AMD A4-5300: funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Rešitev procesorja z visoko zmogljivim podsistemom integrirane grafike, vendar s šibkim računalniškim delom - to je vse pošteno za AMD A4-5300. Možnosti tega modela CPU bodo podrobno obravnavane v tem gradivu in v fazah. Poleg tega bodo podani rezultati testov in pregledov dejanskih lastnikov tega čipa.

Ali je ta CPU usmerjena na katero koli računalniško aplikacijo?

Dovolj zmogljiv grafični sistem, integriran v AMD A4-5300. APU - to je ta razred sodobnih procesorskih rešitev in obravnavanega izdelka. Pod to kratico podjetje AMD skriva procesor vstopne ravni. Praviloma njihova sestava vključuje zmogljivo grafično kartico, vendar je računalniški del zelo, zelo skromen. Takšni čipi so odlični za pisarniške računalnike, multimedijske postaje ali celo domače računalnike. V slednjem primeru je treba dodati, da je uporaba takšne procesorske naprave mogoča le, če ni večjih zahtev glede hitrosti računalniškega sistema. V vseh drugih primerih je naprava A4-5300 zaradi nizke zmogljivosti neprimerna za uporabo.


Vrste konfiguracije in kaj so vključene

Kot vse druge moderne procesorske naprave, je AMD A4-5300 na voljo v naslednjih standardnih možnostih: Trail (najbolj ekonomična možnost v bistvu za velike zbiralnike sistemskih enot) in Vo (v tem primeru kompletDostava je bila bistveno razširjena in je že zasnovana za majhne organizacije, ki so specializirane za pripravo računalnikov). V prvem primeru proizvajalec vključuje naslednje:


 • CPU.
 • Nalepka z logotipom z modelnim čipom.
 • Garancijski kupon.
 • Kratka navodila za uporabo.
 • Možnost dostave za Voh vključuje poleg vsega zgoraj navedenega tudi termopast s hladilnikom.

  Garniture vtičnic in sistemskih logičnih nizov

  Ta procesorska naprava je namenjena za namestitev v procesorsko režo FM2 ali FM2 +. Število kontaktov A4-5300 je eno 904. Seznam sistemskih logičnih sklopov za to platformo vključuje naslednje izdelke AMD:
 • A55.
 • A58.
 • A68.
 • A78.
 • A88X.
 • Prvi dve vrsti čipov sta rešitev proračunskega razreda, naslednja dva pa srednji segment trga APU, v tem primeru je samo A88X bonusni izdelek. Ni omejitev pri nameščanju A4-5300 in ta čip je mogoče namestiti na katerokoli matično ploščo te platforme. Le z vidika ekonomske izvedljivosti se najbolj optimalno uporablja v povezavi z najcenejšimi A55 in A58.

  Arhitektura čipov

  AMD A4-5300 procesor vključuje le dve računalniški jedri. Natančneje, sestavljajo ga 2 enoti, ki izvajajo celoštevilske operacije in eno - plavajočo. Zaradi tega se hitrost ne more pripisati njeni moči. Kodno ime tega polprevodniškega kristala je Trinity. V bistvu je to zmanjšana sprememba čipov serije FXpod kodnim imenom Vishera. Vsaj ti izdelki tega proizvajalca imajo veliko skupnega.

  Predpomnilnik

  Med glavne pomanjkljivosti spada tudi organizacija predpomnilnika v AMD A4-5300. Značilnosti te silicijeve raztopine kažejo, da je hiter pomnilnik v tem čipu le 2 ravni, tretji pa je odsoten. Prva stopnja v višini 96 KB. V tem primeru je razdeljen na tri dele:
 • Skupaj 64 KB za shranjevanje navodil.
 • 2 skupini po 16 KB za shranjevanje podatkov. V tem primeru lahko posamezna gruča komunicira samo z določenim računalniškim jedrom.
 • Skupni pomnilnik druge ravni RAM je 1 MB in je skupen vsem virom procesorskih naprav.

  OZP

  AMD A4-5300 deluje zelo dobro. Značilnosti čipa kažejo podporo za standardni DDR3. In interakcijo z njimi CPU lahko v 2-kanalni način. Priporočena frekvenca modulov je 1600 MHz. Med drugimi značilnostmi tega čipa je treba opozoriti, da bo v tem primeru del sistemskega pomnilnika (ta vrednost nastavljena v BIOS-u matične plošče) rezervirana za potrebe podsistema integrirane grafike.


  Frekvenca

  Minimalna ura za AMD A4-5300 - 340 GHz. Tudi v specifikacijah te polprevodniške rešitve je podpora za tehnologijo Turbo Core. Kot rezultat, ta čip, odvisno od stopnje obremenitve ali ogrevanja, ki lahko spremeni vrednost svoje urne frekvence. Maksimalna vrednost tega parametra je 36 GHz.

  Toplotnapaket Tehnološki proces. Temperaturni režim

  Seveda čip, ki je izdelan iz današnjega tehnološkega procesa - 32 nm, ne more imeti izjemnih lastnosti v smislu varčevanja z energijo. Po drugi strani pa je v tem CPU samo 2 blokovni procesni kodi. Zato toplotni paket ustreza 65 vatom. Najvišjo temperaturo navede proizvajalec pri 70 o C. V resnici ta CPU v načinu največje obremenitve ne presega območja 40–60 o C.

  Povečanje produktivnosti

  AMD A4-5300 blokira frekvenčni množilec. Zato obstaja le možnost povečanja hitrosti računalniškega sistema s povečanjem frekvence sistemskega vodila na matični plošči. Takšna priložnost se uresničuje le na najdražjih izdelkih. Maksimalno povečanje produktivnosti v tem primeru ne presega 2–3 odstotkov, pri izvajanju takšnega postopka pa v tem primeru ni nobene posebne koristi.

  Testi

  Windows 7 ocenjuje učinkovitost te CPE pri 59 točkah. To pomeni, da bo za reševanje večine najpreprostejših in najpogostejših nalog to dovolj. Tudi najbolj preproste igrače na njej bodo zagotovo začele delovati. Enako lahko rečemo o povprečnih strojnih zahtevah za igralne aplikacije. Samo v tem primeru bo treba "žrtvovati" kakovost in nekatere nastavitve, da se zmanjšajo. Testni paket 3DMark06 pa temu centralnemu procesorju dodeli 2512 točk. V dirkalnem simulatorju A4-5300 pri reševanju proizvaja fps na ravni 28-331680 X 1050 z maksimalno kakovostjo. To ni dovolj za udobno igranje. Za primerjavo: njegov neposredni konkurent za grafični del v osebnem računalniku Core i3-3240 proizvede vsaj 64fps. Poleg tega ta problem ni en sam model, ampak celotno družino APU. Ključ do njihovega minusa je šibek procesorski del. Starejši model A6-5400 že proizvaja 30-37fps s 4 jedri, kar še enkrat dokazuje šibkost te procesorske arhitekture. Rezultati testov so podobni Just Cause 2. A4-5400 - 21-33fps, i3-3240 - 50-70fps in A6-5400 - 23-35fps. Ti rezultati še enkrat dokazujejo, da je A4-5400 tipičen predstavnik proračunskega razreda in od njega pričakujejo visoke rezultate v smislu zmogljivosti in zmogljivosti. To je super za pisarniške računalnike, in za nekatere več morate kupiti dražji CPU, kot so i3-3240, ki s podobno organizacijo polprevodniških kristalov in boljši del procesorja, daje višje rezultate.

  Integrirani video pospeševalnik

  Kot je bilo že omenjeno, ima AMD A4-5300 precej zmogljiv grafični podsistem. APU Z Radeon - To je žeton na embalaži tega procesorja. Model integriranega grafičnega pospeševalnika - 7480D. Njegova taktna frekvenca je 724 MHz, raven zmogljivosti pa je primerljiva z grafiko HD Graphics 4000 podjetja Intel. Le uporaba šibkega procesorskega dela mu ne omogoča tekmovanja z njim.

  Stroški CPU. Ocene

  V 2000 rubljih so zdaj ocenjene AMD A4-5300. Ocene takšne cenovne oznake se nanašajo na prednosti procesorske rešitve. Zaradi tega se lahko na podlagi tega čipa zberepoceni, vendar je precej sodoben osebni računalnik. Prav tako je moč v tem primeru pripisati produktivni grafični podsistem. Vendar so prisotni tudi minusi v tem primeru. Ključ do njih je nizka zmogljivost CPU-ja. Toda za proračunske rešitve so njegove zmogljivosti več kot dovolj. Ta seznam dopolnjuje tudi energetsko učinkovitost. Ampak spet je proračunski procesor, vreden je prvega in šele potem vsega drugega. Zato so vse možne slabosti kompenzirane z zelo in zelo demokratično ceno v 2000 rubljih.
  ​​

  Povzetek

  Za pripravo sistemske enote osebnega računalnika proračunskega razreda je v redu AMD A4-5300. Ključni plus v tem primeru je minimalni strošek na podlagi podobnih odločitev. In vse druge slabosti tega plus so izravnane. Ta procesor je odličen za organizacijo multimedijske postaje (na tej sistemski enoti lahko gledate videoposnetke ali poslušate glasbo), pisarniški računalnik ("Ward" ali "Excel" na njem preprosto "letite") ali domači računalnik (v tem primeru Kot smo že omenili, ni posebnih zahtev za izvedbo.

  Sorodne publikacije