Trotux: Kako ročno odstraniti (navodila po korakih)

Računalniški virusi so nadloga, ki povzroča največ težav uporabnikom. In ne vedno, da neposredno vplivajo na operacijski sistem. Ena od teh groženj je povsem neuporabna v smislu funkcionalnosti operacijskega sistema Trotux. Kako ga popolnoma in popolnoma izbrisati, ne vem veliko uporabnikov. Tukaj boste potrebovali obsežno odstranitev z uporabo več osnovnih metod za odpravo grožnje.

Kaj je Trotux?

Računalniški virus Trotux spada v kategorijo ugrabiteljev brskalnikov. Načelo njenega vpliva na sistem po meri je kršenje dostopa do internetnih virov. Po vstopu v računalnik aplikacija spontano spremeni zagonske strani v brskalnikih in namesti trajno preusmeritev zahtev na zaupanja vredna mesta v vire vprašljive (pogosto oglasne) vsebine. Zaradi takšnega vpliva, ko zaženete brskalnik in odprete Trotux.com z iskalnim nizom. Dejstvo je, iskalnik vgrajen v to nima nič opraviti z zaupanja vrednimi iskalniki.


Kako odstraniti Trotux iz Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma bomo povedali malo kasneje, nekaj besed o simptomih okužbe. Prvi znaki prodiranja virusa v sistem so lahko sprememba prvotne strani (kot je prikazano zgoraj), preusmeritev na vprašljiva spletna mesta, spontana pojavitev dodatnih besed ali besed pri iskanju, prisotnost oglasnih pasic o virih, kjer ne bi smelo biti točno, odpiranje pojavnih oken s ponudbo nadgradenj komponentkot Flash Player, ki uporablja neznane programe in procese.


Kako virus pride v računalniški sistem?

Jasno je, da v večini primerov virus vstopi v računalniški terminal izključno s soglasjem uporabnika, čeprav sam ne more uganiti. Dejstvo je, da pri nameščanju programske opreme, ki ni prenesena iz zaupanja vrednega vira, uporabniki običajno preprosto pritisnejo gumbe za razširitve in skoraj nikoli ne preberejo sporočila o namestitvi dodatne programske opreme (domnevno uporabna in izjemno potrebna). In potem se pojavi Trotux. Kako odstraniti virus? Ne gre le za prekinitev povezave z dodatki, ki jih namesti v vse brez izjeme spletnih brskalnikov. Problem je v tem, da virus ostaja v sistemu in še vedno opravlja svojo parazitsko aktivnost s sledenjem vsem delu v brskalnikih. Čez nekaj časa, če ni popolnoma odstranjen, je lahko spet primeren za sistem. In nobena sprememba v nastavitvah internetnih brskalnikov ne bo pomagala (virus preprosto blokira spremembo parametrov). Zato je problem, kako se znebiti Trotuxa v začetni fazi, odpraviti grožnjo sistema s programsko metodo. Za vse Windows je algoritem enak.

Odstranitev Trotuxa z orodji Windows

Za odstranitev standarda uporablja oddelek z nastavitvami programa in komponente, ki ga pokliče nadzorna plošča, da najde želeni virus in klikne gumb za odstranitev.
Virus sam ni prikrit v sistemu, zato ga ne bo pustil na seznamu del. Zzaključku izbrisa je treba izvesti nekaj dodatnih ukrepov.

Brisanje datotek, map in registrskih ključev

V drugi fazi je vprašanje, kako odstraniti iz brskalnika Trotux, še vedno odprto, saj standardni deinstalacijski program Windows programa ne odstrani v celoti in v sistemu je veliko smeti. Vse preostale komponente boste morali ročno odstraniti. Na sistemskem pogonu (običajno pogonu C) morate najti vse predmete z istim imenom. Za to lahko uporabite običajno iskanje v Raziskovalcu. Ko jih najdete, jih je treba izbrisati (in tudi iz »Trash«).
Nato morate poklicati urejevalnika sistemskega registra (ukaz regedit v ukazni vrstici Run) in opraviti iskanje po imenu virusa, ki je že v njem. Običajno bodo vsi ključi za oddaljeni nadzor nameščeni v mapah SOFTWARE podružnic HKLM in HKU. Ponovno so izbrisani vsi najdeni vnosi.

Kako odstraniti Trotux iz Chromiuma?

Zdaj lahko začnete odstranjevati dodatke brskalnika. Za začetek si poglejmo, kako odstraniti Trotux iz Chromiuma.
V brskalniku kliknite gumb »Meni« v zgornjem desnem kotu, da se pomaknete na napredne nastavitve in uporabite razdelek z razširitvijo. Na seznamu nasproti komponente Trotux je ikona smeti, ki jo želite klikniti in nato potrditi brisanje.
Po tem morate iti do nastavitev in klikniti na gumb "Dodaj" in uporabiti meni "Odpri ob zagonu". Če želite na začetku brskalnika nastaviti čisto stran, morate izbrati približno: prazno ali vnesite želeni naslov. ZZa dokončanje morate zapreti »Chrome« in dokončati ponovni zagon sistema (to velja za vse brskalnike).

Odstranjevanje virusa iz Firefoxa

Zdaj pa poglejmo, kako odstraniti Trotux iz Firefoxa. Načeloma je tehnologija enaka. Tukaj uporabljamo tudi klic v meniju, izberemo razdelek »Napredno« in gremo na razširitve. Nato izberite element Trotux in ga onemogočite.
Za spremembo začetne strani uporabljamo isti meni, vendar izberemo osnovne nastavitve in nastavimo tabelo domače strani prazno (kot je opisano zgoraj). Nato v naslovno vrstico vnesite ukaz about: config, se strinjate z opozorilom in poiščite brskalnik line.newtab.url, kliknite z desnim gumbom in preobremenite Firefox.

Dejanja v Internet Explorerju

Zdaj nekaj besed o Internet Explorerju, ki se lahko prikaže tudi dodatek Trotux. Kako ga odstraniti? Nič ni enostavnejšega. Uporabite meni storitev ali kombinacijo Alt + X, izberite konfiguracijo dodatka, poiščite Trotux v ustrezni plošči in onemogočite razširitev.
Nato iz istega menija storitev izberite del lastnosti brskalnika (brskalnik) in na kartici Splošno kliknite gumb zavihek. V začetnem oknu, ko začnete kot domača stran, uporabljamo pomen Prazno ali v angleški različici, opisani zgoraj. Če je potrebno, vnesite naslov sami.

Ponastavitev nastavitev za vse brskalnike

V nekaterih primerih se lahko znebite dodatka za virus tako, da popolnoma ponastavite nastavitve brskalnika.
Chromy za to uporablja oddeleknastavitve, v katerih je izbran prikaz dodatnih parametrov, po katerem morate najti gumb za ponastavitev in potrditi svoja dejanja. V Firefoxu morate klikniti gumb za pomoč, označen z vprašajem v meniju, in poiskati vrstico z informacijami za reševanje težav. Ko kliknete nanj, se prikaže novo okno, kjer morate uporabiti razdelek za iskanje napak Firefox, kjer je gumb za čiščenje, ki ga želite klikniti in potrditi to dejanje. V IE ali Edge uporabljamo razdelek z lastnostmi brskalnika, kjer morate klikniti gumb za ponastavitev na zavihku Dodatno. Hkrati morate na vrstico izbrisati osebne podatke in nastavitve. Končno, za vse brskalnike, morate popraviti še eno stvar, ki zadeva Trotux. Kako odstraniti virus je že jasno, vendar zaradi prisotnosti povezave do njega v opisu poti za dostop do izvršljive datoteke, lahko virus sčasoma postanejo fit znova. Če želite odpraviti težavo, uporabite desni klik na bližnjici programa, izberete vrstico z lastnostmi in končno točko označite na zavihku »Bližnjica« v smeri smeri celotne poti, ki naj bo predstavljena kot »Ime brskalnika«. Če je na koncu vse nastavljeno, je treba vse to odstraniti (običajno bo na njem prisoten http://trotux.com).

Uporaba programov tretjih oseb

To je lahko točka, če ne dovolj veliko število programov, ki lahko odstranijo te vrste virusov, kar uporabniku olajša delo. Na primer, v prvi fazi standardnega brisanja lahko uporabitesamodejne odstranitve (iObit Uninstaller, Revo Uninstaller itd.). Poleg odstranjevanja glavnih komponent virusa taki programi v procesu naprednega skeniranja neodvisno zaznavajo preostale datoteke, mape in zapise v sistemskem registru in jih nato odstranijo. V nekaterih primerih je uporaba pripomočkov, kot je Malwarebytes Anti-Malware ali AdwCleaner, ki so namenjeni iskanju groženj te vrste, upravičena. Sposobni so zaznati nekatere hekerske viruse, ki prenašajo standardne skenerje, nameščene v sistemu, saj ima večina virusov v tej kategoriji status zaupanja vrednih aplikacij, nekateri pa so opremljeni tudi s certifikati izdajatelja. Na žalost vsi antivirusi ne morejo zaznati, da je takšen certifikat "apno". Kot svet še dodamo, da morate pri nameščanju katere koli vrste programa natančno prebrati vsa priporočila in predloge za namestitev dodatnih komponent med postopkom namestitve. Vsaj tako ste lahko vsaj delno prepričani, da na vašem računalniku ne bo nameščen noben nepotreben program ali virus.

Sorodne publikacije