Za razliko od NTFS FAT in exFAT

Kadarkoli uporabnik namerava formatirati pogon, ne glede na to, ali je trdi disk ali običajen pomnilniški pogon, se sooča z vprašanjem, kateri datotečni sistem lahko izbira: NTFS, FAT32 ali exFAT. Razlike med njimi za preprostega uporabnika so zanemarljive ali celo popolnoma odsotne, zato bodo v nadaljevanju besedila opisane značilnosti vsakega datotečnega sistema.

Kaj je datotečni sistem

Pred navedbo razlik FAT32 iz NTFS je vredno razmisliti, da je popolnoma enako. Kot je mogoče sklepati iz zgoraj navedenega, je ta datotečni sistem. Potrebni so za eno stvar: uporabnikom je omogočeno, da z orodji operacijskega sistema komunicirajo s podatki na disku. Preprosto povedano, datotečni sistem je knjižnica, v kateri so namesto knjig na policah datoteke.


Datotečni sistemi dejansko obstajajo veliko več, kot je bilo predstavljeno zgoraj. Od nepodpisanih lahko izberete npr. Ext4 in HFC, ki se uporabljata na operacijskih sistemih Linux oziroma Mac OS. Toda članek bo razdružil le tri: FAT32 NTFS in exFAT, ker so najbolj priljubljeni, če ne edini, v operacijskem sistemu Windows. Za lažje določanje razlik med datotečnimi sistemi NTFS, FAT32 in exFAT jih bomo primerjali s tremi najpomembnejšimi kriteriji: združljivost, vpliv na obrabo pogona in omejitev.

Združljivost

Morda bomo začeli z najpomembnejšim vidikom združljivosti. Razlika med FAT32 in NTFS ter exFAT v zvezi s tem je precej velika, vendar je vse v redu.FAT32To je datotekaje najstarejši od predstavljenih. V skladu s tem v večji meri podpira vse naprave, od stacionarnih računalnikov, ki temeljijo na operacijskem sistemu Windows XP in končajo s snemalniki, nameščenimi v avtomobilih. Uporablja vse napredne operacijske sisteme: Windows, Linux, Mac OS. Če želite, da se lahko bliskovni pogon s tem datotečnim sistemom prikaže na pametnih telefonih, bo to zahtevalo poseben OTG adapter.


NTFSNTFS velja za datotečni sistem Windows. To ni enostavno. Izdelali so ga razvijalci iz Microsofta v času, ko je njihov sistem prešel v NT arhitekturo, od tod tudi ime. To dejstvo nalaga nekatere omejitve glede njegove združljivosti. Tako lahko na računalnikih z operacijskim sistemom Windows in Linux preprosto uporabite isti pogon flash, z uporabo dodatnih POI - in na računalnikih z operacijskim sistemom Mac OS pa bo starejši igralec zavrnil prepoznavanje naprave.exFATTa datotečni sistem je popolnoma nov. Zato je njegova glavna pomanjkljivost - slaba združljivost. Uporabite lahko bliskovni pogon USB s tem datotečnim sistemom samo v operacijskem sistemu Windows in pametnih telefonih Android in iOS.

Vpliv na obrabo čipa

Zdaj pa poglejmo razveljavitev FAT32 iz NTFS za bliskovni pogon v smislu vpliva na obrabo. Dejstvo je, da ima katerikoli bliskovni pogon omejitev na premeščanje pomnilniških celic oziroma, pogosteje se zapisovalnik znova zapisuje, hitreje bo postal nedelujoč.
FAT32Tukaj je situacija ravno nasprotna od prejšnje - FAT32 ima takšno organizacijo, ki je odlična za delo z majhnimi datotekami, pa tudiuspelo jih je fragmentirati, kar je povzročilo veliko število prepisov v ločenih pomnilniških celicah.NTFSKer je NTFS novejši datotečni sistem v primerjavi z FAT32, je bolje obravnavati učinek nošenja bliskovnega pogona. Z uvedbo svoje tehnologije indeksiranja datotek je razvijalcem uspelo zmanjšati njihovo razdrobljenost. To pomeni, da bo z vašim NTFS sistemom vaš trenutek daljši.exFATČe je NTFS novejši sistem od exFAT FAT32 in je popolnoma posodobljen. Najbolje je, da upravlja z bliskovnim pogonom, kar je maksimalno podaljšalo njeno življenjsko dobo. To je zato, ker so ga razvijalci prvotno ustvarili za prenosne pogone.

Omejitev velikosti zapisljivih podatkov

\ t
Če ste velike datoteke zapisali na bliskovni pogon, boste najverjetneje vedeli, kdaj pride do napake v takih primerih. To je posledica omejitev datotečnega sistema. Kakšne so razlike med FAT32 in NTFS v zvezi s tem?FAT32Očitno je, da FAT32 pri tem vprašanju ponovno izgubi svoje konkurente. Zaradi svoje "starosti" ne more namestiti datoteke, večje od 4 GB. V tistih časih, ko je bil ustvarjen, je bil ta indikator nedosegljiv, vendar se je vse spremenilo in zdaj 4 gigabajti - zelo majhna vrednost. Med drugim ne boste mogli zapisati več kot 512 datotek v korenski imenik na bliskovnem pogonu FAT32.
NTFSTa datotečni sistem obvladuje obremenitve, ki ne morejo prenesti prejšnjega. Pravzaprav je v njej omejitev, vendar se v bližnji prihodnosti ne bodo mogli približati, tako da zdajPredpostavlja se, da jih preprosto ni. Z lahkoto lahko v korenski imenik zapišete toliko datotek, kot jih želite, in v pogon shranite datoteko poljubne velikosti.exFATČe NTFS nima omejitev, potem exFAT in mob. Prišlo bo do napake le, če poskusite napisati datoteko, ki je večja od 16 bajtov, kar je preprosto nerealno, ker ni take datoteke, v njej ni nobenega bliskovnega pogona. No, število datotek v korenskem imeniku je bolje ohraniti tiho.

Kateri datotečni sistem izbrati

Tu smo pregledali vse razlike med FAT32 in NTFS ter exFAT. Zato lahko podate nekaj priporočil za izbiro datotečnega sistema:
  • Če želite s predvajalnim pogonom predvajati večpredstavnostne datoteke na starejših napravah, izberite FAT32.
  • Če cenite trajnost vašega pogona, ga formatirajte v NTFS, vendar bolje v exFAT.
  • Pri delu z velikimi podatki sistematično zavržemo datotečni sistem FAT32.
  • Če je pomembno, da pospešite pisanje podatkov, uporabite exFAT in če še vedno delate z majhnimi datotekami, nato FAT32.
  • Zaključek

    Upamo, da zdaj razumete razliko med FAT32 NTFS in exFAT. Zgoraj smo poskušali razstaviti vse njihove lastnosti in nianse. Imate pravico, da izberete, kateri datotečni sistem iz vnosov bo najbolje deloval za vas.

    Sorodne publikacije