Značilnosti grafične kartice AMD R9290X, primerjave z analogi in pregledi

AMD v svoji liniji R7 /R9 grafičnih kartic se ne more pohvaliti z veliko različnimi modeli. Razmeroma nova je le 2 grafični kartici AMD R9290X in R9290. Opremljeni so z novim grafičnim procesorjem Hawaii, ki je zgrajen na arhitekturi Graphics Core Next. Ti čipi so vzbudili veliko zanimanje med mnogimi uporabniki, saj imajo po nizki ceni dobre lastnosti in visoko zmogljivost v igrah. Včasih je zmogljivost teh grafičnih kartic višja v primerjavi z dražjimi čipi konkurentov. Grafična kartica AMD R9290X je bila na primer nekoliko hitrejša od priljubljene GTX TITAN, ki stane skoraj dvakrat.


Vendar imajo te kartice tudi nekaj pomanjkljivosti. Še posebej je bil uporabljen procesor Hawaii med procesom zelo vroč, zato je bilo potrebno zagotoviti velik radiator in močan hladilnik, ki bi moral skoraj vedno delovati pri visokih vrtljajih, da bi ga ohladil. To seveda pomeni višjo raven hrupa, ko čip deluje. Vendar pa so razvijalci delno rešili to vprašanje: uporabniku so ponudili dva načina delovanja grafične kartice AMD R9290X: tihi način in? Ber Mode. V prvem načinu je bila raven hrupa ventilatorja sprejemljiva zaradi nizke zmogljivosti CPU. V drugem načinu pa se v ospredju niso upoštevali zmogljivost in hitrost vrtenja hladilnika.

Vendar to velja samo za standardni hladilni sistem. Navsezadnje obstajajo tudi druga partnerska podjetja, ki pogosto ponujajo grafične kartice s svojimi sistemi na trguhlajenje Vendar pa se partnerji niso mudi, da bi razvili svoje hladilne sisteme. V odgovor na izdajo AMD R9290X je NVIDIA izdala svoj model GTX 780 Ti in se je že pojavila na trgu s svojimi hladilnimi sistemi. Asus je postal prvo podjetje, ki je uspelo ustvariti svoj učinkovit hladilni sistem. O tem, kako se izvaja na grafični kartici Asus AMD R9290X, bomo govorili malo kasneje in začeli bomo s preprostimi stvarmi.


Okvir

Video čip je na voljo v kartonski škatli z elegantnim zunanjim dizajnom v stilu podjetja Asus. V oblikovanju ni večjih sprememb, zdaj pa je v spodnjem desnem kotu bližnjica AMD.
Oblika škatle se osredotoča na hladilni sistem. Če verjamete v reklamne znake, potem je sistem, ki ga je razvil Asus, učinkovitejši za 20% in tišji v primerjavi z zalogo. Na dnu so bližnjice do ključnih parametrov grafične kartice. Posebej velja omeniti bližnjico "OS", ki kaže, da ima grafična kartica možnost overclockinga. To posredno potrjuje dejstvo, da so bili inženirji podjetja sposobni razviti učinkovitejši hladilni sistem, čeprav so bili pripravljeni dati uporabniku možnost, da se overclockira in brez tega močno segretega čipa. Na hrbtni strani škatle je tudi opis video kartice, ki prikazuje video izhode in sistemske zahteve. Iz teh informacij je dodeljena potrebna moč za napajanje. Sistem mora uporabljati napajanje z močjo najmanj 750 W, trenutna vrednost 12-voltnega voda pa mora biti 24 A. Upoštevajte, da od 12 done samo video čip, ampak tudi druge komponente, vključno s centralnim procesorjem. Zato je treba oskrbo z električno energijo prevzeti močnejše. In na splošno, napajalniki, ki lahko zadovoljijo potrebe takšne grafične kartice, bodo dragi.

Dokončanje

Pogosto produktivne grafične kartice imajo nabojne nabavne komplete. Ta trend se nadaljuje in AMD Radeon R9290X 4GB ni izjema. V dostavo je vključeno:
 • Navodilo.
 • Programska oprema.
 • Adapter za dodatno moč.
 • Nalepke.
 • Ta komplet ima potreben minimum za delo, nič več.

  Hladilni sistem

  Začnimo z dejstvom, da različni proizvajalci različno proizvajajo hladilni sistem te grafične kartice na različne načine. Asusov model uporablja hladilni sistem DirectCU II, v katerem imajo toplotne cevi neposreden stik z grafičnim procesorjem. Vendar pa jim širina cevi ne omogoča, da bi se s procesorjem dotaknili celotnega območja, tako da imajo samo 3 od 5 cevi neposreden stik s čipom. Toplota iz teh cevi se prenaša na robove radiatorja, ki jih hladita dva ventilatorja. Kontaktne točke toplotnih cevi in ​​radiatorjev so dobro popravljene in zanesljivo pritrjene, hladilni elementi imajo zaščito pred oksidacijo niklja. Hladilniki hladilnega sistema imajo drugačno strukturo: prva je izdelana s tehnologijo CoolTech, druga pa ima standardni rotor. Upoštevajte, da se ločeno za močnostne elemente elektroenergetskega sistema uporablja ločen radiator - to je kovinska plošča z majhnimi rebri. Vendar pa video pomnilnik tukaj nima radiatorjanaravno ohladimo. Vzreja hrane se je nekoliko spremenila. Podsistem ima dodatne faze za napajanje grafičnega procesorja in pomnilnika. V tej grafični kartici je število faz devet. Kot močnostni elementi v močnostnih fazah uporabljamo MOSFET varovalke, v fazah video pomnilnika pa uporabljamo poljske tranzistorje. Kot pri standardni grafični kartici AMD Radeon R9290X 4 Gb, ima model Asus tudi stikalo, ki uporabniku omogoča izbiro načina delovanja grafične kartice. Poleg tega ima čip kontaktne blazinice, ki nadzorujejo omrežno napetost.
  Kot pomnilniški čip so tukaj čipi ELPIDA W2032BBBG-6A-F - po vsej grafični kartici 16 takih čipov. Pogostost teh čipov je 5400 MHz, frekvenca glavnega grafičnega procesorja pa se je zdaj povečala na 1050 MHz. Za delovanje čipa potrebujete dodatno moč, ki jo prejme prek dveh priključkov: 6-pin, 8-pin. Na vsakem priključku je indikator (LED), ki poroča o aktivnosti priključka.

  Testiranje, overclocking in poraba energije

  Na začetku bomo opredelili sistem, ki se uporablja za testiranje:
 • procesor Intel Core i5-3570K s frekvenco 3,4 GHz.
 • Corsair DDR3 RAM. 2 palici po 8 Gb s frekvenco 2133 MHz.
 • Trdi disk s hitrostjo vrtenja 7200 vrt /min.
 • Napajalnik Chieftec Nitro II BPS-850C2 za 850 W.
 • Windows 764-bit.
 • Večina uporabnikov želi vedeti, kako je novi Asusov hladilni sistem tišji in učinkovitejši od standardnega. Zato je treba začeti s študijo temperaturenačin. Ko so se igre začele v tihem načinu, je temperatura čipa dosegla 93 stopinj. Hitrost vrtenja ventilatorjev je bila 56% največje hitrosti, sam čip pa je deloval pri mejni frekvenci 1050 MHz. Po preklopu načina in nastavitvi največje hitrosti ventilatorja je temperatura čipa padla na 78 stopinj. Hkrati se je hrup iz hladilnega sistema še okrepil, vendar je še vedno deloval kot grafična kartica podjetja Asus v primerjavi s standardnim modelom. Pri visoki obremenitvi je bila poraba energije grafične kartice 275 W, kar nam omogoča, da zaključimo: polje označuje tok, ki porabi samo eno grafično kartico. To je pomembno upoštevati pri izbiri napajalnika. Na voljo je tudi overclockerski potencial grafične kartice. Povečate lahko napajalno napetost procesorja grafične kartice, ki bo povečala frekvenco od 1050 MHz do 1140 MHz. Frekvenca pomnilnika se lahko poveča na 6110 MHz. V tem primeru se poraba energije poveča na 320 vatov, temperatura pa se bo povečala na 81-82 stopinj.

  Rezultati testiranja

  Ta grafična kartica je opravila teste igre z najbližjimi konkurenti. V test so bili vključeni tudi naslednji modeli: GeForce GTX 690 GTX 780 Ti, Radeon 7990. Vse te kartice so bile preizkušene na nominalnih frekvencah, maksimalna ločljivost (2560x1600) in maksimalne grafične nastavitve so bile aktivirane v igri. V igri Crysis 3 so grafične kartice pokazale naslednje rezultate:
 • AMD R9290X - 27.3
 • GeForce GTX 690 - 31.7
 • GTX 780 Ti - 26.8
 • Radeon 7990 - 33.8
 • ] V igri Far Cry 3 rezultati so naslednji:
 • AMD R9290X - 35.2
 • GeForce GTX 690 - 47.4
 • GTX 780 Ti - 40.2
 • Radeon7990 - 42.5
 • V metro zadnji luči:
 • AMD R9290X - 49.9
 • GeForce GTX 690 - 51.1
 • GTX 780 Ti - 49.9
 • Radeon 7990 - 55.7 Iz tega sledi, da je najbližji konkurent AMD Radeon R9290X grafični kartici GTX 780 Ti iz Nvidije. Skratka, lahko rečemo, da so razvili inženirji hladilnega sistema Asus presegajo standard, toda za klic video kartice tiho, tudi s tem sistemom ne more. Pri visokih obremenitvah v igrah se mora hladilnik vrteti z velikimi hitrostmi, tako da se čip segreje in povzroča hrup. Vendar pa je ta grafična kartica zelo produktivna in igralcem lahko priporočamo, da zgradijo igralni računalnik.

  Pregled Sapphire AMD Radeon R9290X

  Ne samo, da je Asus predstavil ta model na trgu, ampak tudi druge proizvajalce. Vendar je Sapphire šel na drugačen način in uvedel ponovno opremljen trg video kartic za hlajenje. To pomeni, da se hlajenje grafične kartice ni spremenilo, in zasnova v celoti ustreza konstruktivnim priporočilom podjetja AMD. Značilnosti AMD R9290X v celoti ustrezajo parametrom grafične kartice Sapphire, in tudi tukaj uporablja referenčno frekvenčno vezje brez uporabe overclockinga. Po eni strani je dobro, po drugi strani pa je slabo, saj je vse overloking prevedeno v ramena uporabnikov.

  Pakiranje

  Za razliko od Asusa, Sapphire ponuja bolj zanimivo škatlo z živahnim dizajnom. Toda tukaj so tudi rdeče barve. Glavni element sprednjega dela modela je podoba glave robota, ki posredno nakazuje igralni namen te kartice. Na dnu je tradicionalno naveden ključZnačilnosti AMD Radeon R9290X:
 • 4 GB pomnilnika s 512-bitnim vodilom.
 • Mikroarhitektura GCN.
 • Sposobnost za zagon iger na 4K Ultra HD zaslonih.
 • Vključena so vrata HDMI in kabel.
 • V notranjosti je sama grafična kartica, ki je trdno pritrjena v penasti gumi in antistatični embalaži. Posebej zadovoljen s kompletom: poleg standardnih komponent je tudi kabel HDMI.
  ​​

  Hlajenje

  Kot je navedeno zgoraj, ta model uporablja referenčni hladilni sistem, ki ga je razvil AMD. Pod plastičnim pokrovom je velik radiator in rdeč 78-milimetrski radiator tipa turbine, katerega naloga je, da teče zrak skozi robove radiatorja. Zrak, ki prehaja skozi rebra, vzame toploto in jo preko vmesniške plošče odda izven sistemske enote. Upoštevajte, da je to precej dobra rešitev, saj v mnogih drugih grafičnih karticah hladilni sistem vključuje hlajenje radiatorja in odstranjevanje toplote znotraj sistemske enote, in ne preko njenih meja. Tako je grafična kartica Sapphire AMD R9290X idealna za povezovanje dveh ali več grafičnih kartic, saj pri komunikaciji s sistemsko enoto, tudi z minimalno razdaljo med njimi, učinkovitost izgube toplote ne bo padla. Grafični procesor prihaja v stik z bakreno komoro izhlapevanja skozi tanko plast termopasta. Kot rezultat testiranja je grafična kartica pokazala dobre rezultate. Pri maksimalni obremenitvi je bila hitrost vrtenja hladilnika 2630 vrt /min, kar je enako 50% možne hitrosti. Kdaj?ta temperaturni čip se je dvignil na 94 stopinj. Raven hrupa iz hladilnika je bila povprečna. Vendar pa je z največjo hitrostjo hladilnika (5230 vrtljajev na minuto) temperatura grafičnega procesorja padla na 73 stopinj, hkrati pa je zvok grafične kartice precej močan. Vendar pa je močan hrup v igrah, kjer je potrebna visoka zmogljivost video čipov. V stanju mirovanja se čip ne dvigne nad 50 stopinj, hladilnik pa se vrti s hitrostjo 1060-1080 vrt /min, zato ne povzroča veliko hrupa.
  Za zaključek je mogoče reči, da je hladilni sistem proizvodnje AMD R9290X 4GB Sapphire glasen, hkrati pa komaj obvladuje svojo glavno nalogo. V tem načrtu proizvajalec Asus pridobi bolj premišljen in učinkovit hladilni sistem.

  Overclocking

  Grafična kartica Sapphire AMD R9290X ima tudi overclocking. Z uporabo programa MSI Afterburner lahko dvignete napetost grafičnega jedra, kar bo povečalo frekvenco GPU na 1190 MHz (sprva je frekvenca 947 MHz). To je zelo dober rezultat. Ampak morate razumeti, da bo overlocking povzročil močnejši grelni čip, vendar po overclocking pri hitrosti ventilatorja 100% temperatura ogrevanja čipa ne presega 82 stopinj. Tako je mogoče povečati zmogljivost brez poškodb grafične kartice. Ena od prednosti tega čipa je možnost overclockinga. In na splošno, na podlagi te grafične kartice, lahko zgradite zmogljiv sistem, ki izpolnjuje zahteve igralcev in samo amaterje, da igrajo v novih izdajah. Pomanjkljivost ni dovolj učinkovit hladilni sistem. Tudi zZaradi odsotnosti resne obremenitve grafične kartice se jasno sliši zvok delovanja ventilatorja. Toda hrup ob zagonu "težke" igre zelo močno narašča. Raven hrupa pri delu ventilatorja je 100% več kot udobna, kar je treba upoštevati pri izbiri takšne grafične kartice. Vendar pa so Asusovi strokovnjaki izboljšali to funkcijo tega modela, vendar problema niso popolnoma rešili.

  Grafična kartica AMD Radeon R9290X MSI

  MSI se je odločil, da bo ostajal pred konkurenti in se tržil tudi na podlagi modela R9290X. Ime je dobila s predpono Lightning. Pripomoček prihaja v majhni škatli s podobo borec. V notranjosti je črna škatla, v kateri je pakirana čudovito zapakirana grafična kartica. Gre za dokaj veliko napravo s tremi radiatorji dolžine 30 cm, kjer je hladilni sistem predstavljen s tremi razširitvenimi režami in tremi ventilatorji. Hrbtna stran kartice je pokrita s kovinsko ploščo, zaradi katere čipi niso vidni. Masivni ojačilni rob je takoj viden - to je dokaj velika plošča, ki je tu tudi radiator. Model ima zanimivo individualno funkcijo - pod močnim obremenitvijo logotip Lightning sveti rdeče, z minimalno zeleno, s srednjo modro.

  Hlajenje

  Hladilni sistem ima štiri debele cevi s premerom 6 in 8 mm. Te cevi so varno pritrjene z velikim radiatorjem, ki je razdeljen na dva dela. Zgoraj je pritrjen hladilni okvir. Tekač v vseh ventilatorjih je izdelan s tehnologijo Propeller Blade z upogibom na robovih rezil. S tem se poveča območje hlajenja.
  ZanimivoZnačilnost je, da ima grafični procesor 10 faz, kar je dvakrat večje od originalne različice R9290X. MSI-jevi strokovnjaki obljubljajo najvišje frekvence, da prikažejo ta zemljevid v primerjavi z drugimi modeli, ki temeljijo na tem čipu. Za to grafično kartico so bili izbrani najhitrejši čipi, in AMD-jevi inženirji so sodelovali pri optimizaciji in konfiguriranju. Proizvajalec MSI je na trg dal že overklokirano grafično kartico s frekvenco 1080 MHz. Ta tovarniška frekvenca za zelo vroč procesor je odlična vrednost. Po želji se lahko poskusite razpršiti, vendar to ni priporočljivo. Pri preskušanju hladilnega sistema je bil uporabljen primerjalni program Unigine Valley. Pri maksimalni obremenitvi, čip za 13 minut, temperatura ni presegla oznake na 77 stopinj, in to je odličen rezultat. Seveda, hrup je bil hkrati precej visok.

  Zaključek

  Lahko rečemo, da je čip iz MSI pokazal odlične rezultate pri preskusu temperature ogrevanja, kar je posledica zelo vroče Hawaii GPU. Hrup je previsok, vendar ga strokovnjaki MSI še vedno ustvarjajo, grafična rešitev pa je veliko boljša. Konec koncev je potencial takega sistema omogočil zmanjšanje ne samo temperature ogrevanja grafičnega jedra, ampak tudi zmanjšanje hrupa. V tem primeru je tovarniški overclock čip zelo blizu maksimalni ravni referenčne video kartice. Lahko celo poskušate samostojno povečati frekvenco grafičnega jedra. Lightning zagotavlja tudi obsežno spremljanje in overclocking funkcionalnost. Možno je z zaupanjemReči, da je AMD Radeon R9290X MSI najuspešnejša rešitev med obstoječimi grafičnimi karticami, ki temeljijo na tem čipu. Na drugem mestu je Asusov model, tretji pa referenčna grafična kartica Sapphire. Model MSI sam zbere najboljše ocene na različnih igralnih forumih. Vendar je Sapphireova grafična kartica najmanj priljubljena in ne zbira navdušenih pregledov zaradi standardnega hladilnega sistema, ki so ga drugi razvijalci uspeli spomniti. Skratka, lahko rečemo, da je bil ta model dovolj uspešen - v povprečnem cenovnem razredu je ta video kartica ena izmed vodilnih. Seveda, naprava ne dosega vrhunskih rešitev, vendar pa je lahko sprostitev novih iger na srednje /visoke grafične nastavitve popolnoma.

  Sorodne publikacije