Trotting - kaj je? Ali ga lahko izklopim?

Kaj menite o tem, kaj se zgodi s procesorjem, ko naprava "pospeši" na kritično temperaturo? Seveda pri pregrevanju ne gori. In to se zgodi zato, ker proizvajalci opremijo svoje otroke s posebnim mehanizmom, ki preprečuje, da bi se naprava zrušila pri visokih temperaturah. Imenuje se procesorsko potiskanje. Dajmo mu opis, razloge dela in možne variante za njihovo odpravo.

Kasanje: Kaj je to?

Prvi zaščitnik procesorja pred pregrevanjem je bil zasilni izklop. Moč je bila odstranjena, takoj ko je temperatura dosegla kritično raven, hkrati pa se je izklopil računalnik. Vredno je reči, da je tak ukrep še vedno aktualen, v sodobnih pripomočkih pa se že šteje za skrajno.


Prvi je pregrevanje. Kaj je to? Throttling (Eng.) Je mehanizem, ki ščiti procesor pred pregrevanjem zaradi toplotnih poškodb. Pogrešal je določen odstotek strojnih ciklov, odvisno od temperature. To zmanjša zmogljivost CPU-ja, tako da se ohladi na sprejemljivo raven. Takoj ko se to zgodi, se sistem ustavi in ​​nadaljuje z delom v običajnem načinu.
Napačno bi bilo sklepati, da bo ta mehanizem za zmanjšanje zmogljivosti lahko popolnoma ohladil procesor, namesto da bi ventilator okvaril. Namenjen je le za bolj nežno odstranjevanje pregrevanja, saj v tem primeru nadomešča zaustavitev računalnika v sili.

Kdaj deluje trottling?

Jih ninekaj univerzalnih temperaturnih indeksov, pri katerih se zažene zaščitni mehanizem procesorja. To je približno 35 stopinj, in nekje okoli 5070. Treba je omeniti, da so številke, ki jih vidimo na zaslonu BIOS-a ali v oknih posebnih programov, malo daleč od realnosti - prikazujejo temperaturo samo na telesu procesa. V njem bo nekoliko višja.


Če spremljamo uspešnost gibanja na grafu zmogljivosti procesorja, potem upoštevajte naslednje: ko segrevanje doseže kritično oznako, se bo mehanizem obrnil ostro - to je razvidno iz močnih skokov. Nadaljnje delovanje se bo zmanjšalo bolj gladko in počasi. To se nadaljuje, dokler se v enoti ne nastavi normalna temperatura.

Kako izklopiti vožnjo?

V dobesednem smislu deaktiviranje voţnje ne bo delovalo. Toda za nekatere modele matičnih plošč je mogoče ponovno namestiti BIOS na kritično temperaturo, pri kateri mehanizem deluje. Od 35 stopinj, recimo, do 50. Vendar pa takšna poteza ni priporočljiva: proizvajalec za nič ne določi oznake za aktiviranje procesorja. Morda, ki delajo pri višjih temperaturah, bo hitro propadla.

Kaj sproži mehanizem?

Ko smo ugotovili, da gre za potepanje, smo ugotovili, da se aktivira kot odgovor na kritično visoko procesorsko toploto. Toda kaj lahko povzroči takšno stanje? Navedimo možne razloge:
  • Razbiti ventilator. Lopate mehanizma v tem primeru so mirujoče ali se zvijajo na majhnih zavojih.
  • Videzovire Znotraj računalnika ima laptop veliko prahu, ki je zadel tuje predmete ali žuželke. Vse to otežuje delo hladilnika.
  • Značilnosti ventilatorja. Morda je hladilnik, ki ste ga namestili namesto starega, šibek za vaš procesor. Razlog je lahko v tem, da je nastavitev BIOS-a "oster" za stari ventilator, zato se zaščita začne vklopiti, dokler ni dosežena kritična temperatura.
  • Razstavili smo to kot potepanje, kot odgovor na to, kar počne. Ta mehanizem je warp-bugger, ki shrani procesor pred smrtnimi poškodbami. Vendar pa moramo tudi zapomniti, da aktiviranje trottininga v številnih primerih kaže na težave z hladilnikom, ki jih je treba čim prej odstraniti.

    Sorodne publikacije