Ustvarjanje prvega računalnika na svetu

Prenosne računalniške naprave, ko so se pojavile, so bile zelo skeptične. Prvi računalnik je nastal po drugi svetovni vojni, 14. februarja 1946, pri ameriških razvijalcih. Bila je zelo masivna in je sestavljala množica sestavnih delov in glede na svoje programske in tehnične lastnosti ni bila daleč od kalkulatorja.

Ustvarjanje prvega računalnika ENIAC

Podjetje ENIAC izvaja dolgotrajno in dosledno delo pri ustvarjanju prenosne naprave. Seveda so bile njihove raziskovalne dejavnosti večstranske. Toda tudi za njih so bili poskusi ustvariti računalnik. Tako so bili, na primer, podobni prototipi testirani pred nastankom multi-tone ENIAC, vendar jih zaradi tehničnih napak ni bilo mogoče ustvariti.


Znanstveniki z vsega sveta so bili zaskrbljeni zaradi ustvarjanja prvega računalnika. Leto razvoja je predvideno za leto 1946. Demokratične Združene države so že 14. februarja javnosti predstavile računalnik ENIAC. Po svoji velikosti je izgledala kot majhna hiša več kot sodoben računalnik. Njegova teža je bila okoli 30 ton, število elektronskih žarnic pa bi lahko osvetlilo majhno mesto - to je bilo 18 tisoč.

Nekaj ​​o prvem računalniku

S tako velikimi dimenzijami je bila računalniška moč 5.000 operacij na sekundo. ENIAC je delal nekaj več kot 9 let in se odločil za recikliranje. To skupnost je ustvarila skupina petih inženirjev. Tako kot internetna tehnologija je tudi prvi računalnik naročil vojska. Za njimRazvoj in predhodno testiranje končnega izdelka je bilo preneseno na ameriške letalske sile.


Računalnik je bil raztegnjen v dolžino do sedemnajst metrov, njegov glavni del pa je bil sestavljen iz 765 tisoč delov različnih vrst. Količina razvoja je bila približno pol milijona dolarjev. Višina avtomobila je bila 25 metrov. Naprava je bila na Harvardu. Vendar pa se je datum nastanka prvega računalnika formalno zgodil leta 1944, ko je bil prvič testiran.

Parametri ameriškega modela

Kot smo že omenili, računalniški model iz leta 1946 ni dosegel ravni sedanjih prenosnih računalnikov. In tukaj so njeni parametri in osnovne značilnosti:
 • Računalnik je tehtal več kot 45 ton.
 • Skupna dolžina žic v stavbi je bila 800 kilometrov.
 • Sinhronizacijski moduli izračuna gredi so bili dolgi 15 metrov.
 • Najenostavnejši (zbiranje in odštevanje) matematičnih dejanj računalnika so potekali 033 sekund.
 • Divizija je imela 153 sekund in jo pomnožila nekoliko hitreje, v samo 6 sekundah.
 • Ogromna sredstva so bila porabljena za ustvarjanje prvega računalnika. Leto tega dogodka je 1946.

  Prvi poskusi ustvarjanja primitivnih elektronskih računalniških naprav

  Znanstvenik iz ruskega imperija A. Krylov je leta 1912 lahko razvil prvi stroj za izračun kompleksnih diferencialnih enačb. Po 15 letih, leta 1927, so razvijalci iz Amerike preizkusili prvi analogni računalnik. Tudi nacisti so se ukvarjali z razvojem računalnikov. Leto pred drugo svetovno vojno, leta 1938, nemški znanstvenik Conrad Zouzeustvaril digitalni model računalnika s programsko komponento, imenovan Z1. In leta 1941 je Zet prvič opravil številne nadgradnje in prejel končno ime Z3. Ta model je bolj podoben sodobnemu prenosnemu računalniku.

  Razvoj prototipa ABC

  razvijalca Johna Atanasova iz ZDA leta 1942 je vodil razvoj računalniškega modela ABC. Vendar so ga poklicali v vojsko in računalnik je bil za nekaj časa ustavljen. Njegov model je preizkusila druga skupina razvijalcev, ki jo je vodil John McClie za namen študija. Kot rezultat, je začel svoje delo na ustvarjanju računalnika ENIAC. Najprej je rodil binarni sistem, ki se še vedno uporablja v naših osebnih računalnikih. Prvotni namen računalnika je bil pomagati vojski pri reševanju določenih nalog. Prispevali so k avtomatizaciji izračunov med bombardiranjem topnikov in letalskih sil.

  Ustvarjanje prvega računalnika v ZSSR

  Ne zaostaja za svetovnimi trendi in Sovjetsko zvezo. V laboratoriju SA Lebedev je razvil prvi model računalnika po vsej Evraziji. Prvi uspeh sovjetske elektronske računalniške strukture so sledili drugi, manj glasni, vendar izjemno koristni za znanost. Sovjetski znanstveniki so razvili in preizkusili majhen elektronski računski stroj, okrajšan kot "MESM". Predstavljala je postavitev bolj dimenzionalnega aparata za računanje.

  Sorodne publikacije