Analogne video kamere v sistemu za spremljanje: značilnosti, komponente, prednosti

Analogne video kamere se uporabljajo za video nadzor in krmiljenje zaradi občutljivosti in prenosa signala v širokem dinamičnem območju. Distribucija teh naprav je bila posledica dobrega razmerja med ceno in kakovostjo vgrajenega videonadzornega sistema.

Skladišče varnostnega video sistema

DVR - osnova opreme za nadzor, zgrajena na video kamerah. Kot VCR z dodatnimi funkcionalnimi dodatki naprava registrira, bere, zapisuje vhodni signal. Analogni kamkorderji palete PAL /NTSC so povezani z DVR za prenos slik s snemanjem monitorja. Komponente sistema delujejo z virom energije, katerega zasnova in moč sta odvisni od potrebnih pogojev. S pomočjo kablov, konektorjev, sprejemnikov in oddajnikov signalov se DVR in kamere združijo v eno omrežje.


Značilnosti kontinuirane video tehnologije

Fizični prenos podatkov iz senzorja v registrar v obliki neprekinjenega signala je moralno zastarel, vendar se še vedno uporablja zaradi enostavnosti in nizke cene naprav, ki delujejo po tem principu. Uporaba analognih video kamer zmanjša stroške namestitve in vzdrževanja majhnih nadzornih sistemov ali njihove razširitve. Opazovanje s pomočjo analogne video opreme se izvaja na velikih površinah, ko je nadzorni centerse nahaja na precejšnji razdalji od opazovalnih območij.

Razlike od digitalne video opreme

Različne vrste video opreme se ne razlikujejo le po načinu prenosa optične slike. PAL /NTSC kamere so se pojavile prej, zdaj pa so zastarele. Digitalna slika izgine brez hrupa in motenj, vendar se stroški nakupa sestavnih delov povečajo za dva do trikrat. Uporaba analognih video kamer ne omogoča analiziranja video tokov za ogenj ali dim, prepoznavanje številk ali obrazov v samodejnem načinu.


Vsaka posamezna enota kamere je povezana z lastnim koaksialnim kablom, v nasprotju z digitalnim, ki lahko deluje iz ene same UTP mreže s prepletenim parom. Analogni sistem brez DVR ne more delovati, nekateri digitalni modeli pa lahko snemajo video na vgrajeni pomnilnik. Vsi PAL /NTSC alarmni sistemi zahtevajo ločeno napajanje za omrežne komponente, digitalna video oprema pa se napaja s prenosnim kablom.

Prednosti kamer PAL /NTSC

Kljub zastareli tehnologiji je analogni video nadzor priljubljen ne samo zaradi nizkih stroškov komponent, ampak tudi zaradi številnih pozitivnih lastnosti sistema. Signal kamer se prenaša neposredno, brez odlašanja in preoblikovanja, slika pa se snema z videorekorderjem, ki ga tudi prikaže na monitorju. Po potrebi se na DVR priključijo dodatni elementi, kot so senzorji gibanja. In storitevSistemske nastavitve ne zahtevajo visokih kvalifikacij, zato se skupaj z nizkimi stroški za opremo, ki se kupuje, stroški strokovnjakov zmanjšajo.
Oddaljenost oddaljene analogne kamere od nadzornega centra je 300-350 metrov v primerjavi z 90-100 metri digitalnih modelov, kar omogoča pokritost večjega območja za nadzor. Nastala slika zavzame manj pomnilnika za snemalno napravo, kar omogoča daljše snemanje videa ali namestitev več kamer ob istem času snemanja.

Uporaba video opreme PAL /NTSC za nadzor

Razmeroma majhen proračun določa omejitve pri izbiri opreme za zaščito in spremljanje. Včasih je bolje postaviti bolj poceni fotoaparate kot uporabo dragih komponent, ki jih je težko vzpostaviti. Analogni video nadzor je primeren za oddaljena območja mesta, kjer obstajajo težave z dostopom do interneta in izgradnjo oddaljenega omrežja - v hišah, podeželskih hišah, vrtnih društvih. Zaščita velikega obodnega območja postavlja omejitve pri uporabi digitalnih fotoaparatov. Največja dolžina uporabe koaksialnega kabla omogoča upravljanje varnostnega video sistema na velikih objektih z majhnim številom kamer.

Uporaba AHD kamer

Z vidika uporabnika se digitalne in analogne kamere razlikujejo po kakovosti slike in ceni. Trg za varnostne sisteme dopolnjuje AHD oprema, ki združuje prednosti analognih sistemov FullHD z digitalno kakovostjo.Namestitev DVR-ja, ki omogoča AHD, omogoča hkratno namestitev analognih kamer starih in novih vzorcev. To razširja področje uporabe analognih nadzornih sistemov in združuje nizkocenovne sestavne dele visoko kakovostnega izhoda na monitorski signal. V tem primeru se obseg prenosa signala prek koaksialnega kabla poveča na 500 metrov, vendar se zahtevana količina pomnilnika za snemanje videa poveča. AHD oprema je dražja od klasične, vendar cenejša od digitalne.

Sorodne publikacije