Avto "BMW E28": tehnične lastnosti, pregled, zgodovina in zanimivosti

"Bavarski motorni obrati" so proizvajalci avtomobilov BMW iz Nemčije. Od leta 1916 je podjetje sledilo geslu: "Z veseljem za volanom". Do danes je ta znamka simbol bogastva in prestiža. Veliko novih modelov navdušuje s svojimi značilnostmi in videzom več ljudi, vendar nihče ne pozabi, in avtomobili, ki so že postali klasika, so že dolgo prišli ven.

"BMW" serija E28

Julija 1981 se je prvič pojavil model "BMW E28". Po vizualnem spreminjanju strukture telesa je bila preimenovana kot prehodna. Za njega je značilen bolj dinamičen videz, velike zadnje luči in zmanjšane žarometi. Vgrajeni so bili tudi odbijači drugih oblik. Teža avtomobila, odvisno od dodatne opreme, je padla v razponu od 60 do 90 kg. Kasneje bo preizkusno telo "BMW E28" oblikovalo celostno zasnovo za različico M5, ki je bila predstavljena v Amsterdamu februarja 1985.

Model E28 je bil uveden v Münchnu. Zanimivo je bilo, da je bil to prvi avto, na katerem je bil dizelski motor. V tistem trenutku je bil to najhitrejši avto, ki ima karoserijo. V ZDA je bilo na avtomobilskih trgih prodanih okrog 1200 kopij, v Evropi pa je dvakrat manjše. V zgodovini proizvodnje BMW E28 je bilo izdelanih okoli 700.000 avtomobilov. Medtem ko je bil običajni E28 sestavljen s transportno metodo, so bili stroji serije M ročno izdelani v nemškem mestu Garching by München (Bavarska). Kljub temu, da je javnostpred 30 leti, te modele pogosto najdemo na cestah mnogih evropskih držav.

Videz

Model E28 je bil na voljo le v karoseriji limuzine, ki je najbolj znana. Oblikovalcem je uspelo izpopolniti karoserijo vozila, tako da je E28 postal 60 kg lažji od svojega predhodnika E12. V ZDA so bili avtomobili izvoženi z enako velikostjo žarometov kratkih in dolgih luči, evropski trg pa je bil poln avtomobilov, katerih zunanji žarometi so bili nekoliko večji od notranjih. Zasnovana je bila tudi posebna oviza, ki vam omogoča povečanje maksimalne hitrosti vozila za 7 km /h.

Takrat se je varnostni sistem, ki je bil na tem modelu, štel za enega najboljših na svetu. Oblikovalci so največ pozornosti namenili stranskim in sprednjim delom avtomobila. Ta deformacijska območja morajo imeti v primeru trka minimalen vpliv na voznika in potnike. Na nekaterih modelih so na voljo priklopniki na žaromete. Toda za njih je bil kupec avtomobila plačan ločeno. P700S - avtohtone pnevmatike vsakega modela E28. Trenutno ni mogoče najti avtomobila s tovarniškimi pnevmatikami.

Specifikacije

Sistem ABS je bil samo opcija, po letu 1985 pa je bil dodan na seznam enot osnovne opreme. Močnejše različice avtomobilov so bile opremljene s kolutnimi zavorami, šibkejše različice so bile opremljene s sprednjim diskom in zadnjimi kolutnimi zavorami. Avtomobilska serija M30 je bila opremljena z enakimi hidravličnimi zavorami, ki so delovale po isti shemi kot krmilni ojačevalec. Za razliko od E12 se je BMW E28 predstavil s širšo paleto motorjevin bolj uravnotežen, trajen vzmet, ki omogoča limuzini, da bolj samozavestno vstopa v zavoje pri hitrosti.
Motor "BMW E28" je imel zmogljivost 125 "konj". Od različice M10 se je razlikovala po številu valjev. M20 je večji za 2 valja. To velja za dvolitrske modele bencina. Karburatorski motorji so bili uporabljeni samo enkrat v različici 518. Njegova proizvodnja je bila zaključena leta 1984. Benzinska sprememba 525 je bil motor M30, ki je dovolil doseči 150 litrov. z Enake enote iz verzije M30, opremljene z 528 in 535 modeli, ki so imele zmogljivost 186 in 219 KM. v tem zaporedju. Slednji je v 72 sekundah dosegel 100 km /h, največja hitrost pa je bila 230 km /h.
Tabela tehničnih specifikacij za BMW E28520i je predstavljena spodaj.

Vrsta motorjaLinearnaZvezek
1990 cm 3


) Število valjev6Število prestav na vozičku5Zavorni sistemSprednje zavoreKolesaZadnje zavoreDiskiDinamikaNajvečja hitrost


89) 188 kmhPospešek do 100 kmh11 4 odMoč125 litrov. z
Pogonzadaj

Delovne značilnosti BMW E28

Mnogi napačno trdijo, da nekateri modeli so že dolgoje služil in čas je, da počivajo. Toda s skrbnim delovanjem in ustrezno nego, so pripravljeni služiti svojim lastnikom že več let.

DimenzijeDolžina4620 mmširina1700 mm1420 mm Očistek140 mmMedosna razdalja2620 mm

161)
Operativne značilnostiŠtevilo vrat4Število sedežev5Prostornina prtljažnika460 litrov) Prostornina posode za gorivo70 lPoraba goriva na avtocesti65 litrov na 100 kmPoraba goriva v mestu125 l100 kmmešani cikel87 l100 kmmasaPolno1220 kgOpremljeno1500 kgPnevmatikeVelikost pnevmatik175HR14

Salon

] Tukaj je bil prvič uporabljen sprejem obračanja armaturne plošče proti vozniku, kar je močno olajšalo upravljanje avtomobila. Od takrat je postala posebnost nemške avtomobilske industrije. Šele leta 1986 so se modeli začeli opremljati z zračnimi blazinami. In to je bila dodatna možnost.

Vsi modeli, razen 518, so imeli servo volan, ki je pomagal uravnavati resnost volana pri različnih hitrostih.
Opremljene so dražje opremapredvajalniki in subwooferji. Podnožje je bilo nagrajeno samo s 400-vatnimi kasetofoni. Ampak z vsem tem, osnovno opremo "BMW E28" je bil impresiven. Električni regulator stekla, sistem za tempomat, klimatska naprava, centralno zaklepanje, če želite, streha s loputo - vse to vključuje osnovno ploščo.

Tuning BMW E28

E28 je bila najboljša različica za tuning. Največji nemški in tuji vozniki avtomobilov so se takoj odpravili na povsem novo "peto". Tuninemu studiu Alpina je uspelo izdati uglašeno različico E28. Prva Alpina B9 je bila zgrajena na osnovi BMW 528 i, svet je videl leta 1981.
Izboljšanje na prvem mestu je bilo zamenjava tovarniškega motorja s 28 litri z novim 35-litrskim, to je močnejšim. Mojstri so uspeli "malo" obrniti z razširitvijo dovodnih kanalov v glavi bloka, tako da se je stopnja kompresije povečala na 10 in zamenjava odmične gredi z bolj agresivnim dviganjem ventilov in povečanjem stropa. Motor je prejel elektronsko vbrizgavanje Boscha Motronic namesto napajalnika L-Jetronic.
Rezultati so bili osupljivi: moč je dosegla okoli 245 "konjev" pri 5700 vrt /min. Zahvaljujoč temu je Alpina B9 pospešila do 100 km /hv 69 sekundah, največja hitrost pa se je povečala na 245 km /h. Vizualno so avto odlikovali aerodinamična prednja in zadnja krila ter številne nalepke na telesu. Notranjost Alpine B9 je polna visoko kakovostnih usnjenih ročno izdelanih materialov. Za kupce so obstajale dve različici kontrolne točke: mehanska 5-stopenjska ali 3-hitrostna "avtomatska". NeobveznoNa voljo je 4-stopenjski "avtomatski".

Cena

Tu ni vse odvisno od starosti avtomobila, temveč od njegovega tehničnega stanja. Ne bodite presenečeni, če bo vozilo leta 1982 stalo več kot 1987. Leto izdaje ima le sekundarno vlogo. Cena se giblje znotraj 4.000 USD. Cenejše različice tega modela so idealne za ležalnike v garaži.
Veliko ljudi se lahko sprašuje, ali bo ta model BMW primeren kot družinski avto? Če je avto v urejenem stanju in ni spremenil več kot 2 lastnika, je to vsekakor res. Običajna modifikacija E28 z dvolitrskim motorjem dvakrat presega sodobne stroje domače avtomobilske industrije. Kaj naj rečem o M5. Sedaj jih lahko najdete, vendar je skoraj nemogoče kupiti. Konec koncev so zelo dragocena razstava, in po nekaj letih bodo njihove cene poletele navzgor. Zato se lastniki ne mudi za prodajo.

Rezervni deli

Rezervni deli za "BMW E28" do danes, samo da bi našli. Vprašanje je, v kakšni kakovosti so te podrobnosti. Na primer, reduktor "BMW E28" vas bo stalo 35 $, pokrov motorja - 70 $, luči in pokrov prtljažnika - 30 $.
Če potrebujete podrobnosti o BMW E28, bo najboljša možnost preprosto iskanje po internetu. Zelo veliko lastnikov proda svoje stare "BMW" rezervnim delom. Med njimi lahko najdete, kar vas zanima. Mnogi deli se ne prodajajo po zelo nizkih cenah, zato je avtomobil zelo primeren za ekonomično družino. Rezervnih delov in vzdrževanja ne stane veliko.

Sorodne publikacije