Windows 7 obnovljivi sistemi

Skoraj vsi sodobni operacijski sistemi - obnovljivi sistemi. To pomeni, da se "delovanje" lahko spremeni v določeno stanje, pred katerim je določena točka (zruši, napake itd.). Na primer, poglejmo procese obnovitve (rollback), ki se uporabljajo v operacijskem sistemu Windows.

obnovljivi sistemi Windows: uporabljeni procesi

Za začetek z malo teorije. Kot je že jasno, so sistemi, ki jih je treba obnoviti, imenovani tudi z orodji za vrnitev v prvotno stanje v svojem arzenalu. Načelo njihovega dela je preprosto. Sistem rezervira določeno mesto na trdem disku, kjer so posebne varnostne kopije shranjene kot sistemska slika s kritičnimi datotekami za njeno delovanje.


Pri obnovitvi sistema Windows uporabnikom se datoteke in dokumenti ne spremenijo, ne glede na časovni okvir, v katerem so bili ustvarjeni. Dotaknjeni so samo nameščeni programi, ki so bili nameščeni po ustvarjanju točke povrnitve. Toda to je preprosta razlaga, ker je v resnici vse bolj zapleteno. Toda v groove sistemskih procesov in storitev povprečnemu uporabniku ni treba vzpenjati, zato ostanimo na praktičnih ukrepih.

Kako obnoviti sistem z najlažjo metodo?

Sistem je mogoče na več načinov obnoviti po napakah ali napakah, če se pojavijo nepravilno zaradi njihovega videza. Najlažji način je uporaba posebne storitve, ki se nahaja v ustreznem delu "Nadzorne plošče".
Tukaj preprosto izberete začetek postopka povrnitve, po katerem se sistem prikažeseznam vseh držav (tako imenovanih kontrolnih točk), ki jih je mogoče obnoviti. V primeru nepredvidene odpovedi ali uporabnik želi povrnitev na drug časovni kazalnik, ki bi moral uporabiti preslikavo vseh točk in ne samo tistih, ki jih je sistem ustvaril samodejno. Po aktiviranju procesa se bo ponovno zagnal in sistem bo predstavljen v obliki, ki ustreza izbrani točki.


Včasih lahko storite podobne akcije in ko spremenite OS v novejšo spremembo. Zlasti se to nanaša na nadgradnjo na Windows 7 ali 8 na deseto različico. Kako obnoviti sistem na različico 8 namesto na 10.? Pri tem standardna metoda ni primerna. Boste morali uporabiti povrnitev na prejšnji OS. V samem oddelku za oživitev obstaja taka vrstica. Ampak ne pozabite, da rollback po namestitvi operacijskega sistema Windows 10 na OS, ki je bil uporabljen na vašem računalniku prej, je mogoče storiti samo v 30 dneh. Za obnovitev sistema 8.1 ali 7. nadstropja je bila nameščena deseta sprememba, ki je možna na podoben način.

Ukrep na zagon sistema

Vendar pa lahko pogosto najdete situacijo, ko ni dostopa do standardnega orodja za povrnitev, vsaj zato, ker se sistem ne more zagnati v običajnem načinu.
Windows Renewable Systems imajo tudi še eno edinstveno funkcijo, katere uporaba je, da se na začetku operacijskega sistema pred pojavom škatle z grafičnim vmesnikom imenuje poseben meni. V vseh različicah operacijskega sistema Windows, razen desetine, uporabite tipko F8 (tudi za Windows 10 je to mogočenastavitev) Ko ga kliknete na samem začetku zagona, bo v meniju izbrana zagonska obremenitev zadnje delovne konfiguracije, ki bo samodejno shranjena v računalniku. To nekoliko spominja na standardni postopek vračanja, samo začasno točko izbere sam sistem, ne pa uporabnik.

Povrnitev v prejšnje stanje po napakah v varnem načinu

Toda kaj, če z uporabo te metode povrnitev ni možna? Obstaja več možnosti za ukrepanje, od katerih je ena, da poskusite priti do sredstev samega okrevanja.
Za to, kot v prejšnjem primeru, je uporabljena tipka F8, v začetnem meniju pa je izbran način varnega načina, imenovan varen. Hkrati se prenese minimalno število elementov, ki so potrebni za normalno delovanje OS. Če je sistem zagnan, preprosto ponovite korake, opisane za standardno metodo.

Obnavljanje iz varnostne kopije

Mnogi uporabniki na žalost popolnoma podcenjujejo ustvarjanje varnostnih kopij v obliki slik operacijskega sistema in njihovih lastnih datotek ročno pri uporabi orodij Windows ali posebnih programov.
Toda zaradi njihove pomoči je povračilo veliko lažje kot uporaba orodij, ki zahtevajo dodatno znanje. Poleg tega lahko varnostno kopijo shranite na trdi disk in jo zapišete na optični ali USB nosilec tako, da ga lahko prenesete od začetka.

Kako obnoviti sistem prek BIOS-a (Windows)?

Ko smo že govorili o izmenljivih medijih, se ne moremo dotakniti in sosednjih nastavitev parametrov primarnega sistemaV /I BIOS.
Splošno pravilo za vse situacije je, da nastavite zagonsko prednost za izmenljivo napravo. Če pa optični diski ne povzročajo težav (pogon CD /DVD se samodejno prepozna v BIOS-u), potem, ko poskusite namestiti prvo komponento bliskovnega pogona, jo morate vstaviti v vrata USB, preden vklopite računalnik ali prenosnik. V nasprotnem primeru naprava morda ne bo zaznana. Če je vse pravilno opravljeno, se ime ali opis prikaže na seznamu prenosov.

Uporaba zagonskih medijev

Zdaj nekaj besed o tem, kaj bi moralo biti prisotno na zagonski napravi. Najprej mora vsebovati zagonske sektorje, brez katerih ne bo mogoče začeti. Kar se tiče preostalega, ga lahko razdelimo v dve veliki kategoriji:
 • razporeditve sistemov za vgradnjo;
 • pripomočki za zagon, kot je LiveCD, ne pripadajo eni različici sistema Windows.
 • Ampak v tem, in sicer imajo vgrajena diagnostična orodja in orodja za povrnitev. Vendar pa strokovnjaki priporočajo uporabo ukazne vrstice. V večini primerov, s posebno kritično poškodbo sistema, lahko operacijski sistem obnovite samo. Na primer, eden od najbolj vsestranskih ukazov, ki bodo uporabni za vse priložnosti, sfc /scannow (preverja celovitost sistemskih komponent in jih po potrebi obnavlja).
  V primeru poškodbe nakladalnika in ustreznega zagonskega zapisa se prvotno uporabi preverjanje sistemske particije.(chkdsk c: /f /r), nato pa obnovite ali celoten zagonski zapis (Bootrec.exe /FixMbr, Bootrec.exe /FixBoot, Bootrec.exe /RebuildBcd). Ta orodja pomagajo, ko vse ostalo ne deluje.

  Posebne metode odpiranja na nekaterih prenosnih računalnikih

  Toda pri nekaterih modelih prenosnih računalnikov so vsa ta orodja nepotrebna. Imajo posebne menije, do katerih dostopate s tipkami na tipkovnici ali na telesu (na primer, v Sony VAIO je to gumb ASSIST).
  V takšnih menijih lahko sistem po ponovni namestitvi obnovite, tudi s spremembo spremembe ali po kritičnih napakah in napakah. Poleg tega se lahko vrnete na tovarniške nastavitve, ki so bile prvotno nameščene (popolna ponastavitev). Potem bo uporabnik dobil "čist" sistem, vendar bodo vsi podatki uničeni.

  Težave s trdimi diski z datotečnim sistemom RAW

  Končno, obstaja še en problem, po katerem morate razmisliti, kako obnoviti sistem. Trdi diski v obliki zapisa RAW, kot tudi izmenljivi pogoni, je poseben datotečni sistem, ki pa ga Windows, čeprav je prepoznaven, iz njega ni mogoče izvleči. V najpreprostejšem primeru, če ni sistemska particija, lahko pretvorite RAW format v NTFS ali FAT32 v možnosti upravljanja diskov. V primeru sistemskega pogona boste morali uporabiti zagon s izmenljivega medija in uporabiti ukaz za preverjanje, ki določa črko particije.
  Če pa to ne daje želenega učinka, lahko uporabite poseben pripomoček za obnovitev zagonskega diska Active Partition, kiposebej izdelani za odpravljanje težav, ki nastanejo s sistemsko particijo (vključno s pretvorbo formata RAW v katero koli drugo). Če to ne pomaga, bo morala particija popolnoma formatirati in znova namestiti operacijski sistem.

  Sklepna ugotovitev

  Na koncu je treba dodati, da je treba orodje Windows za vračanje, ki se uporablja v vsakem posameznem primeru, izbrati samo na podlagi trenutnega stanja. Za manjšo škodo deluje varni način in naložena je zadnja razpoložljiva konfiguracija. Če se napake in napake pojavljajo nenehno, in sistem se sploh ne naloži, brez odstranljivega medija in ukazne konzole ne more. V številnih primerih lahko sistem z njegovo pomočjo samo spravite v občutek.

  Sorodne publikacije