Akustika vintage: značilnosti, proizvajalci in pregledi

Digitalna proizvodnja prevzema levji delež na trgu avdio opreme. Proizvajalci ponavadi ponujajo naprednejše in tehnološko naprednejše sisteme, do najmanjših podrobnosti, ki izdelujejo vsako značilnost. Toda vzporedno s tem procesom se oblikuje posebna niša vintage radiologije. Predstavniki tega razreda imajo svoj prvotni videz, ne le zunanji, ampak tudi notranji. Napačno je misliti, da gre za opremo, katere podobo posnema le "stara" akustika. Starinski avdio sistem v sodobnem smislu je tudi tehnološko napreden izdelek. Druga stvar, ki jo je razvil, so bila tradicionalna načela modelov, ki so bili izdani pred 20 ali več leti.


Značilnosti vintage akustike

Če so v proizvodnji sodobnih sistemov najpomembnejša področja razvoja komunikacijske tehnologije in metode za optimizacijo kanalov prenosa signalov, potem pri izdelavi tovornih modelov so se inženirji osredotočili na gradbeno osnovo. Predvsem je bila velika pozornost posvečena izdelavi papirnega difuzorja, zaradi česar se tudi reproducira zvok akustike. Starinski model vključuje vključitev te komponente v klasične metode. Sovjetske radijske tovarne, na primer, ko uporabljajo difuzor, so uporabile smolkasto kolofonijo ali nitrocelulozni lak. Iste tehnološke tehnike, vendar v posodobljeni obliki, uporabljajo tudi nekatere sodobne proizvajalce. Seveda, in zunanjiznačilnosti se odlikujejo po metodi vintage. Praviloma ima takšna oprema majhno število analognih vmesnikov, ima pomembne dimenzije in značilno obliko. Po drugi strani pa namerno ponavljanje posameznih estetskih odtenkov glede na pretekle prave poznavalce segmenta ni naklonjeno. Vsekakor pa jo pozdravlja naravno dekorativno akustično, starinsko polnilo, ki tudi v celoti odraža njegove prednosti in slabosti.


Ključne značilnosti

Nominalna tehnična in operativna učinkovitost se je razlikovala od današnjih standardov. Zvočni posnetek se reproducira samo z drugo kakovostjo, vendar so na primer ravni potencialov moči na splošno ohranjene. Da, večina tovornih modelov zagotavlja komunikacijo z ojačevalno enoto 200 vatov. To je masivna akustika v polni dolžini, vendar obstajajo tudi manj pomembni sistemi, ki delujejo na zmogljivostih okrog 100-150 W. Frekvenčno območje je v povprečju 25-30000 Hz. Odvisno od modela je vintage akustika usmerjena v obdelavo določenega območja v zvočnem spektru. V zvezi s tem je analogna tehnologija bolj olajšana in nestabilna. Ta dejavnik in veliko ljubiteljev glasbe, saj ustvarja občutek živega naravnega zvoka. Kar se tiče velikosti, srednji segment ponuja zvočnike 10-15 palcev, zaprte v leseni škatlici. Strokovna kategorija vključuje tudi opremljanje s 25-palčnimi dinamičnimi glavami.

Proizvajalci

Japonska strojna oprema je najbolj zanimiva zvočnih datotek različnih ravni. Poleg tega je ta država zanimivane 2-3 blagovnih znamk, temveč veliko podjetij, ki so napredovala v tej niši. Če današnje zanimanje povzročajo akustični sistemi Yamahe, Pioneerja, Sonyja, pred 20-30 leti, so najbolj zaupanja vredni svetovni proizvajalci Diatone, Onkyo in Sansui. Kaj je pritegnilo japonski avdio sistem? Vsak model je imel svoje prednosti, toda na splošno so razvijalci različnih podjetij želeli razširiti možnosti reprodukcije. V razmerah ostre konkurence se je zvišala osnovna kakovost zvoka, med njimi enako frekvenčno območje, moč, obdelava detajlov itd.

Ocene o modelih Diatone

Ta proizvajalec je izdelal akustiko v klasičnem formularju in večinoma v tripasovni konfiguraciji. Tipičen predstavnik družine je DS-77EX. Lastniki naprave opozarjajo, da so njene zmožnosti zadostne za pokritje celotnega spektra frekvenc. To je univerzalna vintage akustika iz Japonske, ki proizvaja močan in obsežen zvok. Kaj je še bolj pomembno, se je Diatone odgovorno odzval na sprostitev dodatkov za svoje sisteme. Danes je eden od najbolj akutnih problemov za ljubitelje vintage tehnologije - to je pomanjkanje ustreznih dodatkov in komponent. V tem primeru iskanje pravih priključkov ni tako težko.

Mnenja o modelih Philips

Nizozemsko podjetje je tudi majhen proizvajalec in se osredotoča na obsežne projekte. Eden najzanimivejših dogodkov preteklih let jeakustični sistem 22AH466. Sprememba vrste poligona s tri-potno shemo postavitve. V frekvenčnem spektru se model bolj osredotoča na vokalne kompozicije. Po mnenju poslušalcev, majhen 5-palčni zvočnik ponuja elegantno in očarljivo glasbo z minimalnimi motnjami. Poleg tega ima vintage akustika Philips v tej predstavi posebne materiale za obdelavo. Uporabniki nakazujejo prisotnost dragocenih vrst lesa v telesu furnirja in originalno obdelavo tkanine pod plastičnim obročem.

Pregledi modelov Pioneer

V družini tega proizvajalca je zanimiv model iz leta 1988 - S-55TwinSD. To je sistem regalov, ki temelji na magnetih alnico. Paket vključuje tri zvočnike, dopolnjene z enim virtualnim širokopasovnim dostopom. Mnogi uporabniki izražajo vtis pozitivnega poslušanja. V tej različici ima vintage akustični Pioneer globok bas in dva fazna inverterja naredita odtenke amorfne. Obenem je težko imenovati univerzalni sistem. Verjetneje je, da se priporoča za razkritje zgornjih registrov.

Kje kupiti in koliko stane?

Že povedal je, da se poznavalci analognega zvoka pogosto soočajo s težavami pri iskanju dodatkov za svoje sisteme. Ampak same akustike v običajnih trgovinah niso za prodajo. Redke primere lahko iščete v specializiranih salonih, pawnshopih ali preko spletnih strani. Na primer, na portalu objave je "Avito" vintage akustika predstavljena precej široko in zajema skoraj vse omenjene proizvajalce. Modeli manj znanih blagovnih znamk, nakot Diatone, ta stran je ocenjena na 30-40 tisoč rubljev. Tehnologija iste ravni Sony in Philips se prodajajo v povprečju 60-90 tisoč, odvisno od značilnosti akustike.

Sklep

Pri prehodu na vintage tehniko je treba upoštevati nekatere značilnosti njene uporabe. Pomembno je razumeti, da je sodobna oprema daleč v smislu fizične moči in zanesljivosti zaradi uporabe elementne osnove s povečanimi zaščitnimi lastnostmi. Toda pri modelih starega tipa je potrebno zaščititi isto ohišje od stika z vlago in elektromagnetno polnjenje za zaščito omrežnih filtrov. Glede na izbiro modela je najboljša vintage akustika tista, ki najbolj globoko in mehko razkriva frekvenčno območje. In če je za digitalno tehnologijo velik minus, je vključitev odtenkov tretjih oseb, potem pa starodobni analogni sistemi dodajo izpopolnitev samo z redčenjem zvočnega toka z lastnimi prilagoditvami. Nekateri kompleksi imajo zaradi svoje nenavadne kombinacije materialov zelo edinstven zvok. Za to izvirnost in so cenjeni vintage akustični sistemi.

Sorodne publikacije