Windows Window: Vrste, osnovne postavke

Ime operacijskega sistema Windows se prevede kot "okna". Ta različica predstavitve in organizacije komponent programske opreme in kontrolnih elementov omogoča enostavno in priročno interakcijo z grafičnim vmesnikom sistema. V nadaljevanju bomo razpravljali o glavnih vrstah oken, ki se lahko pojavijo, pa tudi o nekaterih elementih in dejanjih z njimi.

Windows Window: Kaj je to?

Za določitev bistva tega izraza je treba izhajati iz njegove najbolj običajne interpretacije. To je preprosto uganiti, da je okno Windows pravokotno območje grafičnega vmesnika na zaslonu računalniškega monitorja, ki prikazuje aplikacije, dokumente, sporočila, pozive itd.


Vsa okna lahko razdelimo na dva glavna tipa: spremenljivo in nespremenjeno velikost. Okno z variabilno velikostjo Windows je mogoče najti v prikazu programov. Velikost, ki se ne spreminja, se večinoma uporablja za dokumente, sporočila in pozive oken.
Poleg tega obstaja nekaj vrst oken (najpogosteje to sporočilo), ki jih ni mogoče zapreti na standardni način (gumb z križem v oknu manjka). Takšna sporočila se lahko znebite samo s klikom na posebne gumbe znotraj okna. Vendar pa je mogoče, da izpolnjujejo okna kritičnih napak, ki se ne zaprejo na vseh, da se znebite jih pomaga samo prisilno ponovno zagon sistema)

Glavne vrste oken

Torej, ki je okno Windows, so pogruntal. Zdaj pa si poglejmo glavne vrste oken, ki jih lahko najdemo v tem operacijskem sistemu.Med glavnimi vrstami so:


 • okna aplikacij;
 • okna dokumentov;
 • pogovorna okna;
 • okna kontekstnih menijev;
 • pojavna okna.
 • Okna programov in dokumentov, ki so jih ustvarili, so medsebojno povezani. Toda okno programa se lahko prikaže samo po sebi (prazen dokument), okno dokumenta brez programa pa ne more obstajati ločeno. To je tako imenovano "okno v oknu". Windows 10 ali kateri koli drug sistem - tako živahna potrditev.
  Poleg tega je okno v oknu pogosto mogoče najti na internetu, na primer, ko gledate film ali poslušate glasbo na spletu, ko glavno okno služi kot lupina spletnega brskalnika, drugi pa - predvajalnik, vgrajen v vir.

  Okna aplikacij

  Ta vrsta oken je največji razred v grafičnem vmesniku sistema, saj je bilo njegovo delovanje prvotno zgrajeno za zagon enega ali drugega programa.
  Window programi za sisteme Windows predstavljajo poseben delovni prostor, v katerem se dokumenti ustvarjajo, spreminjajo ali naročajo, in glede na vrsto in cilj aplikacije lahko obstajajo popolnoma drugačna orodja in kontrole.

  Krmiljenje programskih oken

  Vendar pa je za vsa okna aplikacij mogoče prepoznati več skupnih elementov. To velja zlasti za tri gumbe, ki se običajno nahajajo v zgornjem desnem kotu.
  Gumb s križcem je namenjen za hitro zaustavitev programa. Gumb z dvema kvadratoma omogoča hitrozmanjšajte velikost okna in nato spremenite gumb z enim kvadratom, da hitro razširite glavno okno na celoten zaslon. Spodnji gumb služi za strnitev glavnega okna ali opravilne vrstice (vendar program ali urejeni dokument ostanejo aktivna v ozadju, ne da bi prekinila izvajanje drugih procesov in aplikacij) ali v sistemski vrstici.
  Prav tako lahko ima programsko okno programa Windows ali razvijalec tretje osebe poseben "klobuk" z imenom same aplikacije in imena dokumenta, tako da s klikom na to tipko in držanjem gumba miške povlečete okno na katero koli področje zaslona (samo če da program trenutno ne deluje v celozaslonskem načinu) ali da se hitro spremeni velikost dvojnega klika, ki ustreza pritisku kvadrata ali dveh gumbov, kot je opisano zgoraj. Spodaj je praviloma posebna plošča z orodji samega programa, spodaj je delovno področje okna dokumenta, na dnu je vrstica stanja, ki lahko prikaže trenutne informacije o samem dokumentu, njegovih parametrih, ki se izvajajo v trenutku, itd. V nekaterih aplikacijah je sploh lahko odsoten. V "domačih" programih Windows se morda tudi ne prikaže zaradi deaktivacije. Na straneh, pogosto desno (ali levo) in spodaj (vsaj do vrha), obstajajo drsni trakovi, ki vam omogočajo krmarjenje po trenutno nevidnih področjih orodja samega programa ali urejenega dokumenta.

  Možnosti prikazaokna in osnovne operacije z njimi

  Kot je za predstavitev in upravljanje oken Windows, za začetek, poglej njihov videz. Glede na različico operacijskega sistema lahko izgledajo drugače. Na primer, v operacijskem sistemu Windows 7 so okna, oziroma nekateri njihovi elementi, prosojni, saj je na začetku učinek nastavljen na Aero v samem sistemskem vmesniku, v operacijskem sistemu Windows XP ali Vista pa je oblika večja. V osmi in deseti različici zaradi uporabe Metro vmesnika je vse ravno.
  Toda v smislu upravljanja imajo vsa okna nekaj skupnih pravil. Če ne uporabljate celozaslonskega načina, jih lahko povlečete in spustite z levim gumbom miške, ki ste ga kliknili kjerkoli na zaslonu, spremenite velikost vodoravno in navpično, tako da kazalec postavite na stranske robove, ali pa naredite sorazmerno spremembo, tako da kazalec postavite v kot okna. Poleg tega so lahko odprta okna hkrati aktivna in neaktivna (to se lahko vidi s spreminjanjem barve »klobuka«), vendar je aktivno okno vedno v ospredju. Če želite aktivirati neaktivno okno, je dovolj, da premaknete kazalec nanj in pritisnete levi gumb miške, čeprav se lahko med njimi premikate tudi s kombinacijo Alt + Tab (ta metoda je dejansko primerna za vse aplikacije, tudi če uporabljajo celozaslonski način). Nazadnje, gumb ali posamično imenovan ukaz »Strni vsa okna« v sistemih Windows prestavi vsa aktivna in neaktivna okna programov v opravilno vrstico.

  Okna dokumenta

  Ta vrsta okna predstavlja edini delovni prostor, v katerem poteka ustvarjanje ali urejanje informacijdoločene vrste.
  To območje se odziva na dejanja z orodji glavnega programa, vnosom s tipkovnico ali iz drugega vira. Še posebej programi za ustvarjanje glasbe ali urejanje zvoka sprejemajo signale iz MIDI tipkovnic, povezanih elektronskih instrumentov, mikrofonov ali zunanjih avdio vhodov.

  Pogovorna okna

  Taka okna so praviloma že v aplikaciji ali v internetnem viru ali pa jih operacijski sistem prikaže na zaslonu neodvisno.
  Njihova bistvo je v tem, da je uporabniku dana možnost izbire dejanj, brez potrditve, da je nadaljnje delo programa ali prehod na naslednjo funkcijo nemogoče. Ta okna lahko vsebujejo sezname ali gumbe, kot so »V redu«, »Ne«, »Sprejmi«, »Zavrni«, »Prezri«, »Preskoči«, »Ponovi«, »Prekliči« itd. Z drugimi besedami, z vidika programiranja velja dobro znano načelo "da, ne, drugače".

  Kontekstni meniji za okna

  Ta vrsta oken je ponavadi skrit pred očmi uporabnika in jo povzroča predvsem desni klik. Ti meniji vsebujejo nekatere dodatne ukaze, ki morda niso na voljo pri uporabi glavnih orodij programa.
  Windows sistemi prav tako vključujejo dodatne vrstice, na primer arhivatorje, protivirusne programe, anklerje itd.

  Popup Windows

  . /izvedba kakršnega koli dejanja.
  Sistemska sporočila se pogosto prikažejo na pladnju in se izvajajo v obrazcurumeni pravokotniki. Drugi namigi se lahko pojavijo, ko se premikate nad njimi na določeni lokaciji v delovnem območju programa.

  Sorodne publikacije