Tri načine za preimenovanje datoteke v Linuxu

Vsak operacijski sistem vključuje sodelovanje z datotekami. Pogosto mora uporabnik obravnavati potrebo po preimenovanju datoteke. Na prvi pogled ni nič enostavnejšega, toda v OS, ki temelji na jedru Linuxa, obstaja več načinov za izvedbo določene operacije.V tem članku bomo govorili o treh od teh.

Metoda 1: Upravitelj datotek

Preimenovanje datoteke Linux v neizkušenega uporabnika bo lažje v datoteki z grafičnim uporabniškim vmesnikom. To bo olajšalo delo, saj lahko uporabnik jasno nadzoruje proces. Poleg tega je odlična možnost za ljudi, ki so pravkar zamenjali sistem Windows z Linuxom, saj je tehnologija praktično enaka.


Torej, da bi preimenovali datoteko Linux v upravitelju datotek, morate:
 • Zaženite sam upravljalnik datotek (v tem primeru Nautilus, ki je distribuiran v distribucijah z grafičnim okoljem Gnome).
 • Pojdite v mapo, kjer se nahaja datoteka.
 • Desni klik na datoteko (PCM).
 • V kontekstnem meniju izberite "Preimenuj".
 • Vnesite novo ime.
 • Pritisnite tipko Enter.
 • Kot je omenjeno zgoraj, je preimenovanje datoteke Linux v upravitelj datotek sistema skoraj enako operaciji v sistemu Windows. Glavna razlika je v grafičnem vmesniku in lokaciji nekaterih elementov.

  Metoda 2: Konzola File Manager

  Obstaja več načinov za preimenovanje datoteke Linux - to je bilo obravnavano zgoraj. Zdaj kotNaslednji čas bo razstavljen. Če uporabljate različico sistema na strani strežnika, boste verjetno že dolgo namestili konzolni MC-upravljalnik datotek, vendar se lahko ta program tiho uporablja v namiznem Linuxu, pri čemer za ta namen uporabite terminal. Zdaj pa si poglejmo podrobno, kako preimenovati datoteko v MC na Linuxu.


  Prva stvar, ki jo morate vnesti v sam upravitelj datotek. To se izvede z ukazom "mc". Če ta program ni nameščen v sistemu, se namestitev lahko izvede z ukazom, ki je vnesen v "Terminal":

  sudo apt install mc

  Po odprtju programa v "Terminalu" bodo prikazani vsi imeniki domačega imenika. . Na tej stopnji morate najti želeno datoteko. Mimogrede, če uporabite "Terminal" za zagon MC, potem je možnost, da se premikate po imenikih z miško, s pritiskom na desni dvojni klik na levi gumb. Če imate strežnik Linux, morate za premikanje uporabiti puščične tipke na tipkovnici in tipko Enter za skok. Ko je želena datoteka pred vašimi očmi, jo morate označiti in pritisniti F6. Preden boste lahko poimenovali, se bo pojavilo okno, v katerega je potrebno vnesti novo ime datoteke v drugo polje.Zaprite, da morate najprej določiti pot, do katere se bo datoteka premaknila. Privzeto je izbran domači imenik. 3: Linux Console
  Nazadnje bomo preučili, kako preimenovati datoteko v konzoli Linux (lokalna enakovredna ukaznemu pozivu v operacijskem sistemu Windows).Oglejmo si primer. Na primer, v mapi Dokumenti v domačem imeniku je datoteka z imenom »Stari dokument«, naša naloga je, da jo preimenujete v »Nov dokument«. To storite tako:
 • Odprite ukazno mizo tako, da vnesete v iskalno polje »Terminal«.
 • S pomočjo ukaza cd se pomaknite do želene mape. V našem primeru morate izvršiti ukaz: "cd /home /username /Documents".
 • Preimenovanje datoteke z ukazom mv. Priporočljivo je, da uporabite možnost -v za prikaz dnevnika operacij. V našem primeru bo ukaz izgledal takole: "mv -v Old Document" "Nov dokument."
 • To je bil tretji način preimenovanja datoteke Linux. Mimogrede, po vseh ukrepov "Terminal" se lahko zapre.

  Sorodne publikacije