Upravitelj naprav ne prikaže grafične kartice: razlogi in rešitve

Microsoftov operacijski sistem Windows je znan po zelo zanimivih "napakah". To bo izginilo nekaj naprave, potem pa bo "modri zaslon smrti" brez vidnih razlogov. Vendar pa je poseben glavobol za uporabnike in igralce nenaden izginotje grafične kartice iz upravitelja naprav. Če upravitelj naprav ne prikaže grafične kartice, je lahko razlog za to nekaj: od banalnega "napake" operacijskega sistema do napake v strojni opremi. Morate pravilno določiti vrsto težave in jo rešiti. Samo vse.


Možni vzroki napake

Torej, zakaj se grafična kartica ne pojavi v upravitelju naprav? Verjetno je razlog, da sistem za to napravo uporablja napačen gonilnik. To obnašanje operacijskega sistema je možno tudi v odsotnosti gonilnikov za grafično kartico. Možna je tudi naslednja možnost: nepravilno nameščeni gonilniki čipov in matičnih plošč. Toda najbolj strašen razlog je neuspeh samega video vmesnika. Ta komponenta računalnika je precej draga. Zato je njegov neuspeh običajno spremljala panika uporabnika. To je še posebej opazno pri lastnikih računalnika z eno samo grafično kartico. V prenosnih računalnikih s hibridno grafiko se dogajajo nekoliko drugačne stvari (vgrajena kartica z diskretnimi). V upravitelju naprav se pogosto ne prikaže diskretna grafična kartica. Ker je integrirano vse v redu, ker se ujema z gonilniki začipov Tak kompletni prenosni računalnik igra pozitivno vlogo v primeru, da diskretni adapter ne bo uspel zaradi okvare strojne opreme. Vedno imate možnost zagnati prenosnik na vgrajeni grafiki. Vendar pa poskusimo rešiti problem izginotja grafične kartice.


Če ni potrebnih gonilnikov

, je to najpogostejši vzrok težav. Nekateri operacijski sistemi (kot je Winds 10) enostransko namestijo zastarele gonilnike naprav, ki so na Microsoftovih strežnikih. Uporaba teh gonilnikov vodi do dejstva, da "Upravitelj naprav" ne prikaže grafične kartice. Najnovejšo različico programske opreme morate prenesti s spletnega mesta proizvajalca video vmesnika. In samo jo namestite. Včasih ta možnost ni primerna zaradi nezmožnosti namestitve. V tem primeru ima operacijski sistem napake, ki jih je treba popraviti. Program Run morate zagnati s kombinacijo Win in Y. V vrstico morate vnesti ukaz sfc /scannow in pritisniti Enter. Ko je postopek končan, morate znova zagnati računalnik ali prenosni računalnik in ponoviti postopek namestitve novih gonilnikov. Vse bi moralo biti dobro.

Izvajanje manipulacij z Bios

Pogosto se zgodi, da upravitelj naprav ne prikaže grafične kartice (diskretne v hibridnih grafičnih prenosnih računalnikih) preprosto zato, ker je onemogočen v programu Bios. Ne kopajte v nastavitve tega prefinjenega vmesnika. Zaradi nevednosti je računalnik lahko "ubiti". Dovolj bo, da nastavitve BIOS-a ponovno nastavite v tovarno.To lahko storite na več načinov. Najlažji način je odstraniti tabletko za baterijo iz matične plošče. S tem se vrednosti Bios ponastavijo na standardne. Če takšni radikalni ukrepi niso primerni, se je treba pri nalaganju stroja prijaviti v BIOS (za različne modele se uporabljajo različni gumbi, najpogosteje - Del, F2 F11 ali Enter), izberete Load Fail-safe defaults in kliknete gumb F10. Zadnja akcija bo shranila spremembe v Bios in znova zagnala računalnik. Po ponovnem zagonu se mora grafična kartica prikazati v upravitelju naprav.

Uporaba obnovitve sistema

"Windows" je odlična možnost, ki lahko "vrne" operacijski sistem v stanje, v katerem je vse delovalo. Vendar pa ta možnost deluje le, če je v operacijski sistem vključena obnovitev sistema, Windows pa pred vsako dvomljivo dejanje ustvari kontrolne točke. Če grafična kartica AMD ni prikazana v upravitelju naprav, morate odpreti meni »Start«, izbrati mapo »Vzdrževanje« in nato »Arhiviranje in obnovitev«. Začel se bo čarovnik za obnovitev sistema, ki vas bo pozval, da ga izvedete z nekaj kontrolnimi točkami. Izbrati morate tiste, ki so zagotovo znani, da je bila grafična kartica določena. Ko je postopek obnovitve končan, mora program znova zagnati računalnik. Strinjati se morate. Po ponovnem zagonu v upravitelju naprav se prikaže grafična kartica.

Čiščenje virusov

To vedenje je pogosto posledica delovanja virusov in različnih zlonamernih programov. Če »Upravitelj naprav« niGrafična kartica NVidia je prikazana iz tega razloga, nato pa vse, kar potrebujete, je, da namestite dober protivirusni izdelek in temeljito preizkusite računalnik na viruse in druge okužbe z zlonamerno programsko opremo. Zelo dobro znani anti-virus, kot sta Dr Web CureIT, Mcafee in ESET NOD32. Samo ne pozabite, da morate preveriti ne le trde diske, temveč tudi samodejno nalaganje. To je tisto, ki radi "šifriranje" veliko virusov. Ko je postopek pajkanja končan, kar lahko traja dolgo časa, je priporočljivo ponovno zagnati računalnik ali prenosni računalnik. Po ponovnem zagonu lahko poskusite znova namestiti gonilnik na grafični kartici. Vse bi moralo delovati.

Preverjanje povezave video adapterja

Ta metoda je primerna samo za lastnike polnih računalnikov. To so tisti, ki imajo priložnost priti do grafične kartice, preveriti njeno povezavo in očistiti stike. Če upravitelj naprav ne prikaže grafične kartice, morate popolnoma izklopiti računalnik in ga izklopiti. Nato odprite stranski pokrov, poiščite video adapter in ga preglejte za kakovost povezave. Če je vse v redu, preprosto odstranite in vstavite grafično kartico nazaj. Ne skrbite tudi, da bodo kartice z video vmesnikom obrisane z alkoholom. To bo pomagalo organizirati stabilnejšo povezavo. Sedaj morate vstaviti grafično kartico nazaj, zapreti pokrov, vklopiti računalnik in zagnati računalnik. Ko naložite operacijski sistem, morate zagnati Upravitelj naprav in poiskati grafično karticoseznam naprav. Če je, potem so bile težave s povezavo.

Če je grafična kartica vgrajena

Če vgrajena grafična kartica ni prikazana v upravitelju naprav, je to morda posledica nepravilno nameščenih gonilnikov na čipu ali matični plošči. Na strani proizvajalca je potrebno prenesti najnovejše gonilnike, odstraniti stare različice in namestiti nove. Po tem postopku morate znova zagnati računalnik ali prenosni računalnik. Če vgrajena kartica še ni prikazana, to pomeni, da je popolnoma na svojem mestu in jo je treba zamenjati.

Na koncu

Torej, če "upravitelj naprav" ne prikaže grafične kartice, lahko za to obstaja veliko razlogov. Glavna stvar je, da pravilno ugotovite vzrok okvare. Potem ga lahko popraviš. Vendar ni vse tako preprosto. Če video adapter ne uspe, vam tukaj ne bodo pomagali nobeni triki. V tem primeru boste morali zamenjati grafično kartico. To velja za integrirane in diskretne video adapterje. Toda v večini primerov so vzroki za to napako »ukrivljeni« gonilniki ali rezultati dela virusov in druge zlonamerne programske opreme. Z njim je enostavno razumeti. Previdno sledite navodilom.

Sorodne publikacije