Velikost hladilnika: opis, uporaba, določanje velikosti, izbirni postopek

Nakup računalnika je vedno stvar poslovanja. Pomembno je, da so vse komponente združljive in da med seboj pravilno delujejo. V tem primeru je treba razmisliti o vseh malenkostih. Poleg sestavnih delov modelov morajo biti tudi hladilniki pravilno izbrani. Njihove dimenzije se lahko razlikujejo glede na faktor oblike ohišja in model procesorja.

Zakaj?

Preden se ukvarjate z velikostjo hladilnika, morate razumeti, zakaj v celoti potrebujete računalniški hladilni sistem. Več komponent sistema, več toplote, ki jih oddajajo. Proizvajalci seveda poskušajo ustvariti izdelke, ki bi oddajali čim manj toplote. Višja kot je temperatura komponente, večja je verjetnost okvare in pregrevanja elementov. Posebej pomembno je vprašanje hlajenja računalnika za igralne sisteme in multimedije. Najmočnejši "železo" zahteva visokokakovosten hladilnik, ki bi se ob težkih opravilih spopadel s prekomernim segrevanjem.


Cooling PC

Kaj se PC na splošno ohladi? Če upoštevate povprečni sistem, lahko izberete več hladilnih elementov. Glavna stvar v tem primeru je hladilnik na procesorju, ki se sooča z ogrevanjem ne samo samega čipa, ampak tudi druge elemente. Hladilnik je na video kartici. Lahko je eno-, dvo- ali tritočkovna. Ta možnost je zasnovana izključno za hlajenje grafičnega adapterja, čeprav z določenim odstotkom sistemskega ogrevanja pomaga tudi pri rokovanju. Tudi sistemhlajenje je v napajalniku, ker prevzame moč vseh komponent in se mora zato soočiti z ogrevanjem. Hladilnike lahko najdete v lupini. Odvisno od odvajanja toplote vsake komponente se uporabnik odloči, koliko ventilatorjev naj vstavi v ohišje. Velikosti hladilnikov se lahko razlikujejo. Vse je odvisno od oblike in modela sistemske enote.


Tipi PC hlajenja

Hladilni sistem je lahko drugačen. Vse je odvisno od tega, kakšne naloge opravlja računalnik in koliko toplote oddajajo komponente. Najenostavnejši je zračni hladilni sistem, ki je lahko pasiven skozi delo enega radiatorja ali preko aktivnega dela radiatorja in ventilatorja. Tekoče hlajenje se uporablja manj pogosto, ker je zelo drago. Ponavadi se uporablja v dragih igralnih sistemih in včasih le zaradi lepote. Prednost takega CO - v povečani učinkovitosti in tišini.
Freonova instalacija - še bolj redka vrsta računalnika. Običajno se ta možnost uporablja za eksperimentalne modele, zasnovane za delo z overclockingom vseh komponent. Hladilna enota ima uparjalnik, ki je namenjen najbolj ogretim komponentam (procesor ali grafična kartica). Takšen OS je kompleksen in zelo drag, kar zahteva veliko porabo električne energije.

Hladilnik

Včasih se imenuje tako imenovani navadni ventilator v sistemih zračnega hlajenja. Toda to je narobe, saj je hladilnik niz ventilatorjev inradiator Mehanizem je bolj zapleten in je sestavljen iz več komponent. Nameščen je na elemente, ki dodeljujejo toploto: procesorji, grafični procesorji, mikročipi.
CO je lahko pasiven in aktiven. Če vaš računalnik deluje s preprostimi nalogami (urejevalniki besedil in multimedijski predvajalniki), lahko tudi stane en radiator. Računalniki za igre na srečo potrebujejo resnejše hlajenje. Zato uporabniki uporabljajo aktivni hladilni hladilnik. Dimenzije hladilnika so običajno odvisne od modela procesorja. Zato je treba to vprašanje preučiti ločeno.

Nakup ločenega hladilnika

Zdaj je vredno razpravljati o nakupu ločenega hladilnika za procesor. Posamezna zbirka osebnih računalnikov običajno povzroča številna vprašanja od ljudi, ki nikoli niso bili vključeni v isto. In če se težave s kompatibilnostjo še vedno lahko rešijo s preučevanjem komponent, je vprašanje nakupa ločenega hladilnega sistema stvar posamičnega pomena.
Pomembno je razumeti, da proizvajalci zdaj poskušajo izdelati tako imenovane hladne komponente, ki ne oddajajo veliko toplote in se ne pregrejejo. Zato je povpraševanje po močni KI že dolgo prenehalo biti relevantno. Na primer, če sistem deluje na GTX 1050 in Core i5, potem bo deloval dobro na standardnem hladilniku. Čeprav to ni klasičen igralni računalnik z dvema ali tremi grafičnimi karticami in zmogljivim procesorjem, se sooča tudi z vsemi priljubljenimi igrami, hkrati pa je zelo cenovno ugoden. Torej, preden poiščete dimenzije hladilnika procesorja, pomislite, koliko stepotrebujete dražjo možnost. Večina zabojev enostavno rokuje z nalogami. Ampak včasih je zaželen procesor brez hladilnika. Morali bomo pogledati ločeno in razumeti velikost. Kako razumeti, da je procesor dostavljen brez hladilnika? Prvič, proizvajalci in spletne trgovine to pogosto navedejo v svojih značilnostih za napravo. Drugič, model z glavo Box običajno pomeni prisotnost hladilnika v škatli. Vendar je vredno pogledati, ne po tem, da je C odsoten.

Kako izgleda?

Dimenzije hladilnikov računalnika se lahko razlikujejo. Veliko je odvisno od njihove zasnove. So:
 • z aluminijastim radiatorjem;
 • s ploščatim radiatorjem;
 • s toplotnimi cevmi. Seveda obstajajo tudi druge različice modelov. Nekateri proizvajalci poskušajo pritegniti ljubitelje nenavadnih oblik. Vendar pa so zgoraj omenjene variante najbolj priljubljene na trgu.

  Aluminijasti radiator

  Najbolj kul in najcenejši je hladilnik z aluminijastim radiatorjem. V takih modelih je standardna velikost ventilatorja običajno 80 mm. Toda oblika baze se lahko spreminja. Če analizirate to nišo, lahko vidite, da so procesorji Intel pogosteje opremljeni z okroglimi radiatorji, AMD-kvadrat.
  Ta možnost je zasnovana za delo v preprostih sistemih. Zato ga je mogoče najti skupaj s srednjimi procesorji. Obstajajo takšni hladilniki in ločeno v prodaji, toda v tem primeru je bolje dodati denar in kupiti boljšo možnost.

  Radiator s plošč

  To je precej redka različica hladilnikov. Njegove kompaktne dimenzije, in to je njegova glavnaprednost Radiator je sestavljen iz niza aluminijastih ali bakrenih plošč. Pogosto ima zaobljeno obliko in vdolbino za ventilator.

  Ta možnost deluje s standardnimi nalogami nekoliko bolje kot prejšnja. Vendar je še vedno slabša od novejših različic. Iskanje takega modela je na trgu zelo težko in ta izbira ni vedno upravičena.

  Toplotne cevi

  Danes je med zračno hlajenimi najraje priljubljen hladilnik s toplotnimi cevmi. To je velik hladilni sistem. Ona je najbolj priljubljena in učinkovita. Horizontalna različica tega modela je bolj pogosto v kompaktnih stavbah. Kljub dejstvu, da operacijski sistem deluje učinkovito, se izhod zraka ne izvaja na najboljši način. Zato je v velikem podvozju postavljena navpična zasnova istega hladilnika. Dimenzije primera so lahko večje, zato morate vnaprej razmišljati o strukturi sistema in njegovi delovni zmogljivosti. Vertikalni grelniki s toplotnimi cevmi so običajno nameščeni v zmogljive sisteme, ki delujejo z overclockingom in zahtevnimi viri ter zahtevajo izboljšano hlajenje.

  Osnova hladilnika

  Hladilni sistem je lahko opremljen z različnimi razlogovami. V najpreprostejši različici običajnega podnožja je na voljo aluminijasti radiator neposredno: prirezan ali trden. Zadnja različica je boljša.
  Osnova je tudi del bakra. Soočena je s procesorjem. Ta možnost je nekoliko boljša od prejšnje in je zasnovana za poenostavljene sisteme. Obstaja popolnoma bakrena osnova in ravnastik Bakrene cevi so stisnjene, tako da so iz njih na isti plošči.

  Hladilni hladilnik

  Velikost hladilnikov za osebni računalnik je običajno v veliki meri odvisna od oblike in oblike radiatorja. In lahko so povsem drugačne. Radiatorji iz aluminija so poceni in enostavni, vendar zagotavljajo toplotno zmogljivost. Imajo tudi težave z enakomerno toplotno močjo. Zahtevajte močne ventilatorje in dajte veliko hrupa. Obstajajo aluminijasti radiatorji z bakrenimi vložki. So malo boljši od prejšnje in praktično niso uporabljeni. Dobra možnost je radiator iz bakrenih plošč. Material ima dobro toplotno zmogljivost in enakomerno razporedi ogrevanje. Težava takšne možnosti je, da z veliko toplotno vztrajnostjo toplotna moč traja več časa.
  Najbolj priljubljen je zdaj radiator z aluminijastimi ploščami. V tem primeru je ta model opremljen z bakrenimi cevmi za odvajanje toplote. Posledično uporabnik dobi učinkovit hladilni sistem.
  Toplotne cevi segajo na toploto procesorja, ki nato gre na aluminijaste plošče radiatorja. Za seboj pušča ventilator, ki odvaja toploto iz telesa.

  Mere radiatorja

  Velikost hladilnikov za osebni računalnik je pogosto odvisna od dimenzij radiatorja. Toda dimenzije te komponente neposredno vplivajo na učinkovitost dela. Če ste se ustavili na stolpu, potem višina radiatorja ne sme presegati 160 mm. Pomembno je določiti širino elementa. Dejstvo je, da so zdaj najcenejše matične ploščeOblika MicroATX, tako da je na platformi zelo malo prostora. Če je hladilnik preširok, lahko ovira vse druge komponente. Zato je bolje uporabiti hladilne sisteme velikega formata v sistemih polne velikosti z velikim ohišjem in ATX faktorjem matične plošče. Mimogrede, malo ljudi ve, toda včasih je pomembna tudi teža radiatorja. Če je TDP procesor 100-120 W, lahko hladilnik tehta več kot 300-400 gramov. Običajno gre za procesorje Intel. Proizvajalec poskuša delati na "hladnih" modelih z zmanjšano toplotno močjo. Ampak uporabniki AMD se pogosto pritožujejo zaradi pregrevanja. V tem primeru morajo biti splošne mere hladilnika težke. Če procesor deluje s TDP nad 200W, lahko gledate kilo hladilnik.

  Ventilator

  Tretji del hladilnika, ki je pomemben sestavni del aktivnega sistema hlajenja zraka. Velikost ventilatorja običajno vpliva na učinkovitost CO in raven hrupa. Zanimivo je, da večji ventilator deluje tišje, da ne omenjam njegove večje učinkovitosti. Najenostavnejša in najcenejša možnost se šteje za elemente velikosti 80 x 80 mm. Lahko jih je spremeniti in včasih je to pogosto potrebno. Večina strokovnjakov priporoča nakup ventilator 92 x 92 mm, in je bolje, da se obrnejo na model 120 x 120 mm. Seveda tako velik element neposredno vpliva na velikost celotnega CO. Mimogrede, standardni hladilniki AMD imajo modele s ventilatorjem 140 x 140 mm. Takšna varianta bo pomagala obvladovati radiator s prekomernim segrevanjem procesorja in bo tudi delovaltiho

  Namestitev hladilnika

  Dimenzije pritrdilnih hladilnikov so pogosto univerzalne. Še posebej, ko gre za preproste in srednje velike modele. Toda bolj zapleteni hladilni sistemi zahtevajo pozornost.
  Za namestitev hladilnika na katero koli matično ploščo je potrebna univerzalna pritrditev. Na primer, obstajajo vgrajeni sistemi, ki zahtevajo natančno namestitev v določeno luknjo okrog procesorja. Po tem je dovolj, da hladilnik pritisnete na tipičen klik. Obstaja vijak. V tem primeru komplet vsebuje posebno ploščo, ki je namenjena za distribucijo tovora. V tem primeru morate pri namestitvi uporabiti vijake.

  Izbira hladilnika

  Da bi se izognili napakam pri velikosti hladilnika za računalnik, je najbolje, da skrbno izberete te sistemske elemente. Kot že omenjeno, če kupite procesor v parih s škatlastim modelom, je bolje, da ne izumljate kolesa in uporabite standardno različico. Če ste še vedno morali dvigniti hladilnik sami, potem morate razumeti značilnosti procesorja. Zaradi njih lahko pravilno določite model hladilnega sistema. Ko bo dovolj, bo treba preučiti parametre obstoječih hladilnikov in izbrati pravega za sebe.

  Delo s procesorjem

  Kako ugotoviti velikost hladilnika? Če želite začeti, izberite procesor, na katerem bo sistem deloval. Po določitvi vtičnice in njenega TDP. Kaj pomeni vsaka od teh možnosti? Vtičnica je priključek za matično ploščo. Ima določeno obliko in je zasnovan za specifične modele procesorjev. To je toKazalec je eden od ključnih pri izbiri čipa in matične plošče. Nepravilna izbira vpliva na združljivost naprav. Poleg različnega oblikovanja vtičnice obstaja razlika v vpenjanju hladilnika. Če poznate ta indikator, lahko poiščete želeno CO.
  Čeprav je pomembno določiti in TDP - odvajanje toplote procesorja. Če je visoka, potem morate izbrati velik hladilnik. Dimenzije morajo ustrezati tudi parametrom matične plošče. Nekateri priporočajo nakup hladilnika z dvema ventilatorjema, če je procesor TDP - več kot 180 vatov. Zato bo tak model zelo okoren. Ni primeren za matično ploščo formata MicroATX, kot tudi za kompaktne ohišja.

  Delo s hladilnikom

  Torej, vedoč vse potrebne lastnosti procesorja, lahko razumete, kako določiti velikost hladilnika. Če želite to narediti, pojdite na katero koli spletno trgovino, ki prodaja hladilni sistem. V filtrih lahko izberete ustrezen procesor vtičnice, kot tudi njegovo odvajanje toplote. Sistem sam izbere potrebne možnosti. Mimogrede, večina hladilnikov je primernih za več procesorjev takoj. Če ga zamenjate, lahko pustite hladilni sistem in ga namestite na nov čip. Z opredelitvijo najbolj donosnega kazalnika TDP obstajajo problemi. Večina proizvajalcev C ne določa tega parametra v lastnostih. Zato mora najpogosteje samostojno iskati. Nekateri proizvajalci (na primer Noctua) na spletnem mestu lahko zagotovijo primerjalno tabelo modelov. Tam boste našli najbolj primerno hladilno različicosistem in procesor.

  Kateri bi moral biti idealen hladilnik? Seveda je doseganje ideala zelo redko. Tudi trg ni namenjen prodaji idealne opreme, saj je za številne proizvajalce nedonosna. Idealni hladilni sistem pa mora:
 • biti učinkovit z optimalnimi parametri toplotne odpornosti;
 • univerzalna - nameščena na več vtičnic;
 • Enostavna montaža - enostavna za namestitev in odstranitev;
 • odpornost proti obrabi;
 • stabilen in ne vibracij;
 • ne le s procesorjem, temveč tudi s ploščami čipov.
 • Prav tako je večina kupcev prepričana, da so dobri izdelki le od uglednih proizvajalcev. Seveda ta izjava ni vedno upravičena, toda usoda resnice v njej je. Zato mnogi priporočajo, da bodite pozorni na hladilnike:
 • Noctua.
 • Scythe.
 • Thermalright.
 • Cooler Master.
 • Thermaltake.
 • Zalman.
 • Prvi trije so najboljši proizvajalci iz Avstrije, Japonske oziroma Tajvana. Njihovi izdelki zaslužijo pozornost zaradi visoke kakovosti in dolge življenjske dobe. Hladilniki so učinkoviti in zmogljivi. Toda te znamke so manj pogoste v državah SND. O Zalmanu, Cooler Masteru in Thermaltakeu pa je bilo vsekakor veliko govora. To so ugledni proizvajalci, ki proizvajajo veliko število hladilnikov. Izdelki so visoko kakovostni in učinkoviti. Če nimate veliko denarja in želite izbrati bolj ali manj primerno možnost, se lahko obrnete na modele DeepCool, Ice Hammer, TITAN in GlacialTech. Proizvajalci zagotavljajo proračunske možnosti. Hladilniki se skoraj nikoli ne razbijejo, težave se lahko pojavijo le pri ventilatorjih.

  Pogonska enota

  Kot je bilo že omenjeno, je v primeru, da obstaja več hladilnikov. Vsi so namenjeni specifičnim nalogam, vsaka pa pripada njegovi komponenti. Zakaj morate poznati velikost hladilnika napajanja? Že se je zgodilo, da lahko BP povzroči veliko hrupa. V tem primeru se nekateri uporabniki odločijo spremeniti ventilator v notranjosti. Ampak za to morate vedeti njeno velikost. Najlažje je seveda najti specifikacijo oskrbe z električno energijo v priročniku zanj ali na internetu. Značilnosti naprave ponavadi kažejo velikost hladilnika, kot tudi njegov ventilator. Potem bo dovolj, da poberem dražjo možnost.

  Primer računalnika

  Včasih se hladilnik imenuje navaden ventilator. Seveda to ni povsem res, saj je hladilnik širši koncept. Ventilator, po drugi strani, zgolj oblika z rezili, za motor.
  Kljub temu mnogi želijo vedeti, kako določiti velikost hladilnika za primer. V tem primeru gre samo za dodatno hlajenje v ohišju. Če se odločite, da vaš sistem dodeljuje preveč toplote, ali se na neki točki počutite, da se računalnik počasi upočasni in pregreje, lahko razmislite o hladilnikih v sistemu. Vsi primeri so zasnovani tako, da uporabniku omogočajo nastavitev najmanj 1 ventilatorja. Večja kot je sistemska enota, večje je število hladilnikov. Na splošno sodobni modeli računalnikov zahtevajo več pozornosti do SD-ja, zato strokovnjakom svetujemo, da dobijo vsaj en dodaten hladilnik. V tem primeru bo pomagal tudi hladilnike na procesorjuNa video kartici - je hitreje, da izvlečete vroč zrak iz ohišja. Dimenzije hladilnikov za ohišje računalnika so lahko drugačne. Lokacije za njihovo pritrditev so vidne na stenah sistema. Ne pišejo velikosti ventilatorja, vendar so na določeni razdalji le odprtine. Da bi ugotovili, kaj so navijači v telesu, bodo morali po internetu iskati značilnosti podvozja. Običajno obstaja več možnih hladilnikov za namestitev in njihov premer. Če ne poznate modela sistema, morate izmeriti razdaljo med pritrdilnimi sistemi.
 • Sorodne publikacije