Brskalnik "Tor": pregledi, različice, navodila. Tor Browser

Danes raznolikost alternativne programske opreme ni več presenetljiva za enega uporabnika. Poleg nespornih voditeljev obstajajo tudi obetavni in zanimivi projekti. Torej, v povezavi s povečano pozornost na ohranjanje anonimnosti in varnosti zaupnih informacij na internetu precej razširjen brskalnik "Tor".

Ocena brskalnika

V priljubljeni vrstici brskalnika Google Chrome že vrsto let stalno vodi to linijo. Produkt informacijskega giganta Google temelji na različnih virih, ki so nameščeni na računalnikih od 46 do 55% uporabnikov Runeta. Brskalnik ustreza osnovnim potrebam rednega uporabnika: Chrome je hitro in stabilno pri delu, ni preobremenjen s presežnimi zmogljivostmi in je opremljen s tehnologijo SandBox, ki zagotavlja zaščito pred okužbami z virusi in zlonamerno programsko opremo.

Vodje lahko prav tako štejejo "Yandex.Browser", Mozilla Firefox, Internet Explorer - standardno rešitev, ki jo ponuja Microsoft Windows, Opera. Orbitum, ki je skoraj enako kot Chrome, postaja vse bolj priljubljen, vendar ima več prednosti:
 • izboljšano hitrost prenosa strani in zaščito zasebnosti;
 • je dodal možnost komuniciranja v socialnih omrežjih prek posebnega okna hitrega klepeta;
 • Računi priljubljenih socialnih omrežij so navedeni v ločenem seznamu.
 • Alternative in obetavni projekti

  V zadnjem času je največja povratna informacija uporabnika, ki poziva programevam omogočajo, da ohranite zaupnost na internetu in odprete zaklenjena spletna mesta. Te rešitve vključujejo Globus in Tor Browser. Mimogrede, najnovejši Internet Explorer je trenutno prevladujoči brskalnik, ki dela s tehnologijo usmerjanja čebule - tehnike anonimne izmenjave informacij prek računalniškega omrežja.

  Stran za prenos brskalnika

  Brskalnik Thor, ki gradi preglede večinoma glede sposobnosti za inkognito delovanje na svetovnem spletu, lahko prenesete s uradne spletne strani razvijalcev v ruskem jeziku - ogledalo vira v angleškem jeziku TorProject. Stran v vijolični barvi obljublja uporabniku "zasebnost in varnost omrežja". Slednje je zagotovljeno z uporabo velike mreže strežnikov, ki jo sestavljajo prostovoljci iz vsega sveta.

  Na strani si lahko ogledate tudi prošnjo za finančno podporo za usmerjanje čebule. Denar naj bi se porabil za nadaljnji razvoj projekta v Rusiji in Skupnosti neodvisnih držav ter zagotovil ustrezno zaščito pred nadzorom ustreznih služb.

  Kroženje čebule

  Usmerjanje na vozilu - tehnologija, na kateri temelji Tor Browser - je izmenjava anonimnih informacij na internetu. Sporočila se večkrat šifrirajo in pošiljajo prek več usmerjevalnikov, od katerih vsak nadomešča en nivo šifriranja z lastnimi. Tako vmesne točke prenosa nimajo podatkov opomen ali namen sporočila, niti izhodiščna niti vstopna točka. Osnovna zamisel o usmerjanju čebule je zagotoviti najvišjo raven anonimnosti uporabnikov - pošiljatelja in prejemnika informacij, kot tudi zaščito vsebine iz sporočil tretjih oseb. Seveda tehnologija preusmerjanja čebule ne zagotavlja tajnosti, vendar je težko preveriti podatke s prisluškovanjem osebam.

  Zgodovina ustvarjanja programa

  Brskalnik Tor, ki se na splošno šteje za pozitiven, je prosto porazdeljena programska oprema, zasnovana za izvajanje druge generacije usmerjanja na krovu. Sistem je bil razvit v laboratorijih ameriške mornarice pod zveznim ukazom oblasti. Po določenem času je podporo projekta napovedala velika organizacija za človekove pravice. Dodatno financiranje zagotavljajo Ministrstvo za obrambo Združenih držav, Nacionalna znanstvena fundacija in State Department. Izvorna koda programske opreme je objavljena v odprtem dostopu, tako da lahko vsakdo preveri odsotnost napak, zaznamkov ali drugih elementov, ki skrivaj zbirajo informacije o uporabnikih. Trenutno je število udeležencev v omrežju usmerjevalnikov ocenjeno na dva milijona, strežniki pa so razpršeni po vsem svetu. Na Antarktiki ni omrežnih vozlišč?

  Namestitev programa

  Arhivi uradnega mesta Tor v Runetu se prenašajo precej hitro. Na odprtem po nalaganju oknaIzbrati morate jezik, namestitveno mapo in počakati, da se datoteka prekopira. "Tor" (brskalnik v ruskem jeziku) je nameščen hitro: v celotnem postopku namestitve ne traja več kot dve minuti. Ob istem času, Adguard - program za blokiranje oglasov (ljudstvo, pasic in video posnetkov) - za vztrajno priporočilo razvijalcev začel z brskalnikom, da se zagotovi pravilno delovanje slednjega, na voljo za kratko seznaniti z zmogljivostmi in namestite mobilno aplikacijo.


  Vmesnik brskalnika

  Zunaj je okno programa zelo podobno brskalniku Google Chrome. Brskalnik "Tor", preglede, ki so podobni vodji interneta računalniškega velikana: "Google", že na začetni strani ponuja "pusti okno brskalnika v njegovi prvotni velikosti", saj bo odkritje celotne vrednosti določilo spletne vire, velikost Uporabniški zaslon. Mimogrede, po soglasju, brskalnik preprosto ne odpre celotnega zaslona.
  Meni Tor Browser je popolnoma enak kot Chrome. Tudi videz ikon ni bil spremenjen. Iskalnik programa je lasten - Poglej. S prošnjo "Wikipedia", mimogrede, ni bila najdena glavna stran vira.
  Vendar pa je "Tor" (brskalnik) za Windows namenjen ogledu virov, ki so skriti na "normalnem" internetu. Tako je "forum o drogah" ali "sinteza analogov koksa" najbolj nenavaden, ki ga je mogoče pričakovati.

  Veriga prenosa informacij

  Brskalnik "Tor", katerega pregledi so kljub razlikam v rezultatih iskalne poizvedbe še vedno pozitivni za vseSpletna stran verige pogleda, ki prikazuje seznam podatkovnih točk. Torej se za glavno stran Wikipedije prikaže naslednja pot:
 • Ta brskalnik.
 • Češka republika.
 • Nizozemska.
 • Nizozemska (drug naslov IP je prikazan v oklepajih).
 • Internet.
 • Pri prehodu na drugo stran se je veriga dramatično spremenila. Za portal mail.ru so vmesna mesta za prenos informacij postala:
 • Ta brskalnik.
 • Češka republika.
 • Francija.
 • Nemčija.
 • Internet.
 • Uporaba brskalnika

  Za pridobitev skritih informacij ali zasebnosti se uporablja "Tor" (brskalnik). Kako uporabljati programsko opremo za običajnega uporabnika? Seveda je sodelovanje v spletnem brskanju po javno dostopnih virih lažje v bolj znanih različicah Internet Explorerja, vendar je komunikacija v družabnih omrežjih in posredovanje zaupnih informacij v nekaterih primerih smiselna prek usmerjanja čebule.
  Tako je Edward Snowden posredoval informacije novinarjem preko Tor (brskalnika). "Kako uporabljati programsko opremo?" - Italijanski aktivisti, ki so ustvarili spletno stran z informacijami o dejavnostih lokalne mafije, niso postavili takega vprašanja. Mnoge javne organizacije in javne osebnosti priporočajo "Tor" kot sredstvo za zagotavljanje lastne varnosti in na splošno za ohranjanje svobode na internetu.

  Različica brskalnika

  Poleg namizne različice je na voljo tudi »Tor« (brskalnik) za Android in v dveh različicah. Ime je, res, aplikacija je drugačna - Orbot ali Orfox.Najnovejši program temelji na Firefoxu in ne na Chromu. Tor (brskalnik) za Android (obe različici) lahko brezplačno prenesete v Google Play.
  Obstajajo tudi alternativne gradnje Tor od drugih razvijalcev. Na primer, Dooble-TorBrowser močno razširja sposobnost za delo, in PirateBrowser, glede na zagotovila programerjev, je primeren samo za ogled spletnih strani, ki so predmet cenzure, vendar ne zagotavlja anonimnosti na internetu. "Tor" je brskalnik, katerega različice se razlikujejo glede na odprto izvorno kodo programa. To je uradna različica The Tor Project, Inc.

  Kritika in dejanja proti brskalniku "Tor"

  Široko širjenje programske opreme je povzročilo nekatere javne proteste. Pogosto omenjajo možnost uporabe brskalnika za kriminalne namene, običajne obtožbe vključujejo računalniški terorizem, podvajanje nelicencirane programske opreme, nezakonito trgovanje z drogami, trojanske konje in podobno. Presedani z brskalnikom "Tor" se izračunajo na desetine, vendar se programska oprema še vedno pogosto uporablja.

  Sorodne publikacije