Avto ZIS-151: Pregled, specifikacije, značilnosti in zgodovina

Po veliki domovinski vojni se je v Stalinovi tovarni avtomobilov v Moskvi začel proizvajati tovornjak ZIS-151. Razlikovala se je po visokih prehodih in treh vodilnih oseh. Model je bil izdan deset let (od 1948 do 1958). V zadnjih dveh letih se je avto imenoval Zil-151. To je bilo posledica preimenovanja tovarne poleti 1956. V zgodovini je bilo izdanih sto petdeset tisoč izvodov.

V fazi razvoja

se je avtomobilski proizvajalec med vojno ukvarjal s proizvodnjo vojaške opreme. V vojnih letih je bilo izdanih okoli milijon modelov ZIS-5. Vzporedno so oblikovalci razvili nov model z dvema pogonskima osema. Tako je bil leta 1944 zbran prvi vzorec vozila ZIS-150. Zaradi prevelikega uteži ta razvoj ni ustrezal zahtevam ministrstva za obrambo države. Zato smo se odločili za tridimenzionalne modele. Razvoj novega modela se je začel pozimi leta 1945. Od tega trenutka se začne zgodovina nastanka ZIS-151.
Leto kasneje sta bili razviti dve različici avtomobila. Prvi se je pojavil maja. Dvojno kolo se je razlikovalo od zadaj. Druga različica je bila zbrana malo kasneje (jeseni letos). Ta varianta je imela kabino od ZIS-150 in enostranska kolesa od zadaj.


Poleti 1947 so bili opravljeni preskusi vozila ZIS-151. Tam se je pokazal na najboljši strani. Pnevmatike so bile zelo gladke. Potrebno je bilo manj goriva za izgradnjo poti kot konkurenti. Leta 1948Proizvodnja serijskih avtomobilov se je začela v letu.

Motorna enota

Avtomobil je najprej vgradil motorje ZIS-120. Ta motor je imel prostornino pet in pol litrov. Od leta 1950 jih je zamenjal motor ZIS-121. To je štiritaktni bencinski uplinjač s šestimi valji. Motor ZIS-151 je imel zmogljivost 90 konjskih moči. Hlajenje je tekoče. Za gorivo v tovornjaku sta bila nameščena dva rezervoarja. Vsak od njih je imel prostornino sto petdeset litrov. Skrivali sta se na obeh straneh pod tovorno ploščadjo.
Vgrajeni motor je dovolil, da je avto pospešil petdeset pet kilometrov na uro. V tem primeru je bila poraba goriva štirideset litrov na sto kilometrov poti.

Menjalnik in šasija

Model ZIS-151 je bil opremljen z nesinhroniziranim menjalnikom s petimi hitrostmi. Zadnja hitrost se pospešuje. Sklop - suhi tip z dvema ploščama. Vzmeti vzmetenja dopolnjujejo hidravlični blažilniki dvostranskega delovanja. Zavore bobnastega tipa, opremljene s pnevmatskim pogonom. Kolesna formula 6 x 6. ZIS-151 - avtomobil s štirikolesnim pogonom. Dopolnila ga je deljiva škatla z dvema korakoma. To je omogočilo odklop pogona sprednje osi. Prenos je obsegal pet kardanskih gredi, ki so imele deset tečajev. Carterie obeh zadnjih osi sta bili premaknjeni na različne strani. Tudi mostovi so viseli iz balansirnega vzmetenja in imeli dve vzdolžni vzmeti. Dva mostova zadnjih koles sta bila opremljena s tremi kardanskimi gredi, dopolnjenimi z igličnimi ležaji. ZaVsak od njih ima ločen pogon.

Videz

ZIS-151 "Star" je bil vsestranski tovornjak na vozilu. Bardi so izdelani v obliki mrež. Telo je dopolnjeno s klopmi, ki se nahajajo ob strani, in šotor. Na prvih modelih (do leta 1950) je bila nameščena lesena kabina s kovinskimi elementi, ki je vsebovala tri ljudi. Obloge so bile narejene iz vezanega lesa. Obstajajo tudi lesene stojnice. Sprednja stena je bila kovinska. Zlaganje vetrobranskega stekla. Po letu 1950 je bila postavljena kabina, v celoti izdelana iz kovine.


Na okvirju lopatice na zadnjem delu avtomobila je bil nameščen odbijač majhne dolžine. Dovolil je, da potisne avto naprej. To je bilo pomembno glede na težke cestne razmere.

Specifikacije

Dolžina avtomobila je 6930 milimetrov. Njegova širina je 2320 milimetrov. Višina kabine je 2310 milimetrov. Če se meritev izvede na šotoru, se višina poveča na 2740 milimetrov. Medosna razdalja je 3665 + 1120 milimetrov. Zadnja kolesa so 1720 milimetrov. Spredaj je 1590 milimetrov. Očistek - 260 milimetrov.
Teža avtomobila je 5580 kilogramov. Nosilnost se je gibala od dveh do pol tisoč do štirih in pol tisoč kilogramov. Manjši pomen je značilen za promet na cestah s pokrovom tal. Dovoljena skupna teža vozila je 10100 kilogramov. V zvezi s standardnimi modifikacijami je bil tovornjak opremljen z lesenimi ploščami, ki so bile nameščene na univerzalni platformi. Zadnja ploščaodprli Skupni avto je imel deset koles velikosti 825-20. Rezervne pnevmatike (dve od njih) so bile nameščene med kabino in karoserijo.


Vozilo lahko prevaža tovore dveh in pol ton v tleh in cestnih vozilih. Na avtocesti se je ta vrednost skoraj podvojila in znaša štiri in pol tone. Sprejemljiva teža prikolice, ki lahko potegne avto, se šteje 36 ton. Vozilo se lahko povzpne do strmine do osemindvajset stopinj. Stranski avto ne sme presegati petindvajset stopinj. Premaga avtomobil in vilice, katerih globina ne presega osemdeset centimetrov.

Spremembe

Izdanih je bilo več različic ZIS-151. Poleg tega Autohistory vsebuje informacije o več modelih, izdelanih na njegovi podlagi. Spomladi leta 1946 je bil izdan izkušen model ZIS-151-2, za katerega je bila značilna prisotnost dvobarvnih zadnjih koles. Nekaj ​​mesecev pozneje, jeseni istega leta, se je avto pojavil v drugi različici - ZIS-151-1. Za razliko od prejšnje različice je imela zadnja drsna kolesa. Opremljen je bil s kabino iz ZIS-150. Modifikacija, opremljena z vitlom, je dobila ime ZIS-151A. Njen vlečni napor je bil 45 ms. Kabelski vitlo je imel dolžino 100 metrov. Model je bil opremljen s priključno škatlo s tremi koraki. Prav tako je služil za prenos navora na zgibnih agregatih. Obstajali so celo traktorski tovornjak ZIS-121 in avto ZIS-153, ki sta se razlikovala v polpriklopniku. Obstaja izkušen vzorec ZIS-151G, znan tudi kot ZIL-E157.Izdelal je sistem obremenitve pnevmatik.

Vojaška oprema

Na podlagi ZIS-151 je bilo izvedenih več različic vojaške opreme. Med njimi so:
 • ZIS-485 BAV. Lahko se premika po vodi.
 • BM-13-16 je namenjen raketnemu topniku.
 • BM-14-16 (8U32) je še en bojni stroj. Opremljen je bil s 140 milimetrskim reaktivnim sistemom, ki vam omogoča, da streljate s pištolo.
 • BMD-20 (8U33) z dvesto milimetrskim reaktivnim sistemom, nameščenim na njem, ki je sposoben pošiljati polnjenje za velike razdalje. Delal z odbojko ogenj tipa MD-20 "Storm-1".
 • BM-24 (8U31) je bil opremljen z raketnim sistemom za splavitev M-24.
 • BTR-152 (ali ZIS-152) - oklepno osebje.
 • Specializirana mirnodobna tehnika

  Na podlagi tovornjaka ZIS-151 je bilo razvitih več različic tovornjakov, ki so bile zasnovane za opravljanje ene posebne funkcije. To sta bila avtomatska postaja ARS-12D, cisterna PMZ-27, pnevmatika PMR-43. Na šasiji iz ZIS-151 je bilo izvedenih več različic gasilskih vozil:
 • PMZM-3 - cisterna za gašenje požarov АЦ-40. Izdana je bila v obdobju od 1952 do 1954 v tovarni gasilskih vozil v Moskvi.
 • PMZ-13 je spremenila prejšnjo različico. Od 1954 do 1959 ga je vodila rastlina Priluky. To je gasilsko vozilo ATC-25.
 • PMZ-15, proizveden v obdobju od 1952 do 1959. To je bil prvi avto v Sovjetski zvezi, ki je pogasil požare, namenjene letališkim storitvam.
 • PMZ-16 je namenjen za gašenje s kemično peno.Zbrali so ga od leta 1956 do leta 1959.
 • Slabosti avtomobila

  Med delovanjem je vozilo ZIS-151 pokazalo nekaj svojih pomanjkljivosti. Med prvimi preskusi je bila prehodnost tega modela bistveno nižja kot pri drugih udeležencih. ZIS-151 so pogosto morali biti potegnjeni iz umazanije ali snega s strani "konkurentov". To je bilo posledica več dejavnikov. Torej, predstavnik domače avtomobilske industrije je bil težji od ameriškega "Studevbeker", ki ga je izenačil med proizvodnjo, za tono ton. Kolesa majhnih dimenzij, majhna cesta.
  Motor ni imel moči. Zaradi dvojnih koles se je čutil še posebej ostro. Drugi par koles je moral postaviti svojo pot. Na primer, v istem GAZ-63, zadnja kolesa niso porabili dodatne sile (hodili so po progi spredaj). ZIS-151 je dobil vzdevek "železo". Sodeč po ocenah, so zadnja kolesa redno zamašena z umazanijo, medtem ko izgubljajo sposobnost premikanja. V blatu so se preprosto vrteli v blatu. Potrebno je bilo, s pomočjo ostankov in drugih orodij, očistiti kolesa, tako da je bilo mogoče nadaljevati.

  Sorodne publikacije