Avto Mercedes Benz W140: pregledi in specifikacije

Mercedes-Benz W140 je avtomobil S-razreda nemške znamke Mercedes-Benz, ki je leta 1991 zamenjal model W126. Ta je kljub svetovnemu priznanju takrat začela moralno zastarela. Novi avtomobil je prinesel svojo vrsto inovacij: bolj aerodinamično telo, dvojno zasteklitev, avtomatsko zapiranje vrat in repno anteno. Tako kot predhodnik je imel avto kratko in dolgo bazo (V140). Na voljo je bila tudi različica z dvema vratoma (C140), ki se je kasneje spremenila v svoj razred CL. Ta avto je užival ogromno popularnost po vsem svetu in dolgo časa je veljal za dokaz razkošja in avtoritete. Kot kažejo ocene, avto do sedaj še ni izgubil statusa. Avtomobilska skupnost ga zelo ceni in velja za eno najboljših stvaritev nemške blagovne znamke. Danes se bomo seznanili z značilnostmi avtomobila Mercedes-Benz W140.


Predpogoji za ustvarjanje

Do začetka devetdesetih let nemška avtomobilska znamka ni doživela najboljših let. Japonske družbe Intiniti in Lexus so začele utrjevati svoj položaj na trgu prestižnih avtomobilov. Potem se je podjetje "Mercedes" odločilo, da vsakomur pokaže takšen S-razred, ki ga še nihče ni videl. Zasnova ustvarjalcev, W140 je morala premagati vse tekmece v smislu dimenzij, kakovostnih materialov, zmogljivosti luksuzne in potniške kabine. Nemci so to jasno povedali. Pri izdelavi indeksnih avtomobilov W-140 je nemška blagovna znamka začela sodelovati z AMG, zato se včasih avtomobili te serije imenujejo Mercedes-Benz W140 AMG.


Predstavitev

V ŽeneviRazstava leta 1991, ko je bil avto prvič predstavljen javnosti, je naredil hrup. Občinstvo je očaralo izjemno moč, strogost in udobje avtomobila, hkrati pa ogorčena agresivna nerodnost in drzen razkošje novega vodilnega vozila. Kot kažejo ocene, je bil avto preprosto ogromen. Odvisno od medosne razdalje (3040 ali 3140 mm) je bila njena dolžina 5.115 ali 5215 mm. Širina avtomobila je bila enaka 1885, višina pa 1485 mm. Avto, prvič v zgodovini blagovne znamke, je bil opremljen s 6-litrskim 12-valjnim motorjem V-oblike, ki je razvil 394 konjskih moči. V paru z avtomatskim menjalnikom je zagotavljal popolno dinamiko avtomobila. Trajalo je le 66 sekund za pospeševanje do 100 km /h "Mercedesa".
Zaradi tako impresivnih lastnosti in masivnosti oblikovanja v Nemčiji je bil avto poimenovan kancler Kollem. V nekaterih drugih državah so ga imenovali "slon". Treba je omeniti, da je bila nemška zakonodaja zmedena, ko se je naučila mase največje modifikacije Mercedes-Benz W140 S600. Dejstvo je, da je avto moral po svoji množični zakonodaji v skladu z lokalnimi zakoni skozi dokumente kot gospodarsko vozilo. Kmalu so se strasti umirile in avto samozavestno začel osvajati trge različnih držav. Takrat je ZSSR začela s tržnimi reformami in novi S-razred jih je nekako utelesil. V naših zemljepisnih širinah je dobil vzdevek "šeststo", kljub temu, da je bila različica Mercedes-Benz W140 S600 daleč od edinega modela v W-140. Moskva v teh dneh zadajštevilo "šeststo" na ulici prehitelo najdražja mesta na svetu.


Videz

Pri oblikovanju karoserije so bile pregledane tradicionalne značilnosti blagovne znamke Mercedes-Benz. Avto se je dobro ujel v modelsko družino nemških avtomobilov. Zasnova novega S-razreda ohranja zaščitno masko hladilnika, vendar je dobila posodobljeno zmogljivost. Fasada radiatorja je bila bolj subtilna kot prej, kromirana obroba, znamka pa je bila najprej nameščena na okrov z rahlim pomikom nazaj. Običajno so oblikovalci modela Mercedes-Benz W140 oblikovali visoko raven aerodinamike, ne da bi žrtvovali najvišjo praktičnost in funkcionalnost.
Običajno ima nova generacija avtomobilov visokega razreda podaljšano različico v svoji liniji. Kot pri prejšnjih modelih, je dodatnih 10 cm šlo za povečanje prostora na zadnji strani kabine.

Moto lestvica

Proizvajalec je prvič ponudil Mercedes-Benz S-klasse W140 s štirimi motorji, od katerih je bil samo en na prejšnjih modelih - 5-litrski V8 motor. Ostale tri elektrarne so bile popolnoma nove. Osemvaljni cilindrični motor v obliki črke V je imel prostornino 42 litrov. In 32-litrski motor je že imel vrstno konfiguracijo valjev, ki jih je štel šest. Mimogrede, model z motorjem 42 je dobil tovarniško oznako "400 SE /SEL", 32-litrski model - "300 SE /SEL". Proizvajalec je naredil malo namigov za poenotenje avtomobilov. Četrti, 6-litrski motor, ki je bil že omenjen, je postal prava novost. Karakteristike vozila Mercedes-Benz W140 S600 so izbrisale vseOkvirji v svetovni avtomobilski industriji so naredili hrup. Tako kot ostale tri pogonske enote je imel njegov motor 4-ventilni sistem za distribucijo plina, nastavljive odmične gredi sesalnega sistema, kot tudi mikroprocesorsko krmiljenje sistema za vbrizgavanje, ki je bil opremljen s termoanemometrsko zračnico.

Okoljske koristi

Pri razvoju vseh motorjev za Mercedes-Benz S-razred W140 so bile prednostne naloge zmanjšanje porabe goriva in emisij škodljivih snovi v ozračje. Novi vžigalni sistem je bil popolnoma elektronski. Skupaj je uporabila okoli tristo parametrov, določila optimalni moment vžiga za vsak valj in regulirano detonacijo. Stroji Mercedes-Benz W140 S so opremljeni tudi z novim sistemom krmiljenja motorja in menjalnika. Vsi krmilni moduli so povezani v skupno bazo podatkov. S svojo pomočjo je bilo mogoče združiti v eno celoto ali ne vse najpomembnejše sisteme in uresničiti vse vrste dodatnih funkcij, ki so se uporabljale, na primer za nadzor proti nihanju. Poleg optimizacije sproščanja škodljivih snovi je bila serija modelov W-140 izvedena veliko idej, zahvaljujoč katerih je osvojil vodilni položaj na področju okoljske in progresivne avtomobilske proizvodnje. S-razred je dal nov vektor za razvoj področja, kot je odlaganje odpadkov. Plastični deli, ki se uporabljajo v teh Mercedesih, so primerni za ponovno uporabo. Poleg tega so bile izdelane iz recikliranih sekundarnih surovin. Leta 1992 je S-razred dobil zaščito okoljaNagrada za stratosferski ozon.

Udobje in varnost

Ena od najpomembnejših nalog, ki so se pojavile pred razvijalci Mercedesov, je bila povečati raven udobja in varnosti. Hkrati pa je bilo poleg vsega še veliko pozornosti namenjene konceptu in uglaševanju šasije. Spredaj neodvisno vzmetenje je bilo opremljeno z dvojno prečno ročico na podokvirju, ki je izoliral telo pred hrupom in vibracijami. Na zadnji osi je bila vgrajena že uveljavljena zasnova, ki temelji na neodvisni večfunkcijski vzmetenju. Znatna izpopolnitev in prilagoditev novemu S-razredu je dobila sistem vodenja vzmetenja koles. Geometrija vzvodov je doživela spremembo, katere nujnost je bila določena s povečanjem prečnih in vzdolžnih sil. V zvezi s tem je zanimivo dejstvo, da imajo zgornje ročice prečni položaj, ki omogoča kompaktno postavitev precej okorne oblike. Z vidika aktivne varnosti imajo limuzine serije 140 veliko hitrost, stabilnost na bočni veter, natančno krmiljenje in odlične dinamične zmogljivosti, ki niso odvisne od stopnje obremenitve stroja. Zavorni sistem je dobil popolnoma novo tehnično rešitev v vseh spremembah, razen 6-valjnega. Njegovo bistvo je bilo, da je bila količina zavornega napora usmerjena proti zadnjim kolesom, kar je zmanjšalo obrabo sprednjih zavor in povečalo stabilnost zavornega sistema kot celote. Visoko udobje pri vožnji avtomobila Mercedes-Benz W140 je privedlo do naslednjih inovacij: povečana raven hrupa - inIzolacija vibracij, zmanjšanje račkanja se pojavi med vožnjo in zaviranjem, zmanjšanjem zvitka in nihanjem pri mimih zavojih in neravnih površinah ter zmanjšanju občutljivosti volana na udarce. Poleg tega so bile različice z 8 in 12-valjnimi motorji opremljene s "parametričnim krmiljenjem". Njegovo bistvo je v tem, da je koeficient napora odvisen od hitrosti gibanja. To pomeni, da pri nizkih hitrostih, na primer med parkiranjem, voznik potrebuje veliko manj napora, da zavrti volan kot pri resni hitrosti. Še ena novost, ki je bila namenjena zagotavljanju udobja in varnosti, so okna z dvojno zasteklitvijo, ki še niso bila uporabljena v osebnih avtomobilih. Združujejo naslednje prednosti: zaščito pred zamrznitvijo in zaledenitvijo, povečano zvočno in toplotno izolacijo, izboljšano oblazinjenje in brez hrupa pri navijanju oken z okenskimi tesnili. Novost Mercedes-Benz S-razreda W140, ki se prodaja v avtomobilu, je tudi sklop stranskih ogledal in zložljivih označevalcev. Slednje naj bi olajšale obratno gibanje in pomagale vozniku, da je začutil velikost avtomobila. Zatiči so bili nameščeni na koncih zadnjih kril. Imeli so višino 65 mm in jih pnevmatiko potisnili v dveh sekundah po vklopu zadnjega menjalnika. In 8 sekund po vključitvi so se skrili v telo. Zdaj taka funkcija povzroča precej protislovna čustva, toda v tistih časih, kot kažejo odzivi, je bilo to resnično odkritje.

1992

Jeseni 1992 na avtomobilskem salonu v ParizuPredstavljeni sta dve novi različici Mercedes-Benz W140 S: 300 SE 2.8 in 300 SD Turbodiesel. Kot lahko vidite iz imena, so se modeli v novih motorjih razlikovali. Nenazadnje bodo ti dve spremembi najbolj cenovno ugodni in cenovno ugodni v seriji S-razreda. Veliko pozornosti je pritegnila modifikacija s 35-litrskim dizelskim motorjem, opremljenim s turbopolnilnikom. Ta motor lahko razvije zmogljivost 150 konjskih moči.

1993

Poleti 1993, kot tudi druge serije osebnih avtomobilov, je S-razred dobil novo oznako modelov. Po črki S je šlo trimestno število. Simboli E, D in L se ne uporabljajo več. Na primer, model 500 SE je postal znan kot S 500, različica 600 SEL pa je dobila ime S 600 Lang. Beseda lang je pokazala podaljšano osnovo. Napis na pokrovu prtljažnika je od takrat postal oznaka razredne pripadnosti modela in prostornine njegovega motorja. Različica izvedbe karoserije ni bila več označena, ker bi lahko znana oseba, kot predlagajo predstavniki nemškega podjetja, identificirala standardno ali razširjeno medosno razdaljo na očesu. Najresnejše spremembe so se imenovale 42-litrski in 6-valjni motorji. Številke v oznaki niso bile zaokrožene na več sto. Na primer, verzija 300 SE je postala znana kot S 320, S 350 Turbodiesel pa je zamenjal 300 SD indeks.

1994

Spomladi leta 1994 so limuzine S-razreda nastopile na avtomobilskem salonu v Ženevi v posodobljeni obliki. Z enakimi dimenzijami avtomobilov so številne oblikovne rešitve ustvarile vtis bolj dinamičnega in sorazmerno uravnoteženega avtomobila. Takšen učinek je bil dosežen predvsem zaradi izrazitih vzponovodbijač in stranska zaščita, kot tudi modeliranje, delijo stran avtomobila vodoravno na ravnini. Učinek se je povečal zaradi nove zasnove rešetke in žarometov. Modificirani žarometi z rafiniranimi reflektorji so 60% več svetlobe. Ker luči potopljene in oddaljene svetlobe niso bile več ločene s skakalcem, se je sprednji del zdel širši. Ta vtis so poudarili brezbarvni trosilniki sprednjih smernikov. Modeli s šestvaljnimi in 8-cilindričnimi motorji so prejeli posodobljeno mrežo radiatorjev z rahlim zavojem na centralni stojnici. Modifikacije Mercedes-Benz W140 M-12 so bile okrašene s posebno rešetko s kromiranimi vložki in širšimi robovi.
Leta 1994 je bila obnovljena oblika zadnjega dela, ki je dopolnila harmoničen videz S-razreda. Spodnji robovi pokrova prtljažnika so bili zaokroženi kot pri spremembah kupeja. Odsevni trak, ki prehaja preko zadnjega odbijača, je bil povečan pod luči, ki so postali dvobarvni. Zaradi te preproste oblikovne rešitve je celoten zadnji del vizualno nižji in širši, čevlji pa so bolj ploski.

1995

Spomladi 1995 je bil seznamu dodatne opreme dodan sistem Parktronic, ki zazna razdaljo do ovire s pomočjo ultrazvočnih signalov. Senzorji so bili nameščeni v prednjem in zadnjem odbijaču in niso polnili njihove zaščitne funkcije. Modeli z motorjem V12 so vključeni v osnovno opremo. Hkrati so vsi modeli S-razreda opustili referenčne točke, ki niso večpraktične koristi. Če je leta 1994 avto doživel rahlo prenovo, potem je jeseni leta 1995 8-metrski in 12-valjni model prejel tehnične spremembe. Novi 5-stopenjski avtomatski menjalnik s pretvornikom navora je zamenjan s prejšnjim 4-stopenjskim menjalnikom s hidravličnim krmiljenjem. Glavna prednost novega menjalnika, ki je že dolgo veljal za pravo mojstrovino, je bil elektronski nadzorni sistem, ki neprestano komunicira z krmilno enoto motorja in izmenjuje podatke z njim, tako da preklopi zobnike na vse cestne razmere. Novi KPP ne zajema samo svoje inovacije, ampak tudi svojo kompaktnost in enostavnost. Motorji so prejeli tudi nekatere spremembe, katerih cilj je zmanjšanje apetita in količine škodljivih snovi, ki se sproščajo v ozračje. Oba motorja V8 sta začela opremljati posodobljeno ročično gred, optimiziran mehanizem za distribucijo plina, lahke bate, posamezne vžigalne tuljave za vsak valj in nov vbrizgalni sistem. Slednji je imel termanomanometrični merilnik pretoka mase zraka, v katerem se je ogrevana nit zamenjala s filmom. Model Mercedes-Benz W140 V12 je prejel manj sprememb. Dotaknili so se samo elektronske krmilne enote in lokacije vžigalnih tuljav.
Zaradi ukrepov za izboljšanje motorjev in uporabe novega menjalnika se je poraba goriva pri vozilih z motorji V8 in V12 zmanjšala za 7%, emisije škodljivih snovi v zrak pa za 40%. Hkrati je moč ostala na enaki ravni. V istem letu so modeli z 8-valjnim motorjem prejeli kot opcijski sistem ESP,katerega cilj je podpreti voznika v težkih prometnih razmerah. Z registracijo podatkov s senzorjev se z zaviranjem enega ali več koles odpravijo okvare voznika in prispeva k ohranjanju stabilnosti avtomobila na cesti. V različicah z vrhunskim motorjem je sistem vključen v osnovno opremo.

Pullman

Poleg posodobljenih različic vozil razreda S, jeseni 1995 je bil v Frankfurtu uveden nov model W140. Imenoval se je Mercedes-Benz S600 Pullman W140. Model je bil limuzina s posebno zaščito, ki naj bi razširila dolgoletno tradicijo nemškega podjetja. Dolžina te različice je bila 6213 mm. Tako je bil natanko en meter daljši od verzije S 600 Lang. Zmagovalna glasba je bila namenjena povečanju prostora v zadnji vrsti, udobnih sedežev, ki so bili obrnjeni drug proti drugemu. Iz zadnje vrstice voznika se lahko po želji loči s pregrado. Od avgusta 1996 se je limuzina pojavila v različicah S 500 in S 600 brez posebne zaščite. Takšni modeli so seveda bili na voljo širšemu krogu kupcev.

1996

Poleti 1996 je bil Mercedes-Benz W140, ki ga pregledujemo danes, ponovno nadgrajen in posodobljen. 5-stopenjski menjalnik z elektronskim krmiljenjem in blokiranjem hidrotransformatorja je na voljo za serijske različice 6-valjnih modelov. Edina izjema je bila različica S 280, za katero je bila določena kontrolna točka ponujena le kot dodatna oprema. Istočasno je osnovni komplet top modelov vključeval sistem proti vleki ASR. Poleg tega vsi modeliopremljen s sprednjimi stranskimi varnostnimi blazinami, sistemom za prepoznavanje prednjega sovoznikovega sedeža (odvisno od tega, ali bodo ustrezni zračni blazini delovali v nujnih primerih) in senzorjem za dež, ki glede na stopnjo močenja vetrobranskega stekla izbere način delovanja brisalcev vetrobranskega stekla. Kot dodatna oprema se je začela ponudba ksenonskih žarometov s čistilom in sistem za popravljanje žarometov. Naslednji, 1996, je avto prejel tudi nekaj zunanjih sprememb. Na primer, kontrastni deli zunanjosti so začeli barvati v barvi telesa, vendar s svilenim sijajem. Leta 1997 se je model S 500 pojavil v karoseriji "Lando".

1998

Leta 1998 je bilo na pariškem avtomobilskem salonu predstavljenih šest S-razrednih limuzin s šestimi vrati iz nove družine W 220, ki so po sedmih letih proizvodnje spremenili serijo W 140. Do takrat je bilo vprašanje "sto štirideset" prekinjeno, z izjemo modela Pullman.

Mercedes-Benz W140 Brabus

Ta model je treba posebej navesti. Ustvaril ga je Brabus kot zmogljivejša različica Mercedes-Benz S600 W140 V12. Zdi se, da je veliko močnejši? Izkazalo se je, da je kje. Avto je razstrelil do prostornine 73 litrov in rahlo spremenil svoje notranje dele. Zaradi tega je lahko razvil 582 konjskih moči in premagal tri Guinnessove zapise. Kot kažejo ocene, je težko razlikovati med preprostim 6-litrskim Mercedesom iz Brabusa. Samo napis na motorju izda dvojni registracijski stroj.

Zaključek

Fotografije znamke Mercedes-Benz W140 bodo vedno izgledale čudovito, ni samo avto, ampakv avtomobilski industriji. Da bi to zagotovili, je dovolj, da si ogledamo število inovativnih rešitev, ki jih je prinesel avtomobilski industriji. Po eni strani je bil ta avto simbol razkošja in njegovi pogumni veliki pogledi so se odprli svojim lastnikom. Po drugi strani pa je pokazatelj zanesljivosti, kakovosti in varne vožnje. In različica Mercedes-Benz 600 W140 na splošno postal brez avtomobila, uničil nekaj okvirjev.

Sorodne publikacije