakupu rabljenega avtomobila. Ni vsak lastnik pred prodajo se bo ukvarjal s takim primerom, ker posebne značilnosti verige delne napetosti ne izda.

Nakup

Razumeti je treba, da taka transakcija, kot je zamenjava časovne verige, ne zahteva le tega elementa. Tudi ob teku, nosijo in nosijo obutev.
Zato je smiselno kupiti izdelke samo v kompletu. Samo tako boste prepričani, da bo veriga po zamenjavi trajala dolgo. Kot je za proizvajalce, je bolje izbrati izvirnik. Zamenjava krmilne verige na "Nissan" (kot pri vseh drugih avtomobilih) ni enostavna. In demontaža motorja vsakih 20 tisoč kilometrov, komaj bo kdo užival. Zato je treba kupiti le kakovostne originalne komplete ali dober analog v odsotnosti prve možnosti.Če govorimo o ceni v tem sklopu avtomobilov stane od 3 do 8 rubljev v povprečju.

Kaj potrebujete več?

Ker se ukvarjamo z mehanizmom časovni, zaželeno Pregled pit. Vi bi morali pripraviti tudi naslednje nabor orodij:
 • Konec glavo.
 • šesterokotnik.
 • Kos čisto krpo.
 • izvijač.
 • Leseni bar.
 • ključi in nastavljiv ključa.
 • Posode tehnologija odteče tekočine.
 • razmaščevanje.
 • s tesnilnim sredstvom.
 • Uvod

  Najprej moramo odstraniti kable, priključene vžigalne tuljave. Nato odvijte sami Keys tuljavo in jih dal na stran. Pomembno je, da se podpiše vsaka od njih, da pri pripravi zmedi (drugačen stroj preprosto ni mogoče pridobiti). Nato odklopiti zraka cev s pokrova ventila. Slednji je na nekaj vijaki pritrjena na glavo. Pokrov je treba odstraniti preveč. Potem razstaviti pravo blazino motorja (neobvezno - odvisno od oblikovnih značilnosti avtomobila). Nato pripravimo odteče posodo olja in odvijte zamašek v bloku motorja. razstaviti tudi oljni filter. Potem združiti hladilne tekočine. Če je relativno nov, je pomembno, da je posoda čista (enako velja za nafto). Nadomestni posodo pod odprtino za izpust in odprtem ventilu. Ko je sistem ni več tehničnih tekočin, odstranite hladilnik in odstranite generator pas. Nato vzemite ven cev objemko pod vodo. Razstavite glava naslednji korakblok Pokrov je običajno pritrjen na štiri vijake. Odstranite tudi ohišje ročične gredi. Za nekatere avtomobile je v ta namen potrebno odstraniti izpušni kolektor. Po tem je treba zrahljati vijake gredi črpalke. Na ta način bomo odstranili pogonske pasove, ki gredo na klimatsko napravo in druge priključke.

  Nato moramo poiskati prostor med ročično gredjo in stranjo okrova motorja. Tukaj postavimo leseno palico in odvijemo jermenico. Če želite to narediti, uporabite veliko glavo z naglavnim trakom (običajno 27 ali 30). V naslednjem koraku morate odstraniti škripčevje. Pod njim je tesnilo - prav tako ga je treba odstraniti. Dodatno odstranimo zunanjo oljno črpalko. Odvijte zobnike odmične gredi. Pritrjeni so na vijake. Tudi gred je izvlečena s pomočjo razcepnega ključa.

  Lančane operacije

  Torej smo sprostili dostop do vezja in zdaj ga je mogoče začeti razstavljati. V ta namen odstranite mehčalec v zgornjem delu, trak, ki je odgovoren za napetost hladilne tekočine, in hidrodrive. Po tem, vzamemo spodnjo vrstico in si oblečemo ostro. Potem odstranimo staro časovno verigo. S ploščatim izvijačem se znebimo orodja, ki je spodaj.
  Sedaj lahko primerjate dolžino stare verige z novo. Običajno se razteza na približno 2-3 centimetre. To je zelo resen kazalnik. Kako namestiti novo verigo? Na enak način je treba namestiti na staro in dodatno mazati z motornim oljem. Po odstranitvi vse umazanije iz bočnicemotorju, obrišite čisto krpo v razmaščevalniku. Opraviti ga je treba tudi na tistih mestih, kjer je bilo prej zaznano tesnilo. Morate ga čisto strgati in uporabiti novo.

  Oznake

  Bodite pozorni na oznake verige časovnih rokov. Element mora biti nastavljen tako, da se nalepke ujemajo z jermenicami in na sami verigi. Po tem boste lahko začeli sestavljati vso opremo in komponente, ki jih je mogoče pritrditi. Posebna pozornost je namenjena vodji bloka.

  Zamuja ga posebna ureditev, ki se prepleta z upoštevanjem trenutka zamude. Natančen trenutek v vseh avtomobilih je drugačen, kar je mogoče najti v navodilih za uporabo. Na mestih, kjer so bila nameščena tesnila, morate postaviti nove. Starih tesnilnih elementov ni mogoče uporabiti - že so se skrčili in bodo brezplodni.

  Veriga ali trak?

  Vozila GMM, kot smo že povedali, imajo lahko dve vrsti pogona. To je veriga ali trak. Jasno je, da če imate motor z zavoro verige, traku ne morete položiti na kakršenkoli način. Kaj pa, če obstaja možnost izbire med dvema avtomobiloma? Na vprašanje "kaj je bolje" ni jasnega odgovora. Oba pogona imata svoje pluse in minuse. Veriga je torej zanesljivejša, ker se nikoli ne zlomi in ne vnaprej signalizira znakov. Toda hkrati je hrupno v delu in ga zamenjati veliko bolj zapleteno kot trak. Slednje ne povzroča hrupa pri delu.
  Vendar pa ga je treba spremeniti pogosteje - vsakih 60 tisoč kilometrov. V primeru preloma so ventili neizogibni.Izjema so samo motorji s 8 ventili. Danes pa jih praktično ni.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, v katerih primerih je treba spremeniti verigo GSR in kako to storiti z lastnimi rokami. Skupaj za operacijo bo polna dnevna svetloba. Za hitro izvedbo dela je potrebno vnaprej pripraviti vse nove tesnilne obloge, skladiščiti z lepilom in orodjem. Upoštevajte, da če glava enote ni pravilno zategnjena, se lahko pojavita plinski ogrodje in deformacija samega GBC. Zategovanje se izvaja samo z momentnim ključem.

  Sorodne publikacije