Trdi disk. Kaj je form faktor - značilnosti, velikosti, kako izbrati pravi

Izbira trdega diska vedno temelji na več možnostih. Večina uporabnikov namenja pozornost stroškom in obsegu skladišča. Toda ko kupite, boste morali ugotoviti, kaj je trdni disk. Ta parameter vam bo povedal o dimenzijah naprave.

Trdi disk

Za začetek malo o sami napravi. Trdi disk je ena glavnih komponent računalnika. Odgovoren je za shranjevanje informacij - tako sistemskih kot osebnih. Trdi disk teče skozi magnetne plošče in zavrti bralčevo glavo. Značilnost naprave je, da je med ostalimi pogoni, še posebej tisti, ki temeljijo na pomnilniku flash, to najbolj stroškovno učinkovito. Toda trdi disk ima neposrednega konkurenta - SSD (solid state drive). Naprava deluje včasih hitreje in je bolj zanesljiva, čeprav je v svojem dostojanstvu potrebno dati okroglo vsoto.

Kako izbrati trdi disk?

Če želite to narediti, morate spoznati njegove osnovne parametre. Seveda vam nekateri ne bodo odgovorili, vendar bo večina resnično koristna.
Parametri trdega diska:
 • način povezave;
 • prostornina skladiščenja;
 • form faktor;
 • hitrost delovanja;
 • Zanesljivost itd.
 • Zaradi teh parametrov lahko pravilno izberete ne samo faktor formata trdega diska računalnika, ampak tudi načeloma kupite uspešno možnost za vaš računalnik.


  Mere naprave

  Vsak tehničniIzdelek ima svoje dimenzijske standarde. Nekateri od njih opisujejo ne samo dimenzije naprave, temveč tudi njene tehnične parametre: orientacijo, položaj, obliko itd. Kaj je faktor oblike diska? To so priporočila proizvajalca za uporabnika, ki bo pomagal prevzeti napravo pod nastavkom. Trenutno je na trdem disku šest oblik. Delno so nekatere velikosti prenehale biti priljubljene, delno odstranjene iz proizvodnje. Na primer, 8 in 525-palčni trdi diski so prenehali obstajati.

  Faktorji priljubljenih oblik

  Ob ugotovitvi, kaj je faktor oblike trdega diska, bo lažje razumeti, kaj mora biti za določeno napravo. Najpogostejša možnost je velikost 35. Skoraj vsi sodobni računalniki so opremljeni s takšnim trdim diskom.


  Pri nekaterih napravah se lahko pojavijo faktorji oblike 18131 in 085 palcev. Ampak ponavadi, ko gre za visoko specializirane naprave.

  Opis priljubljenih oblik dejavnikov

  Najbolj priljubljeni formalni faktorji so 35 "in 25". Najdemo jih v dveh različicah, ki sta odvisni od vrste povezave. 35 "SATA ali PATA širina 102 mm. PATA vmesnik je precej" antičen ", prvič se je pojavil leta 2006. Z največjo zmogljivostjo shranjevanja 750 GB, je SATA naprednejši vmesnik. Najnovejša tehnologija govori o pozitivnih napovedih, čeprav se lahko načelo trdega diska spremeni hkrati. Formatiranje trdega diska za prenosni računalnik - 25 ". Tak pogon ima širino 699 mm. Hkrati imaObstajajo tri spremembe, katerih razlika je le v debelini: 795 in 125 mm. Ta del je lahko za vas pomemben, ker ko izberete pogon za prenosni računalnik, je težko povezati ga s tankim ohišjem.
  Ta faktor je precej manjši od prejšnjega, čeprav ga lahko v teoriji uporabimo tudi v osebnem računalniku. Njegova uporaba bo odvisna od tega, ali obstaja primerna namestitev v primeru. Oblika faktor 25 "je predstavljena tudi v dveh različicah, odvisno od vmesnika. Več" starodavnih "ponuja shranjevanje do 320 GB, novo pa do 2 TB. in se ne uporablja na računalniku. Širina je 54 mm. Dobavljena je v treh različicah, ki so ponovno odvisne od vmesnika povezave. Ta možnost omogoča shranjevanje do 320 GB.
  Mimogrede, nekateri polprevodniški pogoni se nahajajo v 18 "form faktorju, čeprav se pogosteje vidijo s 25". Winchester je lahko tudi zelo kompakten, tako da se vam trdi disk formata 35 "zdi velikan. Znani 13-palčni trdi diski, tudi iz 1085025 in 01". Mimogrede, slednji je bil razvit v letu 2017, in v potencial takega trdega diska je lahko do 1 TB, kar se po velikosti zdi zelo impresivno.

  Koncept zunanjega trdega diska

  Razumeti, kaj je formalni faktor trdega diska, je treba spoznati zunanji pogon. Kaj je to? Na splošno gre za isti trdi disk, ki se uporablja v računalniku, vendar se izvaja v drugačni obliki. Njegova glavna značilnost je, da ni potrebnavgrajeni v sistem znotraj ohišja.
  Povezava se izvede s kablom USB. Zato je enostavno onemogočiti, če ni potrebna in se povezati, ko jo potrebuje.

  Zakaj potrebujem zunanji trdi disk?

  Količina informacij raste vsak dan v geometrijskem napredovanju. Težje je skriti svoje osebne podatke, ker je pomnilnik na pametnem telefonu, računalniku ali bliskovnem pogonu že konec. Zato mnogi gredo na uporabo zunanjih trdih diskov. Kaj to daje? Na ta način lahko hitro razširite pomnilnik računalnika. Prav tako je mogoče iz računalnika odstraniti podatke, ki jih ne uporabljate vsak dan. Nazadnje se tak pogon šteje za mobilnega, še posebej, če je zunanji trdi disk oblike faktorja 25 ".

  Dimenzije zunanjega železniškega prometa

  Tu se situacija ne razlikuje od tiste, ki jo že poznamo o notranjem trdem disku. tudi univerzalna, zato je izbira odvisna od želje uporabnika.
  Vendar pa obstaja ena razlika: dimenzije zunanjega pogona pogosto spremenijo mobilnost naprave, medtem ko velikost trdega diska PC-ja praktično ne vpliva na izbiro kupca. Zunanji trdi diski, ki so na voljo na trgu, so na voljo za 35 ", 25" in 18 ". Če želite samo povečati svoj repozitorij računalnika za namestitev več programov, filmov ali iger, lahko varno izberete faktor oblike 35". V tem primeru bo disk preprosto ležal na mizi in vam ga ni treba vleči v torbo. Če želite dobiti kapacitivni bliskovni pogon, potem morate pogledati okolido 25 "in 18". Te možnosti so bolj kompaktne in lažje, oziroma z njimi lahko delate kjerkoli. Čeprav je tu še en ulov: trdi disk je zelo enostaven za poškodbe, ker vsebuje veliko elementov, ki jih je bolje ne znova pretresati.

  Kaj storiti potem? V tem primeru je bolje paziti na polprevodniške pogone. Temeljijo na pomnilniku flash, tako da so videti kot bliskovni pogon. Niso se še enkrat ustrašili, samo trkali ali spuščali. Toda zaradi takšnih fizičnih vplivov lahko trdi disk nedvoumno "noro".

  Kako izbrati zunanji trdi disk?

  Če veste, katero vrsto trdega diska potrebujete, se lahko takoj odločite za izbiro. Čeprav bodo drugi parametri tudi morali paziti. Torej, za začetek, morate razumeti, koliko ste pripravljeni plačati za zunanjo shrambo. Običajno so njihovi stroški nekoliko višji od običajne različice, saj so opremljeni z zaščitno torbico in bolj vsestransko. Nato si oglejte znesek, ki nam je na voljo po taki ceni. Tukaj je pomembna točka: manjši je faktor oblike, več denarja boste morali plačati za 1 GB. Torej, disk z zmogljivostjo 1 TB forme faktor 35 bo stalo manj kot različico istega obsega, vendar z manjšimi dimenzijami.Potem, veliko ljudi pogled na hitrost dela.Važen parameter se šteje hitrost vretena.Kako več zavoje na minuto ponuja Winchester , hitreje bere in beleži vaše podatke.
  Pri osebnih računalnikih lahko disk velja za popolnoma univerzalno možnost od 5400 do 10000 vrt /min. Manjši kot je disk, cenejši je.Visoko zmogljive postaje običajno zagotavljajo diske s 15.000 vrtljaji na minuto. Če izberete disk za prenosni računalnik, boste morali žrtvovati hitrost, saj je najvišja hitrost 7200 rpm.
  Ne spreglejte, da boste pogledali tudi porabo energije. Še posebej, ko gre za mobilne naprave. Za računalnik je to manj pomembno, ker je poraba energije trdega diska majhna v primerjavi s tem, kar dobavlja napajalnik. Nazadnje, še en parameter, ki vam pove o hitrosti pogona, je čas naključnega dostopa. Kaj je bolje izbrati v tem primeru? Za sodobne trde diske je obseg tega parametra od 25 do 16 ms. Jasno je, da bolj kot je ta indikator, počasneje deluje naprava. Zato poskusite izbrati najbolj ugodno možnost za vas. Če ta hitrost ne ustreza, poglejte pogone SSD. V njih je ta indikator 1 ms.

  Sklepi

  Izbira trdega diska ne bi smela temeljiti na njeni obliki dejavnika, razen če se seveda nanaša na ultrabook. Kakšna velikost trdega diska bo v notranjosti ohišja, ni pomembno, če le nekaj kosov še ni nameščenih. Pri izbiri zunanjega pogona je situacija odvisna od uporabnika. Če želite samo povečati prostor na računalniku, izberite katero koli možnost, saj bo še vedno ležala na mizi. Če potrebujete mobilni pogon, in flash diski s prostornino 1-2 TB se pojavijo samo na trgu, potem lahko izberete kompaktno različico diska. V tem primeru razenmobilnost je pomembna za vas in hitrost, potem je najboljša izbira kupiti pogon SSD. Vendar bodite pripravljeni plačati večkrat več kot trdi disk istega zneska.

  Sorodne publikacije