Avtomobili "Opel": država-proizvajalec. Nemške znamke avtomobilov

Avtomobili znamke Opel so globalno uporabljeni za ljubezen in spoštovanje, država proizvodnje pa je Nemčija. Nevsiljiv pri uporabi, dobre kakovosti, cenovno ugoden. Predstavljajo celoto v strojništvu. V mnogih pogledih je luksuzni avto zaradi Opla postal vozilo, ki je dostopno navadnim ljudem.

Začetek

Med nemškimi znamkami je Opel najbolj demokratična in poceni blagovna znamka. Za razliko od BMW, Mercedes in Audi, so ciljni potrošniki delavci in kmetje, učitelji in medicinsko osebje, družine s srednjimi dohodki. In vse se je začelo z vprašanjem šivalnih strojev. Ustanovitelj prihodnjega avtomobilskega velikana Adam Opel se je rodil v sončnem majskem dnevu leta 1837 v družini ključavničarja Philipa Wilhelma. Potem ko je Adam z očetom vzel neprecenljivo izkušnjo, se je odpravil na potovanje po Evropi, kjer jo je tam in tam ustvaril kot vajenca. Njegova pot je potekala skozi Pariz, Liege in Bruselj. Dokler se mladenič ni odpravil v Anglijo.

V meglenem Albionu sta Adam in njegov brat delala predvsem na tovarnah, kjer so bili izdelani šivalni stroji. Opel je temeljito preučil tehnologijo, leta 1862 pa se je vrnil v rodno mesto Rüsselsheim in odprl lasten studio šivalnih strojev in aparatov za zamašitev vina v nekdanji kravi. Postopoma se je poslovanje širilo. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje proizvedlo do 20.000 enot strojev za različne namene.

Vse na kolesih

Adamova žena je bila strastna zagovornicatehnologije. Želela je, da bi njen mož poskušal izdelovati kolesa, leta 1886 pa je bil na modelu Opel v Nemčiji sestavljen prvi model. Po desetletjih je dvokolesno vozilo lahko preživelo gospodarsko recesijo, ki jo je povzročila prekomerna proizvodnja šivalnih strojev. Ob njegovi smrti leta 1895 je bil Adam Opel največji proizvajalec visokohitrostnih koles. Pravzaprav so se avtomobili začeli zbirati leta 1899. Kot model je bil izbran prvotni razvoj inženirja Friedricha Lützmanna, ki je postal prvi direktor nove tovarne avtomobilov v Dessau. Tako je Nemčija postala država proizvajalka Opel - ena prvih avtomobilskih znamk na svetu.

Konkurenca

Opel je od vsega začetka proizvajal avtomobile z različnimi različicami karoserije in motorja, vključno z vagoni. Elektrarna je dovoljevala pospešiti do 40 km /h. Kljub temu nemško podjetje ni moglo enakopravno tekmovati s takratnimi voditelji avtomobilske industrije - Francozi. Leta 1902 je Opel podpisal sporazum o sodelovanju s francoskim proizvajalcem "Darrak" in izdelal avtomobile Voiturette pod blagovno znamko Opel-Darracq. V istem 1902, Nemci uspelo ustvariti uspešen model z zmogljivostjo 10/12 hp, ki je bil opremljen z 19-litrski dvocilindrični motor. Vendar se je razvoj nadaljeval. Podjetje je leta 1904 predstavilo svoj prvi štirivaljni motor. Bil je Opel-Darracq 30/32 l. z Postopoma je podjetje pridobilo spoštovanje in priznanje. K temu so mnogi prispevali k uspešnemu nastopu tovarniške ekipe leta 1907 na cesarski progi. Športni uspeh je Opelu omogočil, da postanenajboljši med vsemi nemškimi znamkami avtomobilov. Leta 1909 je bil izdan dvojni kabriolet Opel 4/8 PS, ki je bil zelo priljubljen. Leta 1912 je 3 tisoč delavcev proizvedlo 30 tisoč koles in 3 tisoč avtomobilov. Površina obrata je bila približno 73 tisoč m2.

Proizvodnja motornih koles

Opel je v Nemčiji (državi proizvajalki) zbiral ne le avtomobile. Leta 1901 so se začeli poskusi na področju dvokolesnih transportnih motoriziranih sredstev. Prvi motor, ki je zapustil tovarno, je bil nizko napajan - samo 2 konjski moči. Ni imel posebnega povpraševanja, proizvodnja pa je bila omejena leta 1907. Po prvi svetovni vojni je Opel obnovil proizvodnjo motornih koles. Razširjena mreža betonskih cest je prispevala k popularizaciji tega načina prevoza. Leta 1922 je bil razvit športni model. Za ljubitelje urejene vožnje so bila izdelana dvokolesna vozila s kapaciteto 15 litrov. z

Podaljšanje

Sredi dvajsetih let je proizvajalec Opla prevedel montažo motornih koles v Saško. Leta 1928 je podjetje odkupilo delnice proizvajalca koles Elite Diamant v Reichenbrandu. Elitna tovarna v Brand-Erbisdorfu (Saška) pod Oplovim logotipom je izdelala 16-mestni model Diamant-Werke z motorjem Kuehne in prostornino motorja 500 cm3. Malo kasneje je bil Motoclub 500 opremljen s stisnjenim jeklenim okvirjem. Vendar pa takšna usmeritev za podjetje ni bila prednostna naloga.

Pod krilom GM

Leta 1928 je bil Opel največji proizvajalec avtomobilov v nemškem Reichu, ki je predstavljal 44% vseh proizvedenih avtomobilov. Leta 1929 so lastniki prodali 80% delnicAmerican Automotive Group General Motors. Do leta 1931 je GM v celoti obvladal podjetje. Glavni razlog je bila prihajajoča svetovna gospodarska kriza. Prodajna cena je znašala 33.352 milijonov ameriških dolarjev, kar je v tistem času pomenilo veliko vsoto. Družina Opel ostaja na čelu podjetja. Poleg tega so ohranili ime Opel in politiko neodvisnega modela. Leta 1935 je bil izpuščen sto tisoči avtomobil. Leta 1938 je Adam Opel AG postal vodilni izvoznik in glavni dobavitelj denarja v Nemčiji. Večina strojev je bila odpremljena na Švedsko in Dansko. Pred drugo svetovno vojno je bila modelska linija sestavljena iz štirivaljnega:
 • kadeta (11 litrov /23 KM).
 • Olympus (15 l /37 kosov).
 • V premijskem segmentu so bili na voljo modeli s šestvaljnim motorjem:
 • "Captain" (25 l /55 KM).
 • "Admiral" (35 l /75 l).
 • Med vojno civilna tehnologija ni bila sproščena. Leta 1941 je General Motors formalno ostal lastnik, vendar je dejansko omejil njegovo prisotnost v Nemčiji.

  Po vojni

  1945. je v zgodovino podjetja vstopil kot leto, ko ni bilo sproščeno Opel vozilo. Proizvodne zmogljivosti je močno prizadelo bombardiranje. Prvi povojni "Opel" je bil tovornjak Blitz z nosilnostjo 15 ton, ki je obrat zapustil leta 15071946. Konec leta 1947 je bilo v Rüsselsheimu že zaposlenih 8.147 ljudi, ob koncu leta 1951 pa 19585 ljudi.
  Od leta 1950 se je Opel osredotočil na avtomobile srednjega razreda, ki so na voljo večini nemških družin. Najbolj priljubljeni avtomobili v državi so Olympia, olimpijski rekord P1 (od leta 1957). VV zgornjem segmentu se je nadaljevalo prvenstvo Opel Kapitan, ki je v naslednjem desetletju prejelo 6 sprememb.

  1960 - 1980

  To je čas blaginje podjetja kot enega od svetovnih voditeljev v avtomobilski industriji. Usmerjenost v srednji razred je sprva omogočila množičnega potrošnika v Evropi, kasneje pa tudi v mnogih regijah sveta. V 9071964 je Opel dal petmiliontni avto. Leta 1965 je bilo v Bochumu izdelanih pol milijona enot Kadett A. 21 mesecev kasneje je preko svojega naslednika Kadetta B prodal milijone izvodov. Leta 1966 je bila odprta podružnica v Kaiserslauternu. V 70-ih letih je Evropa preplavila Opel Ascona. Skupaj z različnimi spremembami je bilo do poletja 1975 proizvedenih več kot 32 milijonov avtomobilov. Tako je modelska linija "Opel" postala ena najuspešnejših v zgodovini podjetja. Naftna kriza v osemdesetih letih je povzročila stagnacijo industrije. Prvič po letu 1950 je Opel utrpel izgube: leta 1980 je bilo 4 milijone nemških mark. Zadovoljivo je bila prodana samo nova pogonska kolesa Kadett D. Od sredine sedemdesetih let so na nemškem avtomobilskem trgu prevladovali Ford Fiesta in VW Polo. Sprostitev Opel Corse leta 1983 je omogočila, da se stanje obrne.

  Naš čas

  Leta 1990 je Opel (država proizvajalka Nemčija) zaposlovala 57.400 zaposlenih z letnim prometom v višini 23.708 milijard mark. S povečevanjem blaginje Evropejcev se je poudarek postopoma preusmeril na dražje blagovne znamke. Takrat so se pojavile nepričakovane težave z oblikovanjem in nizko kakovostnimi izdelki. Napake pri trženju, razvoju modelov, proizvodnji in zagotavljanju kakovosti so povzročile najhujšo krizo v Slovenijizgodovina podjetja. Opel je osvobodil veliko zaposlenih. To je pripeljalo do ponovnega zaposlovanja osebja. Napake stroškov avtomobilov velikan izgubo tržnega deleža na 693% v letu 2012. Vendar pa ima podjetje močne pozicije v segmentu družinskih avtomobilov. Tradicionalno stabilno povpraševanje uporabljajo minivani in vagoni znane blagovne znamke Zafira in Meriva. Od 1. julija 2014 je General Motors prenesel vse novo ustanovljene Opel Group GmbH v Evropi in Rusiji. Marca 2017 je skupina francoskih proizvajalcev avtomobilov PSA objavila, da bo pridobila evropsko finančno poslovanje GM. Zato je Opel Automobile GmbH šel pod jurisdikcijo svojih francoskih partnerjev.

  Sorodne publikacije