Avto ZIS-150: modifikacije, specifikacije, zgodovina

1947 V ZSSR je okrevanje nacionalnega gospodarstva, uničenega med vojno z Nemčijo, v šoku. Da bi jim pomagal v tovarni avtomobilov v državi. Stalin začne proizvodnjo serijskega ZIS-150, ki ga je na transportni liniji "Zakhar Ivanovič" zamenjal legendarni ZIS-5. Mimogrede, ljubezen bratov voznikov, da preimenujejo avtomobile na svoj način, ni zaobšla in novega avtomobila, ki je prejel vzdevek - "eno in pol".

Zis-150: zgodovina ustvarjanja - začetek

Zgodovina "pol sto" se je začela leta 1937, ko je pod vodstvom O. V. Vazhinskega prišlo do zasnove avtomobila Zis-15 - novega tovornjaka, ki je bil načrtovan nato zamenjajte zastareli ZIS-5.
Zis-15 je bil veliko močnejši od svojega predhodnika. Dvižna zmogljivost avtomobila je bila 5 ton, kabina je postala trojna in postala bolj popolna za svoj čas, poenostavljene oblike. Toda pred letom 1939, že brez Vazhinskega, ki je bil leta 1938 potlačen, je avto prejel številne nadgradnje. V novi različici je kontrolna točka postala petstopenjska, 1 ton zmanjšana nosilnost, pa tudi spremembe v videzu stroja. V tej obliki, leta 1940, je bil tovornjak predstavljen na razstavi nacionalnega gospodarstva (kasneje preimenovan v VDNH) v Moskvi, po katerem se je avto začel pripravljati na množično proizvodnjo. In Zis-15 naj bi bil osnovni model za številne avtomobile: tri tone Zis-23 terensko vozilo ZIS-24 dveh plinskih generatorjev - Zis-25 in Zis-28 sidelnogoTraktor Zis-26 in avtobus z razporeditvijo vagona ZIS-17. Toda načrti niso bili namenjeni, da bi se uresničili - prišel 1941, in z njo vojno. Delo na novem avtomobilu se je ustavilo.

Nadaljevanje zgodovine in prvih serijskih strojev

Leta 1943 so se dela na tovornjaku nadaljevala, vendar pod novim indeksom - Zis-150. In zdaj za standard je bil sprejet International KR-11 - ameriški tovornjak, dostavljen v Sovjetsko zvezo v okviru državnega programa "Lend-Lease".
Del "ameriških" vozlišč je bil preprosto kopiran in prilagojen domačemu modelu. Kasneje se je izkazalo, da je ta pristop do primera privedel do resnih napak pri načrtovanju, ki so bile odkrite pri delovanju serijskih strojev. V zvezi s tem, vozilo Zis-150 kmalu pridobil ugled - "grozo na kolesih."

Dejstvo, da razvit tovornjak praktično ni testiran. Ves čas, ko je bil stroj pripravljen na proizvodnjo, so tovarniški delavci zbrali le tri vzorce prototipa, od tega pa sta samo dva opravila vsaj nekaj testov. To je mogoče razložiti z dejstvom, da so vzporedno z "eno in pol" delali na Zis-110 (vladna limuzina), pri razvoju katere so zaradi znanih razlogov tovarniški delavci bili na prvem mestu. Toda tako ali drugače je prva serija novih tovornjakov konec oktobra 1947 zapustila svojo domačo tovarno, po šestih mesecih pa je transporter že deloval v polni sili.

ZIS-150: tehnične značilnosti

Najprej je treba opozoriti, da če so imeli prvi izkušeni avtomobili zunanjo izvirnost, je bila serija skoraj popolna kopija "ameriške" - mednarodne KP-11

. )
 • Kapaciteta kabine - 2 osebi.
 • Mere, cm - 672h247h218 (dolga, široka, vis.).
 • Osnova kolesa - 4 metra.
 • Tir: 170 cm - spredaj, 174 cm - zadaj.
 • Očistek - 265 cm.
 • Tara je 3 tone 900 kg.
 • Bruto teža - 8t 125 kg
 • Motor Zis-120 z navedeno zmogljivostjo 90 l /s, tip uplinjača.
 • Prostornina motorja - 5555 cm3.
 • Uporabljeno gorivo - A-66.
 • Prenos - pet hitrosti.
 • Omejitev hitrosti je 65 km /h.
 • Prostornina rezervoarja za gorivo - 150 k
 • Poraba goriva - 29 l /100 km.
 • Polmer vrtenja - 16 m
 • Zavorni sistem - boben.
 • Kljub temu, da je bil stroj ZIS-150 široko uporabljen v različnih gospodarskih sektorjih države, to ni pomenilo, da se je izkazalo, da je uspešen. Prav nasprotno, razlog za priljubljenost pa je bilo običajno pomanjkanje izbire. "150-ta" takrat preprosto ni obstajala nobena alternativa v svoji "kategoriji teže".

  Enkratna Zis

  Očitno je tisto, kar razlikuje tovornjake Zis-150, slaba kakovost montaže. Če je med drugo svetovno vojno skrb za urejenost voznika in potnikov med razvojem in montažo avtomobilov šla v drugi, če ne v tretji načrt, in to je bilo razumljivo in ga je mogoče odpustiti. Ampak "pol ducata" so šli, čeprav, v povojnem, vendar že v miru. Kljub temu je lesena kabina za zelo kratek čas ohranila zadovoljivo kakovost. Potem je tekla. Raztegovanja in piščali vetra so postali stalni spremljevalci voznika. Ogrevanje sploh ni bilo predvideno. Prvi grelniki na tovornjakih so se začeli nameščati samoleta 1956
  Poleg tega je bil ZIS-150 opremljen z zelo težkimi kolesi. Vendar ni jasno, s čim je bila povezana, saj je vozniku povzročala težave. Zamenjava udarjenega "skrilavca" je postala zelo naporna in težka naloga. Ja, in na splošno, če primerjate nov avto s starim "Zaharjem" (ZIS-5), potem bo "eno in pol" presegel svojega predhodnika, razen močnih značilnosti.

  Avto z "presenečenjem"

  Tako imenovano "presenečenje" ni bilo le neprijetno, ampak tudi zelo nevarno. Pokazal se je že med obratovanjem serijskih strojev. Ob oblikovanju Zis-150 oblikovalcev je tradicionalno dvojno kardansko gred zamenjalo eno, a zelo dolgo. Takšna inovacija je privedla do dejstva, da je med vožnjo s hitrostjo do 70 km /h (na spustu) "kardan" razvil zelo visoko hitrost, kar je pripeljalo do njegove pečine. Najhujša stvar pa je bila, da je raztrgan gred povzročil kritično škodo na pnevmatormozni liniji, ki poteka ob "kardanu". Zaradi tega se je tovornjak premikal z visoko hitrostjo brez zavor, kar je včasih pripeljalo do resničnih tragedij. V tovarno avtomobilov so bile poslane pritožbe, ki kažejo na to napako. Seveda, da prezreti teh signalov oblikovalci rastlin ne more, avto zahteva nujno revizijo.


  Druga konstrukcijska rešitev

  Po logiki je najlažje izstopiti iz zamenjave dolge "kartice" z dokazano dvojnostjo. Ampak, iz neznanih razlogov, razvijalci kategorično zavrnil to nadomestiti, in šel zaDrug način, verjetno po njihovem mnenju, je bolj enostaven in racionalen - motor se je odločil, da bo nastavil omejevalnik hitrosti, ne bo dovolil odvijanja "kardana" na kritično vrednost. Taka rešitev pa je bila utemeljena z dejstvom, da motor zdaj ni bil podvržen večji obremenitvi, kar je močno povečalo njegovo življenjsko dobo. Čakanje na Zis-150 in dvojno "cardano", vendar se je zgodilo šele leta 1954. Torej, v treh letih, preden je bil ustavljen tovornjak, se je spremenila v bolj ali manj zanesljiv in precej trpežen avto, na podlagi katerega je bilo razvitih veliko sprememb in celo poskus ustvarjanja ukrajinskega "brata" - DAZ-150.

  DAZ-150 - brat "pol sto"

  Po osvoboditvi v Dnjepropetrovsku od fašistov leta 1944 se je državni odbor za obrambo odločil za gradnjo tovarne avtomobilov v mestu, kjer je bilo načrtovano organizacijo proizvodnje GAZ-51. V zvezi s tem je oblikovalska skupina, ki jo vodi čl. Grazov, ki je bil poslan v Ukrajino. Toda, medtem ko je bil obrat gradili, načrti so se spremenili, in namesto da GAZ-51 Dnepropetrovsk Avtomobilski obrat (DAZ) so zaračunali za prilagoditev proizvodnje kopij Zis-150 tovornjak. Vendar pa je Grachev na svojo pobudo, ki je v prihodnosti moral braniti najvišje vodstvo, opravil izboljšanje avtomobila, skoraj popolnoma spremenil perilo v kabini in tovornjaku.
  Državni avtomobilski inšpektorat je leta 1948 uspešno prestal birokratske ovire. Poleg tega so se delavci tovarne na njegovi bazi še razvili inLand traktor, ki je prejel indeks - DAZ-150B. Do leta 1951, ko naj bi bil obrat v celoti pripravljen za množično proizvodnjo svojih avtomobilov, so Gorkovcevi uspeli zbrati več tovornjakov DAZ-150. Toda nenadoma je tovarna avtomobilov svoje ministrstvo za oborožene sile ZSSR v svoji pisarni, z odločitvijo, da ga ponovno profil za sprostitev raket R-1. Poskuse vodstva DAZ za obrambo proizvodnje je osebno ustavil Stalin. Tako je DAZ-150 obrnil ukrajinski "pol preteklosti" v zgodovino, in več avtomobilov, ki je uspelo zapustiti podjetje pred reorganizacijo, so bili zmedeni v velikih prostranstvih države.

  Spremembe Zis "pol sto"

  Prva sprememba v tovornjaku je bila dvoosna, štirikolesna SUV-150P, toda ta avto je bil izkušen in ni prišel do serijske izdaje. Naslednja sprememba je bil avtomobil z oznako ZIS-151 - to je bil trikolesni pogon na vsa kolesa, domača "Studec Becker", ki se je znanim "ameriškim" predala le v dinamičnih značilnostih. Kasneje je bila na njeni podlagi zgrajena dokaj uspešna oklepno osebje ZIS-152. Зіс-150 - tovornjak za smetišče je izdal strojno napravo Mytishchinsky, le s transporterja, ki se je spustil z oznako ZIS-585. Poleg tega je WSI eksperimentiral z izdajanjem avtomobilov z različnim koristnim tovorom, ki so delali na utekočinjenem naftnem plinu, in dizelskim motorjem ter pol-vlečnim motorjem. Podlaga ZIS-150 je bila uporabljena tudi za izgradnjo posebnega transporta.

  Posebna vozila Zis

  Najbolj iskane posebne vrste vozil so bile cisterne, ki so bile namenjene predvsemprevoz goriva. Zis, ki je poskušal zadostiti povpraševanju potrošnikov, je izdelal dve vrsti tankerjev, ki sta temeljila na 150-ih - AC-4-150 in ADM-4-150 (polnjenje). Podvozje je bilo opremljeno s kapaciteto do 4 kubičnih metrov. m, za prevoz goriva, z možnostjo njegovega začasnega skladiščenja. Šasija ZIS-150 se je uporabljala tudi za vgradnjo različnih žerjavov - tako tovornih kot tudi gradbenih.
  ​​Za boj proti vžigu je moskovska avtomobilska tovarna izdelala specializirani gasilci ZIS-150. Novi tovornjak je našel svoje mesto v raziskovanju. Na vrtalnem stroju, ki je bil nameščen na šasiji, je bil pogon, ki je bil zahtevan neposredno od motorja 150-ih. Bilo je mogoče izpolniti ZIS-150 kot sneg odstranjevanje, asenizatornyh avtomobilov, kot tudi smeti tovornjaki. Kljub dvomljivi kakovosti zasnove tovornjaka so se zanimali tudi za Sovjetsko zvezo v tujini.

  Uvožena 150.

  Poleg dejstva, da je Sovjetska zveza domače proizvodnje ZIS-150 dobavljala državam "socialističnega tabora" in na Bližnjem vzhodu, so Madžarska, Romunija in Kitajska obvladale neodvisno proizvodnjo tovornjakov. Proizvodne linije v teh državah so temeljile na sovjetski tehnični dokumentaciji, z uporabo domače opreme pa so avtomobili prihajali od transporterjev, ki so že bili pod njihovim imenom. Na Kitajskem je Zis dobil resnično priznanje, še preden so bile slike prvega modela tovornjaka postavljene na eno od kitajskih valut.
  Toda v Sovjetski zvezi so pisma še naprej prihajala v tovarno z ogorčenjem nad tem tovornjakom. Sčasoma, 7. oktober 1957 vprašanjeZІС-150 v ZSSR je bil popolnoma ustavljen, v zameno pa je prišel ZIS-164.

  Sorodne publikacije