Baterija baterije telefona: zakaj se to lahko zgodi?

Vsi smo v nevarnosti, vsak od nas ima hiše (v žepu, na delu) prenosne bombe, ki lahko povzročijo resno škodo, do usodnega izida. In vse je v nevarni tehnologiji sestavljanja baterij, ki je postala standard za ves svet in ni strašna družba.

Litij-ionska baterija

Danes vsi uporabljamo različne naprave in tehnične inovacije, ki delujejo na osnovi litij-ionskih baterij. Gre za električno baterijo, ki je drugačna od drugih podobnih nosilcev energije zaradi svoje vsestranskosti, visoke energetske gostote in neugodja v smislu storitev.


Te baterije so kljub njihovim pozitivnim lastnostim zagotovo grožnja. Baterije tega tipa lahko eksplodirajo, poškodujejo ali uničijo vašo lastnino in, še huje, povzročijo resno škodo za vaše zdravje ali povzročijo smrt. Kljub temu so litij-ionske baterije zelo razširjene na različnih področjih človeškega življenja. Podobno energijo lahko najdemo v avtomobilih, letalih in kar je najpomembnejše v pametnih telefonih in tablicah, ki jih večina ljudi dnevno uporablja stalno. V grobem smislu, kot je bilo že povedano, vsa sodobna družba s seboj nosi eksplozivne naprave, ki se lahko aktivirajo v primeru napake, v nesreči ali zaradi proizvajalčeve malomarnosti.

Možni vzroki eksplozije baterije

Litijeve baterije so testirane s časom in veljajo za relativno varne, česlediti vsem priporočilom proizvajalca, toda kako pogosto nekdo vsaj zanima navodilo? Vsaka kršitev lahko povzroči žalostne posledice. Na primer, ostra sprememba temperature, ki je eden najpogostejših razlogov, zakaj baterije ne delujejo. V tem primeru litij-ionska baterija začne proizvajati plin, baterija postane precej puhasta, v redkih primerih jo je mogoče zaznati, da pušča. Ta in še en simptom je razlog za takojšnjo prekinitev uporabe naprave, odklop akumulatorja in njegovo pravilno uporabo. Poleg spreminjanja toplotnih pogojev obstajajo še drugi pogosti razlogi, ki vodijo do eksplozije akumulatorja, ki mora biti osredotočen na pozornost.


Popravilo fizičnega učinka in obrti

Vsaka poškodba, upogib ali udarec lahko povzroči prekomerno segrevanje baterije, kar bo neizogibno povzročilo eksplozijo. Enako velja za luknjice, ki pogosto spremljajo popravila. "Mojstri vseh rok" se pogosto zatekajo k popravilu vseh in vseh, ne da bi se obrnili na pomoč strokovnjakov. Morda je nova izkušnja še velika, ljudje razvijajo svoje spretnosti in prihranijo denar, toda ko gre za litijeve baterije, je treba pozabiti na njihovo "spretnost", ker je nemogoče razstaviti in popraviti litij-ionske baterije. Enako velja za majhne "šotore", ki se nahajajo v nakupovalnih centrih in so odgovorni za popravilo različne elektronike.

Prerazporeditev in obraba

Ne bi zvenelo ironično, toda tudi če pustite litij-ionsko baterijo v mirovanju, je še vedno nevarna, kerlahko porabijo kritično maso naboja. Običajno v takih primerih baterija preneha delovati in preneha delovati, toda pogum človeške neumnosti nima meja. Izvedenih je bilo veliko poskusov, da bi povrnili popolnoma prazno življenjsko dobo baterije, in sicer tako, da jo preprosto namestimo na napajanje (v delujoči napravi ali brez nje). In v tem primeru se lahko baterija zapre, takoj se segreje na temperaturo zgorevanja in razplamti.
Tako kot se lahko stara omarica kadarkoli zruši, se lahko stara baterija pregreje. Ko se uporablja, se obrablja, izgublja v volumnu in poškoduje določene dele. Prišel bo čas in potrebne bodo fizične spremembe v bateriji.

Galaxy Note 7

Leta 2016 je prišlo do največjega padca baterij na trgu mobilnih naprav na svetu, skupaj s Samsungovo izdajo pametnega telefona. Do danes se je kultni datum eksplozije baterije razumel kot redka, malo verjetna nesreča. Poleti 2016, ko so mediji poročali o več kot 35 primerih utripanja pametnega telefona, se je Galaxy Note 7 spremenila. Opomba 7, mimogrede, je bila zaznana zelo pozitivno, naprava udari absolutno vse, vendar, ko je poskušal prehiti konkurente, je Samsung preštel in resno utemeljen. Do začetka septembra so uradni predstavniki korejskega podjetja izjavili, da sprožijo globalno kampanjo za vrnitev pomanjkljivih pripomočkov. Telefoni so bili ponujeni za zamenjavo za isti model, domnevno iz nove stranke. Minilo je nekaj dni, saj so se razmere ponovile z novo lestvico. Ljudje so postalida se pogosteje obrnejo na Samsung, avtomobili so začeli goreti, premoženje je bilo pokvarjeno, ljudje so utrpeli hude opekline. V nekem trenutku so se Korejci vrnili z odločitvijo, da ustavijo prodajo in dopolnijo telefon.

Vzroki težav z opombo Galaxy 7

Po več kot šestih mesecih od januarja 2017 podjetje ni dalo jasnih pripomb o incidentu. Številni analitiki in posamezniki, ki so seznanjeni z dejavnostmi podjetja, pravijo, da inženirji podjetja ne morejo reproducirati eksplozije v laboratoriju.
Neodvisne organizacije so nagnjene k dejstvu, da je eksplozija nastala zaradi težav s krmilnikom za prehranjevanje. Zapletena (gosta) zasnova pametnega telefona, ki vključuje ukrivljen zaslon, je sprožila trk dveh baterijskih delov: katode in anode, kar je povzročilo prekomerno segrevanje. Litijeva baterija vedno stremi k dvigu temperature, to je normalno, vendar je moral proizvajalec paziti, da je v določeni točki pametni telefon prikrajšan za napajanje. Žal se to ni zgodilo. In ne glede na to, kako strogi so bili uporabniki s svojim Samsungom, je eksplozija baterije postala veliko vprašanje za vse brez izjeme.

Posledice za družbo

Da bi razumeli, kaj se je zgodilo v družbi, je dovolj, da se postavite na njihovo mesto. Kaj potrošnik misli o izdelku, ki je takoj postal smeh in grožnja življenju? Najverjetneje se bo izognil. Toda ena stvar je, da ugled, ki je danes, ni jutri, in dan po jutri je spet, druga stvar je resničnadejstev Podjetje je utrpelo izgube, kar je za mobilno enoto precej resno in oprijemljivo - 22 milijard dolarjev. Telefoni so bili daljinsko prikrajšani za možnost zaračunavanja, da bi se izognili nadaljnjim eksplozijam. Trenutno telefon ne poteka, podjetje izvaja preiskavo in ostaja samo upanje, da bo eksplozija baterije Samsung Note 7 korejska lekcija, kar jih bo okrepilo.

Primeri eksplozij iPhone

Kljub posebnemu položaju na trgu pametnih telefonov in minimalni ravni pomanjkljivosti se lahko celo pametni pametni telefon spremeni v improvizirano bombo. Eden od nedavnih incidentov je bila eksplozija novosti iz Applea, pametnega telefona iPhone 7, ki ga je eden izmed navijačev domnevno naročil na internetu, in prejel eksplodirani pripomoček. Nobenih dokazov o spontanem vžigu iPhone ni sledilo, in ta primer je bil odpisan na običajen govorice. Na srečo, lastniki svežih pametnih telefonov iz Kalifornije, eksplozija baterije "iPhone" je bil le eden od redkih, ki jih povzroča nepravilno delovanje (v tem primeru pretiran fizični vpliv), in ne velik problem. Drugi registrirani primeri eksplozij iPhonea so nastali zaradi kratkega stika, ki ga je povzročil polnilec tretjega proizvajalca.

Kako se izogniti eksploziji?

Najlažji način, ki ga lahko vsak uporabnik stori, je vsaj enkrat v življenju pogledati navodila in ugotoviti, kako nevarna je pametna naprava in kakšna skrb je potrebna. Vedno je potrebno natančno opazovati temperaturone puščajte pametnega telefona pred sončno svetlobo. Ni mogoče samostojno pridobiti baterije v pametnih telefonih, kjer te možnosti ne zagotavlja proizvajalec (gre za pripomočke z monolitnim ohišjem). Prednost dajte napravam, ki imajo vsaj neko ime, dokazan čas, da se izognete impulzivni pridobitvi "top" novosti. Glavna stvar, ki jo je treba razumeti je, da je eksplozija litijeve baterije resnična in zelo nevarna, če je le mogoče, ne puščajte pripomočkov na nenadzorovanem polnjenju, kdo ve, kdaj se bo tehnologija spustila in se bo vžig.

Kaj sledi?

Litijeve baterije so danes tehnološko najcenejše, z energetsko najučinkovitejšo možnostjo za mobilne naprave in drugo elektroniko. Seveda je ta vrsta baterije še vedno na prvem mestu. Zamenjava litijevih baterij je mogoča z jedrskimi baterijami. Kljub svojemu groznemu imenu je ta vrsta baterije povsem neškodljiva za osebo, in pripomoček vam bo omogočil, da živite od ene polnitve včasih dlje, kot je zdaj. Na žalost je razvoj na tem področju precej počasen in v bližnji prihodnosti ni potrebno pričakovati sprememb. Morda eksplozija Samsung "Note 7" baterija ne bo šel nepozabno in sile inženirji, ki delajo na področju informacijske tehnologije, da pohiti.

Sorodne publikacije