Zakaj Excel ne odpre?

Med uporabniki programa Microsoft Office se pogosto pojavljajo primeri, ko Excelova datoteka ni odprta. Za to je lahko veliko razlogov - od težav s samimi datotekami, do težav s programom in operacijskim sistemom. Glavni razlogi so spodaj.

Problem združljivosti

Dejansko za tiste, ki še vedno uporabljajo stari paket MS Office 2003, ki podpira trenutno zastarele datoteke * .xls. Začenši z MS Office 2007 je bil uveden nov, naprednejši format za Excelove knjige - * .xlsx. Za uporabnike sodobnejših pisarniških paketov, kot je MS Office 2013 ali 2016, ni treba skrbeti. Te različice, brez težav, odprejo datoteke * .xlsx in * .xls, prav tako pa so bolj stabilne v delovanju kot njihovi predhodniki.


Če želite odpreti novo datoteko * .xlsx v starem Excelu 2003, jo rešite tako, da ponovno shranite datoteko v obliki * .xls ali namestite poseben program, ki bo starim paketom omogočal odpiranje novih oblik datotek.

Parametri DDE

Dvoklik na datoteko * .xls odpre Excel s praznim oknom in sporočilom: "Pri pošiljanju ukaza z aplikacijo je prišlo do napake." Ko ponovno kliknete na datoteko ali jo odprete v načinu »Odpri«, se odpre. To ni napaka ali težava in je prilagodljiva na desnem robu in bo zelo moteča, ko boste pogosto morali odpreti datoteke. Če želite onemogočiti to funkcijo, pojdite na: «Datoteka» - «Excelove možnosti» - «Napredno», poiščite v oknu «Prezri DDE zahteve drugih aplikacij» in počistite polje.


Pomanjkanje primerjave

Druga možnost, zakaj ne odprete Excelove datoteke, je preslikava. Pri namestitvi pisarniškega paketa Windows razume in samodejno izbere MS Excel, da odpre ustrezne datoteke. Vendar pa lahko v nekaterih primerih kaj narobe in operacijski sistem bo moral ročno pokazati, kateri program odpre želeno datoteko.
Najlažji način namestitve datoteke je privzeto iz same datoteke. To naredite na naslednji način:
 • Z desno miškino tipko kliknite datoteko.
 • Izberite element "Odpri s pomočjo", kliknite "Izberi drugo aplikacijo".
 • V oknu izberite s seznama Excel, označite potrditveno polje spodaj in kliknite V redu.
 • Če Excel ni na seznamu, ga ročno podajte: C: ProgramFilesMicrosoftOfficeOffice16Excel.exe, tako da izberete spodnji vrstici okna, ki se je pojavil. Za vsako novo datoteko morate to narediti. Toda enkrat, dodajanje preslikave v Excel, se pojavi na seznamu aplikacij in ročna pot ni več potrebna.

  Dodatki

  Tudi ena od možnosti, zaradi katere se Excelova datoteka ne odpre, so lahko konfliktni vtičniki - dodatki. Namenjeni so širjenju osnovnih zmogljivosti in navadni uporabniki so skoraj nepotrebni.
  Vendar pa lahko medsebojno nasprotujejo in ovirajo delo v Excelu. V tem primeru izklopite in se prepričajte, da je razlog, zakaj Excel ne odpre datoteke. V ta namen pojdite na: «File» - «Excel Parameters» - «Add-ons». Na dnu bo spustni seznam "Management". Razkrijv njem "Dodatki" in kliknite "Pojdi". V oknu odstranite vse kljukice, shranite spremembe.
  Če je težava odpravljena in so dodatki potrebni, jih lahko vključite ločeno, dokler se ne pokvarijo.

  Poškodba datoteke

  Če je datoteka poškodovana, se ponavadi pojavi, ko se datoteka odpre s predlogom za obnovitev. To lahko storite tudi ročno: "Datoteka" - "Odpri" - določite lokacijo datoteke in namesto običajnega odpiranja kliknite puščico in izberite "Odpri in obnovite".
  Če Excel ne odpre datoteke, lahko poskusite "igrati" z obnovitvenimi točkami, ki so tam na voljo. Če se nekaj zgodi, ga vedno shranite v ločeno datoteko, saj je lažje primerjati, kot ustvariti na novo!

  Povrnitev in ponovna namestitev

  Če so datoteke programa Excel odprte zelo dolgo in za to ni očitnega razloga, je možno, da so program uničili virusi. V tem primeru se lahko vrnete nazaj preko uradnega strežnika ali znova namestite Microsoft Excel. Če želite to narediti, z desno tipko miške kliknite meni »Start« in izberite »Programi in funkcije«. Poiščite Microsoft Office in kliknite "Spremeni" na rollback, nato "Restore". Za ponovno nastavitev pritisnite "Delete"

  V zaključku

  Upamo, da vam je ta članek pomagal rešiti težavo. Če vam zgoraj navedene metode niso pomagale, potem je razlog lahko skrivanje vašega operacijskega sistema ali celo zelo polnjenje vašega računalnika. V tem primeru priporočamo, da se obrnete na Microsoftovo podporo, kjer vam bodo strokovnjaki pomagali rešiti težavo.

  Sorodne publikacije