Windows PowerShell - Kaj je to? PowerShell za Windows XP

Windows PowerShell je moderna lupina v ukazni vrstici, ki se uporablja v tem operacijskem sistemu. V sistem Windows 7 je bil prvič vključen leta 2009. V zadnji, deseti različici tega operacijskega sistema, je že praktično nadomestil tradicionalno lupino cmd.exe, ki je bila uporabljena v družini NT. V našem članku bomo obravnavali splošna načela njegovega dela in kako ga namestiti na Windows XP.

Windows Command Prompt

Oklep ukazne vrstice je obstajal na vseh Microsoftovih operacijskih sistemih. Res je, da je izboljšanje grafičnega vmesnika, kot je bilo izdajanje novih različic, preneseno v ozadje. Vsaj z vidika uporabnosti za navadnega uporabnika. Sposobnost za delo z ukazno vrstico je bila vedno pravica sistemskih skrbnikov. Dejstvo je, da funkcije, ki jih omogoča uporaba (na primer za konfiguracijo omrežja), nikoli niso imele ustreznega grafičnega vmesnika.Razširjena poslovna okolja in vse večja kompleksnost arhitekture omrežja zahtevajo uvedbo novih orodij za upravljanje in avtomatizacijo, kar je pripeljalo do oblikovanja Windows PowerShell Redmond razvijalcev. Kaj to daje uporabniku in skrbniku? Z vidika uporabnika redko uporablja ukazno vrstico, nič se ne bo spremenilo. Toda v rokah skrbnika omrežja dobi priročno orodje, ki vam omogoča avtomatizacijo dela dnevnih operacij in dela z oddaljenimi stroji.

Naloge in funkcije PowerShell

Windows PowerShellrazvil na podlagi .NET Framework in Microsoft je prvotno postavil novo lupino kot orodje za profesionalno administracijo. Glavna razlika v dokumentaciji je sposobnost za delo z .NET objekti, ki ga v bistvu poudarjajo v ozadju analogov. Strokovnjaki, ki so delali na novem izdelku programske opreme, so ustvarjalno prišli do cilja.Za zagotovitev združljivosti in poenotenja ukazov z ukaznimi lupinami, vključno s tistimi, ki se uporabljajo v drugih operacijskih sistemih, je bila opravljena temeljita analiza. Rezultat je znatno razširitev skladnje ukazov v lupini Windows PowerShell. Kaj daje skrbniku kompleksnih omrežij ni potrebno pojasnjevati. Mnogi visoko zmogljivi strežniki se izvajajo v Linuxu, medtem ko so odjemalski stroji v sistemu Windows. Poenotenje skladnje vam omogoča, da upravljate oba sektorja omrežja z uporabo enakih ukazov, kar zmanjšuje obremenitev IT osebja.

Razvoj sistema Windows 7 in PowerShell

Kot smo že omenili, je ta operacijski sistem prvi vključil orodje PowerShell. Windows 7 je uporabil različico 2.0 v povezavi z .Net Framework 4.0. Ko se je ukazna lupina izboljšala in razširile njene zmogljivosti, je Microsoft izdal pakete za upravljanje ogrodja, ki so omogočili nadgradnjo na trenutno stanje. Večje spremembe v tem kontekstu so vključevale integracijo scenarijev Windows Powershell. Kaj to pomeni, je prikazano v številkah.
Različica urejevalnika skript ISE 2.0 je vključevala 20 modulov in 350 integriranih skupin, v različici 3.0 pa se je njihovo število povečalo na 71 modulov in 2305 ukazov. Seveda, takšna rast produktivnostipozitivno vplivala na upravne zmogljivosti lupine. Prisotnost integriranega skriptnega okolja, ki vam omogoča interakcijo s predmeti operacijskega sistema in v funkcionalnosti, ki je podobna programskemu jeziku, je ta izdelek popolno delovno orodje.
Ni presenetljivo, da je nova lupina v sistemu Windows 10 izšla na prvem mestu. Čeprav je cmd.exe že prisoten v sistemu, orodje PowerShell postane privzeto orodje ukazne vrstice. Microsoft stavi na to lupino in jo razvija, še naprej dodaja nove funkcije. Verjetno je, da bodo prihodnje različice OS popolnoma odpravile klasično ukazno vrstico, ki bo omogočila sodobnejša in prilagodljivejša orodja.

Namestitev operacijskega sistema Windows XP

Po izdaji "Seven" prvotno ni bilo v komponenti PowerShell, Windows XP pa jo je lahko namestil kot posodobitveni paket. Potrebno, da se .NET Framework 3.5 namesti ločeno. Ta korak Microsofta je pojasnjen s potrebo po uvedbi novega administrativnega orodja v operacijskem sistemu, ki je bil takrat zelo razširjen. V operacijskem sistemu morate namestiti servisni paket tretje osebe. Tako je bilo mogoče namestiti samo to lupino na različico, ki je bila podprta v trenutnem stanju. Za sistemske administratorje, ki tradicionalno ne plačujejo velikih kumulativnih posodobitev, je bil to dodaten poziv k dejanjem.
Za podjetje HR ni bilo nobenih nadaljnjih posodobitev. Microsoft je s prikazom zmogljivosti programa Windows PowerShell in skrbniškimi navodili uporabnike usmeril na pot, ki je bilabolje za njo. Vsi, ki so želeli razširiti zmogljivosti notranjega omrežja, bi morali preiti na sodobnejše operacijske sisteme. Kljub koncu podpore XP v letu 2014, po različnih ocenah, ta sistem sega od 7 do 10 odstotkov med vsemi nameščenimi Windows. V določeni meri je tudi vpliv nove ukazne lupine, ki omogoča oddaljeno vzdrževanje teh strojev, tudi prizadeta.

Na koncu

smo opisali samo nekatere splošne informacije o trenutni lupini Windows. Kdor želi podrobno raziskati njene zmožnosti, lahko sama odpre svet ukazne vrstice.

Sorodne publikacije