Usmerjevalnik zmanjša hitrost: način reševanja problema

Wi-Fi brezžična dostopna točka že dolgo ni bila inovacija, skoraj vsako stanovanje uporablja naslednji način za dostop do interneta za pogone. Včasih se zgodi, da naprava začne nepravilno delovati. Eden od najpogostejših težav, s katerimi se lahko srečajo uporabniki - usmerjevalnik zmanjša hitrost. Kaj morate storiti, če se to zgodi? Poskusimo razumeti razloge za takšno napako, razmisliti o načinih za rešitev tega problema.

Wi-Fi usmerjevalnik

Na drug način se ta naprava imenuje usmerjevalnik. Glavna funkcija je distribucija brezžičnega dostopa do interneta z uporabo radijske komunikacije. Usmerjevalniki se uporabljajo za upravljanje s komunikacijskim standardom 80211. Glede na model lahko območje delovanja variira, kot je hitrost prenosa podatkov.


Naprava je sama predstavljena z majhnim ohišjem, ki povezuje antene in napajalno enoto za polnjenje naprave. Razpon omrežja Wi-Fi je odvisen tudi od specifikacij usmerjevalnika. Naprave, izdelane za domačo uporabo, ustvarijo omrežje s polmerom 10-15 metrov. Internetni vir ima lokalno omrežje, ki se sinhronizira z usmerjevalnikom na vodilni način.

Tehnične značilnosti modela usmerjevalnika

Če opazite, da usmerjevalnik zagotavlja nizko zmogljivost, potem bodite pozorni na specifikacije tega modela. Teoretično možne omejitve na okencu, označenem na škatli, so vedno daleč od realnih števil. Če proizvajalectrdi, da je največja hitrost 150 Mbps, zato v praksi dobite 20-30 Mbps.


Najpomembnejši parametri delovanja so naslednje značilnosti:
 • moč oddajnika. Ta parameter je odvisen od možnosti, da valovi prehajajo skozi stene. Usmerjevalniki s šibkim oddajnikom praviloma ne dajejo stabilnega signala v oddaljenih sobah.
 • Občutljivost sprejemnika. Nekateri proizvajalci tega parametra niti ne določajo v tehničnih specifikacijah usmerjevalnika. Pomen tega kazalnika je naslednji: če je raven signala slaba, povezava ne bo prekinjena. Bolje je izbrati modele s parametrom občutljivosti -92 -94 -98.
 • Število in vrsta anten. Število anten ni vedno kazalec večjih zmogljivosti usmerjevalnika. Če dobitek antene znaša 5 dB in število anten ni manjše od 2, potem lahko takšen usmerjevalnik z omrežjem brez težav prekrije celotno stanovanje ali enoetažno stavbo.
 • Pridobitev antene. Višji koeficient je več energije na straneh in manj navzgor in navzdol.
 • Hitrost usmerjanja

  Hitrost prenosa podatkov prek omrežja Wi-Fi bo vedno pod vodilno metodo povezave. To je posledica dejstva, da je brezžična komunikacija manj stabilna, in radijski valovi se nenehno sekajo in prekrivajo, kar ustvarja ovire. Rezultat je zmanjšanje hitrosti prenosa podatkov. Proizvajalec trdi, da je številka, ki je napisana na škatli usmerjevalnika, zelo daleč od praktično dosegljive ravni hitrosti.Teoretično dosegljiva hitrost je določena v idealnih pogojih okolja. Pasovna širina realnega okolja se včasih zmanjša zaradi prisotnosti različnih ovir in učinkov drugih naprav. Če želite približno določiti indikator največje hitrosti prenosa podatkov, morate poznati parametre usmerjevalnika. Tukaj je primer: standard 80211 n s teoretično možno hitrostjo 150 Mb /s omogoča praktično največjo hitrost 50 Mb /s.

  Vzroki za padec hitrosti, ko so priključeni

  Če opazite, da so internetne hitrosti Wi-Fi nižje kot pri žični povezavi, usmerjevalnik iz nekega razloga upočasni prenos podatkov. Obstaja več pogostih razlogov, zakaj usmerjevalnik zmanjša hitrost Wi-Fi.
 • Programska oprema je zastarela. Zastarela različica vdelane programske opreme lahko zmanjša učinkovitost usmerjevalnika.
 • Nastavitve niso pravilne. Izbira kanala ali standardnega omrežja je odvisna od modela usmerjevalnika.
 • Model usmerjevalnika je zastarel. Sposobnost oddajnika v usmerjevalniku, da deluje pri visokih hitrostih, je odvisna od tega, kateri standardi komunikacije se izračunajo.
 • Različica naprave je zastarela. Enako velja za strojni del. Če priključite 80211 g standard Wi-Fi prenosnik in usmerjevalnik deluje na 80211 n, bo hitrost prenosa podatkov znatno zmanjšana.
 • Veliko število priključenih naprav. Če priključite veliko pogonov na eno dostopno točko, ne bodite presenečeni, da se bo hitrost bistveno zmanjšala. Še posebej močno se zmanjša hitrostprenesi torrente.
 • Razdalja usmerjevalnika. Hitrost padanja v oddaljenih predelih stanovanja ali hiše je mogoče pojasniti z omejenim polmerom usmerjevalnika. Se sprašujete, zakaj usmerjevalnik zmanjša hitrost? Če naprava loči več sten od priključene naprave, je znižanje hitrosti običajen pojav.
 • Kako preveriti hitrost povezave?

  Hitrost prenosa podatkov z usmerjevalnika na vse naprave se meri v Kbit /s ali Mbps. Za merjenje hitrosti lahko uporabite posebne programe, ki so nameščeni v napravi, ki je povezana z omrežjem Wi-Fi. Druga možnost so spletne storitve, ki lahko preverijo tudi hitrost interneta.
  Če želite dobiti zanesljiv rezultat, morate pred meritvijo prekiniti povezavo z drugimi napravami iz omrežja in pravilno izvesti nastavitve usmerjevalnika. Za določitev zmogljivosti usmerjevalnika najprej izmerite hitrost žične povezave in nato hitrost omrežja Wi-Fi. Hitrost interneta lahko preverite s strežniki, kot so Speedtest, Speed.yoip in drugo.

  Nastavitev usmerjevalnika

  Pravilno nastavljanje parametrov v meniju osebnega kabineta bo spremenilo zmožnosti in zmogljivost stroja. Poskusimo ugotoviti, kako izvesti nastavitev, tako da usmerjevalnik ne bo zmanjšal hitrosti. Navedite najpomembnejše za pravilne kazalnike učinkovitosti:
 • Izberite kanal. Skupno obstaja 13 komunikacijskih kanalov, ki uporabljajo usmerjevalnike. Vsaka naprava, ko je priključena, vidi več usmerjevalnikov, ki se nahajajo v sosedih. Da ni bilopovezavo, morate izbrati en kanal, ki ga najmanj uporabljajo sosednji usmerjevalniki.
 • Moč signala. V večini primerov standardne nastavitve predvidevajo podcenjeno moč signala. Nastavite največjo vrednost. To bo izboljšalo prenos v teh primerih, če se nenehno premikate po sobah z mobilno napravo.
 • Širina kanala. V večini modelov usmerjevalnikov lahko frekvenčno območje variira od 20 do 40 MHz. Najvišji indikator širine kanala omogoča znatno povečanje hitrosti le z dobrim sprejemom. Če je sprejem v oddaljenih prostorih slab, potem vam povečanje širine kanala ne bo pomagalo. V nastavitvah usmerjevalnika izberite širino kanala 20 MHz in izmerite hitrost, nato storite enako s parametrom 40 MHz. Pustite bolj stabilno možnost.
 • Varnostni način. Izberite najbolj zanesljivo šifriranje WES2 AES. Če uporabljate WEP, WPA ali TKIP, usmerjevalnik samodejno zmanjša hitrost interneta na 54 Mbps.
 • Kako povečati hitrost prenosa podatkov prek omrežja Wi-Fi?

  Prva stvar, ki jo je treba narediti, je posodobitev usmerjevalnika vdelane programske opreme. Če želite to narediti, pojdite na uradni spletni strani proizvajalca vaše opreme in prenesite zadnjo firmware tam. Lahko določite, kateri od njih je najpomembnejši, z datumom posodobitve in serijsko številko.

  Naslednji korak je konfiguracija usmerjevalnika. Potrebne parametre lahko izberete skozi osebno omarico usmerjevalnika. V polju je prikazan naslov IP, ki ga želite prijaviti, da bi uničil vse potrebne nastavitve. Morate izbrati pravi kraj zalokacijo usmerjevalnika. Upoštevajte dejstvo, da bo enakomerna razporeditev omrežja le pri namestitvi usmerjevalnika na enaki razdalji od skrajnih točk prostora. Tudi če ste pravilno nastavili vse nastavitve, vendar je hitrost prenosa nizka, bodite pozorni na določitev dostopne točke in funkcij načrtovanja. Prenos signala preko več zidov bo znatno zmanjšal hitrost.

  Posodobitev vdelane programske opreme usmerjevalnika pred uporabo

  Zakaj nadgraditi strojno programsko opremo usmerjevalnika? Dejstvo je, da proizvajalci od časa do časa izdelujejo novo programsko opremo za svoje izdelke, da bi povečali produktivnost opreme, popravili napake prejšnjih različic, optimizirali delo v sodobnih omrežjih, izboljšali nekatere funkcije.
  Posodobitev stroja se lahko izvede neodvisno brez pomoči strokovnjakov. Če želite to narediti, morate povezati usmerjevalnik z računalnikom prek kabla, prekiniti povezavo od ponudnika. Med celotnim procesom strojno-programske opreme mora biti usmerjevalnik v vključenem stanju. Prenesite trenutno različico vdelane programske opreme z uradne strani, razpakirajte arhiv v računalniku. Pojdite v omarico vašega usmerjevalnika prek IP naslova in v meniju poiščite kategorijo posodobitev. V meniju izberite datoteko z vdelano programsko opremo, po kateri se bo začel postopek nadgradnje. Ko je prenos končan, se bo usmerjevalnik znova zagnal. Namestitev nove programske opreme je končana.

  Izbira produktivnega usmerjevalnika

  ​​Najpomembnejši dejavnik pri izbiri usmerjevalnika bo njegova prihodnja uporaba. Če se odločitedomači usmerjevalnik, potem se lahko omejite na poceni model. Bodite pozorni na vhode: usmerjevalnik mora biti sposoben za žično in brezžično povezavo. Prepričajte se, da preučite značilnosti modelov. Upoštevajte parametre, kot so moč oddajnika, občutljivost antene, število anten in njihovo povečanje. Če se odločite za nakup produktivne naprave, izberite model, ki deluje v frekvenčnem območju 24 GHz in 5 GHz. Ta pas je manj obremenjen z drugimi napravami, zato bo hitrost prenosa podatkov višja. Kar zadeva kakovost usmerjevalnika, morate upoštevati naslednje: pazite se na poceni kitajska vozila, izberite časovno preverjene blagovne znamke.

  Združljivost z napravo

  Če opazite, da je hitrost prenosa podatkov na nekaterih napravah nižja od drugih, ali pa povezave ni mogoče vzpostaviti, je verjetno prišlo do konflikta strojne opreme. Včasih se zgodi, da sinhronizacija povzroča težave zaradi nezdružljivosti naprav. Najnovejši sodobni računalnik se ne bo mogel povezati z zastarelim usmerjevalnikom in obratno. Problem so standardi in delovne frekvence, ki jih podpirajo naprave. Če usmerjevalnik oddaja signal s frekvenco 24 GHz in je naprava zasnovana za delovne frekvence 24-5 GHz, je delo morda napačno ali pa sinhronizacija sploh ne bo vzpostavljena. Rešitev za konflikt strojne opreme je le ena - zamenjava strojnega dela. Starejši model oddajnika ali sprejemnika bo treba zamenjati z novim, sodobnejšim.

  Na koncu

  Pred metanjem staregaUsmerjevalnik, ki vam je zvesto in resnično služil dolgo časa, poskušajte ugotoviti razloge za padec hitrosti. Verjetno bo po pravilni nastavitvi parametrov usmerjevalnik prenehal zmanjševati hitrost in zmogljivost vaših naprav.

  Sorodne publikacije