Zvočni program: pregled zvočnih urednikov

Ta članek opisuje zvočne urejevalnike. Omogočajo izvedbo preprostih operacij (lepljenje posnetkov, obrezovanje, spreminjanje tona) in kompleksnost (nalaganje učinkov, ravnotežje, avdio snemanje).

Audacity

Audacity je brezplačen urejevalnik zvoka. Obstajajo različice za priljubljene izdaje Windows, Linux in macOS. Funkcionalni pripomoček vam omogoča tekmovati s komercialnim razvojem.
Vmesnik programa je grob. Za nekdanje uporabnike velike ikone gumba glavnih funkcij spominjajo na videz sistema Windows XP. Za podpornike macOS se zdi, da je orodje za načrtovanje arhaično. Čeprav programskega vmesnika ni mogoče imenovati lepa, je pa preprosta in razumljiva. V Audacity je ruski jezik predstavljen z skoraj vsemi napisi z majhno izjemo, ki vam omogočajo, da začnete z delom brez dolge študije spremenljivke.


Vmesnik pripomočka je zasnovan tako, da lahko celo uporabnik, ki nima izkušenj z delom s podobnimi podatki, opravlja osnovne operacije z zvočnimi podatki. Glavni akcijski gumbi so na vrhu glavnega okna. Da bi program začel podpirati glavne priljubljene avdio formate, morate namestiti brezplačne kodeke FFmpeg in LAME. To je neprijetno, vendar razvijalci niso imeli nobenega drugega izhoda iz izdaj dovoljenj. Izkušenim uporabnikom bo všeč, da lahko pripomoček dela z nekomprimiranimi podatki (FLAC, WAV). Ko uporabnik dokonča urejanje in shrani datoteko, bo brezplačen urejevalnik samodejno odprl pogovorno okno za zapolnitev oznak. Če uporabnikPogosto se ukvarja z urejanjem zvoka, ni mu potrebno ročno vnašati podatkov - pripomoček vam omogoča ustvarjanje predlog.


Za dodajanje datotek v urejevalnik se uporablja standardno pogovorno okno ali preprosto povleci in spusti. Z zvokom lahko program naredi vse enako kot komercialni izdelki: zmanjševanje hrupa, lepljenje, obrezovanje, prekrivanje, spreminjanje višine. Med delovanjem izvorna datoteka na noben način ne vpliva. Aplikacija prekopira dele proge, po katerih so bile izvedene operacije, v imenik projekta. Ko uporabnik klikne gumb »Shrani«, pripomoček preprosto združi spremenjene in izhodne podatke, da ustvari novo datoteko. To zagotavlja maksimalno varnost uporabniških podatkov. Zvočni program lahko shrani celotno skladbo ali ločen del. Če urejate večkanalni zvok, lahko ločene kanale shranite v različne datoteke.
Poleg spreminjanja že obstoječih skladb lahko aplikacija snema zvok iz linearnega avdio vhoda, vgrajenega v mešalnik OS in mikrofon. V tem primeru vam pripomoček omogoča, da zaženete zajem po pritisku na gumb ali ko dosežete raven signala določene omejitve. Program za delo z zvokom ima v svojem arzenalu velik niz učinkov. Če to ni dovolj, lahko namestite vtičnik VST drugega izdelovalca. Analizator frekvenčnega odziva kot celota deluje stabilno. Vendar pa ima eno pomembno pomanjkljivost. Po prenosu datoteke pripomoček izvede samo analizo svojega dela.

Povzetek

Kljub temu, da ima program pomanjkljivosti, je boljebrezplačen zvočni urejevalnik. Funkcionalno ga primerjamo s komercialnimi izdelki. Po prenosu programa dobi uporabnik močno orodje. In cena komercialnih analogov z enako funkcijo je zelo visoka. Povezava za prenos se nahaja na uradnem viru Audacity. Windows - operacijski sistem, ki je najbolj izpostavljen virusnim grožnjam, zato prenos orodij drugih proizvajalcev ni priporočljiv.

Mixcraft

Mixcraft ni le avdio urednik, ampak virtualni studio. Njena glavna značilnost - veliko število vgrajenih vzorcev, povečeval, učinkov, virtualnih instrumentov.
Vsa ta različna orodja vam omogočajo, da opravite ne le preproste operacije zvočnih podatkov, temveč tudi ustvarite svoje lastne skladbe, naredite remixe.

Glavne značilnosti

Program za delo z zvokom ima naslednje posebne značilnosti:
  • s programom je dobavljenih 7000 vzorcev;
  • več kot 20 vgrajenih učinkov strokovne ravni;
  • 11 nameščenih vtičnikov v formatu VST;
  • možnost uvoza povečevalnih stekel iz priljubljenih knjižničnih zabojnikov;
  • pripomoček podpira skoraj vse sodobne formate zvočnih datotek.
  • Mixcraft je program, ki je najbolj primeren za skladbe ali skladatelje. Programski vmesnik je izdelan po meri, zato je potreben nekaj časa, da ga obvlada. Edina pomanjkljivost - ta program za delo z zvokom ni brezplačen. Vendar se lahko uporablja dva tedna brez dovoljenja.

    Sorodne publikacije