AMD Phenom II procesor: značilnosti, opis, pregledi

AMD je za razliko od svojega glavnega konkurenta Intel izbral drugačno strategijo. Proizvajalec je izdelal serijske izdelke in ravnila. Torej se je leta 2008 na trgu pojavila cela družina procesorjev z različnim številom jeder, vendar pod istim imenom - AMD Phenom II. Vsi kristali so temeljili na eni mikroarhitekturi K10.

Raznolikost

Družina je sestavila veliko različnih modelov procesorjev, ki so glede na število jeder razdeljeni v tri kategorije: dva, štiri in šest. Vsak od njih je prav tako prišel v določeno linijo. Na primer, šest-jedrni kristali so izšli pod kodnim imenom Thuban. Ista različica je bila izdana z dvema izklopljenima jedri, ki sta dala le štiri aktivna "srca", vendar pod drugačnim imenom - Zosma.
Obstajala je serija s štirimi jedri brez zaustavitev - Deneb. Nato so v teh modelih najprej odklopili eno jedro in poklicali linijo Heka, nato pa izklopili dve jedri in se imenovali Callisto.

Specifikacije

Vsak procesor iz družine AMD Phenom II se lahko namesti v formatu HyperTransport Socket AM3 z 2 GHz. Vsi modeli podpirajo dvokanalni pomnilnik dveh vrst - DDR2 in DDR3. Poraba energije v vsakem modelu linije je bila drugačna. Šest jedrskih modelov lahko absorbira do 125 vatov. Osnovna frekvenca pri mlajših variacijah je bila od 2500 do 3000 MHz, v starejših pa od 3300 do 3700 MHz (Thuban).

Blagovne znamke

AMD Phenom II procesor je postal zelo priljubljen naenkrat. Podjetje se je odločilo za uporabo različice za štiri in šest jeder v posebnem kompletu za igralce. Tako se je začelo pojavljatiigralna platforma, ki temelji na quad-jedru, 700-serijskem procesorju in blagovni znamki grafičnega pospeševalnika.
AMD Dragon je bil oblikovan posebej za igralce, ki bi radi dobili vse potrebne pripomočke za igralni računalnik. Prvotno na voljo na trgu so bile različice matičnih plošč s priključkom za čip AM2 + in DDR2 pomnilnika. Po rebrandingu so začeli uporabljati vtičnico AM3 in pomnilnik DDR3. Poleg tega je na matični plošči delovala grafična kartica ATI Radeon HD 4800.

AMD Leo - Druga platforma za igralce, ki je sestavljena iz visoko zmogljivih komponent. Namesto kristala na štirih jedrih je bil tu predstavljen šestjedrni procesor. Razmislili bomo o treh najbolj zahtevnih modelih procesorjev AMD Phenom II. Njihove lastnosti se razlikujejo, in drugače vsak kristal pokaže svojo sposobnost overclock. Torej, med dual-core Phenom II X2550 Black Edition, med quad-jedrom - Phenom II X4955 Black Edition, in med šestimi jedri - Phenom II X61055T.

Mlajši sorodnik

Ker je novost dobila ponosno ime Black Edition, je podjetje v skladu s tem zapakiralo kristal v strogo črno skrinjico. Na njem praktično ni svetlih grafičnih elementov. Spredaj so v kotu navedene samo informacije o družini modelov in osnovnih specifikacijah. Takoj lahko kupec zase opazi povečano frekvenco - do 3 GHz, veliko količino predpomnilnika in priključek za procesor.
V notranjosti ni nič nenavadnega. Poleg kristala v notranjosti najdemo navodila in hladilnik za AMD Phenom II X2550 BE. Kot kaže praksa, kljub prisotnostihladilnega sistema, uporabniki raje kupijo dodaten hladilnik. Ampak za nekatere in blagovno znamko različica bo prišel dol.
Videz procesorja ni povzročil ničesar nenavadnega. Pred storitvijo so informacije s kodami in skrajšanim besedilom. Od zadaj lahko preštejete 938 stikov, ki so namenjeni za tip priključka AM3. Poleg tega je ta možnost združljiva s starejšimi generacijami konektorjev - AM2 +. Vredno je takoj povedati, da je ta kristal dobil kodno ime Callisto. V notranjosti so štiri jedra, vendar jih polovica dela, zato se model šteje za dvojno jedro. Uporabljena 45nm procesna tehnologija. Procesor porabi 80 vatov. Urna frekvenca je 31 GHz. Predpomnilnik ima tri ravni. Skupna prostornina je 7 MB. Med drugim AMD Phenom II X2550 BE podpira veliko tehnologije. Na primer, programska oprema, ki pomaga zaščititi sistem pred virusi, in natančneje, od tistih "parazitov", ki lahko povzročijo napako v pufru, se izvaja. Tudi na "plošči" tega kristala lahko najdete tehnologijo, ki na enem računalniku pomaga upravljati dva operacijska sistema. Možno je bilo zmanjšati porabo energije kristalov in hrup računalniških sistemov. AMD CoolCore je bil odgovoren za regulacijo neaktivnih procesorskih enot, kar je vplivalo na porabo energije in toplote. Pomnilnik lahko doseže 1333 MHz.

Uporabniki, ki so lahko odklenili "mrtva" jedra, so dobili odličen procesor. Binuklearni model se je spremenil v štiričlansko jedro. Imel je čip z začetno frekvenco 3100 MHzvelik potencial za pospeševanje. Toda tudi brez overclockinga se je produktivnost že povečala za skoraj 50%. Zaradi tega modela je AMD Phenom II overclocking pokazal odličen rezultat - frekvenca se je povečala na 3838 MHz. Nekoč je bil čip vreden 110 $. Za ta denar bi uporabnik lahko ustvaril dvojno jedro s frekvenco 38 GHz.

Recenzije

Po 3-4 letih so uporabniki še naprej zagotavljali dobre povratne informacije o tem modelu. Slabosti so bile zelo težko najti. Kupci so pohvalili dobro zalogo začetne ure, dovolj predpomnilnika in univerzalnega priključka. Tisti, ki se niso bali prevzeti odklepanja jeder, so prejeli veliko povečanje produktivnosti in odličen indikator overclockinga.

Middle Brothers

Srednjo nišo so prevzeli procesorji družine AMD Phenom II X4. Tukaj si bomo ogledali še en priljubljen priljubljen model - Phenom II X4955 Black Edition. Ker je ta čip pripadal tudi "črni seriji", se polje od prejšnjega časa ni spremenilo. Inside, vse enako redno hladilnik, navodila in čipov sam.
Jedro je prejelo kodno ime Deneb, ki je kazalo na štiri aktivne bloke. V drugem pa praktični model ni bil drugačen od prejšnjega. Osnovne frekvence so pokazale vrednost 32 GHz. Predpomnilnik je bil 7 MB. Tehnoproces - 45 nm. Povečana poraba (do 125 W). Modeli AMD Phenom II X4 niso imeli tesnih napetostnih omejitev, za razliko od dvojedrnih. Tako bi povečanje ponudbe toka lahko pripomoglo k uspešnemu overclockingu. Edina stvar, s katero bi lahko prišlo do težav pri pregrevanju. VV tem primeru redni hladilni sistem ne bi pomagal. Čeprav je precej dobro, vendar močnejši procesorji niso zasnovani. Še posebej, če uporabljate overclocking. Ker ta možnost ni imela zaklenjenih jeder, potem ni bilo potrebno čakati nanj brez primere. Čeprav je načeloma povečanje frekvenčnega potenciala na stabilno 3716 MHz še vedno plod. Čeprav vsi ne mislijo, da je dvig osnovne hitrosti za 16% dober rezultat, bi lahko celo taka možnost nekoliko povečala učinkovitost sistema kot celote. Če namestite močnejši hladilnik, lahko frekvenco varno dvignete na 38 GHz. Ne smemo pa pozabiti, da je treba hkrati povečati napetost, kar bo povzročilo povečanje porabe energije.

Uporabniški pregledi

Ta model je prejel tudi pozitivne ocene. Kljub ne tako osupljivemu rezultatu overclockinga, se je čip s svojimi nalogami spopadel z navdušenjem. Zdaj je zastarela, čeprav jo nekateri še vedno uporabljajo, čeprav za vsakodnevne namene.
Glavne slabosti za uporabnike pa so bile močna poraba energije in šibek standardni hladilnik. Ampak kot kaže praksa, tudi zdaj, ko kupujete procesor, morate še vedno kupiti hladilni sistem, saj se blagovna znamka ne spopada z večjimi nalogami, kot je overclocking.

Senior

AMD Phenom II X6 procesor katerega koli modela je bil predstavljen takoj s platformo. Procesor Phenom II X61055T je povprečna različica, ki ima dve različni različiciindikatorji porabe energije. Prejel je kodno ime Thuban, tako kot vsi modeli s šestimi jedri. Tehnološki proces je ostal enak - 45 nm. Frekvenčno območje je doseglo 33 GHz. Ena sprememba porabi 95 vatov, druga je 125 vatov. Hkrati se spreminja tudi napetost. V prvem primeru - od 1075 do 1375 v drugem - od 1125 do 140 V. V tem primeru, za ergonomski model, dovoljena temperatura je 71 stopinj, in za "pohlepni" čip - 62 stopinj.
Potencialni potencial je bil dvoumen. Tukaj smo se morali uskladiti s primerom. Nekdo je pokazal rezultate overclockinga, kjer so frekvence narasle na 4 GHz, nekdo ni mogel dvigniti te številke nad 37 GHz.

Misli kupca

Kljub temu so uporabniki še vedno pohvalili AMD Phenom II X61055T. Nekateri ga še vedno uporabljajo za sodobne igre. Seveda je to stvar grafičnega pospeševalnika, vendar, če se spomnite, da bo ta čip kmalu star sedem let, lahko trdimo, da je to odličen kazalnik.
Kupci so pohvalili uspešnost, sposobnost overclock in stabilno delo. In čeprav je večina kupila dodatni hladilni sistem, ni pritožb zaradi pregrevanja. Še posebej odličen se je pokazal ta kristal, po ocenah, skupaj s strojno platformo in programsko podporo.

Sorodne publikacije