Vrste grafičnih kartic. Boljša je diskretna grafična kartica ali integrirana

Video kartice so že dolgo sestavni del vsakega domačega računalnika. Uporabljajo se v telefonih, tablicah in drugih grafičnih napravah. Toda sčasoma izgubijo svoj potencial tako, da zahtevajo zamenjavo za bolj svež izdelek. Kakšne vrste grafičnih kartic imate in kako izbrati med različnimi modeli?

Kaj so grafični procesorji in zakaj jih potrebujejo?

Sčasoma so procesorji prenehali s svojimi nalogami in potrebujejo dodatno orodje za obdelavo grafičnega toka. Tako je industrija vstopila na novo raven - proizvodnja grafičnih kartic. Trenutno obstaja na stotine diskretnih grafičnih kartic in pomemben del procesorja ima vgrajeno grafično jedro.


Ker so sodobni grafični računalniki ena najpomembnejših lastnosti, potrebujete orodje, ki lahko obvladuje veliko grafičnih tokov pravilno in hitro, ne da bi si pri tem vzeli vse vire računalnika. Zato so grafični adapterji prišli do lastnega pomnilnika in tako večkrat povečali moč. Mnogi verjamejo, da so diskretne grafične kartice usoda igralcev in so zadovoljni z integriranim videom na starejših matičnih ploščah.

Diskretne grafične kartice

To je glavna vrsta zmogljive grafične kartice, ki podpira različne tehnologije in je sposobna obvladati nadnaravne naloge. V bistvu so takšne grafične kartice ločen mali računalnik, ker imajo svoj spomin, procesor, krmilnike in celo FOR.Večina izmenljivih grafičnih procesorjev ima dodaten priključek za napajanje.


Ta vrsta grafične kartice je kot nalašč za zmogljive igre, 3D urednike in samo zapleteno upodabljanje. Glavna pomanjkljivost teh grafičnih procesorjev je cena. Stroški vrhunskih modelov so primerljivi s povprečnimi stroški računalnika in včasih presegajo. Lahko uporabite to grafično kartico, če želite močan računalnik in pozabite na zamude v igri za vedno, ali sprejeti zaviranje in poskusite bolj proračun možnost. Kaj pomeni "integrirane grafične kartice in zakaj so boljše?"

Integrirani sistemi

Poleg diskretnih adapterjev so na namiznih računalnikih na voljo integrirani računalniki. Kot že ime pove, ta kartica ni odstranljiva in zapečatena v tovarniški shemi. Video adapterji tega tipa so našli svoje mesto v pametnih telefonih, tablicah, ultrabook in drugih napravah, kjer je uporaba aktivnega hlajenja nesprejemljiva. Integrirane grafične kartice so zgrajene na več načinov:
 • v matični plošči kot ločen čip. Ta vrsta je zastarela in se trenutno skoraj ne uporablja v domači opremi.
 • V kristalnem procesorju (APU). Zelo priljubljena v zadnjih letih je vrsta video kartice, ki se uporablja na številnih prenosnih računalnikih in proračunskih osebnih računalnikih.
 • Pri uporabi APU je mogoče poškodovano grafično jedro zamenjati s procesorjem, vendar takih situacij praktično ni.

  Pozitivni in negativni

  Vgrajeni grafični procesorji so prisiljeni uporabiti celotne računalniške vire za izvajanje izračunov. To je topomeni, da se pomnilnik, procesor in moč neprekinjeno uporabljajo. Kar zadeva zmogljivost, to ni povsem dobro, saj so grafične kartice obremenjene z veliko količino procesorske moči za CPE med maksimalno obremenitvijo. Glavna pomanjkljivost te vrste video adapterjev je zmogljivost.
  Vendar te pomanjkljivosti ne pomenijo, da je integrirana grafična kartica slaba. Nasprotno, če pogledamo pozitivne strani, potem postane vse bolj deževno:
 • V stavbi ni potrebe po dodatnem prostoru za montažo.
 • Prehrana se izvaja prek modula matične plošče in procesorja.
 • Dodatno hlajenje ni potrebno.
 • Služi skupaj z vrednostnimi papirji.
 • Nekaj ​​krat cenejši od diskretnih analogov.
 • Integrirani grafični procesorji so precej zanesljivi, da bi lahko služili nekaj let, ali celo popolnoma preživeli trdi disk ali RAM - zaskrbljenost zaradi njihove "naklonjenosti" do matične plošče ni vredna. Prav tako je v primeru uporabe APU možno zamenjati poškodovano grafično jedro s procesorjem.

  Ali pa je to hibrid?

  APU lahko namestite v prenosni računalnik in na namizni računalnik. To pogosto zamenjuje preučevanje značilnosti naprave in s tem povzroča misli: »Oh, ti! Procesor takoj z grafično kartico. Daj dve! "Včasih takšna nevednost vodi v razočaranje. Torej je bolje - diskretna ali integrirana grafična kartica? Praviloma je vse na splošno slabše kot ozko usmerjene stvari. To velja za APU. Končna izbira je odvisna od vaših potreb in zmogljivosti. Za pisarniške nalogedovolj enega procesorja z vgrajenim grafičnim jedrom. Sodobni modeli bodo zadostovali za gledanje videa visoke ločljivosti in za igranje v zahtevnih igrah in celo za iskanje različic. Toda, ko delate v urejevalnikih besedil in e-pošti, se sploh ne spomnite, da je vaš procesor nekje "hibrid". Preplačevanje za diskretno grafično kartico zaradi srečanj na internetu ni smiselno.

  Sodobne diskretne kartice

  Prve grafične kartice so pred kratkim imele le nekaj megabajtov pomnilnika, danes pa obseg najbolj produktivnih modelov dosega 12 GB! Nove vrste grafičnih kartic za osebne računalnike podpirajo izhod signala na več načinov:
 • DVI;
 • HDMI;
 • Zaslonska vrata;
 • in VGA, ki postopoma opušča svoje.
 • Priključki so lahko zamenljivi prek adapterjev. Torej se DVI izhod lahko izvede na starem VGA monitorju in obratno. Ena vrhunska GTX Titan X kartica porabi do 250 W pri največji zmogljivosti, kar zahteva zmogljivo napajanje s posebnimi priključki za grafično kartico. Zato GPU zahteva visoko hlajenje. Izkazalo se je, da so top modeli začeli opremljati turbine in vodne sisteme.

  Tehnologija in združljivost

  Obstajajo sistemi, ki imajo dve video kartici, kot sta vgrajena in diskretna, ki lahko delata vzporedno drug z drugim. To je dobro razvito v tehnologiji AMD (Dual Graphics). Omogoča združevanje virov APU z vsemi modeli grafične kartice AMD, da bi zagotovili večjo zmogljivost.
  S podobno tehnologijo lahko opazimo Cross FireČe povzamemo moč diskretnih grafičnih kartic, in SLI - enako, samo za NVidia. Za uporabo te tehnologije v praksi potrebujete matično ploščo, ki podpira eno ali obe od teh funkcij. V večini primerov so matične plošče in grafične kartice združljive v katerikoli kombinaciji, razen grafičnih kartic s starim AGP priključkom, ki ga ne boste dosegli. Sodobni grafični procesorji imajo priključek PCI-E, ki ima več prednosti pred AGP.

  V zasledovanju novic

  Sodobne aktualne diskretne kartice podpirajo ločljivost 8K in lahko delajo z velikim številom monitorjev. Tudi v top model integrirano podporo virtualne resničnosti. Ne bomo se spuščali v podrobnosti izbire, ampak upoštevali samo prednostne parametre za diskretno GPU. Mnogi menijo, da večja zmogljivost pomnilnika, močnejša je grafična kartica, vendar to ni povsem res. Zmogljivost je določena z naslednjimi parametri:
 • Glasnost video pomnilnika. Racionalno izbirajte. Pomislite, kaj bo računalnik uporabljal, kako hitro bo zamenjana karta, morda boljši SLI /Crossfire.
 • Frekvenca vodila - višji je pomnilnik hitrejši.
 • Tehnološki proces - manjši, boljši.
 • Število shader enot.
 • Hladilni sistem.
 • Matična plošča in CPU.
 • ​​V najnovejših igrah, od leta 2017, bo dovolj 8 GB videa, večina pa bo dovolj in 6 GB.
  Vrste in značilnosti sodobnih grafičnih kartic so tako raznolike, da izbira določenega niza adapterjev in procesorjev postane preveč zahtevna. Vendar pa obstaja optimalna rešitev - kupite nekaj železa okolieno leto sprostitve in razred. Običajno nima smisla zbirati računalnika na vrhunski opremi samo za nove igre. Vrhunski stroji se lahko obravnavajo kot delovno orodje za tiste, ki se ukvarjajo z namestitvijo video in drugih resnih izračunov. Včasih se lahko dodatni grafični procesor uporabi za rutinske izračune velikih količin, ki so povezani s CPU-ji.

  Zamenjava stare kartice

  Verjetno bo, po 1-2 letih po nakupu povprečne GPU, prenehala ustrezati vam in bo želela nekaj večjega. Da pa ga ne zamenjate z isto stvarjo, morate poznati trenutni model diskretne grafične kartice:
 • Odprite upravitelja naprav.
 • Razširite vejo "Video Adapters". Zemljevid bo naveden v naslovu naslednjega elementa.
 • Če želite več, lahko z desno miškino tipko kliknete na ime zemljevida in pojdete na: Properties /Details. Model bo takoj določen v oknu.
 • Predpostavimo, da je vaša grafična kartica zgorela in ni definirana v upravljalniku naprav, programih tretjih oseb in vse, kar je - njeno počasno truplo. V tem primeru si poglejmo, kako poiskati model grafične kartice. Obstaja več načinov:
 • Izklopite in odstranite kartico iz ohišja računalnika.
 • Na hrbtni strani plošče je ponavadi nalepka s črtno kodo in polno ime izdelka.
 • Verjetno boste na radiatorju ali hladilniku našli model in logotip podjetja.
 • Če ni napisov, je čudno, vendar lahko nadaljujete z iskanjem in poskusite najti model (ali katero koli drugo številko, ki je nekako povezana z modelom) že na samem pultu.
 • Poskusite poiskati imena krmilnikov in grafične čipe (za to morate odstraniti radiator). Iskanje ni verjetno kronano z uspehom, vendar je vredno poskusiti.
 • Če vam sploh ni žal za čas, poskusite najti podoben model s fotografijami.
 • V različnih podjetjih se lahko isti model dramatično razlikuje glede oblikovanja, kar precej otežuje iskanje.

  Mobilne platforme

  Mnogi so prepričani, da je diskretna grafična kartica odstranljiv element. Toda za dele prenosnega računalnika ta definicija ni povsem pravilna. Dejansko so pogosteje prenosni računalniki z dvema različnima grafičnima karticama, le dve izmed njih sta razstavljeni na matični plošči. Izkazalo se je, da je diskretna kartica še vedno prisotna in celo opravlja levji del dela, vendar ga ni mogoče odstraniti iz spajkalnika. Tako ali drugače so razvrščeni kot odstranljivi GPU in izpolnjujejo vse njegove odgovornosti. In kaj je boljša diskretna ali integrirana grafična kartica na mobilnih platformah? Težje je najti prenosni računalnik samo z enim grafičnim jedrom. Da, cena za takšne modele je pogosto minimalna in se razlikuje od prototipov z diskretnimi karticami. Zato je občutek preplačil za dodatne gigabajte video pomnilnika zagotovo tam.
  Običajno se za hlajenje diskretne grafične kartice in procesorja uporabljata splošni radiator in samo en hladilnik. Ali je mogoče en ventilator ustrezno ohladiti, na primer na sistemu AMD A10 in video kartici serije 9xh? V odsotnosti fizičnega vzdrževanja prenosnega računalnika na takšnih "vročih" sistemih pogosto opazimo resne težavepregrevanja, ki močno poškodujejo opremo.

  Povzetek

  Izbira med dvema vrstama grafičnih kartic je treba najprej upoštevati vaše potrebe in proračun. Če ste igralec z jedrom, potem boste za vas pomembni naslednji elementi:
 • Količina video pomnilnika.
 • Arhitektura.
 • Pogostost.
 • Hladilni sistem.
 • Parametri drugega načrta (druge značilnosti grafične kartice računalnika).
 • Nekatere kartice na visoki ravni se pogosto uglasijo, tako kot celotna sistemska enota. Obstajajo podjetja, ki sodelujejo pri oblikovanju stavb in posameznih komponent. Tam lahko pretvorite svoj GTX 1080TI v resnično umetniško delo. Če vas igre ne pritegnejo in izbira je padla na APU, potem je vredno upoštevati splošne značilnosti računalnika in samega procesorja.

  Sorodne publikacije