Baterije: poškodbe okolja, priporočila za recikliranje

Ljudje so zaskrbljeni zaradi "zdravja" našega planeta, pri čemer posebno pozornost namenjajo problemom odstranjevanja odpadkov. Poleg tega je lahko zelo različna: na primer hrana, reciklirana, predelana. Obstajajo zelo nevarni odpadki. Ti vključujejo najbolj običajne baterije! Njihova škoda je ogromna in zato ne spadajo med druge smeti. Nudimo govoriti o škodi, ki jo ti mali pomočniki lahko povzročijo naravi. Dajmo vam koristne nasvete za odstranjevanje in zmanjševanje škode zaradi baterij!


Kaj so baterije?

Baterije so sestavni del življenja skoraj vsakega človeka. Temelji na delu mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov, različnih otroških igrač. Poleg tega zagotavljajo delo naprav, ki delujejo iz omrežja, ko je napajanje izključeno. Baterije so suhe, litijske, alkalne. Kljub navidezni zunanji preprostosti so ti majhni avtonomni napajalniki zelo težki. V kovinskem ohišju je skrit elektrolit, depolarizacijska zmes, grafitna palica. Izjemno težko si je predstavljati, kakšno škodo povzročajo baterije za okolje, zlasti zaradi snovi, ki jih vsebujejo odpadne baterije.

Kemična sestava

Kaj je vključeno v sestavo izrabljenih baterij? Vsebujejo svinec, kositer, magnezij, živo srebro, nikelj, cink in kadmij. Vsi ti strupeni elementi povzročajo nepopravljivo škodozdravje ljudi in okolje!
Statistika
Znanstveniki iz različnih držav so prešteli: baterija z enim prstom, ki je bila vržena v gozd ali park, lahko onesnaži dvajset kvadratnih metrov zemlje ali 400 litrov vode! Toda to je daleč od vseh posledic. Ločeno, je treba reči, da pri gorenju baterije, dioksin, ki zastrupi zrak. Ti dioksini lahko potujejo po kilometrih!


Znanstveniki te objekte imenujejo orožje za množično uničevanje. Okoljevarstveniki so lahko izračunali, kako se lahko izkaže navada, da bi izločili vire energije. Obstaja celo konkreten digitalni izraz škode, ki jo povzročajo takšne baterije: ena taka naprava lahko povzroči, da dve drevesa ne rastejo, ne preživi več tisoč deževnikov, ki tla naredijo rodovitno, propade več družin ježkov in madežev! Čeprav baterije predstavljajo le 025% vseh odpadkov, predstavljajo najmanj 50% strupenih kovin v odpadkih.
Rezultati raziskave kažejo, da ruska družina v enem letu uporablja 188 baterij. V povprečju ima oseba 696 baterij. Samo na odlagališčih v Moskvi se letno najde več kot 15 milijonov avtonomnih napajalnikov! Z metanjem baterij skupaj z drugimi odpadki ljudje niti ne sumijo, kakšne škode povzročajo okolje! Uničene baterije oddajajo težke kovine, ki prodirajo v podzemno vodo. Kontaminirana voda se uporablja pri zalivanju rastlin, je pitje živali, v tej vodi žive ribe. Skupaj z vsemi toksinipojdi na našo mizo!

Humor za osebo

Ni vredno strahu pred novimi baterijami. Vendar pa porabljeni viri energije predstavljajo veliko nevarnosti! Kakšno škodo povzročajo baterije? Pljuča, ki so del te naprave, lahko beležijo sluznico in kožo, kadmij povzroča znatno poškodbo ledvic in pljuč. Vsebuje se v izrabljenih baterijah, vodi na splošno "rekord" glede števila težav, ki jih lahko povzroči: krvne celice se uničijo, prizadene jetra in ledvice, povzroči nepopravljivo škodo živčevju in kostnemu tkivu! Živo srebro negativno vpliva na dihala, cink in nikelj pa poškodujeta možgane!
Vsi ti strupeni elementi se kopičijo v človeškem telesu, kar vodi do reproduktivnih in rakavih bolezni.

Revščina za otroke

Baterije, ki se uporabljajo za otroke, so še posebej škodljive. Navsezadnje so otroci tisti, ki aktivno učijo svet, in to pogosto storijo tako, da v usta vstavljajo predmete.
In zdaj si predstavljajte, kaj se lahko zgodi, če je otrok obtičal v ustih dela, ki ne dela. Seveda se bo začela kemična reakcija, ki lahko povzroči nepopravljive posledice. Poleg tega se izrabljene baterije sčasoma začnejo pretakati, kar pomeni, da sledi nevarna vsebina, ki povzroča kemične opekline kože.

Kako zmanjšati škodo na baterijah za okolje?

Obstajajo načini za preprečevanje ekološke katastrofe. Na primer, pravijo raziskovalci, lahko kupite baterije, ki jih je mogoče polniti. Poleg tega so baterije, ki nisovključuje živo srebro in kadmij, kar pomeni, da se škoda na okoljskih baterijah znatno zmanjša. Vendar je bolje opustiti tehniko, za katero so potrebni takšni viri energije. Zaželeno je, da se izberejo naprave, ki delujejo iz omrežja, na ročni napravi ali iz alternativnih virov.

Kako so?

Vsako leto prebivalci Evropske unije porabijo 160 tisoč baterij za gospodinjsko rabo. V vseh državah Evropske unije, kot tudi v Združenih državah Amerike in Kanadi, obstaja veliko število predmetov za sprejem odpadnih baterij. V New Yorku obstaja zakon, ki prepoveduje odvajanje odpadnih baterij v smeti.
Ker so poškodbe na baterijah znanstveno dokazane, morajo proizvajalci in velike prodajalne v EU, ki prodajajo baterije, nujno sprejeti izrabljene naprave. V nasprotnem primeru oblasti oblasti od organizacij zahtevajo plačilo globe v višini 5.000 $. Mimogrede, odstotek recikliranja je prvotno vključen v stroške baterije, in kupec, ki ga je predal, dobi popust na novo! Zavedajoč se, kakšna škoda povzročajo baterije za okolje, Japonci preprosto zbirajo ta napajalnike in jih shranjujejo, dokler se ne pojavi optimalna tehnologija za njihovo recikliranje!

Uporaba v Rusiji

V naši državi, medtem ko vse ni tako rožnato. Če oseba, ki ve o škodljivosti baterij, odloči, da jih bo odstranila, potem bo moral porabiti veliko časa za iskanje točke za sprejem. Tudi v glavnem mestu niso toliko, da je že govoriti o majhnih mestih.Kljub dejstvu, da na tem področju ni državne kontrole, točke zbiranja rabljenih baterij vzpostavijo prostovoljci. Namenjeni so uporabi in šolarjem. Učitelji in otroci delajo na projektih o škodljivosti baterij.

Kako ga pravilno odstraniti?

Ko zamenjate baterije v predvajalniku, daljinskem upravljalniku ali igrači, se ne mudi v koš za smeti. Baterije ovijte v papir in jih vstavite v embalažo. Ne zbirajte velikega števila baterij, poiščite točko sprejemanja in jih nujno odpeljite tja. Obstaja še ena odlična priložnost za odstranjevanje škodljivih baterij: pokažite pobudo in uredite njihovo zbiranje prav v svoji hiši! Pripravite škatlo, jo postavite ob oglasu - morda bodo sosedje sledili vašemu zgledu. Nato morate poklicati družbo za upravljanje - izvožene izdelke je treba izvažati na sprejemne točke.

Kaj se zgodi z naslednjimi baterijami?

Po zbiranju baterij se začne postopek recikliranja. Običajno je sestavljen iz več faz. Na primer, predelava proizvodov za proizvodnjo svinca je sestavljena iz štirih stopenj.
Baterije so naložene v veliko posodo, od koder transportni trak vstopi v beton. Nad tem vodnjakom je velik elektromagnet, ki pritegne dodaten ostanek. Dno vrtine je rešetka, tako kot lahko elektrolit odteče v posebno posodo. Po ločitvi materialov se začne. To naredimo s pomočjo vodnega prahu, ki se hrani pod pritiskom večna desetine atmosfer Majhni predmeti in plastika se usedejo v ločen rezervoar, veliki deli baterij pa mehansko žlico postavijo v kavstično sodo, kar jih spremeni v svinčeno pasto. Tretja stopnja je taljenje svinca v tekoče stanje. Končni del procesa obdelave je izboljšanje. Rezultat sta dve komponenti - svinčeve zlitine in rafinirani svinec. Zlitine se običajno nemudoma pošljejo v tovarne, strokovnjaki iz rafiniranih kovin pa nalijejo ingote, ki so po kakovosti enakovredni tistim, ki so bili izdelani iz rudnika.

Sorodne publikacije